Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Karácsonyi Menü Külföldön
Kedves Külföldön élő, vagy más országbeli kedvessel rendelkező nlc.sek!
Olyan szivesen olvasnék arról, hogy miket esznek karácsonyor más más országokban!! Mindenféle orszag érdekel, sima leírás, recept, fotó is nagyon!!Imádom a világkonyhát, más kultúrák szokásait! Előre is köszönök minden beírást! Legyen minél több!
jöhet link is, ha megint nem enged fotót tölteni!
Én bajai vagyok nálunk halászlé, majd mákosguba a szentestén a vacsora!
Szívesen!
Ha érdekel a heringes rakott krumpli azt meg így kell:
Hozzávalók:
1,2 kg csíkokra vágott krumpli
3 felszeletelt hagyma
50 gr vaj
3 dl tejszín
3 dl tej
1 kanál cukor
450 g hering ( olyan lében uszó )
Só, bors.
1. Barnítsd meg a hagymát a vajon, öntsd bele a tejet, tejszínt.
2. Tedd hozzá a felvágott krumplit, a cukrot és a heringet.
Főzd állandó kavarás mellett vagy 5 percet , sósd és borsozd meg.
3. Öntsd bele az egészet egy kivajazott formába , szórd meg zsemlemorzsával.
4.
Süsd vagy 40 percet 175 fokon.
Épp recepteket akartam kérni, és látom, már eltaláltad a gondolatomat! Pontosan ezeket kértem volna!
Békés, boldog Karácsonyt, Neked, és mindenkinek!
Sáfrányos kalács:
http://piszke.blogspot.com/2007/12/luca- koronja-s-paphaj-svd-sfrnyos-kalcs.html
Pepparkakor:
Receptek:
Svéd húsgolyók barna szósszal és vörös áfonya mártással HúsételekHozzávalók:50 dkg darált hús (vegyesen sertés-marha),
1 nagy fej vöröshagyma,
1 tojás,
zsemlemorzsa igény szerint
0,5 dl tej,
0,5 dl tejszín a húsgolyóhoz,
0,5 dl tejszín a barna mártáshoz,
5 dkg vaj a sütéshez,
kevés só,
fehér bors,
2 ek. szója szósz,
20 dkg vörös áfonya,
4 ek. cukor.Elkészítés:
A darált húshoz keverjük a tojást, az apróra vágott hagymát, sót, fehér borsot, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható legyen. Hozzáadunk kevés tejet, tejszínt. Vizes kézzel kis golyókat formázunk belőle, s vajban kisütjük.
Miután kiszedtük a golyókat, a serpenyőben maradt sült vajból barna mártást készítünk kevés tejszínnel és szója szósszal felengedve azt.
A vörös áfonyát cukorral felfőzzük, amíg be nem sűrűsödik.
A húsgolyókat és az önteteket egy tányéron tálaljuk, fogyaszthatunk hozzá főtt burgonyát.
Nálunk Svédországban gyakori ilyenkor a húsgolyó:
http://www.trivia.se/bilder/questions /1630-20071003161017.jpg
Apró virsli:
http://www.guldfageln.se/uploadedImages/pr inskorv.gif
Sonka:
http://www.nin asmat.se/mat/julmat-julbordet-0719/julskinka.JPG
Jansson kísértése ( rakott krumpliféle heringgel )
http://kryddburken.files.wordpress.com/20 07/04/img_7402.jpg
Tejberízs :
http://www3.arla.se/Images/RecipeImages_270/1504 5.jpg
Karácsonyi sajt:
http://www.matservice.se/bilder/stora/juledamer .jpg
Ezeket kiteszik egy asztalra és mindenki vesz amit szeret:
http://hellbom.files.wordpress.com/ 2007/12/julspec_julbord_410.jpg
Mézeskalác sféle ( nincs benne méz ) :
http://recept.nu/polopoly_fs/1.38232!image/289 7549925.jpg_gen/derivatives/w450/2897549925.jpg
S áfrányos süti:
http://recept.nu/polopoly_fs/1.127738!i mage/362347269.jpg_gen/derivatives/w450/362347269.jpg
Személy szerint azt eszem amihez kedvem van hogy mi a szokás az nem izgat.
:)
Szóval én nem ezeket ettem.
:)
Én Erdélyből származom,ott divat
Tárkonyos raguleves,
Vegyünk két sárgarépát, egy fehéret, majd kockázzuk fel. Egy fej hagymát apróra vágunk. Ízlés szerint fél kiló marhahúst (wellness-függőknek csirkemell-, vagy pulykamell-filét )is felkockázunk. Mindezt együtt feltesszük vízben főni.
Amikor már minden félpuha, beledobunk két marék rizst és egy-két felaprított krumplit is. Jól összefőzzük, és az. ecetben eltett, apróra vágott tárkonyt is beleszórjuk. ettől kapja meg a jó savanykás ízt. Fogunk két tojást, a fehérjét a levesbe öntjük, közben kevergetjük.. Egy-két deci tejfölbe belekeverjük a tojások sárgáját, amit a leves levével felhígítunk, és ezzel sűrítjük ételünket. Újra összefőzzük. Tálaláskor, még ízlés szerint tovább lehet savanyítani a tárkonyos ragulevest.
erdélyi túrós puliszka
Vizet forralunk fel, körülbelül egy liter vízhez egy pohár kukoricadarát öntök. A víz jóval több legyen, mint a dara, ellenkező esetben túl száraz lesz az étel. Tíz-tizenöt percig lassú tűzön főzzük, ekkor nem nyúlunk hozzá, magára hagyjuk. Amikor összefőtt, jól összekeverjük, hogy ne maradjon benne csomó. Úgy képzeljük el az állagát, mint egy zabkását, vagy egy tejbegrízt.
Egy hőálló edény alját kikenjük kevés olajjal, a megfőtt puliszkaréteget erre terítjük. ( egy kis sovány füstölt mangalicasonkát, vagy pulykacombot is piríthat, és a rétegeket még ezzel is megszórhatja )
A puliszka tetejére ismét kevés olaj, majd juhtúró vagy reszelt sajt kerül. Ezt a rétegezést folytatom, amíg el nem fogy a puliszka. A legtetejére juhtúró vagy reszelt sajt kerüljön. A hőálló edényt aztán vagy sütőbe, vagy mikroba teszem. Az utóbbiban elég két percet hagyni, hogy jól elolvadjon a túró, vagy a sajt. Sütőben hosszabb időre lesz szükség.. Sózni nem nagyon kell, mert a sajt és a juhtúró is elég sós. Akinek ez mégis kevés, az a kukoricadara főzésekor dobhat egy kevés sót a vízbe.
köszi szépen a receptet! Szép karácsonyt Nektek! mi tavaly Skóciában tartottunk "magyar" karácsonyt :)
Kerestem hozzá receptet
FRANCIA KARÁCSONYI FATÖRZSHozzávalók 4 személyre:
6 tojásos piskóta3-4 evőkanál rumA krémhez:3 tojás15 dkg cukor2 púpozott evőkanál kakaó1 narancs lereszelt héja20 dkg vajElkészítése:
Elkészítési idő: 140 perc
A piskótát zsírozott, lisztezett, nagy tepsiben sütjük meg, hogy csak egyujjnyi magas tésztát kapjunk, majd azon melegen kendőre borítjuk. Egy-két evőkanál rummal megöntözzük, és többször ki-be tekerjük, nehogy később, a töltés során megrepedjen. Összetekerve hagyjuk kihűlni. Az egész tojásokat habverővel kikeverjük a cukorral meg a kakaóval, belereszeljük a narancshéjat, és gőz fölött, habverővel állandóan keverve, sűrű krémmé főzzük. A gőzről levéve kihűtjük, majd hozzáadjuk az előre kikevert vajat. A krém egynegyedét félretesszük. A többivel megtöltjük és bevonjuk a piskótatekercset. Hideg vízbe mártott villával rovátkoljuk, hogy fatörzshöz hasonlítson, és a félretett krémből "csomókat" rakunk rá, mintha göcsörtös lenne a fa. Még szebb, ha a tekercset kétharmad részénél ferdén elvágjuk és Y-alakban illesztjük össze a két részt, hogy levágott faágra emlékeztessen. Legalább egy fél napra jégbe hűtjük tálalás előtt.
Plumcake angol eredetű,de anyósom szokta csinálni a karácsonyi fatörzset is.Talán ez is lesz.
10-en üljük körbe az asztalt, ritka,hogy így egyben a család.
45 dkg liszt
28 dkg porcukor
4 db tojás
25 dkg mazsola
25 dkg szőlő
10 dkg apróra vágott, cukrozott narancshéj
1 kk fahéj
1 kk szegfűszeg
1 kk szódabikarbóna
2,5 dl langyos tej
1 ek rum Elkészítés:A hozzávalókat, mint egy élesztős tésztát kidolgozzuk, formába tesszük és közepes lángon sütjük.
Vicces,de Kanadában közkívánatra magyar menüsor lesz.
Beigli sajnos csak diós és gesztenyés,mert errefelé nehéz a mákot beszerezni.
Lesz halászlé,töltött káposzta,rántott hal,köretek.Vegentáriánusoknak csinálok valamilyen zöldséges puffancs-félét.
Desszertnek a beiglik mellé lesz gyümölcskenyér(anyósom azt szokott csinálni).
Sziasztok!
Én is szívesen olvasom a nagyvilágból a különböző gasztronómiai szokásokat. Én Olaszországban élek pontosabban Ravenna mellett. Ezt azért írom le, mert itt területenként nagyon eltérőek lehetnek a hagyományok. Én is pont panettone receptet kerestem, azért ülök itt a gép előtt. Szóval ez a klasszikus édesség nagyjából az egész országban a Pandoroval együtt. De ezeket szinte mindenki vásárolja, otthon már nem készíti senki mert túl macerás, 2 nap mire elkészül. A Pandoro kicsit kevésbé ismert otthon, ez tulajdonképpen egy sima piskótaszerű sütemény csak csillag alakja van és szép magas, kb. 20 cm.
Itt nálunk olyan húslevest esznek mint mi otthon, de capellettit tesznek bele: ezt Magyarországon tortellininek hívjuk. Természetesen a tésztáját házilag gyúrják és a tölteléket is házilag készítik. A tészta: 100 gr liszthez 1 tojás és egy csipet só, persze az egész családnak akár egy kg tésztából is készítenek capellettit. Töltelék: ricotta (nem tudom pontosan minek nevezzem, túrónak vagy sajtnak), reszelt parmezán, prézli, tojás, só, bors, reszelt szerecsendió. Utána megeszik a levesben főtt húst és van cotechino is. Ez egy hurkaszerűség, ez csak ebben a szezonban kapható, elég zsíros étel, nyáron nem is tudnám megenni. Van aki csinál lasagnet is, persze ezt is csakis házilag gyúrt tésztából, azt hiszem én is ezt fogok készíteni. Ja, és karácsonyt dec. 25-én ünneplik, Szentestét nem nagyon, ekkor még minden üzlet nyitva van tovább is mint a hétköznapi nyitvatartás. Nem valami ünnepi hangulatban jön így el a karácsony, ezt be kell vallani, de én ekkor már ki sem mozdulok a lakásból, így nem is nagyon érdekel, mit rohangálnak még a többiek.
Ja, és még valami. Nálunk nincs Mikulás, viszont dec. 8 ünnep és ekkor hagyomány a fát feldíszíteni, így karácsonykor Babbo Natale (aki olyan mint a mi Mikulásunk) csak a fa alá teszi az ajándékokat. Az ünnepeknek jan. 6-án vízkeresztkor van vége, ekkor a Befana (egy csúnya boszorkány) hozza a gyerekek felakasztott zoknijába az édességeket, a rossz gyerekeknek meg szenet, de ez is cukorból van és naggyon finom...a felnőttek meg lebontják a fát és mindent eltesznek jövő karácsonyig.
Köszönöm. Ez hagyomyános ottani, vagy magyar-kanadai menü?
A marhafarok leves ottani neve az oxtail? mert olyat ettem Skóciából, amit egy ír származású dél afrikai férfi főzött Guinness sörrel, nagyon nagyon finom volt, fenséges! Vajon amit írsz ez ahhoz hasonló lehet?
Van egy párizsban élő magyar barátnőm francia a férje, tavaly elmesélte nekem a karácsonyi menüt kb. pontosan amit írtál, én azt hittem az valami különösen exklúzív, nem általános. Ezek szerint az átlagember, a többség ezt eszi karácsonykor?
Jól hangzik a francia, gazdagon, igényesen nagyon. Nem tudom, hogy képes lennék e az osztrigát megkostolni, de minden nagyon jól hangzik.
Meséljen még aki másfele él, Skandinávia, déli népek, és messzebb!
nna abbol a kedvencem a "colonel" amit barmelyik etteremben is felszolgalnak;
zöldcitromsorbet vodkaval felöntve!!!
ůgy a legjobb ha zöldcitromdarabok is vannak benne (hejastol) es persze szigorůan jo minôsegű vodkaval am!!!
Azta mindenit!
Nem semmi! Összefutott a nyál a számban. Ezt a sörbetes szünetet asszem én is beiktatom, elég hasznosnak tűnik
szia,
mi a francia ferjem nagyszüleinel szoktunk karacsonyozni, idestova mar 5. eve...minden alkalommal morfondirozom hogy legközelebb az en csaladomhoz kene menni mert ůgy fair, de a papa vilaghaborůs "kövület":), mar 92 eves, nagyon szeretjük, ritkan is latjuk mert messze laknak eshat minden karacsony elôtt ůgy vagyunk vele hogy ki tudja meddig marad meg velünk, nagyot lehet vele beszelgetni, jokat enni es fôleg sokat inni (a huztja meg a regi:))) igy megintcsak az enyeimnek jut a szilveszter...:)
no naluk az az igazi karacsonyi terits-merits van, legalabb 2 fele elôetellel (es akkor az aperot meg nem is szamoltam ide), mi eleg valtozatos es raffinalt, pl articsokasziv gombaval töltve vagy vmi szarvasgombas pastetom, szerintem nagyobb hangsůlyt is fektetnek ra mint a fôetelre...ebbôl egyszer biztosan van sajat zsirjaban erlelt libamaj füge-afonya vagy hagymakonfittal, aztan az elmaradhatatlan tenger gyümölcsei tal amit az osztrigaval kezdünk, aztan jöhet a többi ilyen olyan rak meg kagylofele, languszta, tengeri csiga,stb. namost ezek utan az ember mar kellôkeppen tele van, ezert jöhet a "trou normand", azaz egy kis alkoholos szörbet, gazdagon meglocsolva palinkaval, ez a kis trükk ůgymond helyet csinal a fôetelnek, (es valoban működik), kb 20 perc kis beszelgetes kanalazgatas utan az ember megintcsak befogadokepesnek erzi a gyomrat, innentôl fôetel ami barmi lehet, vad, de sokszor van gesztenyes pulyka is egesz gesztenyevel, erdei gombaval, aztan következik a sajt friss baguette-el, ami hetköznapokon is min. 4 jofele sajtbol all, de karacsony leven ez több...egy erett camembert es egy kis kecskesajt sosem hianyozhat, a többi felkemeny vagy kemeny helyi specialitas, dios, peneszes stb. ezutan következik a desszert, ami ilyenkor viszonylag könnyű. vagy vmi parfe, vagy vmi hab, plusz a friss gyümölcsök es a szinten elmaradhatatlan marcipannal töltött aszaltgyümölcsök, amit együtt keszitünk el mi "gyerekek" elôzô delutan. ez kicsit pepecs, de finom es mutatos, aszaltszilvat, sargabarackot, datolyat es diot hasznalunk hozza mert en az aszaltfüget nem nagyon szeretem. tulkepp csak annyi hogy kette kell vagni (dional ket szep fel) es a közepebe egy csik szines marcipant teszünk, azzal ragasztjuk össze, a szelenel ami kilog leszedjük es felhasznaljuk a többihez.anyosek porcukorba is belehempergetik, de en jobb szeretem anelkül, igy is eleg edes.
ezt altalaban mar csak a kavehoz szoktuk enni mert elôbb nem fer a belünkbe:), de a kavehoz mindig van külön csoki is majd ezutan a digestive, vagyis a palinka az emesztes megkönnyitese vegett...
eeeees ennyi!:)))))
egy ilyen karacsonyi "hadművelet" eltart nalunk nemegyszer 3.5-4 orat is, igy gyakori utana a szieszta, melynek leteltevel mar itt is van a vacsoraidô!!!
ugye nem kell mondanom hogy hetekig fogyozik a csalad karacsony elôtt hogy ne erezzük meg a hirtelen sůlytöbbletet!!! sokszor meg utana is!
de ezek mind olyan kajak (draga es neha szezonfüggô) amiket egy evben egyszer vagy ketszer eszik csak az ember....
http://www.google.hu/search?q=kar%C3%A1csonyi+men%C5%B1+m%C3%A1s+orsz%C3%A1gokban&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a
Ez a jó, bocs, az előbbit 2x tettem be véletlenül!
http://www.google.hu/search?q=kar%C3%A1csonyi+men%C5%B1+k%C3%BClf%C3%B6ld%C3%B6n&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a
...vagy itt is olvasgathatsz!
http://www.google.hu/search?q=kar%C3%A1csonyi+men%C5%B1+k%C3%BClf%C3%B6ld%C3%B6n&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a
Addig is, míg mesélnek!