![](https://nlc.hu/themes/nlcafe/images/forum-ends.png)
Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Tavaly nagyon finom kelt tésztás bejglit lehetett kapni a Fény utcai
piacon, a II, emeleten azon az oldalon, amelyik az Auguszt cukrászdára néz.Tartósítószer mentes házi süteményeket árulnak, csütörtök,péntek és szombati napokon vannak nyitva.
Gondolom, még elfogadnak megrendelést.
Na akkor most ujra irom.
Nagyimamma! Engem érdekelne olyan igazi " nagymamás " beigli recept. Priviben megirtam az email cimemet,köszi,üdv: Anikó Talán most sikerül
Mind a kettő kelt tésztás azaz élesztős.
Karácsonykor inkább ezt a zsírosabb, porhanyósabb tésztájút szokták sütni azt nevezzük beiglinek, húsvétkor meg szüretekor pedig a kalácsosabb keltésztásat, az meg a mákos kalács ill. diós, de hát ahány ház annyi szokás.
Nekem egy pár éve húsvétkor volt furcsa, hogy a boltok el kezdték árulni akkor is a beiglit.
beigli
http://www.egeszsegkalauz.hu/UserFil es/Image/hirek/foodanddrinks/beigli10.jpg
mákos kalács
http://www.hoxa.hu/pic/forum_kepek/0001992184i.jp g
Én annyira imádok sütni,hogy szerintem nem macerás egy bejgli elkészítése,max.az hogy jó legyen a tésztád.
De én soha sem vennék boltból
Én mindíg kelt tésztásat sütök, de azt hidegen kell pihentetni, és omlósként viselkedik, 2 hét után is ugyanolyan ehető, mint a sütés napján. Alufóliával letakarva tárolom az étkezőben, egy zsúrkocsin.
5 db. bejgli
70 dg. liszt, 2 dg. élesztő, belemorzsolva
35 dg. Rama
7 csapott evők. porcukor
csipet só
2 tojás s.
Kb. 3-3,5 dl. tejföl
Hidegen pihentetni, nyújtva, töltve, tojás s.-val előbb hosszában, aztán keresztben kenve, szurkálva több órát (egész éjjel a legjobb)
Újra kenni tojás f.-vel, szurkálni.
Hőlégkeveréssel sütni, 2. és 4. szinten, 180 fokra előmelegített sütőben, amit 160-ra veszünk vissza, amikor betesszük a tepsiket.
6 db. bejgli
90dg. liszt, 2 dg. élesztő, belemorzsolva
45 dg. Rama
9 csapott evők, porcukor
2 csipet só
2 tojás s.
Kb.4 dl. tejföl
szűk 22-22 dg. mák v. dió á db.
bő 11-11 dg. kristálycukor á db.
1,5-2 cs. vaniliás c., lekvárok
összesen: 30 dg. mazsola, 3 reszelt alma, 1-2 citrom reszelt héja,( kis cukrozott gyümölcs, birsalmasajt, ha van.)
Kb. 3-5 dl. tejjel leforrázni
Így alakult az évek folyamán, az élesztő mennyiség egyforma, de mindkettőhöz jó ez az adag. A töltelékből mindíg kimarad valamennyi, ezért leht csak 20-20 dg-ot is számolni, mi szeretjük külön megeszegetni este a maradékot.
Mindíg felreped kicsit, mert nagyon gazdag, de isteni finom.