Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Sziasztok!
Szeretnék valami nagyon finom és különleges kacsareceptet az elképzelésem szerint gyümölcsökkel. Ha valakinek van, kérem küldöjön. Köszi.
Szia!
Én nem rég iyen gesztenye krémlevest főztem.
Szia!
Elkérhetném a mandulakrém-leves receptjét?
"2 kg kg marhát számítok öt emberre "
Abba mennyi a dioxin ?
30 db réteslap 15 dkg vaj(persze lehet margarin is,de vaj a finom a sütikhez) 30 dkg dió 10 dkg cukor 1 kávéskanál őrölt fahéj 15 dkg méz Sziruphoz: 1 cirom 10 dkg méz
A diót megdaráljuk. A margarint felolvasztjuk.
A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a diót, és jól összekeverjük. Nagy tepsit, - lehetőleg akkorát amelybe a réteslapok beleférnek, - kikenünk olvasztott margarinnal. Ráterítünk két réteslapot megkenjük olvasztott margarinnal, ismét két réteslap következik margarinnal megkenve, s ezt ismételjük 10 lapig. Ezt megkenjük a töltelék felével, majd kettesével váltogatva ismét 10 réteslap következik, rákenjük a töltelék másik felét, végül betakarjuk a maradék 10 réteslappal, kettesével váltogatva, margarinnal kenegetve. A tetejét bőven megkenjük margarinnal. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütemény tetejét éles késsel bevágjuk olyan formára, ahogy szeletelni szeretnénk, de nem vágjuk át az aljáig. A sütőben kb. 20 perc alatt, aranysárgára sütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot: kicsavarjuk a citrom levét, felöntjük 2-3 dl vízzel, hozzáadjuk a mézet, összekeverjük, és felforraljuk. Amikor elkészült a sütemény, a vágásokat teljesen átvágjuk a tészta aljáig, a forró sziruppal meglocsoljuk. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Nagyon tömény-édes lesz,de ez a bája:))
A baklavát te csinálod? Imádom, de eddig mindig csak étteremben ettem...
Leírnád nekem a receptjét?
sziasztok,
kezdő (nagyon) szakács vagyok, és keresek egyszerű de azért finom recepteket. Nagyon megtetszett Szoljanka a mandulakrémlevesed. Örülnék nagyon ha megosztanád a receptjét. Ill valaki tud segíteni valamilyen almás sajtos tarja recepttel?
5-en leszünk:én,anya,apa,gyerek,egy barátnőm
24-én este
Mandulakrém-leves
Sokfűszeres marhafelsál sütve
almás burgonyakrokett
Stollen,narancstorta,baklava, sült gesztenye
2 kg kg marhát számítok öt emberre
25-én
Ha marad a marhából az,ha nem akkor
Töltött káposzta(már kész van)
Maradék sütik
26-án már nem lesz itt a fiam,szomorú leszek,nem eszek,majd valamicskét csak,mi martalék marad
Elvitte a cica a hozzászólásomat
Szenteste
Halászlé
Húsleves csigatésztával(nőverem gyúrta házi)
Vegyes disznótoros: hurka,kolbász,töltött káposzta,(ezek már rég a mélyhűtőben csücsülnek,mert múlt hóban kaptuk őket)hagymás tört krumpli
Vaddisznópörkölt(fiam szerezte),gombás galuska
Beigli(diós-mákos-gesztenyés),Túrótorta
Sokan leszünk és sokan csináljuk a menüt.
25: ami marad
26:geszetnyekrém-leves,paprikás lisztben sült hal.
Szia!
Hagymát félkarikákra vágok, jól megsózom, és félreteszem. Héjában főzök krumplit, lehetőleg kiflikrumplit, az az igazi. Készítek egy ecetes cukros salátalét, teszek bele törött borsot és 1-2 szál zellerlevelet. A főtt krumplit hideg vízzel kicsit lehűtöm, meghámozom és kb. 1/2 cm. vastag karikákra vágva beleteszem a salátalébe, rétegezve a sózott, nem kinyomkodott hagymával. 1 napig letakarva hagyom érlelődni a spejzban. Másnap készítek kicsit édeskés házi tartármártást, leszűröm a krumplit, kidobom a zellert és összekeverem a tartárral. Hűtőben érlelem még 1 napot, de kb. 1 hétig rá lehet járni, ha hűtőben tartod. 2-3 kg. krumpli alatt neki sem kezdek, mertpillanatok alatt elfogy, csak úgy magában is szereti a családom. 3 kg. krumplihoz kb. 60 dkg. hagyma kell, 3 tojásból 3 dl.olajjal majonéz és 2 nagy doboz tejföl.
Jó étvágyat!
Szia lin-lan!
Tippek sertésre:
Egyben sült tarja turbolyás túróval, házi kenyérrel
Bőrös malacpecsenye leveles tésztával
Aszalt szilvával töltött szűzpecsenye
Sziasztok!Dióhabos kosárka hozzávalói:25dkg margarin,40dkg liszt,1cs. sütőpor,20dkg porcukor,4 tojássárgája.A töltelékhez:barackíz,4 tojásfehérje,4ek. cukor,25dkg darált dió.Elkészítése:az alapanyagokat összegyúrjuk és vékonyan a kikent kosárka formákba nyomkodjuk.Közepébe barackízt teszünk.A tojásfehérjéket kemény habbá felverjük,hozzáadjuk a cukrot,majd a darált diót,és ezzel a habbal akosarakat megtöltjük.Sütőlapra téve,előmelegített sütőben közepes hőfokon kb.10 perc alatt megsütjük.A formákból kiforgatva hagyjuk kihűlni.
Sziasztok!
Tudom, h ciki de kérlek nézzétek el nekem még kezdő vagyok a forralt bort hogyan kell jól elkészíteni? Lassú tűzőn simán felforralni? Milyen fűszert tesztek bele és milyen bor kell hozzá pl. a borlevesnél meg úgy általában?
Köszi
Nem én, hanem a anyukám
De asszem úgy szokta, h csinál húslevest húsos csontból és iszonyatosan lassan alacsony fokon órákig főzi. Leszűri és abból lesz az alaplé. A fehér (!) hagymát felszeli, vajon kicsit megfuttaja, d ne legyen ám barna! utána pedig fehérborban megfőzi és fehérborssal, sóval ízesíti. Na vmi ilyesmi.
A tetejére pedig pirítósra ráolvasztott sajtos kenyérkék kerülnek
Sztem a disznó-malac dolog inkább szilveszteri-újévi, karira vmi halat v szárnyast szoktak.
Dezsnyóból jó kis csülök pékné módra... nyimi nyamifőtt krumplival s sülttel és hozzá azsalt szilvás főtt lilakáposzta.
uhh, ezek után jan-ban nem győzünk majd diétázni
Sziasztok!
Légyszí adjatok vmi tippet, hogy disznóhúsból milyen főételt csináljak, vmi ünnepit?
Köszi
Szia!
Te hogyan készíted a majonézes krumplisalátát?
Köszi
Szia!
Te hogyan készíted a francia hagymalevest?
Köszi
Nálunk hagyományos menü lesz,
24-én délben halászlé, este citromos, fehérborsos lazacszeletek vajban átsütve, és rántott cápaharcsa, hozzá előző nap elkészített majonézes krumplisaláta. Mivel délben bepanírozom a harcsát és úgy teszem a hűtőbe, este már csak ki kell sütnöm a halakat.
25-én diós rántott, valamint sajtos párizsi bundában sült pulykamedallion-szeletek, amiket sós-fokhagymás tejben áztattam. Köretnek hercegnőburgonya és vizes formába nyomott rizi-bizi, gombamártás.
26-án töltött káposzta székelyesen, pirosarannyal paprika helyett, kaporral és csomborral fűszerezve, füstölt hússal, lapockával, körömmel-farokkal, a töltelékben kevés kapart szalonnával, rántás nélkül.
Sütik: mézes hatlapos baracklekvárral és grízes krémmel töltve, Részeges Jeromos, Bounty szelet, mákos kiflik, lekvárral és nutellával töltött linzerek.
Meggypálinka, rajnai rizling Bősz Adriántól, Pannonhalmi Apátsági Tricollis Cuveé, vörösből még nem tudom, tokajiból egy 2003-as kései szüretelésű muskotály, a pincét még nem tudom.
Közben Bilagit, No-spa, utána legalább félévnyi böjtölés.....
"25-én ebéd:
leves: shiitake gomba-krémleves
főétel: töltött káposzta"
Mi az a shiitake???
desszert: diós és mákos beigli, tiramisú, rigó torta, moldáviai túrótorta
Szenteste
előétel: libamáj, zsírral, pirítóssal
leves: halászlé
főétel: apunak ránott porty, nekünk-mivel nem szeretjük a pontyot- sült lazac krumplifalatkákkal
25-e:
avokádókrém
francia hagymaleves
liba v kacsamell aszaltszilvás párolt lilakáposztával
26-a
francia hagymaleves
és a főételt még nem tudjuk
24-én halászlé, pulykamell jóasszony módra, krumplisaláta
25-én húsleves, csülök, szilvával töltött pulyka
26-án húsleves, zsályás szűzpecsenye
Itt vannak jó receptek, pl:
Sült pulykamell aszalt szilvával és dióval töltve
Székelyföldi almás hús
Csáklyás István halászos léje
Bajor csülök
Idén forradalmat csinálunk,nem lesz beigli,helyette talán valamilyen mandulás kifli,vagy püspökkenyér.
Lesz hal: pisztráng,vagy lazac különös módon,mivel múlt hónapban kaptunk egy adag disznótorost , lesz hurka-kolbász,töltött káposzta.Persze nem egyszerre,szépen elosztva,naponta.
Palacsinta?
Probáljátok ki, isteni finom egy éve tanultam azóta állandóan ezt kérik a vendégeim.
Rendes palacsinta tésztában elkeverek fél zacskó mirelit spenotót, ízlés szerint fokhagyma, töröttbors, megsütni rendesen.
Töltelék: mascarponesajt és márványsajtot lereszelek a káposztareszelőn, hogy ne legyenek nagy darabok, ezzel töltöm a palacsinát, lerakom és füstölt reszelt sajttal megszórom a mikróban rámelegítem.
Isteni finom, legalább is nekünk nagyon bejön.
abszolút konzervatív-klasszikus menü :)
24-én halászlé és egyéb hal valamilyen módon elkészítve, ezen még gondolkodom
25-én pulyka. Még nem tudom,hogyan fogom elkészíteni, valószínűleg almával sütve
26-án - és onnantól még néhány napig :D -, székelykáposzta
és ezek mellé anyósom millióegyféle süteménye
Tök jó, hogy van ez a topic:
Szenteste, halászé, rántott harcsa burgonya, illetve céklasalátával.
Zserbószelet és mákosguba.
Elsőnap, tyúkhusleves, töltöttkáposzta, libamáj zsírjában sütve és beconszalonnába tekert aszaltszilva és sütőben megsütve..
A beigli már nem megy meguntuk, ezért lesz ez a süti.
24-én vacsora:
előétel: füstöltlazacos-tormakrémes palacsintatekercsek
leves: halászlé
főétel: nekem gesztenyével töltött pulykamell majonézes almasalátával, család többi részének valamilyen sült hal többféle (fokhagyma, petrezselyem, stb.) mártással
desszert: marcipánnal töltött sült alma
25-én ebéd:
leves: shiitake gomba-krémleves
főétel: töltött káposzta
desszert: a tesóm szülinapi tortája (őt a Jézuska hozta 21 éve )
Nálunk 3-4 féle.
Kacsamáj aszalt szilvával, hal rántva, valami röfi, amit még nem tudok és sült liba vagy kacsa.
Burgonyalangos kaviarral toltve. Balatoni fogas rakporkolttel. Fatanyeros sultkrumplival, ceklaval, toltott facan ecetes gombaval, afonyaval. Tejszines eperpudding es gesztenye alagut.
Vagy: szegedi halpaprikas, turoscsusza tepertovel, toltott pulyka rumos szilvaval es afonyaval, almas es makos retes, eszpresszo kave kecskemeti barackpalinka.
Vagy: rakott krumpli.
reggeli: fahéjas gofri vanilia öntettel
ebéd: gesztenyekrémleves habgaluskával + hal krumplival
vacsi: még nem tudom
nálatok?
Hello!
Nekünk halászlé és valami halas második...de ez még változhat.Nem szoktunk mereven mindig ugyanolyat minden évben.
Tavaly pl. füstölt sajttal, sonkával, aszalt szilvával töltött göngyölt pulykamell volt, husi levessel, meg vmi körettel..
Csak úgy ették a népek..