Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Illatos lakás
Sziasztok,
kedvem támadt valami kis illatot csempészni a lakásba.
Mostanában viszont gyakran olvasok arról, h a füstölők rákot okozhatnak, számomra az illatos gyertya nem elég intenzív, illóolajokat pedig még nemigen használtam.
A kérdés tehát: ki hogyteszi illatossá a lakását, házát, milyen bevált praktikák, tuti tippek vannak?
Sajnos az ilyen, talán még tartalommal is bíró topicok a legrövidebb életűek, én azért reménykedem
üdv
Helloka!
Attól függ, hogy mekkora területet kell illatosítani! A füstölőket nem mindenki szereti (nálunk apu nem bírja pl.), de egy kisebb helyet, pl. egy szobát/közös helységet, vagy egy garzont szerintem simán lehet illatosítani egy jó minőségű illatgyertyával! Milyen fajtát próbáltál, ami neked nem vált be? A Rituals pl. elég intenzív illatú, de szerintem idehaza indiai boltokban simán lehet erősebb illatgyeretyát szerezni. Ha meg mégsem, akkor én Etsy-ről próbálnám meg berendelni! Nézz utána, hátha van valami jó lehetőség ott!
Sziasztok!
Bár az én tippem csak a téli hónapokban használható, de majd meglátjátok, hogy milyen jól beválik.
Nem kell hozzá más csak egy textil darab (akár régi ágynemű huzatból, vagy régi ruhából, vagy ilyesmi), meg a kedvenc öblítőddel elkevert víz. Szerintem ezek minden lakásban fellelhetők.
Szóval beáztatjátok a textildarabot a vízbe, csak enyhén kell kicsavarni és már mehet is a radiátorra. Amellett, hogy nagyon kellemes illatot áraszt a szobába, még a száraz levegőt is párásabbá teszi.
Üdv
látom, a legtöbben az illóolajokra esküsznek.
sok hasznos tippet kaptam, van miből válogatni
Szia!
Régen egzotikus füstölőkért voltam oda, ma már csak az igazi illóolajokat párologtatom.Minden illat más hatás:)Narancs, muskotályzsálya(nagyon jó, stresszoldó, depresszióra is jó), fahéj, kevert karácsonyi, jázmin, ilang-ilang, szantálfa, rózsa (igazán romantikus), menta, levendula( tuti nyugtató)!
Még az jutott eszembe, hogy nekünk olyan porszívünk van, hogy egy kis mikrofilteres pamut darab zárja le azt a nyílást, ahol fújja ki a levegőt. Na erre a pamut darabra szoktam illóolajat csepegtetni, és nagoyn finom illatú lesz a lakás.
Illetve vannak olyan granulátumok, amit a porzsákba kell szórni, és ugyanúgy illatosítja a porszívó által kifújt levegőt
Ezért szereztem be sok éve egy kerámia párologtatót. Csakis valódi illóolajjal, pár csepp kell csak a vízzel megtöltött párologtató tálkájába. Illóolajat sok helyen kapni, pl. DM, hipermarketek. De tényleg csak igazi illóolajat érdemes venni, az ú.n. aromaolajak szintetikus cuccok, érződik rajtuk, hogy mesterséges kreálmány, nem harmonikus az illata. Éppen ezért nem érdekelnek az illatgyertyák, ilyen-olyan illatosítók, sprayk.
Azon túl, hogy a lakást illatosítják, a kedélyállapotunkra is hatással van, érdemes aromaterápia szakértőknél utánanézni. Én nem sokat tudok, de a kedvenc illataim:
eukaliptusz, borsmenta: nagyon tisztának érzem a szoba levegőjét tőle
rozmaring, fenyő, citrom: frissít
narancs: élénkít
jázmin: nagyon kellemes, érzéki illat
fahéj: ez is, emellett étvágyat csinál
levendula: nyugtató, fájdalomcsillapító (nekem beválik, mindig hordok magammal egy kis üveg levendulaolajat, gyógyszer helyett azt szagolgatom)
Emelett néha, főleg télen keverek potpourri-szerűséget, akár a konyhából is megoldható: egy tálban narancshéj, fahéjrudak, csillagánizs, boróka, babérlevél, szegfűszeg.
Én azt szeretem legjobban,mikor a mosott ruhák száradnak,és intenzíven érezni az öblítő illatát az egész szobában.
És nemrég találtam egy nagyon finom illatú elektromos illatosítót (Air Wick : Magnolia & Cherry Blossom) ...
Én itt veszem. Képet nem találtam, és sajna éppen az termékcsalád (toszkán) nincs feltöltve. :((((
Én két lelőhelyet tudok: az oktogonon van egy drogéria (a mekis sarkon, de az andrássy irányában) és a pólusban a jégpálya melletti bódészerűségben (tehát nem "rendes" üzlet)
Pont most akartam én is a bambuszrudasról irni
Nagyon szeretem, érezni az illatát, de nem túl tolakodó, nagy területen hat, sokáig elég.
(700 ft körül van egy üvegcse)
Sziasztok!
Én pálcás, természetes illóolajos illatosítót használok. Úgy működik, hogy a kis üvegcsébe bele kell helyezni a bambusz pálcákat és azokon keresztül párolog az illóolaj. Nagyon egyszerű, nem kell vele törődni, nem okoz füstöt és a lakás sem gyullad meg tőle, ha felborul.
Nagyon finom és egy kis üveg kb. fél évig kitart.
Én is az illóolajokra esküszöm:
erre alkalmas kis kerámia párologtató, bele víz, alá mécses, a vízbe illóolaj (a legjobb a levencula!!) vagy pár fújás a kedvenc parfümödből!
Isteni illatot csinál!
igen, az öblítő is
vagy ahol baby van, ott is olyan jó illatok uralkodnak
nagyon finom illatpárnákat is lehet kapni, különböző növényekből, gyógynövényekből. én spec a tiszta ágynemű közé szoktam elrejteni és amikor felhúzom, pompázatos illatot áraszt...
én egyébként illóolaj párti vagyok, abból is az egyik kedvencem a kubebabors, ami túl azon, hogy nagyon kellemes illata van, még a cigifüstöt is elveszi...
a radiátoron levő párologtatóba i szoktam tenni néhány cseppet...
Szia!
Bár írtad, hogy nagyo műnek találod a konnektorba dughatót, de én mégis ezt ajánlom!
Nekem AmbiPur van, most éppen tavaszi harmat illatú asszem. CSak 1-es fokozatra van állítva, ráadásul a szekrény mögötti konnektorba dugtam be. Így nagyon kellemes illat van a szobámban, de egyáltalán nem tömény
Ha ez segít, én Oust-ot használok szagtalanításra (pl. égett olaj), kb. 10 percig érzed az illatát, utána se a szagot, se az Oust-ot - ezért is szeretem, mert tényleg hatékony.
A legjobb illatosító pedig az öblítő, én a ruhák száradásáig folyamatosan érzem az illatát a lakásban, de lehet ez öblítőtől is függ. (Lenor Summer ill. Coccolino Green Burst)
Természetes illatforrás pedig a szobajázmin, hihetetlen mennyire betölti a levegőt az illatával, de persze nem virít egész évben.
időközben utána olvastam és tényleg javasolják a használatát közérzetjavításra, kozmetikában.
azt hiszem, holnap elindulok illóolaj-vadászatra
Az illóolajok nem csak hangulatosak, de a közérzetre is hatással vannak.
Citrom, levendula, grapefruit, ....
Érdemes próbálkozni, hogy nektek melyik illat válik be.
Én szívesen használom a napi kozmetikában is itthon (arckrémhez, testápolóhoz keverve).
Egyél narancsot!!!! A héját pedig tördelt apró darabkákra, mennyei illat lesz a lakásban, terápiás hatású és tisztítja a levegőt!
És tele leszel C vitaminnal :)
en osztol napi szinten eszem narancsot es rarakom a hejat a radiatorra, ezenkivul illoolaj , gyertya. Sokaik "fustoltem", de mivel kicsi a lakasom 2 perc alatt mindent beterit es nem kapok levegot, tul tomeny.
lehet konektorba dughato illatositoka is venni.
Na igen, az például nagyon finom :) (Hétvégére vaníliakrémes, csokoládés, meg gyömbéres-almás mézest tervezek, szerintem én ezen felül nem illatosítom tovább a dolgokat :)
Egyébként igazatok van: könnyű nekünk itt, ahol ha kinyitom az ablakot, fenyőillat árad be. Mindjárt más lenne a Belváros közepén.
Kis labosban tegyel 1 pohar vizet es nehany csepp vaniliat, fahejat. Forrald fel es engedd a tuzhelyen kihulni. Egyeb fuszert is hasznalhatsz: kakukfu, rozmaring es menta keverek, citrom, szegfuszeg.
Gyertyak, illatositok nagyon sok embernek fejfajast okoznak, erzekenyeknek asztmas rohamot.
teljesen igazad van. csak a mű dolgok között is vannak művibbek (magyartalan voltam, tudom), ilyen számomra a konnektoros megoldás pl.
ezért is kértem tippeket, ki mit alkalmaz, hátha kapok vmi jó ötletet. persze szívem szerint én is falun laknék és tavasszal a gyöngyvirágot vagy orgonát szagolnám egész álló nap, de ha nem adatott meg, legalább megpróbálnám helyettesíteni valamivel ezeket