Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Ezt a sapit megkötöttem kb. 20 éve a lányomnak.
Ha minta nélkül kötsz egy sapit, bele lehet hímezni a pulcsi mintáját, követve a kötés szálát.
Ha tudok valamiben segíteni, akkor szólj!
Kati
a fehérnek van csak pontos leírása a minta miatt, ez a narancs hamis mackóval készült...az összekötős rész alatt van a fogyasztásos rész, hogy szép íves legyen, majd a kötőnek készült egy "lyukas" sor és utána már a befejezés (azaz a cupka) már nem mackó lett, mert akkor nagyon sok lett volna az anyag, és összehúzás után egy nagy bumszli lett volna - ezért a tetején az a pár sor csak simakötésű...
remélem sikerült érthetően megfogalmazni, sajnos nem ismerem a kötési-nyelvet!
Melyik mellett döntöttél?
Kati
gratulálok, ez tényleg nagyon szép! ehhez képest egy sapi csak próbakötés...
Tök jó!
Kati
A narancs sapi:
Megszámolod, hogy 10 cm-en hány szemet kötsz az adott mintával.
Megméred a papa fejét ott, ahol a sapi kezdődne a fején.
Egyszerű aránypárral kiszámolod a szemszámot.
Pl. 10 cm= 15 szem Apa feje 55 cm
10 : 15= 55 : X
15 * 55 osztva 10-zel = 82,5 vagyis 83-84 szemre kell kezdeni.
Annyit kötsz felfelé, amennyit kell. Közben gyakran rápróbálod, lehetőleg a kedvenc tévéműsora közben. Ennek nagyon tudnak örülni.
Fogyasztod a szemeket: kettőt összekötsz. Ez lehetőleg legyen ugyanott. Kb. 6 helyen kell elkezdeni a fogyasztást.
Végül 10 -12 szem marad. Ezt egyben leláncolod. Kész.
Kati
le a kalappal - illetve stílusosan a sapival - előtted, kemény munka lehetett! nincs képed róla???
Egyszínűen, minta nélkül?
Ne sírdogálj, van ötlet...
Kati
aranyos kisbaba :) és ez a sapka is tökjó. én mindig csak pulcsikat meg sálakat kötöttem.. nemrég rávett a lányom h hamupipőkés pulcsit kössek neki. ilyen leszámolós minta alapján volt, ahogy jön le a lépcsőn és elhagyja a cipőjét
http://forum.sanomabp.hu/forumkep/21/207150/416/12455084/ 1.jpg
ez áll legközelebb az elképzelésemhez, persze megfelelő méretben.
szia,
nekem anyukám éppen a közelmúltban készített pár sapit az unokájának...ha tetszik, megkérem, hogy írja le pontosan, hogyan készítette... (a narancs sapi akkora sikert aratott a családban, hogy minden felnőtt ilyet kért a télre )
sok sikert!
(én sajnos csak a takarót tudtam elkészíteni... )
Ez fordított sor nélkül?
Kati
Szia!
Úgy is lehet, ahogyan a többiek mondták (bár nekem nem ment, nem voltam hozzá elég türelmes). Én vettem egy 60cm-es körkötőtűt egy burda-boltban, és azzal kötöttem meg. Az felnőtt sapka volt, szóval gyereksapihoz ugyanúgy húzogatni kell a műanyagot.
http://network.hu/kereses/klub/where/2
keresg álj itt
Egyszerű sapka leírás, ezt szoktam általában átszámolni, színekkel, mintákkal variálni. De először leírom ezt a mintát, 9-12 hós gyerkőcnek való, kb. 40 cm körben.
Hozzávalók: kb. 5 dkg pamutfonal (pl. Catania, akár több harmonizáló színben.)
3-as harisnyakötőtű
Leírás:
108 szemet felszedünk az első tűre, majd széles patentmintával dolgozunk (2 sima, 2 fordított) úgy, hogy az első tűvel 27 szemet kötünk le, fogunk egy másikat, a mintát folytatva ismét 27 szemet kötünk, így tovább a másik kettővel is. A sor végén pedig nem fordítjuk meg a munkát, hanem körbe haladunk tovább, tehát az első tűt hajlítjuk vissza magunk elé.
Kb. 2 cm után simakötéssel folytatjuk tovább. Itt már a színeket is lehet variálni, de ez egy külön történet lesz kezdőknek.
További 6 cm után kezdünk el fogyasztani a következők szerint:
1. sor: 10 sima szem, 2 szemet összekötünk. Ezt ismételjük 9x, tehát amíg a sor végére nem érünk.
2, 3, 4. sor: végig sima.
5. sor: 9 sima szem, 2 szemet összekötünk. Ezt ismételjük 9x, tehát amíg a sor végére nem érünk.
6, 7, 8. sor: végig sima.
9. sor: 8 sima szem, 2 szemet összekötünk. Ezt ismételjük 9x, tehát amíg a sor végére nem érünk.
10, 11, 12. sor: végig sima.
13. sor: 7 sima szem, 2 szemet összekötünk. Ezt ismételjük 9x, tehát amíg a sor végére nem érünk.
14, 15. sor: végig sima.
16. sor: 6 sima szem, 2 szemet összekötünk. Ezt ismételjük 9x, tehát amíg a sor végére nem érünk.
17, 18. sor: végig sima.
19. sor: 5 sima szem, 2 szemet összekötünk. Ezt ismételjük 9x, tehát amíg a sor végére nem érünk.
20, 21. sor: végig sima.
22. sor: 4 sima szem, 2 szemet összekötünk. Ezt ismételjük 9x, tehát amíg a sor végére nem érünk.
23, 24. sor: végig sima.
25. sor: 3 sima szem, 2 szemet összekötünk. Ezt ismételjük 9x, tehát amíg a sor végére nem érünk.
26. sor: végig sima.
27. sor: 2 sima szem, 2 szemet összekötünk. Ezt ismételjük 9x, tehát amíg a sor végére nem érünk.
28. sor: végig sima.
29. sor: 1 sima szem, 2 szemet összekötünk. Ezt ismételjük 9x, tehát amíg a sor végére nem érünk.
30. sor: a szemeket kettesével összekötjük.
31. sor: végig sima.
32. sor: befejezés.
Végül a kezdő és befejező szálakat eldolgozzuk. A tetején úgy szoktam, hogy a befejező szemeken visszaöltögetem a szálat, ezzel összehúzom, és úgy kötöm el, így nem marad a sapka tetején kis lyuk.
Az egészet köthetjük sima tűvel is, oda-vissza, akkor is ugyan így történik a fogyasztás és minden, csak értelemszerűen akkor minden második sor fordított. Ilyenkor viszont a végén még össze kell varrni a sapkát. Semmi bonyolult, csak én nem igazán szeretek varrogatni. :)
Vastagabb fonalból, vastagabb kötőtűvel értelemszerűen nagyobb fejre való sapka jön ki 108 szemből.
Mindig érdemes méretpróbát kötni!
A sapka fontosabb méretei:
document.getElementById('trackbackURL').innerHTML = document.getElementById('trackbackURL').innerHTML.replace( '193.php', '.php' );- körmérete: itt nem a hagyományos fejkörfogatot kell mérni, hanem úgy kell a fejre a centit rakni, mintha ott lenne a sapka széle. Tehát a homlok-fülek-tarkó vonalán.
- hossza: az egyik fülcimpa aljától a másikig, a fej búbján elvezetve. Ezt az értéket ha megfelezzük, meg is van, hogy milyen kötéshossznál kell a sapkát befejezni.
Töröld ki az URL belsejéből a .php előtt található háromjegyű számot!
Mindig lesz a műanyag szálon üres rész, de az ne zavarjon...
Bocsi, most el kell mennem!
Körkötőtűvel, folyamatosan körbehaladva (azaz nem kell "megfordítani").
Egy bizonyos ponttól fogyasztani, olyan mértékben, amilyen mértékben szeretnéd, hogy hegyesedjen. Ha gömbölyded legyen a teteje, akkor gyorsan, ha hegyes, akkor lassan.
Nem tudom, mennyire voltam érthető.