Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Bio vagy nem bio?
Ma voltam egy budapesti biopiacon és ledöbbentem az árakon. Paradicsomot 800-1200 Ft között árulták, paprika darabja 250-300 Ft volt, sárgadinnye kilója 800 Ft. A horrorisztikus árak miatt felmerült bennem a kérdés, hogy valóban ennyivel jobbak ezek az áruk? A 200 Ft-os paradicsom az csupa vegyszer, míg az 1000 Ft-os tökéletes? Talán a kettő között van az igazság, nem? Többnyire vidéki piacon vásárolok, néninéknél, elégedett vagyok, a kenyeret meg édesanyám süti. A kíváncsiság vitt ma ki, hiszen mindenhonnan ömlik ránk, "a hogyan éljünk egészségesen" szöveg.
Szívesen venném olyan emberek hozzászólásait, akik rendszeresen bioélelmiszert vásárolnak, hogy milyen változást észleltek? (Akár priviben is, pénztárcatúrkálás elkerülése végett.)
Persze, minden reagálásnak örülök.
Ja, és mi az a biobanán?
Először nem szerettem volna hozzászólni, de mégis megteszem. Mi a családdal szeretnénk vegyszermentesen termeszteni saját részünkre. Egy éve van már területünk is hozzá. DE: olyan helyen lakunk, ahol hatalmas családi gazdaságok vannak, és az elmúlt egy év alatt kiábrándultam a magyar mezőgazdaságból. Repülhetnek a kövek azért, amit írtam. Az egyik család zellert termel, 4, azaz négy! naponta permeteznek, plusz rendszeres az ültetvények gyomirtózása. Biztosra mennek - mondta nekem a férj, amikor elkerekedő szemmel kérdeztem rá a sajátos növényvédelemre. A megelőzésre dolgoznak. Permetezési napló? Ugyan, azt senki nem veszi komolyan. Sárgarépa, petrezselyem? Szintén agyonvegyszerezve. A gyümölcsöket nem is említem.
Ja, és a legszebb az egészben: amikor idejöttünk, ironikusan megjegyezték, hogy hülyék vagyunk, ha permezetés nélkül akarunk bármit is termelni, de csak kísérletezzünk nyugodtan..., majd rájövünk...
Az unokaöcsém agrármérnök, az ő segítségével és szakmai tanácsaival szeretnénk munkálkodni. Amikor eljött és látta, mi "folyik" a környékünkön, ő is elcsodálkozott. Az egyetemen ilyesmit nem tanultak, ugye...
Tudod, a "bio" az önmagunk és mások becsapása. Van aki elhiszi,van aki nem. Lehet ellentmondani,lehet cáfolni,de attól a dolog még sajnos igaz. Ami biztos,vannak kemikáliával kevésbé szennyezett élelmiszerek,ezeket mondjuk itt Európában bio-nak és kapják meg a"szigorú kritériumok" szerint a bio tanusítványt. Valóban egészségesebbek,mint a "hagyományosak". A környezetünk,egész földünk oly mértékben szennyezett,hogy a valóságban nem lehet bio-t előállítani. Nem én állítom,hanem az ezzel foglalkozó,ezért valószínüleg hozzáértő tudósok. Csak ezt senki nem akarja meghallani,és veszik szinte aranyárban a bio-nak hitt/mondott dolgokat.
Társadalmi tükör: ÉN CSAK BIOT ESZEM,mert fussa rája,ezért én jobb,egészségesebb,felsőbb rendű vagyok mindenkinél. Aki nem ezt teszi,az csak korlátolt,primitív hülye,stb. Ja,és 100 évig fogok élni,és örök fiatal,rákmentes maradok. Meg különben is,NYUGATON már rég ez a trendi. Nos,ez a társadalmi tükör jelenleg. Ennek pedig az egészséges élethez semmi köze. Sajnos.
Szerintem, nálunk sem a föld, sem az eső nem bio.
Talán a természetvédelmi területeken nem szennyezett a talaj.
Gondolom, hogy a talaj , hogy megszabaduljon a szennyeződéstől legalább 5-10 év kell!
Persze, bio-nak mondják már azt az élelmiszert is, amit nem permeteznek stb. Az már 1/2 bio.
Ezt most nekem írtad?
Ha igen, szted az utóbbi évek botrányai nem tépázták meg a bio-iparág hírnevét és becsületét? Azt hiszem, ez elég ahhoz, h megkérdőjelezzük sok biotermék bio-voltát
Ettől függetlenül én is sok mindent bioboltban szerzek be, de a paprikára/paradicsomra/uborkára/áfonyára stb...nem vagyok hajlandó vagyonokat költeni, mert magamban jobban bízok, mint másokban... De persze aki nem tudja megtermelni magának, az vegyen biot (mint a legkevésbé rosszat) vagy ha ezt nem tartja fontos szempontnak/nem engedheti meg magának, akkor hagyományos termékeket.
Persze, csak azért írtam, mert itt a bio termékek mellett a piacon vásárolt dolgokról is szó esett.
Meg ezért írom, h mi elsősorban a kertemben termelt zöldséget/gyümölcsöt esszük (amit egyébként már 2. éve bio-alapon művelek ), de nincs mit csinálnom, ha a 2. szomszédnak hobbija a permetezésSzóval a bio piacon emiatt esélyem sincs, de nincsenek is ilyen ambícióim, megelégszem azzal, h majdnem tiszta dolgokkal etetem a családom
A biogazdálkodás ennél azért komolyabb, minthogy a szomszéd permete odacsöpögjön, ha jól tudom szabályozva van hogy milyen távolságól ra kell lennie egymástól a művelt területeknek.
különben van pár bio -témájú topik azokban is sok hasznos info van.
Apukám egy falusi üzletben dolgozik, ahol vegyszereket is árulnak. Ő szokta mondani, h sokszor biztosabb a hiperekben árult gyümölcs/zöldség minősége, mint a kistermelőké, mert az utóbbiak nagyon sokszor nem tartják be a permetezési előírásokat
Részemről én úgy oldom meg a problémát, h van egy kis kertem és ott termelem meg a naponta fogyasztott nyári zöldségeket, a többi zöldséget/gyülölcsöt pedig a szüleimtől kapom. És csak bízom benne, h apu ésszel permetez...átmeneti megoldásként, amíg nem nőnek meg a mi kertünkben lévő gyümölcsfák
Persze az sem lesz tökéletesen bio, ha egyszer a 2. szomszéd még a kullancsok ellen is permetez Mindenesetre jobb lesz, mint bármilyen bolti vagy bio termék, mert magamban bízom a legjobban
Ami azért elég szomorú, mert a végső konklúzióm az, h nem bízhatunk meg semmiben és senkiben
http://anubis.kee.hu/BSCokog/BSCellen062.pdf
http ://www.biokultura.org/biotermek/elony.htm
:-))))))
szakirodalomban olvass utána, keress rá a neten , vagy látogass el egy bio-gazdaságba
Bocsánat, korrigálom magam. Van olyan növény - pl cseresznye - amit évek óta képtelenek vagyunk permet nélkul kukacmentesre csinálni.
De persze sok olyan is van, amit egyáltalán nem permetezunk. Pl cukkini.
Khm, nem hiszem, hogy a mai, "klónozott" generációnak, aki közleről még egy tehenet sem látott, lenne valami fogalma az egészről. Én "bio"-zöldségekkel és gyümölcsökkel nőttem fel, egyszerűen kimentem a kertbe és leszedtem azt, amihez épp kedvem volt. Egyik termény sem látott soha vegyszert. Azóta sem ettem olyan finomat. Bátran állíthatom, saját tapasztalat alapján, hogy a természetes módon, vegyszer nélkül, vetésforgót betartva termesztett zöldségek sokkal, de sokkal finomabbak, mint a vegyszerezett társaik.
Erről ennyit :).
Csak egy tévhitet szeretnék eloszlatni. Akkor lehet valaki 'hivatásos' bio termelő, ha a földjén elötte (ha jól emlékszem) 3 évig már bio termesztés volt és x km-es körzetében nem használnak vegyszert.
Én nagy környezetvédő vagyok, és van saját kertem, ahol mindent megtermelünk magunknak, de sajnos vegyszer nélkül nem megy. Pedig mi mindent megprobáltunk.
Szerintem a lényeg, hogy ne ész nélkül permetezzunk és várjuk meg az időt amig kiürül a növényből a permetszer.
Na szép, máris rontod az üzletemet! Tessék szépen bólogatni, hogy bizony, Ametyst étterme tutira "bióbb" még a piaci nénikéknél is! Ez már csak azért is megéri, mert aki rád hivatkozva tér be, annak a lecsója után küldöm majd a százalékot!
Viccet félretéve, én Pesten a Csarnokban szoktam vásárolni, nem hiszem, hogy bio, de nagy a választék és mind húsból, mind zöldségből-gyümölcsből sokkal jobb áru van, mint a hiperekben, közértekben.
De az étteremben a lecsó, amit eléd tesznek, nem bio! Hiába fizetsz csak 4000-et mondjuk... Szóval simán megéri!
Komolyan, nyitok egy bio-éttermet, aki most jelentkezik, az az indulás után törzsvásárlóként 10% kedvezményt kap a számla végösszegéből...
szia,
itt tényleg minden sokkal drágább ami egészségesebb......ebből szedik be a sok pénzt. Tudják hogy van aki megfizeti, mert érdeke hogy egészségesen éljen.....
Az egyik néni azt mondta a corában, hogy kislányom én falusi lyány vagyok én aztán tudom hogy csinálják ezt a bio ügyletet és a bio akkor volt bio amikor utoljára a hátam közepét láttam. Az nem elég ha a termesztő "bio" módon jár el, ha a szomszéd meg ráereszti a permetező szert az övére. A talajnak, a viznek amivel locsolnak, mindennek "tisztának" kéne lenni, nem tudom hogy oldható ez meg.
Amúgy meg ne fáraszd magad a bio banánnal, elvileg aminek vastag héja van abból nem érdemes bio-t venni.
Szerintem nem. Attól nem lesz egy joghurt bio, hogy ugyan nem raknak bele ízfokozót, de a gyümölcs, ami belekerül, vegyszeres, vagy a tej, amiből készült, olyan tehénből lett lefejve, ami nagyüzemben élt, mesterséges tápanyagokon...
Én házi joghurtot szoktam venni a csarnokban, és annak is mérföldekkel jobb az íze, mint a boltban kapható joghurtoknak, pedig nem bio. Csak nincs benne ízfokozó meg színezék.
Na de nem elvenni akarom a kedved a bio dolgoktól, csak kicsit a dolgok mögé nézetni...
Én egykori vidéki parasztlányként nem veszek bio-t. Nem is az ára miatt elsősorban, az én nagyimék/szüleim permeteztek pedig. Tehát nem volt bio cucc, ellenben volt lehetőségem megfigyelni, hogy mi lesz ha nem (a kártevők napok alatt csontig rágták a termést, ha nem). Nem mondom, hogy a bionál nem lehet megoldani, hogy bizonyos fajok egymás mellé telepítésével (pl.) nem lehet megoldani a kártevők távoltartását, de valószínűleg körülményesebb, mint permetezni és kivárni amíg ismét lehet enni a termésből. Erre felénk nagyon figyeltek, hogy kivárják a szükséges időt, az, hogy utána maradhatott benne/rajta vegyszer hát istenem....
Én mai napig csak piacon (sima) veszek húst, gyümölcsöt, zöldséget. Utóbbi kettőt kizárólagosan kistermelőtől, a legtöbb piacon van belőlük, akikről süt, hogy falusiak és életük a föld. Értenek hozzá és tudják mit csinálnak, nem rosszindulatból írtam az előbbi mondatot. Nagyon hisztis vagyok a zöldség és gyümölcs minőségére, de tőlük egy kezemen meg tudom számolni hányszor vettem rosszabb minőségű árut. Nekem nem kell bio, egyszerűen nem éri meg az árkülönbözetet és nem is feltétlen hiszem el, hogy tényleg bio.