

Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
A tökéletes bejgli
2003-12-20 20:251.

Torolt_felhasznalo_923558
Létrehozva: 2003. december 20. 20:25
Sziasztok!
Nálam nincs karácsony bejgli nélkül. Sokféle receptet és sokféle praktikát kipróbáltam, de nekem sehogysem tökéletes. Az íze nagyon finom, de olyan bejglit még nem sikerült sütni, ami nem foszlott szét a tetején. A legrosszabb eredmény eddig az volt, amikor a sütőt kinyitva úgy néztek ki a bejglik, mintha dinamitot tettem volna melléjük. Ügyelek a töltelék mennyiségére, megfőzöm a mákot is, a diót is, hűvös helyen pihentetem sütés előtt... Mit csinálok rösszul? Aki tudja a tökéletes bejgli receptjét, kérem segítsen! Hátha az idén sikerülne gyönyörű bejglit tenni a család asztalára.
Köszönöm!
Nálam nincs karácsony bejgli nélkül. Sokféle receptet és sokféle praktikát kipróbáltam, de nekem sehogysem tökéletes. Az íze nagyon finom, de olyan bejglit még nem sikerült sütni, ami nem foszlott szét a tetején. A legrosszabb eredmény eddig az volt, amikor a sütőt kinyitva úgy néztek ki a bejglik, mintha dinamitot tettem volna melléjük. Ügyelek a töltelék mennyiségére, megfőzöm a mákot is, a diót is, hűvös helyen pihentetem sütés előtt... Mit csinálok rösszul? Aki tudja a tökéletes bejgli receptjét, kérem segítsen! Hátha az idén sikerülne gyönyörű bejglit tenni a család asztalára.
Köszönöm!
Sziasztok!
Íme egy újabb félsiker Schagleh féle Dédi recept alapján:
egy tepsi, 2 beigli, mákos pukkanós, diós tökéletes
(Párom szerint tökéletesebb nem is kell !!!)
Boldog Ünnepeket Mindenkinek!
Üdv: Dyus
Ugyanaz a recept mint az enyem raadasul, csak ez kevesebb mennyisegbol.
Ill. nem teszi ejjelre a hutobe csak keves idore.
Nagyon tetszett ahogy fazisonkent fotoztak.
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 tojas sargaja
10 dkg cukor
csipet so
kb. 35-40 dkg diot hasznaltam el.
fel eleszto a lisztbe morzsolva..nem felfuttatva es annyi tej, amennyivel gyurhato lesz. Gyorsan osszedolgozni es 1 ejszakara a hutobe tenni.
Masnap 4 lapot gyurunk
a lapok koze lekvart kenunk, ra daralt dio, kis vanilias cukor (aki szereti kis fahej is) reszelt citromhej es cukor..ujabb lap...toltelek..a felso lapot megszurkalni es elomelegitett sutoben, kozepes hofokon keszre sutni.
A csokimazat en ugy csinalom, hogy egy icipici vizzel mikroban felolvasztok egy tabla tortabevono csokit, melekeverek 5 dkg margarint es sima fenyesre keverem, a langyos suti tetejere kenem. Ha kihul akkor lehet szeletelni.
A zserbóreceptet én is szivesen fogadom.
Tökéletes lett!
Sziasztok,
Mai sütésem. Még nem kóstoltuk, de az illata super.
Kellemes ünnepet Mindenkinek!
szia!
nagyon jól néz ki a beigli! megkaphatnám a receptet?
Pedig adnám, ha lehetne, mert az azt jelentené, hogy kirobbanó formában vagyok
Nem így van, inkább " felrobbanó" formában
Gondolom azért, mert minden kéz máshogy gyúr.
Ez nem vicc. A növéremmel ugyanazt a sütit csináljuk, azonos a recept és a "végeredmény" a kész sütemény mégsem egyforma.
Nagyon finom a recepted, de nem adhatod mellé ennyi helyre a kezed.
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy villanysütőben melyik programon (hőlégkeverés vagy alsó felső sütés) kell sütni a bejlgit és kb mennyi ideig? Anyukám nagyon finomat szokott sütni, de neki gáztűzhelye van, és most nálunk lesz a karácsony, beleértve a bejgli sütést is
Köszi
Sziasztok lányok!
A mamám míg élt nagyon finom kakaós bejglit sütött nekem az egy szem lány unokájának. Mindíg akart tanítgatni, mit hogyan csináljak, de tizenévesen nem érdekelt.
Azután bekövetkezett amit sohase hittem. Az én nagyim is meghalt...
Azóta nem ettem olyan finom kakaós és fahéjas bejglit, amilyet csak Ő
tudott. Egy kedves öreg barátném a kedvemért próbált csinálni, de a töltelék valahogy nem lett igazi
.
Olyan volt, a Mamijé, hogy széles csík volt a tészta között a töltelék
, és finom édes kakakós és a másik fahéjas.
Nincs valakinek ötlete, hogyan csinálhatta a nagyim?
Szóval nem vékony csík volt a töltelék, hanem olyan mint a mák és a dió széles tartalmas. Kakaópor+cukor+tej+ (xvegyszer?)... A másik: fahéj+cukor+tej+(xvegyszer?)
Ötletek? Ikresangi
Időnként küldök egy-egy receptet még, Dédikétől csak a bejglit szoktam sütni. Nekem direkt tetszik, hogy ahány recept, annyi embertől származik, olyan jó, amíg sütöm, felelevenednek az emlékek. Sajna egyre többel csak gondolatban tudok már beszélgetni, de ez biztos a korral jár :o((
Akkor a Te Dédikéd nagyon ügyes lehetett! Ha van még Tőle hasonló jó recepted örömmel venném, ha közkinccsé tennéd. A zserbóra is kiváncsi lennék, de bármielyik gyors és egyszerű süti receptnek is örülnék. Köszi.
nagyon szépen köszönöm, ez volt, amire vágytam:)
Hétvégén meg is sütöm újra.
Szilvalekváros párnafánk
Hozzávalók 20 db-hoz
A tésztához:
Fél kg finomliszt, 1. 25 dl tej
1 kk. + 60 g kristálycukor
40 g élesztő
110 g vaj/margarin, 6 tojássárgája
2 tojás, 1 csipet só
1 tasak vaníliás cukor
1 kk. mézeskalácsfűszer vagy őrölt fahéj
fél citrom reszelt héja, 2 ek. Rum
Továbbá:
1 tojásfehérje, 200 g sűrű szilvalekvár
50 gr porcukor a szóráshoz
1 kk. őrölt fahéj, olaj a sütéshez
1. A lisztet (kelesztő) tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük 1 kk. cukorral és az elmorzsolt élesztővel, majd a tészta közepébe öntjük és a szélekről lazán hozzákeverünk 1-2 evőkanálnyi lisztet, azaz kovászt készítünk. Tetejét megszórjuk 1-2 csipet liszttel, lefedjük és szobahőmérsékleten 15 percig kelni hagyjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk.
2. A tojássárgákat és a tojásokat jól elkeverjük a sóval, a maradék 60 gr kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a mézeskalácsfűszerrel/fahéjjal, a reszelt citromhéjjal és a rummal, majd a langyosra hűlt vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk. Robotgéppel sima, fényes hólyagos tésztává dagasztjuk, tetejét meghintjük 1 kevés liszttel. Ha a tésztát túlságosan lágynak találjuk (ez a tojások nagyságától függően előfordulhat), még 1 kevés (1-2 ek. ) lisztet adunk hozzá. A tálat a saját tetejével vagy konyharuhával letakarjuk és a tésztát a kétszeresére kelesztjük (20-30 perc).
3. A liszttel megszórt munkalapon átgyúrjuk a tésztát, majd kb. 1 cm vastag, 30x50 cm-es lapra nyújtjuk. Hosszanti oldalát a felénél megjelöljük, majd az egyik felén- hosszú pengéjű kés életlen „élét” lazán a tetejére nyomva- függőlegesen 4, vízszintesen 5 vonalat képezünk, azaz 20 db kb. 6x6 cm-es négyzetet formálunk.
4. Közepükre 1-1 kk. szilvalekvárt halmozunk, széleiket körbekenjük tojásfehérjével, azután a tetejükre hajtjuk a szabadon hagyott fél tésztalapot. A közüket ujjbeggyel vagy tenyérrel jól lenyomkodjuk, majd szabályos négyzetekre vágjuk, a „tésztapaplant”- az esetleg szétnyíló széleket kézzel még egyszer összenyomkodjuk, nehogy sütés közben kifolyjon a lekvár.
5. A fánkokat liszttel megszórt konyharuhára sorakoztatjuk, fátyolnyi liszttel a tetejüket is meghintjük és a konyharuhával letakarva eredeti tömegük kétszeresére kelesztjük (kb. 30 perc).
6. Az olajat felforrósítjuk (kb. 160 fok) és több részletben kisütjük a fánkokat úgy, hogy domború tetejükkel lefelé tesszük az olajba. Fedő alatt 3 percig sütjük, majd megfordítjuk és további 3 percig a másik oldalukat is aranybarnára sütjük. Szűrőlapáttal papírkendőre szedjük, jól lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni. Tálaláskor meghintjük a fahéjjal elkevert porcukorral. Külön tálkában további, egy kevés vízzel vagy vörösborral, illetve némi rummal lazított szilvalekvárt is kínálhatunk hozzá. Frissen az igazi!
Elkészítési idő: 3 óra