Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kelt tésztás bejgli

helkama
Létrehozva: 2008. december 3. 07:34
Jó reggelt! Ki tud abban segíteni, hogy hol vehetnék karácsonyra kelt tésztás bejglit? Budapesten, elősorban a belső kerületekre koncentrálva. Köszönöm szépen annak, aki válaszol.
  1. Torolt_felhasznalo_214281
    Torolt_felhasznalo_214281
    2008. december 14. 23:1017.

    Tavaly nagyon finom kelt tésztás bejglit lehetett kapni a  Fény utcai

    piacon, a II, emeleten azon az oldalon, amelyik az Auguszt cukrászdára néz.Tartósítószer mentes házi süteményeket árulnak, csütörtök,péntek és szombati napokon vannak nyitva.

    Gondolom, még elfogadnak megrendelést.

     

    előzmény:
    helkama (1)
    2008-12-03  07:34
  2. 2008. december 14. 06:0116.
    A leveledet megkaptam az emil címed nem volt enne. Én nem tudok privibe válaszolni, úgy van beállítva a gépem sajnos csak olvasni tudom a priviket. Írd meg az emil címedet és küldöm a receptet. üdv. nagyimamma
    előzmény:
    ancsi54 (13)
    2008-12-13  18:17
  3. 2008. december 13. 18:2015.
    Juhhhhhhé!!!  Végre sikerült
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. 2008. december 13. 18:1914.

    Na akkor most ujra irom.

    Nagyimamma! Engem érdekelne olyan igazi " nagymamás " beigli recept. Priviben megirtam az email cimemet,köszi,üdv: Anikó Talán most sikerül

    előzmény:
    nagyimamma (4)
    2008-12-03  08:13
  5. 2008. december 13. 18:1713.
    Jaj már megint elszállt amit irtam
    előzmény:
    nagyimamma (4)
    2008-12-03  08:13
  6. 2008. december 3. 21:4412.

    Mind a kettő kelt tésztás azaz élesztős.

     

    Karácsonykor inkább ezt a zsírosabb, porhanyósabb tésztájút szokták sütni azt nevezzük beiglinek, húsvétkor meg szüretekor pedig a kalácsosabb keltésztásat, az meg a mákos kalács ill. diós, de hát ahány ház annyi szokás.

     

    Nekem egy pár éve húsvétkor volt furcsa, hogy a boltok el kezdték árulni akkor is a beiglit.

     

    beigli

    http://www.egeszsegkalauz.hu/UserFil es/Image/hirek/foodanddrinks/beigli10.jpg

     

     

    mákos kalács

    http://www.hoxa.hu/pic/forum_kepek/0001992184i.jp g

     

     

     

    előzmény:
    helkama (1)
    2008-12-03  07:34
  7. 2008. december 3. 10:5311.
    igen van ilyen anyukám is olyat szokott csinálni ha kel a reci megkérdem tőle.
    előzmény:
    uhuka (6)
    2008-12-03  08:29
  8. 2008. december 3. 10:4110.
    Teljesen mindegy, hogyan nevezzük. Nekem az jeleti a bejglit, mivel öreganyám sütött olyat. Sütni nem szeretnék, inkább készen venném. Régebben (10-15 éve) még a kínálat fele ilyen jellegű sütemény (már nem merek bejglit írni) volt a polcokan, azonban már teljesen eltünt. Legallább is az én látókörömből.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. 2008. december 3. 10:389.

    Én annyira imádok sütni,hogy szerintem nem macerás egy bejgli elkészítése,max.az hogy jó legyen a tésztád.

    De én soha sem vennék boltból

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  10. 2008. december 3. 09:418.

    Én mindíg kelt tésztásat sütök, de azt hidegen kell pihentetni, és omlósként viselkedik, 2 hét után is ugyanolyan ehető, mint a sütés napján. Alufóliával letakarva tárolom az étkezőben, egy zsúrkocsin.

     

    5 db. bejgli

    70 dg. liszt, 2 dg. élesztő, belemorzsolva

    35 dg. Rama

    7 csapott evők. porcukor

    csipet só

    2 tojás s.

    Kb. 3-3,5 dl. tejföl

    Hidegen pihentetni, nyújtva, töltve, tojás s.-val előbb hosszában, aztán keresztben kenve, szurkálva több órát (egész éjjel a legjobb)

    Újra kenni tojás f.-vel, szurkálni.

     

    Hőlégkeveréssel sütni, 2. és 4. szinten, 180 fokra előmelegített sütőben, amit 160-ra veszünk vissza, amikor betesszük a tepsiket.

     

    6 db. bejgli

    90dg. liszt, 2 dg. élesztő, belemorzsolva

    45 dg. Rama

    9 csapott evők, porcukor

    2 csipet só

    2 tojás s.

    Kb.4 dl. tejföl

     

    Töltelék

    szűk 22-22 dg. mák v. dió á db.

    bő 11-11 dg. kristálycukor á db.

    1,5-2 cs. vaniliás c., lekvárok

    összesen: 30 dg. mazsola, 3 reszelt alma, 1-2 citrom reszelt héja,( kis cukrozott gyümölcs, birsalmasajt, ha van.)

    Kb. 3-5 dl. tejjel leforrázni

     

    Így alakult az évek folyamán, az élesztő mennyiség egyforma, de  mindkettőhöz jó ez az adag. A töltelékből mindíg kimarad valamennyi, ezért leht csak 20-20 dg-ot is számolni, mi szeretjük külön megeszegetni este a maradékot.

    Mindíg felreped kicsit, mert nagyon gazdag, de isteni finom.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. 2008. december 3. 08:377.
    Olyat szoktam én is csinálni, nagyon finom, de kb 1 hétig jó, utána már kiszárad. Igaz 1 hétnél tovább nem is tart.
    előzmény:
    uhuka (6)
    2008-12-03  08:29
  12. 2008. december 3. 08:296.
    Én is emlékszem kelt tésztás bejlgire, egyik kolléganőm csinált ilyet, és finomabb volt, kevésbé édes, kicsit kalácsosabb hatású, de nem mákos kalács. Isten volt hmmm...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  13. 2008. december 3. 08:255.
    A bejgli mázas és vékony tésztás! Te mákos kalácsot keresel???
    előzmény:
    helkama (3)
    2008-12-03  08:08
  14. 2008. december 3. 08:134.
    Azért csak zsiros tésztából készítenek beiglit, mert a kelt tésztás hamar romlik, vagy megszárad. Miért ne sütsz? Ha kell jó recept, olyan "nagymamás" akkor írd meg az emil címedet és küldök. Jobbat és olcsóbbat tudsz sütni, bár macerásabb.
    előzmény:
    helkama (1)
    2008-12-03  07:34
  15. 2008. december 3. 08:083.
    Persz, de csak "mázas", vékony tésztásat láttam.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_981185 (2)
    2008-12-03  07:44
  16. Torolt_felhasznalo_981185
    Torolt_felhasznalo_981185
    2008. december 3. 07:442.
    Pékségek?
    előzmény:
    helkama (1)
    2008-12-03  07:34

Címlap

top