Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Kaphatok placebot?
2009-06-12 10:361.
Torolt_felhasznalo_976171
Létrehozva: 2009. június 12. 10:36
Azt hallottam, hogy placebo (hatóanyag nélküli gyógyszert simán adhatnak a kórházban, és ezt később meg sem mondják.
Van erre joguk? Felemelhetem a hangom, ha placebo gyógyszert kapok, vagy örüljek neki, hogy ártalmatlan bogyótól gyógyultam?
hát hamár egyszer gyógyulsz, akkor mindenképpen örülj
De azt tudnod kell, ha elmondják előre hogy placebo gyógyszert kaptál, akkor az már pont a nem-tudom-mit-kaptam-de-biztos-jó-lesz hiánya miatt szükségszerűen nem lesz placebo..
Látom, már kaptál válaszokat.
Jót mosolyogtam:
ha a placebótól gyógyulsz, -mellékhatások nélkül, gondolom -az jó! A lényeg a gyógyulás, nem? Akkor mi ellen is akarod a hangod felemelni???
Szia én úgy tudom vannak ilyen gyógyzserek.De azt ugysem tudod meg hogy placebót kaptál-e vagy sem.
De a fő hogy meggyógyultál nem igaz?
Ez esetben placebo HATÁS-ról beszélünk
Orvosi körökben placebonak azt hívjuk ami tényleg placebo, azaz nincs benne semmi. Ezt gyógyszerkísérletekhez használják, amikor tutira ki kell zárni minden más hatást (tehát p., a C-vitamin hatását-mellékhatását is) ezért színes cukorkákat adnak amiről persze a beteg nem tudja, hogy nem vérnyomáscsökkentő-szívgyógyszer-lázcsillapító,stb.
Azt hittem a topik arról szól, hogy bevonhatják-e úgy vizsgálatba, hogy nem tud róla, mert ilyen vizsgálatoknál van valódi placebo
Nem mindegy, hogy ki ad placebót?
A placebó minden esetben meghozza az eredményt, ha valaki nem tud róla, és gyógyszertől teszi függővé a gyógyulását.
ÚGy értem, mikor Jancsika, már egy órája azt hajtogatja, hogy ö bizony lázas, hiába mutat a lázmérö csak 36,5 C fokot, akkor a föorvos azt mondja, hogy igen Jancsika mindjárt kapsz egy lázcsillapítót, miközben a növérnek meg odasúgja, hogy hozzon neki egy C-vitamint.
Ez esetben placeboról beszélünk, nem?
Most nem a C-vitaminról van szó hanem a placeborol, nem?
Én is orvos vagyok, rendszeresen rendelek el "C-vitamint", de az nem placebo, a placebo az amiben semmi nincs, csak cukorka.
Picike , azt nem fogod tudni , hogy placebo vagy sem , amit kapsz . az esetedben a placebo az orvossagod
Bizzal az orvosodban es meggyogyulsz .
Neha bekepzel az ember dolgokat es ha az orvos azt mondana : "anyukam , nincs semmi baja !"- akkor azt rossz neven venned .
Felir valamit , ami megnyugtat , es mivel megnyugodtal , jobban erzed magadat .
Orvos adhat placebot : mert tudja , mi mi miatt van ...
Nem orvos termeszetgyogyasz , nem orvos homeopata ne adjon placebot
Rövid ideig dolgoztam gyerek-onkológián, ott többször is elrendeltek az orvosok C-vitamint ilyen-olyan panaszokra, a gyerekek pedig azt gondolták, hogy az tényleg "gyógyszer". Nem is gondolná az ember mennyi mindent lehet C-vitaminnal gyógyítani
Nekem ha ilyen eset tudomásomra jutna, én örülnék neki, hogy nem gyógyszerrel tömtek...
Ezt meg hol hallottad? Rendes gyógyszerre sincs pénz, nemhogy cukorkára
Amúgy meg mégis honnan tudnád meg hogy placeot kaptál?
Ja, egy esetben kaphatsz placebot: ha beregisztrálnak egy kutatásba ami ún. kettős vagy placebo kontrollált vizsgálat: akkor van aki a gyógyszert és van aki a placebot kapja, de ezt még az orvos sem tudja, hogy melyik melyik, a kódok alapján a gyógyszercég embere tudja majd beazonosítani.
általában olyanok kapnak ilyet akik mindenképpen csak a gyógyszeres gyógyulásban hisznek.
amúgy meg szerintem örülj neki h gyógyszer nélkül meggyógyultál. nem terhelte le feleslegesen a szervezeted.