Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
sziasztok,
hát elkészültem a nagy művel:-)))))))
Tehát a recept akkor, ahogy csináltam:
50 dkg liszt, 25 dkg ráma margarin, 1 doboz (kicsi 175 g) tejföl, só.
Ezekből a hozzávalókból tésztát gyúrtam, majd hűtőben 40 percig pihentettem.
Addig elkészítettem a tölteléket:
2 kis fej vöröshagymát kockára vágtam egy kevés olajon megfuttattam, erre tettem a darált húst kb. 2 maroknyit (pontos mennyiséget nem tudok, a fagyasztóban volt már bezacskózva, mérni elfelejtettem). Fűszereztem borssal, majorannával, ízvarázzsal. Kb. 15 percig pirítottam-főztem a husit, majd 1 dl paradicsomlével felöntöttem és 3 ek. tejfölt kevertem bele, ettől egy kicsit besűrüsödött.
Amikor a tészta eleget pihent, akkor kinyújtottam a tortaforma nagyságának megfelelően, úgy, hogy az oldalára is jusson. A sütőt 200 fokra előmelegítettem, és a tészta alját elősütöttem, amig kérges nem lett a teteje (kb 10-15 perc ). Ezután ráhalmoztam a tölteléket, majd erre vékony trappista sajt szeleteket vagdostam, és úgy rá maradék tésztát. A tetejét megkentem tojássárgájával és szép aranybarnára sütöttem.
(Azért fontos az alját elősütni, mert a tölteléknek van egy pici leve és eláztatja a tésztát és akkor nem sül meg).
Köszönöm a további recepteket, legközelebb azokból is próbálkozom, a férjem vevő az újdonságokra (igazi mindenevő, csak hús legyen benne :-)))))))))))))
anna
én nem annyira szeretem, ha linket küld valaki, de mivel ezt kedden sütöttem meg, szó szerint követve a cikket, és valami isteni finom lett, mégis csak elküldöm.
azaz annyit variáltam, hogy bacon helyett kolbászt tettem bele, így kicsit "magyarosabb" lett. mindenkinek csak ajánlani tudom!
Kreatopita- Húsos pite (Latsia anyósa)
tészta:
3 csésze liszt
3/4 csésze olaj
1 ek vaj
3 tk sütőpor
1 kis doboz joghurt
kicsi tej
töltelék:
1 kg darált sertéshús
1 kk pirospaprika
2 nagy fej hagyma
1 kocka Maggi tyúkhúsleves
1/2 csésze víz
1 csokor petrezselyem/csak a végén/
szósz a töltelékhez:
2 csésze tej
2 púpozott ek liszt
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és hideg helyen 1 órát pihentetjük.
Amíg hűl, elkészítjük a tölteléket.
A töltelék hozzávalóit elkeverjük és kis lángon 20-25 percig főzzük /amíg a levét beissza.
Ha kész, beletesszük a felaprított petrezselymet.
A tejben elkeverjük a lisztet és sűrűre főzzük.
Belekeverjük a kész töltelékbe.
Egy tepsibe vagy nagy tűzálló tálba tesszük a tészta felét, felhúzzuk a széleit, belesimítjuk a tölteléket, majd befedjük a tészta másik felével.
A tetejét megkenjük 1 tojás sárgájával, majd a fehérjével is. /Azért külön kenjük, mert ha együtt kennénk, akkor lefolyna, így nem /.
Bevagdossuk késsel a tetejét szép négyzetekre, ettől könnyebb lesz szeletelni, amikor kisült.
180 fokon 40-45 percig süssük.
Megjegyzés:
1 csésze = 3 dl
Sütőtál mérete: 22x32
Szia!
Van pirog receptem, mi ezt csináltuk néhányszor, osztatlan sikerrel. Gombás, húsos, túrós, egytől egyig kiváló!
http://www.tar.hu/ajgkonyha/receptek/pirogok.htm l
Szép napot!
sziasztok,
mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat,
ma szerintem neki is állok és megcsinálom.
Utána beszámolok, hogy sikerült.
még egyszer köszi.
Anna
Szia!
Én így szoktam csinálni, isteni finim:
50 dkg liszt,
250 gr margarin
2 dl tejföl
pici só
Ezt összegyúrod, tortaformát kivajazol ( az oldalát is), a tészta 2/3-át kinyújtod, kibéleled vele a tortaformát.
Jöhet rá a töltelék:
-apróra vágott ( vagy darált) füstölt hús: bármi lehet lapocka,tarja,csülök.)
- gomba
- hagyma
-sajt
- a tetejére ráütni 5 db tojást
A maradék tésztával betakarod, sütőben 200 fokon kb fél óra alatt megsül.
Jó étvágyat!!!!
Jótanács még:
A gyúrt vajastésztáknál lehetőleg minden hideg legyen, és gyorsan kell összeállítani, ne sokáig gyúrd -ezt a reciben is írja- csak épp, hogy összeálljon!
Írd meg, hogy sikerült!
Akkor te valami hasonlót szeretnél sütni, mint ez:
Quiche lorraine
Marina és Olivier könnyű francia konyhája
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg liszt
12, 5 dkg vaj
1 dl víz
20 dkg szalonna
5 db tojás
5 dl tejszín
15 dkg ementáli sajt
só és bors ízlés szerint
A puha vajat kis darabokban adagoljuk a liszthez, amibe belekevertük a sót. Összedolgozzuk, apránként hozzáadjuk a vizet, és gombóccá gyúrjuk. Fél órára lefedve betesszük hűlni a hűtőbe.
A pihentetett tésztát kinyújtjuk, egy kerek tortaformába tesszük, villával megszurkáljuk. A töltelékhez a felkockázott szalonnát megpirítjuk, rátesszük a tésztára, egy kis sajtot szórunk rá. A tojást és a tejszínt felverjük, ráöntjük a szalonnára, fűszerezzük, majd a tetejére rászórjuk a maradék sajtot és 40 percig sütjük 180°C fokon.