Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Finom csírák?
Sziasztok!
Nektek milyen csírák ízlenek? Milyen tippjeitek vannak csírákhoz?
Tudom,hogy a google a barátom,és van 1001 csírás topic, de engem olyan tippek érdekelnének, amiket valóban kipróbáltatok.
Eddig a búzacsíra a nyerő, olyan íze van, mint a kígyóuborkának, és egész kultúráltan nő.
A bioboltban a mustármagot ajánlották,de ez olyan furcsa..a csírázás 3.-4. napján a gyökér körül olyan furcsa szöszös izé nő,később meg olyan rohadó gaz szaga kezd lenni, hiába mosom gyakrabban/ritkábban.
Emeletes műanyag csíráztatónk van, próbáltam lefedve, szabadon is,de valahogy mindig olyan furcsa volt, egyedül néha a 4napon volt bizalomgerjesztő, utána olyan fura volt már mindig .
A görögszéna abszolut nem jött be, nagyon az íze, a vöröshere még egész ehető volt, olyan borsó szerű az ize,de ez is valahogy olyan punnyadt lesz idővel.
Ti hogy szoktátok enni, mivel?
És miben keltetitek őket?
Saját 'találmányokra' vagyok kiváncsi,hogy ti otthon házilag mit próbáltatok már, mi az ami bejöhet.
Melyik hányadik napon fogyaszható?
előre is köszi
Én is azt tapasztaltam, hogy vannak magok amik nyálkásodnak és azokat nehéz naponta átmosogatni.
Zuhanyozni meg muszáj, mert vagy kiszárad vagy megpenészedik.
Ami penészes azt ki kell dobni.
Nekem kinőtt a búza, de írtó lassan.
Van napraforgom is, de azt nem szeretem, mert a héja nagyon kemény.
Kerámia tálam van, de hiába áztatom be azt is nagyon elszívja a nedvességet a magoktól.
Én meg napjában nem tudom 2 nél többször meglocsolni (reggel, este).
Azonkívül nagyon kis lyukai vannak amibe beleszorulnak a kisebb magok, megdagadnak és belecsiráznak a lyukba. Fogpiszkálóval kell átnyomkodni a lyukon.
Szóval nem egyszerű ez az egész.
http://www.csira.hu/
innen van a hagyma magom, de ha azt mondjátok nem csírázik ki inkább belesütöm a pogácsába.
Nekem a harmadik fajta magom, innen van:
retek, mustármag
mind a kettő csípős és a reteknek nagyon jellegzetes retek íze van. :)
http://www.biorganik.hu/index.php?page=shop&kategoria=35
CSÍRÁZTATÁS címszó alatt találod a magokat
Ezek a magok sokkal gazdaságosabbak, mert 200-500 g-osak,
az elöbbi két linken meg 30 g-os egy csomag, amit egyszerre vagy kétszerre használsz fel.
Ennek a cégnek van egy egész más csíráztató edénye, itt van, hogy kell használni.
http://www.biorganik.hu/doc/File/Csiraztatas.pdf
Ez lehet, hogy jobb, mint a nyitott tál. :)
Én ilyen magokat kaptam a húgomtól:
http://www.kertimag.hu/
Bio magvak csíráztatása fülre kell kattintani.
http://www.kertimag.hu/csiranovenyek/lucernabiomag.htm l
Tetszik, amikor a honlapra csak az informáiók felét teszik fel.
A zacskón pl. még az is rajta van, hogy a lucerna csírát csak 7 nap után szabad fogyasztani, mert addigra lebomlik a "kanavanin".
Maghéjjal együtt lehet enni, de 7 nap altt kicsi bojtos gyökereket is növeszt. :)
http://www.gourmandnet.hu/konyha/site.php?tpl=theme&id=262
... Felhasználás, elkészítés A csírák közül nyersen fogyaszthatóak a gabonák, az olajos magvak és a fűfélék, fűszerek, gyógynövények csírái, de a hüvelyesek - elsősorban a szójabab, a csicseriborsó és a zöldborsó - csíráit fogyasztás előtt mindenképpen hőkezelni kell, különben mérgező fehérjék maradhatnak bennük. ...
Sziasztok!
Én jelenleg lucernát, bíborherét és vöröskáposztát csíráztatok. Ez a 3.nap, a bíborhere már vacsira jó lesz:) A lucernát még hagyom.
És lenne egy kérdésem! Csíráztatott már vki vöröskáposztát? Nekem olyan mintha penészes lenne... Nem büdös, csak szőrös :( Pedig levegőt is kap, napfény éri, naponta 2szer leöblítem. A 3részes tálban csíráztatom őket és a másik kettőnek semmi baja.
Ez mitől lehet? Vagy máshol írták, hogy az nem penész, hanem "tartozéka" a csírának. Ennél is lehet így?? Amikor leöblítem, akkor eltűnik. A következő öblítésnél viszont már megint rajta vannak :S
Előre is köszönöm a a segítséget!
Ja, és most áztattam be a rozst. Arról van valakinek tapasztalata?
én nem dőlök be azért eszem csírát
sajnos ha megnézem a tescoban az uborkára mi van írva, nem innen származik.
errefele meg nem is sok üvezház van(Bp közepe)
az étrendet változatossá is kell tenni
mind1,hagyjuk is ,nem kötözködöm veled,felesleges
Észrevettem, és képzeld, láttam már üvegházakat errefelé is. Te nem? Én eszem uborkát most is. Retket is.
Aztán amúgy ki beszélt a csíra ellen, hogy így meg akarsz győzni?
Vitaminmaffia: a Lenkei-féle szörnyűséges vitamin-túladagolós, gyógyszermaffiás dologra gondoltam ezzel. Sajnos sokan bedőlnek olyan dolgoknak, aminek nem kellene.
Szerintem az üvegházas uborkának és reteknek semmivel sem kevesebb a vitamintartalma mint a szabadföldinek.
Azért "értetlenkedtem", mert furán hangzik: azért eszel csírát, mert uborka meg retek íze van. Egyél azért mert szereted.
De ez nem kötözködés, hanem némi viccféle akart lenni, nem ment át, hát van ez így.
No mindegy.
Nálunk alfa a kedvenc, nem tudom kaphato-e Mo-on.
Lent probálta valaki esetleg, az milyen?
Én biza lusta vagyok, ezért néha megveszem és így van nekem:
(vagy/vagy) retek, brokkoli, mungóbab, ha termelek magamnak : zsázsacsírám(istenien csekélyigényű, gyorsnövésű jószágok), egy ideje érdekel a búza-,hagyma-, meg a gesztenyecsíra is, csak a "csiri"-s ismertetőn kívül sehol nem látok ilyeneket. Úgy látszik, a hagymát érthető okokból...
Szeretem mindenfélével megrakott kenyéren, szendvicsben, savanyúság helyett, rizsbe, salátákba, zöldségköretbe, mindentbele-tésztás-vagy-rizses-egytálételbe keverve vagy csak úgy "magában".
Görögszénára engem ember még egyszer nem vesz rá. Pedig én aztán már kipróbáltam egy-két iszonyat-ízű dolgot, mivel az ember a rongyos kis életéért sok mindenre képes...
Ha megesik, a zsázsát cserépben nevelem és "aratom".
igen, a búza ezért is szimpatikusabb
köszi
Szia, én a zsázsát szeretem, olyan friss retek-íze van vajas kenyérre szórva. És tele van természetes antibiotikummal, mint a fokhagyma. De ez is a 3-5. napon jó, aztán már inkább fűíze lesz.
A gyökér körül a szőrök egyébként normálisak a kétszikűeknél, mivel ezek apróbb gyökerek a főgyökér körül, ami a növény tápanyag- és vízfelvevő képességét többszörözi. Szüksége van rá szegénynek, ne utáld ezért . (A búza egyszikű, ezért más a gyökere.)
nos,ha a hőhatás miatt elmegy a vitamin,meg amugy se volt benne, mert leszedték éretlenül,akkor miért is furcsa,hogy mi csírákat eszünk?
nekünk nincs kertünk, erkélyünk meg egy hatalmas kereszteződés mellett van, így inább maradunk a csíráknál.
és a vitaminmaffiát tartottam egy hülye beírásnak.
ha te is tudod hogy logikus magyarázata van a dolgoknak,akkor miért kell rajta értetlenkedni?
(No hát ezek meg féligazságok, amit mondasz, de ezt a hülyézős stílust szerintem finomítsuk, mert én nem így beszéltem veled, úgy emlékszem...)
A hőhatás oké, ezt én nem is emlegettem. A narancsból meg nem hinném, hogy "elpárolog" a C vitamin, mire ideér, legfeljebb nem volt benne, de ez sem azért, mert kivették belőle, hanem azért, mert éretlenül szedik le a szállíthatóság miatt. Talán.
A csírákkal meg nem is vitatkoztam, felőlem egye, aki szereti...
Amúgy én meg a kertemben meg az erkélyemen termelek gyümölcsöket és zöldésget, és elégedett vagyok velük...
mik vannak
reggel este énis bevágom a csap alá és langyi vízben leomosom,csak napközben itt ücsörgök a gép mellett,és mindig látom,ha kiszáradnak,lespriclizem őket.
nem bírom a nyálkát
mondjuk szerintem a görögszéna színes leve a currypor:)
Nincs mit, nagyon szívesen :)
Hidd el, a szösz az szériatartozék :) Nem szabad összekeverni a penésszel. Nekem még nem is volt olyanom, ami megpenészedett volna!
Nem próbáltam még zsázsát, mustárt, tipikusan ezekről hallottam hogy annyira nyálkások, hogy nem lehet vele bírni. Tanácsokat szívesen fogadok ezekről is :)
Búza: dehogy baj, én van hogy 3 naposan már berakom a hűtőbe, akkor még nem nő nagyra... jó az így is, úgy is szerencsére.
Én az edényeket csap alá szoktam rakni, kíméletlenebb vagyok, mint Te :) Remélem azért, hogy ez nem mos ki belőlük tápanyagot. Csak azért gondolkodtam ezen, mert a görögszéna még pl. a 3. napon is színes levet ereszt, és azt ezzel elmosom.. Pedig annak még az áztatóvizét is meg lehet inni, vitaminok vannak benne - azaz valamennyi sajnos kimodósik belőle. A lucerna áztatólevét is érdemes lefolyó helyett mondjuk a szobanövényekre önteni.
énse bírom a turmixokat, meg a lében ázó műzlit se...a folyadék legyen nekem is egynemű.
barátomnak nagyon bejött a búzacsira, rántottsajthoz azt ette uborka helyett.
próbáltuk pirítóssal is,de nekem nem jött be
köszönöm.
valahogy olyan bizalmatlan vagyok a kis szöszökkel szemben
én amivel a növényeket szoktam spriccelni, ilyen ikeás spricli,azzal szoktam rájuk sziszegni néha nap közben, akkor kevesebb a szösz.
búzát mi 4-5nap után megettük, az baj?hagyjuk még hogy kiteljesedjenek a vitaminjai?
énis éjszakára szoktam beáztatni, az elejével nem is szokott baj lenni.
valaki esetleg felesbe brokkolicsírára?
ti hol szoktatok beszerezni?
én a kálvinnál a bioboltban többnyire
Keverve mással, és nem hagyva 5 centis gyökereket növeszteni, mint ahogy nekem sikerül mindig :D Vigyázat, még a hűtőben is tovább nő :D
Én is UTÁLOM a formáját, állagát, mindent, de sok benne a B-vitamin és minden rákellenes mifene. Cél szentesíti az..... ízt.....
Szokták ajánlani leturmixolni a csírákat, na AZ nekem nem menne, azt a trutyit utána meginni.. általában nem bírom a turmixokat, ha iszom, akkor legyen a folyadék teljesen homogén.. a bőrös tejtől is szabály szerűen rosszul vagyok, ahogy nyelem le... Ellenben ha valaki szereti a turmixolást, próbálja ki !
nem szeretnék itt most vitába keveredni,de már általános iskolában is megtanították nekünk,hogy a vitaminok igen jelentős része érzékeny a hő és fényhatásokra.
a növények vitamintartalma leszedés után folyamatosan csökken, és pl ha a citromot a forró teádba csavarod, egyetlen cvitaminnal sem fogsz találkozni.
http://www.google.hu/search?hl=hu&rlz=1G1GGLQ_HUHU277&q=vitamintartalma+folyamatosan+cs%C3%B6kken&btnG=Keres%C3%A9s&meta=
http://www.google.hu/search?hl=hu&rlz=1G1GGLQ_HUHU277&q=vitamintartalma+folyamatosan+h%C5%91hat%C3%A1sra+cs%C3%B6kken&btnG=Keres%C3%A9s&meta=
gondolom még sose hallottál róla,hogy a zöldségeket nem jó főzni,sütni,csak párolni,mert akkor kevesebb vitami veszik ki belőlük.
szerinted mire a narancs ideér, mennyi vitamin marad benne?
http://www.agroinform.hu/aktualis/?act=showItem&id=726
http://www.med-courier.com/index.phtml?pid=230000&id=263
http://www.vegetarianus.hu/irasok/csira.html
"A csírák kiváló forrásai az A-, B-komplex, C-, D-, E-, G-, K- még U-vitaminnak és ásványi anyagoknak: pl.: kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium és szilícium, ezek mind természetes formában vannak jelen, amit a szervezet legkönnyebben használ fel. A pici magból óriási energiával tör elő az új élet és tartalmazza az összes szükséges alkotóelemet, amire a szervezetnek szüksége van az egészséghez.
A magok enzimjei csírázáskor megszaporodnak, keményítőjük cukorrá alakul át, fehérjéjük aminosavakká, zsírjuk zsírsavakká bomlik. C-vitamin tartalmuk akár 27-szeresére, karotin tartalmuk 2 órai csírázás után mintegy 200%-kal, B-vitamin tartalmuk 50%-kal, E-vitamin tartalmuk 120%-kal nőhet.
A csíráztatott gabonákban, magokban található dimetoxi, benzokinon és hidrokinon az aszkorbinsavval nagyon nagy hatással tudnak lenni a gyenge szervezetre, segítik a megerősödését. A biocsírák salaktalanítják a szervezetet, különösen lábadozás idején segítenek regeneráló hatásukkal.
A biocsírák 25%-kal több kalóriát tartalmaznak mint a hús, de nem hizlalnak (azonnali energiát adnak, hiszen "élő ételek"), mert nincs bennük zsír, koleszterin, hormon és antibiotikum, és 100%-ban emészthetőek. Tökéletes kombinációban tartalmazzák az egészséges élethez szükséges elemeket."
ezért jó csírákat enni.
legközelebb légyszi gondolkodj és googlézz mielőtt hülyeségeket mondasz...
Hm. Én anno görögszénával kezdtem. Ha van esély arra hogy kibírd a kesernyés ízét, akkor ajánlom őt is enni, nagyon jó hatással van a hormonrendszerre is állítólag. Keverd búzával, lucernával. Ezeket ajánlom.
A lucernánál vigyázz, hogy ne kapaszkodjanak teljesen össze csomóvá, mert akkor nem nő annyira. Ki szoktam venni az üvegből és kézzel szétbontom finoman, majd visszarakom. Következő öblítésig meg is vannak szépen :D. Fel is döntöm az oldalára a szószosüveget, nagyobb felületen tudnak terpeszkedni és felfeé nőni. Egy hét alatt helyes kis zöld telep lesz belőle, 6. 7. napon kiszedem a kis csomókat és a műanyag edény egy emeletén elolszlatva várom ki az utolsó időt. Elrontani nemigen lehet, ha ezekre figyelsz + napi két öntözés (látszik, ha száradnak ki, tehát ezt sem tudod alulöntözni).
Retket sem lehet elrontani, nő mint a gomba, a szöszök természetesek rajta. Ebből szerintem egy edényszintre egy evőkanál elég, mondom, én nem csípem az ízét.
Brokkolit is ajánlom kezdésre, ha nem sajnálsz rá 1600 Ft-ot (sokáig elég viszont).
Áztatási időket talán tudod, de leírok párat amire emlékszem:
Lucerna - 4 óra is elég
Búza - 12 óra
Retek, Brokkoli, Repce, hasonló méretűek: 6-8 órát tudok
Héjasok (napraforgó, etc) - hosszú: 12-24 óra
Hagyma: ha most beáztatod, decemberre már jó lesz :D (komolyan mondom, ha valaki tudja a tutit, akkor kérem ossza meg velem)
Itt is általában jó az, ha este beáztatod a magjaidat, és reggel elhelyezed a csírázóhelyen, ezek nem olyan szigorú szabályok..
én egyszer vettem a számba búzacsírát pár rágás után ki is köptem...
hogy lehet azt megenni???
köszönöm.
egy kezdőnek mit ajánlanál akkor?
Naponta kétszer öblítem hideg vízzel mindet, de úgy látszik a hagymának több is kell, ha elfeledkezem róla, még kevésbé hajlandó csírázni :D
Lefedni nem kell, még a legfelső rekesz sem szárad ki ha naponta kétszer meglocsolod. Érdemes jól átöblíteni hogy ne nyálkásodjon.
azért mert a csíra,amit a csupromban nevelek tele van vitaminokkal.
a kígyóubi,amit Isten tudja honnan hoznak,sokszor aszalódik40fokban a teherautóban, meg 5fokban is van a raktárban, a vitaminjai a holdba sincsenek már.
nem csak az íz a fontos,hanem a vitaminok is.
így legalább tudom,mit eszek.
az,amit megforráznak,megpirítanak,abban már nem sok vitamin van...
Brokkolicsíra - drága a mag (1500-1600 Ft / csomag-200gr), de jól csírázik. Finom, lágy ízű, a kedvencem. Majdnem ugyanilyen ízű a vöröskáposzta, nagyon finom, tiszta íz. Utóbbit készen veszem, magot még nem láttam sehol.
Hagyma - a legjobb szerintem, de ne vegyél magot, mert 2600 / csomag, és alig akar csírázni (én még nem jöttem rá, hogy is jó neki). Készen vedd.
Lucerna - 1 hétig kell hagyni állítólag, mert addigra lebomlik benne valami egyébként káros vegyület. Nem tudom, igaz-e ez, de én szoktam hagyni egy hétig. Fényre is rakom, bezöldül, klorofill keletkezik benne, egészséges. Teljesen semleges vízízű, önmagában nem nagy szám, keverd mással, salátába, szendvicsbe...
Mustár - még nem ettem soha, de a szösz az a sok pici hajszálgyökérke, nem kell tőle megijedni, a retken is szokott lenni.
Retek - erős csípős retek ízű, keveset eszem belőle, mert nagyobb mennyiségben (mással keverés nélkül) kellemetlen utóhatásai vannak (büfi :D)
Káposztarepce: büdös káposzta szagú növés közben, nem megijedni :D Ennek is kell 6-7 nap ahogy most látom, először csinálom. Ízre ez is kellemes, lágy, készen véve már ettem ilyet.
Csíráztatási napok:
Kb amikor tetszik:
Búza (mindig hagyom hosszúra megnőni, pedig nem szeretem a hosszú gyökereit, csak épp mire odanézek, már szárba szökken :D)
Retek, Brokkoli...
Általában azért ezek olyan 3-4-5 naposak, főleg a brokkoli 5 nap körül.
Lucerna: egy hét
Hagyma, ha mégis belevágsz: két hét, és ne számíts nagy hozamra.. ha valaki tudja a módját, szóljon!
Hogyan:
- az emeletes műanyag toronyban mehet a búza, brokkoli, retek.. ezeket könnyű kiszedni.
- kiürült szószos üvegben, szűnyoghálódarabbal és befőttesgumival lezárva csinálom a görögszénát (edényrácsba beleszorul.. ), lucernát (detto, és még le is csorognak :D) , a repcét, hagymát...
Mivel eszem:
- egymással, 6-8 félét egy komplett salátának, dresszing meg minden nélkül...
- szendvicsbe (húspogácsa mellett a brokkoli + hagyma keverve nekem olyan hatást kelt, mint a saláta a hamburgerben :D)
- hús mellé köretnek a semlegesebb ízűeket....
Figyi,
hadd kérdezzek valamit. Ha a búzacsírának kígyóuborka, a mittoménminek retek, meg egyebek íze van, akkor csíra helyett miért nem esztek uborkát, meg retket? Nem egyszerűbb?
Nem beszólni akartam, kíváncsi vagyok...
Mellesleg a babcsírát, ami a kínai éttermekben van, édes szószban szeretem is.
köszönöm szépen
arról is kaphatok pár tippet,hogy ti hogy csíráztatjátok?
hányszor öblítitek egy nap?
lefeditek?
mennyi tesztek egy tálba?
lucerna csíra
búza csíra