Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Lakás illetékének elengedé

sajt02
Létrehozva: 2008. október 5. 07:54
Sziasztok!Nemrég megvettem életem első pici lakáskáját, és tegnap megérkezett az APEH levele, 365.000 Ft illetékről. Számítottam rá, az összeget is tudtam, de most mégis tarkónvágott, hogy úristen, írnom kell a fellebbezést. A levelet még nem olvastam, mivel állandó címemre érkezett, így felmerültek bennem kérdések:- mennyi a fellebbezés díja? - mennyi a maximális részletfizetési lehetőség (hónap)?- van olyan hogy elengedik a teljes illetéket?- rezsiszámlákat csatolhatok?- van valami formanyomtatvány?Persze megfelelő indokaim vannak rá, ezek tényleg igazi indokok, amiket számlákkal és igazolásokkal alá is tudok támasztani, de gondolom, rendesen kell könyörögni érte.
Ha valaki, aki hasonló cipőben járt már, és elengedték neki az illetéket vagy részletfizetési lehetőséget kapott, megtenné, hogy átküldi nekem email címemre azt a levelet amit írt nekik (persze név-cím nélkül)? Priviben küldök email címet. Hálás vagyok a segítségért!SajtUi. ja, itthon még nagyon lassú a net (gprs), sokszor szét is kapcsol, így néha időbe telik válaszolnom... bocsi
  1. 2009. október 22. 10:4322.

    Helóka.

     

    Az illetéket az adásvételi szerződésből számolják ki alapesetben, legalábbis nekünk mindkét esetben így volt. Ha az önerőd pénzben volt, az őket nem érdekli, mert az nem tartozik a vagyonadó kategóriába. Akkor lehet írni neki, hogy rosszul számoltak, ha adtál el lakást és nagyobbat vettél, mert akkor csak a különbözetet fizettetik ki veled, mivel az előző lakásra már fizettél. De ezt neked kell intézni, beküldeni az eladott lakás adásvételi szerződését és kérni a módosítást. Illetve elvileg akkor sem kell fizetned, ha kisebb lakást vettél, mármint kisebb értékűt, csak akkor a különbözet után adóznod kell, szóval nem egyszerű.

     

    Remélem, tudtam segíteni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_980338 (20)
    2009-10-21  21:53
  2. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. október 22. 09:5821.
    ?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_980338 (20)
    2009-10-21  21:53
  3. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. október 21. 21:5320.

    Sziasztok!

    Pár napja jött meg az illetékem 160.000Ft,2 éve vettem a lakásom 35nm -es lakás.

    Volt saját önerőm és ehez vettem fel hitelt...az illetéket csak a banki kölcsönből számolták ki ami szerintem és más szerint is helytelen!

    Most szeretnék kérelmet kérni vagyis mi az amit ilyenkor tenni kell???

    Személyesen szeretnék bemenni az APEH-be...

    Tudtok valami infót mi a teendő indulónak?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. Torolt_felhasznalo_174302
    Torolt_felhasznalo_174302
    2009. szeptember 29. 11:4319.

    Sziasztok.

     

    Nagyjából 1 hónapja zajlott le a lakásvásárlás körüli herce-hurca (hitelügyintézés és velejárói...gondolom,aki végig csinálta,annak nem kell részletezni...), még át sem költöztünk,mert tart a festés,felújítás stb., de az illetékfizetésről már megkaptuk levelet/csekket...Ez ám a gyorsaság, nem vesztegetik az időt!

    Arról már nem is beszélve,hogy rosszul számolták ki az összeget,mert a páromat hozták ki 1/1 arányú tulajdonosnak, holott 1/2 arányban vagyunk azok. Most kezdődik a levelezés, de persze meg kell mondjam,hogy a valós összeget sem igazán tudjuk kifizetni...

    Tudna esetleg abban valaki segíteni,akinek elengedték/mérsékelték az illetéket,hogy átküldi privát emailben a levelet,amit írt? Mert azt sem tudom így hirtelen,hogy fogjak hozzá...

     

    Előre is nagyon köszönöm!!!

     

    Szép napot Mindenkinek!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. Torolt_felhasznalo_950792
    Torolt_felhasznalo_950792
    2008. december 9. 07:5318.

    Ez döbbenet!

    Mi is épp tegnap kaptuk meg az illetékről szóló levelet. 800000.- a férjemmel együtt. Akkor azt mondjátok, hogy akár a mérséklést is lehet kérni? Van 1 gyerköcünk, nekem elég alacsony a nettóm, de  (bár most nagyon sajnálom )  a férjemnek elég magas. De így is a hiteltörlesztés meg a rezsi.... de gondolom ezt nem kell ragoznom.

    Mivel így külön kaptuk meg jól gondolom, hogy külön bírálnak el minket? TEhát lehetséges, hogy talán én kapok vmi kedvezményt addig a párom nem kap semmit? Gondolom külön iktatószámon szerepelünk az APEH-nál .

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  6. Torolt_felhasznalo_951722
    Torolt_felhasznalo_951722
    2008. október 28. 15:5117.

    Szia!

     

    Nem tudom,hogy aktuális -e .Mi már túl vagyunk rajta.Tavaj májusban vettünk lakást arra jött az ill.adó októberbe 214,000 ft.Arra írtunk egy mérséklés engedélyezézi levelet +2200 ft kellett fizetni.Persze ezeket a költségeket duplán kell számolni.Minden kiadást kellett rögzitteni és igazolni.Ezután január 28-án kaptunk választ,hogy elengedték.De még nincs vége most kaptunk egy levelet hogy késedelmi pótlékot kell fizetni,mert csak januártól engedték el és addig kamatott számoltak.Hozzá teszem 3 gyerek mellett engedték el.Sok sikert.

    előzmény:
    sajt02 (1)
    2008-10-05  07:54
  7. 2008. október 5. 11:3416.

    Szióka.

     

    A www.apeh.hu oldalról le tudsz tölteni kérelem-nyomtatványt, és ha meg akarod gyorsítani az eljárást, magát az adatlapot is le lehet már tölteni. Ahhoz csatolhatod az igazolásokat.

    Arra valóban nagyon kell ügyelni,hogy a kiadások után annyi pénzed legyen, amiből tényleg meg tudsz élni. Az, hogy anyukádat támogatod és erről "igazolást" is tudsz csatolni, nem fogja nagyon meghatni őket, csak ha együtt is élnétek.

    A fellebbezés meg a kérelem között pedig az a különbség, hogy az előbbivel az illeték összegét, vagy a kiszabás jogosságát vitatod, az utóbbival pedig elismered a jogosságot, csak éppen nem tudod befizetni, ezért kéred, hogy mérsékeljék, részletet adjanak. Egyébként mindegy, mit írsz tárgynak, úgyis a tartalma alapján bírálják el, csak tovább tart, ha egy buta iratkezelőt fogsz ki.

    Az is igaz, hogy egy kérelemnek és egy részletfizetésnek is jó sok plusz költsége lett mostanában, ez csak arra jó, hogy még többet lehúzzanak a már adózott jövedelmedből vásárolt ingatlanod miatt

    Sok sikert, remélem, sikerül mérsékeltetned az illetéket.

    előzmény:
    sajt02 (1)
    2008-10-05  07:54
  8. 2008. október 5. 11:0215.

    Szia!

     

    Írj egy egyszerű kérlemet hogy ezért meg azért nem tudod egyben befizetni. Ez valóban nem felllebezés, mivel az illetéket fizetési meghagyásban és nem határozatban róják ki első körben.

     

    Erre a hivatal majd fel fog szólítani, hogy légy szíves mindent részletesen leírni szíveskedjél csatolni a számlákat, részletfizetéseteket, stb. és mellékelj ennyi meg annyi illetéket illetékbélyegben Én annak idején még a bérletem is becsatoltam, mondván az is állandó költség.

     

    Ha ezt szépen leírod, kiszámolgatod, hogy mennyit tudnál havonta törleszteni (természetesen apehnak semmi köze hozzá hogy van egy is kp-d, akkor írd belé mennyi idő alatt tudnád törleszteni majd mindehez adj hozzá kb fél évet, azt kérvényezd, akkor nagyjából annyi időt fogsz kapni mint amit eredetileg szerettél volna.

     

    Nem tudom másfelé hogy megy ez, itt nálunk pl van aki már egy éve vár arra hogy valamit válaszoljon a hivatal, nekem 3 hónapja van bent egy módosítási kérvényem, mert nem jól számolták ki az illetéket.

     

    előzmény:
    sajt02 (1)
    2008-10-05  07:54
  9. 2008. október 5. 10:5314.

    Szia!

     

    Én tavaly év vége felé írtam egy kérelmet az APEH-nak (figyelemem, ez valóban NEM fellebbezés, ahgyan korábban írta is valaki), hogy engedjék el az illeték teljes összegét! Ugyanis anno többen tanácsolták, hogy a lehető legkedvezőbb dolgot kérjem, mert így nagyobb esélyem van arra, hogy bármiben is könnyítést adjanak.

    Szóval, nem sokra rá kiküldtek egy adatlapot, meg hogy mindent támasszak alá számlákkal, jövedelmigazolással, stb., plussz fizessem be a 2200 Ft-os eljárási illetéket.  

    Ezt a csomagot idén februárban adtam fel, azóta semmi válasz!!

     

    Én nem számítok arra, hogy elengedik az összegemet, de időhúzásnak akkor is jó ez. Nem tudtam túl sokat siránkozni, a munkahelyemen is teljesen be vagyok jelentve. (megjegyzem, vannak ismerőseim, akik csak 90 e nettóra meg hasonlóakra vannak bejelentve, na nekik bezzeg elengedték a TELJES illeték összegét , az ilyentől kinyílik a bicska a zsebemben!)

     

    Ha Tiéd az autó, azt is be kell vallanod, sajnos az negatív irányban fogja befolyásolni a kimenetelt.

     

    Sok sikert!

     

     

    előzmény:
    sajt02 (1)
    2008-10-05  07:54
  10. 2008. október 5. 09:4613.

    Szia

    Mi a  tavaly zongoráztuk le a dolgot az Apehhel, mi 1,4 milliót kellett volna befizessünk. A férjem egy jól kidolgozott részletfizetési tervet állított össze. Öszeírta a havi bevételünket és a havi költségeinket. Majd azt írta, hogy havi 40000-t tudunk törleszteni két gyermek és a gyesem,  édesanyám eltartása, valamint a lakáshitel mellett. Ezt elfogadták, postafordultával küldték is már a csekkeket.

    Ja, közben amit kifizettünk eddig (400000 körül), rosszul könyvelte el a rendszer, ahelyett, hogy az adóságunkból kivonták volna, hozzá adták. Ezért jött egy felszólítás, hogy fizessünk 194000 ft/fő kamatot mivel nem törlesztünk....Most várjuk a korrigálást, az eszem megáll, hogy az Apehnél ennyire el tudnak számolni dolgokat!

    Szóval azt ajánlom mindent írj be, amiket itt elmondtál és utána is figyeld az egyenleged, mert ha nem vagy résen, még rád sózhatnak egy csomó más összeget is.

    A levél nincs meg, mert meghalt a számítógépünk a tavaly és minden adatunknak annyi lett.

     

     

    előzmény:
    sajt02 (1)
    2008-10-05  07:54
  11. Torolt_felhasznalo_625361
    Torolt_felhasznalo_625361
    2008. október 5. 09:3312.
    Szerintem biztosan lehet hosszabb időre is kérelmezni a részletfizetést, mi csak azért próbáljuk meg lezörgetni 2 hónapban, mert a jövőben vannak dolgok amira félre akarunk tenni, úgyhogy most próbáljuk kifizetni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. 2008. október 5. 09:3211.
    sajnos egy picit el kell mennem, de priviben megadnám az email címem... közben lakást újítok fel:)
    előzmény:
    sajt02 (1)
    2008-10-05  07:54
  13. 2008. október 5. 09:2710.
    Nem tudna valamelyikőtök átküldeni nekem egy levelet erről a kérelemről?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_625361 (8)
    2008-10-05  09:22
  14. 2008. október 5. 09:259.
    Én úgy indultam neki a lakásvásárlásnak, hogy félre volt téve az illeték összeget. Aztán mára maradt a fele.A lakásfelújítás több lett mint gondoltam, azóta volt egy balesetem, a kocsit is fizetem, és Anyukám elvesztette a munkahelyét, most új állása van, de fizetése alig, így őt is támogatom.Tényleg nem sírásképpen, de nekem többre lenne szükségem, mint 2 havi részlet. Sőt, azt szeretném, ha mérsékelnék az összeget, mert ennyit most tuti nem tudok kifizetni:(
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_625361 (7)
    2008-10-05  09:20
  15. Torolt_felhasznalo_625361
    Torolt_felhasznalo_625361
    2008. október 5. 09:228.
    Mi amúgy a kérelem beadásától számítva kb. 1 hétre kaptuk meg a válszt.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. Torolt_felhasznalo_625361
    Torolt_felhasznalo_625361
    2008. október 5. 09:207.

    Szia!

     

    Mi is nyáron cseréltünk lakást, aminek nagyon örülülnk hogy sikerült, DE nekünk is itt van ez a fránya illeték, amit pont most fizettünk be a héten.

    Nekünk az illeték összege 420.000FT, amit kérelmeztünk írásban hogy hadd fizessük be 2 részletbe.

    Na ezt természetesen engedélyezték, de mivel így fizetünk fejenként 4500 ft eljárási díjjat kell befizetni, illetve amikor megjönnek a csekkek a részletfizetésről, még plussz kb.2500ft KÖNNYÍTÉSI PÓTLÉKOT És még örülhetünk hogy így is engedélyezték......

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  17. 2008. október 5. 09:166.
    Szia!Köszönöm a felvilágosítást! Nem lehet hogy ezt a 2200.-ot okmánybélyeg formájában kell befizetni? ráragasztani esetleg a kérelemre? A kérelemhez tényleg ne csatoljak semmi igazolást? A tesód se csatolt?
    előzmény:
    haszi (5)
    2008-10-05  09:08
  18. 2008. október 5. 09:085.

    Szia!

     

    Hasonló cipőben járunk, mint Te, mi nemrég íruk meg a KÉRELMET az APEH felé. Fontos, hogy NE fellebezést írj, mert annak nagyon magas a költsége, ha jól tudom, az illeték x%-át kell fizetni.

    Tehát KÉRELMET kell írni az apeh-nek, amiben a részletfizetést kéred. Ennek is van egy egyszeri költsége, 2.200 Ft. Hívd fel az ügyintézőt, aki a levelet küldte, és beszélj vele. Egyébként meglepően készségesek - több ismerősömnek is ez a tapasztalata - ott szintén ugyanezt fogják mondani. Meg fogják adni azt is, hogy hová kell fizetni ezt a 2.200 Ft-ot.

    Ehhez a kérelmehez egyenlőre az égvilágon semmilyen rezsiszámlát, fizetési papírt stb. nem kell csatolni, csupán részletesen le kell írni, hogy miért szeretnél részletfizetést kérni.

    Általában 1 évre szokták megadni.

    Majd, ha ezt elküldted, akkor idővel fognak küldeni egy több oldalas nyomtatványt, nnnna, ott aztán mindent "be kell vallani", még arra is kíváncsiak, hogy a kutyádnak hány szál szempillája van... És ehhez kell majd mindenféle számlákat stb csatolni.

     

    Egyébként, mi is ezt a papírt várjuk, kb. 3 hónapja. Megírtuk a kérelmet, és egyenlőre semmi válasz.

    Az öcsémék, meg a kérelem megírása utána kb. másfél héttel már kapták is ezt a kitöltendő papírthalmazt. Innen vagyok ennyire felvilágosult.

     

    Sok sikert! 

    előzmény:
    sajt02 (1)
    2008-10-05  07:54
  19. 2008. október 5. 09:084.
    Nekem reális kiadásaim vannak (rezsiről - bérletről, stb. tudok számlát mellékelni), de pl. azóta Anyukámat is segítem havi fix összeggel, erről is van igazolásom, és így kb. 20-30.000 ft-om marad magamra. Ebből ugye kajára, stb. költök, ez reális?
    előzmény:
    kyra80 (3)
    2008-10-05  08:52
  20. 2008. október 5. 08:523.
    Szia! A levelet olvasd el mihamarabb, abba benne van minden, h mit kell tenned, mit kell csatolnod, és a kitöltendő nyomtatvány is benne van. Ajánlottan küldd vissza, és tényleg figyelj oda, h reális kiadásokat írj bele, mert egyik nagyon okos ismerősöm kérelmét azért utasították el, mert túl sok kiadást írt bele, és megélhetésre már nem maradt pénzük.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  21. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2008. október 5. 08:392.
    Kedves topik nyitó!Mi 10millio után fizettünk ugyanennyi illetéket mivel élettársi viszonyom volt párom munkanélkülin én pedig gyesen így egyéves részletfizetést engedélyeztek .Számláknál ügyelj hogy életszerű legyen a rezsiköltség mert ha többet nyújtol be és megélhetésre nem jut ezt a kedvezményt sem adják meg.Egyébként nehéz lesz biztos neked is,de ott is emberek ülnek.
    előzmény:
    sajt02 (1)
    2008-10-05  07:54

Címlap

top