Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Mézeskalácsházikó készítés
2009-11-24 13:021.
Torolt_felhasznalo_953507
Létrehozva: 2009. november 24. 13:02
sziasztok!
mindjárt itt a karácsony!,szeretnék segítséget kérni a mézeskalács házikó
készítéshez,(ott kezdjük hogy ált már egy napot a tészta:-) mi tartja össze,tojásfehérje és porcukor keverékével?
+sablonok!
hogy kezdjek hozzá?még soha nem csináltam
a tanácsokat előre is köszönöm!
Sorry, nem tudtam tegnap jönni. Látom közben Csirri is leírta a tanácsait.
Igazából szerintem elég egyszerű házikót csinálni, csatolok egy képet az enyémről - mármint hogy milyen darabokból áll. Én egyszerűen kisütöttem ezeket a darabokat. Utána picit meg kell farigcsálni a széleit, hogy szépen illeszkedjenek.
Én úgy szoktam összeállítani, hogy az alapra két egymásra merőleges falat ráragasztok mázzal (kicsit tartani kell vagy kitámasztani valamivel, amíg megköt). Ez általában a hátsófal és valamelyik oldalfal (nem mintha lenne jelentősége ), aztán szépen egyenként a többi falat is. Ezután jön a tető, illetve a kémény (ha egyáltalán kerül rá). Mindegyik fázis közben várok, amíg rendesen megszárad a máz.
Az alapot előre megírókáztam, mert nehéz hozzáférni utána - ez igaz a falakra is.
Kb. ennyi jut eszembe, de ha van kérdés, ne kíméljetek .
Sziasztok!
Én is éppen az első mézeskalács-házikóm elkészítésére készülök. Ehhez gyűjtöm az infót és a bátorságot. Már kevertem be egy fél adag tésztát, abból a kollegáimnak lesz kiscsizma Mikulásra. A következő adag lesz szerintem a házikóé. Addigra elolvasom az összes létező praktikát! Nem tudjátok véletlenül, hol tudok ételfestéket venni?
Üdv
Zsu
Te is előbb összeállítod, utána írókázod? Mert akkor az lehet a probléma.... Ha túl sok a cukor az írókában, akkor is könnyen lepereg. Meg még ezer oka lehet, pl. a levegő páratartalma..... Ezért én pár napig pihentetni szoktam sütés után, írókázás előtt szabad levegőn a mézeseket. Nem csak a házikót, minden mézesfigurát.
Épp tegnap lettem kész megrendelésre 10 db házikóval, mindegyik nagyon szépen összeállt, semmi probléma nem volt velük.
Ezt a nagy házat úgy egy hónapja készítettem egy kisfiú szülinapjára. Ekkorát még soha nem csináltam, de azért sikerült.
Megnéztem ezt a videot. Háááááááát..........
Nem akarom kritizálni, de szerintem ha nem így csinálja, sokkal szebb lenne a végeredmény..... Mondjuk ha előbb írókázza, utána állítja össze, akkor nem esik le már rajzolás közben a minta a falról.... ŰDe ez csak egy a sok mindenből, amit máshogy kellett volna. Szóval szerintem egy kicsit több odafigyeléssel sokkal szebbet lehet csinálni....
Köszi lányok, látom, hogy ajánlgattátok a receptemet
Szóva: szerintem is böngészd végig a
"Ti hogy díszítitek - mézeskalács"
topikot, ott már mindent leírtunk, összehoztunk, ami szükséges a házépítéshez - és máshoz is. Sok fotót, ötletet is találsz ott.
Azért a receptemet elküldöm:
MÉZESKALÁCS ANGÉLÁTÓL
Nicknevem: csirri
Elérhető még a recept: www.receptbazar.hu vagy: www.pestbudaikezmu.extra.hu
Tésztához: 1 kg liszt,
20 dkg porcukor,
1 csomag (50 gramm) szódabikarbóna,
2 csapott kávéskanál őrölt fahéj,
2 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg.
Ezeket szárazon alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál) kb. 45 dkg vegyes virágmézbe (fél befőttes üvegnyi) beleteszünk fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint és mikroba tesszük. Ha jól átmelegedett, de nem forró, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1-2 tojást és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele (kiöblítjük a mézes üveget). Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni! Ha több napig áll, csak jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és lisztezett gyúrótáblán alaposan átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor a szükséges mennyiségű lisztet még belegyúrjuk. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. A tetejére minél kevesebb liszt kerüljön! Kisebb figurákhoz vékonyabbra (2-3mm), nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, kb. 150 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, amíg szép színe nem lesz. A tepsin hagyjuk hűlni rövid ideig, majd egy asztalra rakjuk egymás mellé a figurákat a teljes kihűlésig. Pár napig szobalevegőn hagyjuk állni mielőtt írókázzuk. Így kisebb a veszélye, hogy később a rajz lepereg róla.
Az írókához kb. 20 dkg kristálycukrot elektromos darálón kisebb adagokban, jó alaposan daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk kanalanként, habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le és nem terül szét hamar. Lehet, hogy sok, lehet, hogy kevés lesz a 2 0 dkg cukor. Egy un. „Önzáró tasak” (az „önzáró részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat, befőttes gumival elkötjük és a zacskó hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk ollóval. Ez a zacskófajta azért jó, mert vastagabb az anyaga és nincs széles hegesztése. Nagyobb papírboltokban, élelmiszerboltokban kapható.
Ha „puszedlit” akarunk készíteni, vastagabbra nyújtott tésztából szaggatunk köröket, megsütjük, majd egy nagyobb tálban híg mázat készítünk (kevesebb cukorral mint az írókát). Beleöntjük a megsült mézeseket és alaposan, de óvatosan beleforgatjuk őket a mázba. Ezután rácsra szedjük és hagyjuk megszáradni. A mázba tehetünk kókuszreszeléket, vagy ha „csokisat” akarunk, akkor szitáljunk bele kakaóport.
Mézeskalács puhítása: A megsült mézeskalács a szabad (szoba) levegőn állva igazodik a levegő páratartalmához. Ha száraz a levegő a mézes is keményre szárad, ha párás a levegő, jó puha lesz, ill. marad. Így tudjuk a kiszáradt mézest megpuhítani: egy jól záródó fém- vagy műanyagdobozba rakjuk a mézeseket. Egy kicsi pohárkába 2-3 összegyűrt papírtörlőt nyomunk, majd annyi vizet engedünk rá, amennyit a papír felvesz. Ezt a mézesek közé állítjuk a dobozba, majd rátesszük a tetejét. 3-4 nap alatt puha, omlós lesz a mézes.
Sok sikert!!!!
Okés, este leírom
Egyébként pont ma esett szét az, ami a képen van. Eddig bírta
Szia! Ha jól emléxem csirri receptjében olvastam, hogy hagyni kell a kisült tésztát pár napig szobahőmérsékleten állni, pont emiatt, hogy ne peregjen le ról a díszítés.
Énis épp most kevertem be a tésztát, remélem finom lesz!
Szia!
A sablont mindíg saját kézzel rajzolom meg,így olyan házikót csinálok,ami nekem tetszik,viszont,sajnos mindíg a kukában végezte
Én 1 tojásfehérjéhez 20-25 dkg porcukrot teszek,de nem ragad,a házikóm mindíg összedől,és ahogy viszem rá a mázat,lepereg
http://www.oetker.hu/oetker_hu/html/default/debi-7qac39.hu. html
na talán most sikerül
sziasztok!
ezt ma találtam, szerintem én ilyennel fogok dekorálni:
http://www.oetker.hu/oetker_hu/html/default/ debi-7qac39.hu.html
Az IKEA honlapján is találtam egyet, sablonnal recepttel:
http://www.ikea.com/ms/hu_HU/pdf/20102_holi day/Gingerbreadhouse_HU.pdf
Szia. Én tavaly innen csináltam meg és idén is innen fogom. Nagyon egyszerű.
http://www.desszert.eu/mezeskalacs_haziko_ke szites
ide is írd már meg a fórumra pliiiiz!! ezer éve szeretnék iylet csinálni!
nagyon szép ház!
Nézz be ebbe a topikba:
Ti hogy díszítitek?-méz es
Csirri profi mézesező, többször leírta, mit hogyan érdemes csinálni.
Este én is elmondom szívesen, de most back to work Amúgy én sima cukormázzal szoktam (1 fehérje + kb. 20 deka cukor).
Addig is hoztam neked ízelítőt, én tavaly ilyet csináltam.
ja,és valaki nem tudja hol lehet ételfestéket kapni?