Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Koszonom Alettina!!
Ez nagyon jo, az alaprecept.
Szerintem ehhez csak a fixaloval felvert tejszinhab jon - gondolom.
Meg 1x koszonet erte..... udv. Kira
Szia Kira!
Nekem egy ilyen recept van elmentve, lehet, hogy ez az, csak plusz tejszínhabbal?
Felhőcske
Tészta: 6 tojás, 15 dkg sima liszt, 2,5 dl víz, 12,5 dkg vaj, pici só.
A vajat langyos vízbe tesszük, csipet sóval főzzük, míg elolvad. Ha forr, fokozatosan beletesszük a lisztet, és állandó keverés mellett sűrűsödésig főzzük. Később a langyos masszába egyenként beleütjük az egész tojásokat, a mixerrel jól összekeverjük, két részre osztjuk. Tepsit kivajazunk, forró sütőben kb. 10 percig sütjük. A sütő ajtaját nem szabad közben kinyitni! Nem kell megijedni, hogy kevés a massza, vékonyan kell a tepsire kenni, és nem kell, hogy egyenletes legyen. Szépen fel fog hullámozódni.
Krém: 7 dl tejet, 2 tojás sárgáját, 2 vaníliás cukrot, 2 zacskó vaníliás krémport sűrűre főzünk. Ha kihült, hozzáadunk 25 dkg vajat, amit kikevertünk 20 dkg porcukorral. Az egyik lapot megkenjük, a másikkal lefedjük, tetejét porcukorral megszórjuk.
Pogikata!
A "Felho" sutemeny receptjet hol talalom, esetleg beirnad?
Debrecenben ettem 1x egy vendegsegben, es akkor sajnos nem kertem el a receptet. Koszonettel Kira
Nálunk:
Elkészültek a sütik és a vegáknak mogyoró fasírt, krumplipürével.
A husik még sülnek.
B.Ú.É.K.!
Én quiche lorraine-t csinálok.
20 dkg lisztet, 10 dkg vajat gyúrok össze annyi vízzel, amitől összeáll. Utána hűtőbe teszem 1 órára. Utána a sütőedény aljára kell nyomkodni úgy, hogy legyen körbe pereme. Megszurkálom villával, hogy átsüljön és a sütőbe teszem, ahol halvány barnára sül. Közben egy fej apróra vágott hagymát kis olajon megpirítok, rádobok kockára vágott baconszalonnát.
Ezt ráöntöm tésztára, majd 1 egész tojásból , 3 tojássárgájából és 3dl tejfölből álló keverékkel leöntöm. Hogy egyenletesen elterüljön, még kap egy pici tejet. Sütőbe teszem, és amikor a tojásos tető megsül, akkor kap egy kis reszelt sajtot, ami rápirul.
Sziasztok!
Én is fasírt gömbőcöket fogok készíteni, sajttekercset, meg sztem valami salit (talán krumpli)
hoznak még:
sós sütit, szendvicseket...
esetleg valami ötlet még???
Mi otthon bulizunk.
Több féle husi lesz: fasírt golyó, töltött egybe fasírt (őzgerincben sütve), tepsis husi.
Saláták: francia, görög, majonnézes krumpli, svéd gomba.
Felhő süti biztos lesz és hagyma torta is. Az apró sütin és pogácsán még variálok.
Szép napot!
Sziasztok!
Hátha jobban beindul a topik, már csak 2 nap és szilveszter! Vagy senki nem készít semmit? Mindenki buliba megy vagy máshoz házibuliba?
Sziasztok!
Pár nap és újra itt az év utolsó napja. Nem akartam új topikot nyitni.
Akinél otthon lesz a buli, mit készít idén?
Nálunk még nincs meg a pontos menü. Lehet kis fasírtok, tésztasali, de még valami husi kellene.
Szerencse röfiket is csinálok, innen van a reci az nlc-ről. Devalami édesség is kellene. Sokat nem akarok szöszmötölni, igaz párom is segít, de még 31-én is dolgozom...
sonka-sajtkrémes roló ,
zserbógolyó innen: http://chilii.blogter.hu/385702/zserbogolyo
a többit még nem tudom.
szilveszterkor: 10-12 -en leszünk: 60-70 év között
marhahúsleves(leveses a banda,úgyhogy kell)
Stefánia-vagdalt
Májjal töltött dagadó
kocsonya(ez már készen)
köretek
rétesek(túrós,meggyes,almás-diós)
pogác sa
valamilyen torta
Nem egyedül csinálom a menüt, a családok nőtagjai közösen,plusz férjem pucolja a zöldségeket.
újévkor :korhelyleves,lencse,kolbász
Lányok, a szilveszteri virsli vásárlásakor feltétlenül vigyázzatok hogy csakis serésvirslit vegyetek, nehogy vélettlenül baromfivirsli kerüljön az asztalotokra! Ugyanis erre is ugyanúgy érvényes hogy a baromfi elkaparja a szerencsét még ha virslben is van!!!!
Ezt a férjem üzeni, aki nagy tudója a szilveszteri népszokásoknak.
Asszem szárnyast és halat ne (elrepül, elúszik stb) Egyik évben csirkecombot csináltam, de a félelmem nem igazolódott be, jó évünk volt akkor. Viszont ha több évre is vonatkozik, az ideire bejött, hogy inkább ne....
Most éppen azon agyalok mit alkossak szilveszterre, amit éppen nem kell főzni, nehéz ügy.
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy szilveszterkor a baromfievés tilalom a kacsa ételekre is vonatkozik? Azt tudom, hogy tyúkot nem szabad enni, mert kikaparja a szerencsénket, de mi a helyzet a kacsával?
Köszi a segítséget!
Dömpi
Sajtgolyó
20 dkg natúr friss sajt
10 dkg tejszínes krémsajt ( camping )
25 dkg márvány krémsajt ( MIZO )
5 dkg reszelt trapista
10 dkg vaj
10 dkg apróra vágott pirított dió ( pirítás után átszitálni, hogy héj ne legyen a masszában )
5 dkg apróra vágott olivabogyó
1 csapott ek. durvára őrölt rózsabors
Az egészet habosra kell keverni és a végén sózni ízlés szerint. Be a hűtőbe és amikor már kifagyott, akkor kis golyókat csinálni és darált mandulába, vagy parmezán sajtba hempergetni.
Aki szereti a határozott sajtos ízeket az nem fog csalódni ! Nálunk már a hűtőben van.
nálunk a szokásos:
Ropogós malacsültHozzávalók 4 személyre:
1 kg bőrös malaccomb;
5 dkg zsír;
10 dkg szalonna;
2 dl sör;
só;
majoranna;
A letisztított bőrt, amennyiben a zsírréteg vastagabb, mint szeretnénk, bevagdossuk, hogy sülés közben a zsír kiolvadhasson. A combot a húsos oldala felől sózzuk, fűszerezzük, a bőrét egy kis hideg zsírral bekenjük.
Tepsibe fektetve, közepes hőmérsékletű sütőben kb. 1, 5 óráig sütjük.
Sütés közben időről időre sörbe mártott szalonnával megkenegetjük, hogy szép pirosra és ropogósra süljön.
Szilveszteri lencsesaláta Hozzávalók:
1/2 kg lencse
1 konzerv kukorica
3 szál sárgarépa
2 fej hagyma
2 főtt tojás
olaj
egy citrom leve
só
bors
babérlevél
Elkészítés: A lencsét sózott, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, és elkeverjük a citromlével és az olajjal. Kissé megborsozzuk, és így hagyjuk kihűlni. A sárgarépát és a hagymát karikára vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Amikor kihűlt, a kukoricával együtt a lencséhez keverjük. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt tojáskarikákkal, petrezselyemzölddel díszítjük. Lencsesaláta 15 dkg lencse
2 fej vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna
2 db babérlevél
10 dkg húsos szalonna
5 dkg póré
1 evőkanál mustár
1 evőkanál méz
1-2 evőkanál fűszeres ecet
1/2 csokor snidling
1 dl tejföl
A lencsét hideg vízbe áztatjuk.A lencsét leöblítjük, és annyi vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük főni. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet és a másik fej tisztított hagymát, és kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük. Közben csíkokra vágjuk a szalonnát, és a pórét. Megpirítjuk a szalonnát, majd rátesszük a pórét, megfuttatjuk. Ha megpuhult a lencse, kidobjuk a hagymát, leöntjük a levét, és összeforgatjuk a szalonnás póréval. Belekeverjük a mustárt, a mézet, az ecetet, valamint az elkészült sült szaftját is. Tálalásnál a lencsét melegen tesszük a hús mellé. A snidlinget leöblítjük, elkeverjük a tejföllel. édességnek most valami új lesz!Marcipános joghurthab Recept
Hozzávalók (4adag)
6dkg marcipánmassza
2ek narancslikőr (esetleg fehér portói, vagy más, édes fehérbor)
néhány csepp természetes keserűmandula kivonat (opcionális)
2dl sűrű joghurt (a görög típusú a legjobb)
2dl hideg tejszín
tetejére:
pirított, durvára vágott mandula, kandírozott narancshéj
(vagy aszalt sárgabarack, aszalt szilva, pisztácia, vörösáfonya, fenyőmag, stb.)
A marcipánt a likőrrel kicsit fellazítjuk, villával puhára nyomkodjuk. Fokozatosan hozzáadjuk a joghurtot, teljesen simára keverjük a masszával. (Ízlés szerint néhány csepp természetes keserűmandula kivonattal hangsúlyozzuk a mandula ízt). A hideg tejszínt kemény habbá verjük. Óvatosan összeforgatjuk a joghurtos-marcipános krémmel. Poharakba töltjük, néhány órára behűtjük (akár előző este is elkészíthető). Ízlés szerint pirított mandulával, kandírozott narancshéjjal megszórva tálaljuk.
Savanyu máj
1 kg sertéscomb
1 kg máj / sertés /
2 kg hagyma,
A kockára vágott hust zsirban odatenni, fedő alatt puhára párolni, mikor puha vedd le a fedőt és kicsit süsd zsirjára.
Ha kész, tedd bele a kockára vágott májat, és fedő alatt puhitsd meg a májat., majd szórd meg pirospaprikával.
Közben a hagymát vágd karikára, és babérleveles vizben főzd puhára, he ez megvan, izesitsd cukorral és ecettel, és az egészet lével együtt öntsd rá a husra.
Forrald fel, és kenyérrel tálald. Sózni csak tálaláskor szabad.!
Nagyon finom egyébként is, de másnapos gyomorra gyógyszer !
Jó Étvágyat !
Hozzávalók 40 dkg pulykamell, 25 dkg főtt gesztenye, 8 szelet bacon, 1,5 dl fehérbor, 4 gerezd fokhagyma, 1 zsemle, 1 ek. vaj, 2 dl tejszín, metélőhagyma, só, bors
Elkészítés: A gesztenyét ízesítjük sóval, borssal, majd összekeverjük a beáztatott és kinyomkodott zsemlével. A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, ízesítjük sóval, borssal, ráhalmozzuk az összetört főtt gesztenyével elkevert masszát, majd feltekerjük és baconba csomagoljuk. Az így kapott göngyölt húst serpenyőben megsütjük, majd felöntjük fehérborral és fedő alatt puhára pároljuk. A fokhagymát összezúzzuk, vajon megfuttatjuk, felöntjük tejszínnel, és összeforraljuk, majd megszórjuk apróra vágott metélőhagymával.
Forró téli italok kicsiknek és nagyoknak
Forralt bor
Hozzávalók 1 l vörösbor, 1 lime, 1 citrom, 10 dkg cukor, 1 ág fahéj, 1 kávéskanál őrölt ánizs, 1 rúd vanília, 1 ág rozmaring
Elkészítés: A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a fahéjat, az ánizst, a vaníliát, és a rozmaringot. A vörösbort felforraljuk, ízesítjük reszelt lime- és citromhéjjal, majd hozzáadjuk a fűszeres cukrot és újra felforraljuk.
Almapuncs
Hozzávalók 6 dl almalé, 4 evőkanál cukor, 1 kávéskanál barackos tea, 1 lime , 2 narancs, 6 evőkanál méz, 35 dkg sütőtök, friss menta
Elkészítés: A sütőtököt feldaraboljuk, megszórjuk cukorral és 180 fokos sütőben puhára sütjük. Miután megpuhult, mézzel ízesítve összeturmixoljuk. Az almalevet felforraljuk, hozzáadjuk a narancs és a lime kifacsart levét, a teafüvet, és a mentát, majd összekever
nálunk kolbásszal töltött husi lesz, meg "szilveszteri alapozó" (ha érdekel beírom), citromos-mézes sült oldalas, szendvicsek, na és persze virsli és korhelyleves...
leszünk rá páran....
Hozzávalók:
2 tojás,
só,
50 dkg konzervlencse (főtt),
1 csokor újhagyma vagy jó arasznyi póréhagyma,
4 virsli,
6-6 evőkanál majonéz és tejföl,
1 kiskanál mustár,
néhány csepp citromlé,
fél csokor petrezselyem
Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, a konzerv lencsét leszűrjük, lecsöpögtetjük. Az újhagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. A majonézt a tejföllel összekeverjük, a mustárral és a citromlével ízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A virsliket fölkarikázzuk, és a lencsével, hagymával együtt az öntetbe forgatjuk. Cikkekre vágott tojással díszítjük, tálalásig behűtjük.
Hozzátok fordulok, hátha tudja valaki közületek, hogy a majonézes lencsesalátát hogyan kell elkésziteni?
Tavaly szilveszterkor ettem ilyet egy szórakozóhelyen, hát az valami szuperjó volt!
Persze a receptet nem szolgálták fel mellé:-)
Előre is köszönöm, és BUÉK mindenkinek!
Most írok először, de úgy gondolom hasznos lesz amit ajánlok.
Nemsokára Szilveszter után jön a "Másnap"! Nem árt, ha ismeritek a régi jól bevált MANCIPANCI receptjét:
4 tojás sárgáját kell kikeverni 25 dkg porcukorral, majd ízesíteni vagy 2 citrom, vagy 2 narancs levével, és felengedni az egészet 1 l jó hideg szódával.
Ennyi, de hatásos.
Üdvözöllek Benneteket: Buriburi
Hozzávalók: 8 dl narancsízu tea, másfél dl narancsszörp, 1 narancs, 5 dkg mazsola.
A narancsszörpöt elosztjuk a poharakba, ráöntjük a forró narancsfozetet, és mazsolával, valamint narancskarikával kínáljuk.
Hozzávalók:
egy kicsi, bontott, tisztított malac
zsír
füstölt szalonna
világos sör
só
citrom
(majoránna vagy más zöldfűszer)
A darabka füstöltszalonnát az egyik oldalán sűrűn és mélyen - hosszában, majd keresztben vagdald be - , egyféle "ecsetet" kell kapnod, hogy majd ezzel kenegethesd a malac bőrét. Az állat belsejét (a külsejét nem!) sózd meg, esetleg (ugyancsak belül) zöldfűszerrel is meghintheted. A külsejét dörzsöld át zsírral. A vékony, kiálló, gyorsan átsülő sülő részeit (elsősorban a fülét és a farkát) burkold be alufóliával, hogy majd meg ne égjen. A hasüregébe helyezz el egy alufóliába becsavart pezsgősüveget, vagy más olyan alkalmatosságot, amely megtartja a malac hátát, s megakadályozza, hogy sütés közben, vagy a későbbi mozgatáskor megroppanjon a gerince. A szájába tegyél egy nyers krumplit, hagymát vagy bármi olyasmit, amit a tálalásnál majd kicserélhetsz a citromra.
Egy tepsibe tegyél sütőrácsot - ennek az a feladata, hogy a malacot mindvégig kiemelje a kisülő zsiradékból, nedvekből - s erre fektesd hasára az állatot. Előmelegített sütőben, gyenge-közepes tűznél (cca. 180 Celsius-fokon) süsd, s közben legalább negyedóránként dörzsöld át a bőrét a sörbe mártott füstöltszalonnával. (Lajos Mari számításai szerint a sütési idő a bontott, nyers malac minden kilója után 45-55 perc. Ugyancsak ő javasolja tesztelésre azt a módszert, miszerint egy hústűvel megszúrjuk a nyakán a malacot, s ha a kibuggyanó lé már színtelen, akkor befejezhetjük a sütést. ) A sütés utolsó szakaszában - az utolsó 20-30 percre - ne feledd a védőfóliák eltávolítását! Tálalás előtt a hasbélést vedd ki, s helyezz el egy egész citromot a malac szájában.
Ha marad a sültből, ne kísérletezz a felmelegítésével, kínáld hidegen, úgy lesz a legjobb.
Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta,
20 dkg füstölt kolbász,
10 dkg húsos füstölt szalonna,
2 dl tejföl,
1 babérlevél,
1 evőkanál piros fűszerpaprika,
1 evőkanál Vegeta,
1 evőkanál liszt,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1/2 citrom leve és héja,
késhegynyi törött fekete bors,
csipetnyi cukor.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd üvegesre pirítjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, ezután 1 evőkanál vizet ráöntve, hozzáadjuk az apróra vágott és lecsöpögtetett savanyú káposztát. Néhány percnyi pirítás után felöntjük szűk egyliternyi vízzel. Beleszórjuk a Vegetát, a borsot, a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a babérlevelet, a citrom apróra vágott héját, és befedve felforraljuk. 20 percig főzzük. Közben a kolbász bőrét lehúzzuk, és felkarikázzuk. A főzés félidejében beletesszük a levesbe. Végül belekeverjük a fél dl vízzel és liszttel simára kevert tejfölt, majd jól kiforraljuk. Csak akkor ízesítjük a citromlével, ha nem elég savanyú. Csipet cukrot is belekeverünk, és forrón tálaljuk. (Ha a társaság szereti a csípős ízt, tehetünk bele egy cseresznyepaprikát is. )
Hozzávalók:
50 dkg sertésbőrke, 2 sertésköröm, 1 sertéscsülök, 4 ecetes uborka, 4 tojás, 25 dkg vegyes zöldség, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál fűszerkeverék, 1 kávéskanál szemes bors, 1 kávéskanál só.
Miután minden anyagot jól megtisztítottunk, megmostunk, 2 liter hideg vízben feltesszük főni a bőrkét, a körmöt és a csülköt.
Ha meggyőződtünk arról, hogy a hús és a bőr vajpuha, kivesszük, a levet átszűrjük, majd a megtisztított zöldséggel, egy hagymával, a fűszerkeverékkel, a borsszemmel és a sóval ismét felfőzzük.
Közben a csülökről és a körömről lefejtett húst és bőrt hűlni hagyjuk, majd kis darabokra vágjuk. A forró levet ráöntjük a jénai tálban lévő anyagra. Amikor a kocsonya kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap tálalhatjuk úgy, hogy szeletet vágunk belőle, és ecetes-olajos hagymával, őrölt borssal és sóval rakjuk az asztalra. Külön tálalandó hozzá ecetes-olajos hagymakocka.
A hagymát szálasra vágjuk, az olajban sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a húst, megforgatjuk benne, majd belerakjuk a borsót, a gerslit, a kockára vágott burgonyát, a karikára szeletelt répát, a foghagymát, sózzuk, borsozzuk, és bő vízzel felöntjük. Több órán át főzzük a sütőben.
A zsidó konyha finomságai közül válogattunk néhány jellegzetes sólet - különlegességet, mivel a bab, a lencse, a csicseri borsó mind-mind hagyományosan gazdaggá tesznek, ha Szilveszter éjjelén fogyasztjuk őket.
Sólet tojással
Hozzávalók (6 személyre):
40 dkg tarka (fürj) szárazbab, 1/2 kg zsíros marhahús és 1 nagy libacomb, 25 dkg füstölt libahús, 3 púpozott kanál liszt, 20 dkg gersli, 6 tojás, 2 nagy vöröshagyma, 1 nagy kanál libazsír.
A babot főzés előtt 24 órával beáztatjuk. A vöröshagymát levelekre bontjuk, és lassú tűzön a zsíron lábasban üvegesre pároljuk. Ha véletlenül egy-egy hagymalevél megbarnul, ki kell dobni, mert különben az egész sólet odaéghet. Meghintjük egy kanál liszttel, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst, és ismét egy kanál lisztet szórunk rá. 1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot tesszük a lábasba, majd meghintjük a harmadik kanál liszttel. Rövid ideig pároljuk: keverni nem szabad, csak a lábast rázhatjuk meg. Ezután belehelyezzük a gerslit, majd az egészet felengedjük vízzel, míg teljesen ellepi. Végül héjával együtt beleültetjük a jól megmosott nyers tojásokat. Vigyázzunk: a tojások héja ne legyen repedt! Kevés sót tehetünk bele, de óvatosan, mert a füstölt hús is sós. Tehetünk bele töltött libanyakat vagy kuglit is (lásd lejjebb). Fedő alatt 3 órán át, lassú tűzön főzzük, majd 5 órán át, sütőben kis lángon folytatjuk. Ha időnk engedi, elég, ha 12 órán át a sütőben készítjük, természetesen kis lángon. (Ez a hagyományosabb változat. ) A lábasban tálaljuk, a fedőt ott emeljük le, a vendégek szeme láttára.
Ricsett
Hozzávalók: 20 dkg bab, 1 csésze gersli, fél kg marhahús, 25 dkg füstölt hús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olvasztott zsír, só, bors, esetleg kevés pirospaprika.
A hozzávalókat fazékba tesszük, s a sólethez hasonlóan több órán át főzzük, illetőleg a sütőben érleljük. A ricsett állaga más, sűrű levesre emlékeztet.
Amerikai jellegű sólet
Hozzávalók: 20 dkg nagy szemű bab, 2 szál sárgarépa, 5-6 nagyobb burgonya, fél csésze gersli, 2 nagy fej hagyma, 80 dkg marhahús, 2 db babérlevél, 2 gerezd foghagyma, 2 kanál libazsír, só, bors, pirospaprika.
A fenti sólethez hasonlóan készül, csak a bab mellé tisztított, karikára vágott sárgarépát és hámozott, kockára vágott burgonyát adunk. Sóval, borssal, foghagymával, babérlevéllel, kevés pirospaprikával ízesítjük.
Lencsesólet
Hozzávalók: 30 dkg lencse, l nagy fej hagyma, l csésze gersli, fél kg marhahús, fél kg füstölt pulykacomb, 2 kanál libazsír, kevés liszt, só, babérlevél.
A lencsét néhány órára beáztatjuk. A hagymát szálasra vágjuk, megdinszteljük a zsírban, hozzáadjuk a húsokat, meghintjük liszttel, majd beleöntjük a lencsét, a gerslit, a fűszereket, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Több órán át főzzük a sütőben.
Sólet csicseriborsóval
Hozzávalók:
30 dkg csicseriborsó, 2 hagyma, 1 csésze gersli, 2 szál sárgarépa, 4-
Marhasült angolosan:
Egy szép darab hátszélt csontjairól lefejtünk, kiverjük, besózzuk, szalonnába kötjük, szekszárdi rizlinggel felöntve megsütjük. Egy óra alatt átsül, de leve pirossas maradhat.
Malac bikavérben:
Hagymát zsíron sárgára piritunk. A malac husát apró darabokra vágva beletesszük. Hintsük meg kevés liszttel. Öntsünk reá egy deci bikavért és kevés húslevet.
Libamáj:
Libamájat felvágunk ujjnyi vastag szeletekre. Egyik oldalukat vízbe mártva sózás nélkül kevés forró vajba tesszük és hirtelen mindkét oldalukon megsütjük. Megsülve tűzálló edénybe tesszük, öntünk rá egy deci erősen sós húslevest és két deci sötét csemegebort. Néhány szem szeletekre vágott, vajban párolt csiperkegombát teszünk bele. Fedő alatt pároljuk.
Koktél I. :
Fél pohár sötét csemegebort és fél pohár vörös ürmöst zúzott jégre öntjük. Ehhez egy kis késhegynyi szárított és darált citrommagot adunk és egy kávéskanál porcukrot teszünk bele. Alaposan összekeverjük.
Koktél II. :
Bárpoharat megtöltünk egyharmadig apróra zúzott jéggel. Ehhez adunk egy borospohár vörös ürmöst, ugyanannyi whiskyt és borospohár fehér ürmöst. Fogyasztás előtt rázóedényben jól összerázzuk.
Koktél III. :
Bárpohárba, annak egyharmadáig zúzott jeget teszünk. Egy másik poharat félig megtöltünk fehér ürmössel és tele töltjük ginnel. Fél likőröspohár keserű likőrt és némi citromlevet adunk hozzá és hosszúnyelű kanállal jól összekeverjük. Átszűrjük a jeges pohárba.
Kardinális:
Egy liter forralt édes vörösborhoz egy negyed liter ananászlevet (lehet konzerv ananász leve is), tetszés szerint külön is megcukrozva hozzákeverünk. Jégre állítjuk és behűtve fogyasszuk.
A koktélpoharat félig megtöltjük zúzott jéggel. Tetejére különféle befőttet, cukrozott gyümölcsöt teszünk. A poharat vörös ürmössel töltjük meg.