Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Palacsinta alaptészta
2010-01-31 15:051.
N?k Lapja Café
Létrehozva: 2010. január 31. 15:05
Palacsinta. Mindenki szereti, de szinte mindenki megjárta már vele. Ha ragad, folyik, nem folyik, túl sűrű, vagy egyszerűen nem lesz finom, kövesd tanácsainkat. Még arra is van tippünk, mi legyen, ha végképp elromlott minden!
Tovább a cikkre...
Tovább a cikkre...
jobb, mintha olajjal kenném ki. De kinek a pap, kinek a papné.
köszönöm szépen, hétvégén ismét nekirugaszkodom és referálok, hogy mit sikerült alkotnom.
Én így szoktam készíteni:
2 egész tojás
1 teáskanál olíva olaj
őrölt bors
1-2 mokkás kanál só
csokor apróra vágott petrezselyem zöld
ezeket jól összekeverem
hozzákeverek annyi grízt, hogy nagyon lágy állagú masszát kapjak
hagyom állni legalláb fél órát, addig magába szívja a gríz a nedvességet és meglátod, hogy pici grízt keverj-e még hozzá.
A masszának lágynak kell maradni, mert különben nem tud főzés közben szépen duzzadni a gríz benne.
Ha sok grízt teszel hozzá akkor szkafander horpasztó lesz
Ha keveset szétmállik ezért, ha bizonytalan vagy a masszából 1 kiskanállal tegyél a fővő levesbe, akkor el tudod dönteni, hogy gríz kell-e hozzá?
Csak azért írtam le ilyen részletesen, mert én is átestem ezen a tanulási próbán
Épp most "tömtem" magamba az utolsó palacsintámat. Ugyanilyen arányokkal uganígy szoktam, csak majdnem tiszta tejből és újabban nem teszem bele az olajat, viszont cukrot igen. Attól olyan szép aranybarna foltos lesz, de sose ragad le.
nagyeszter !
A daragombócot én sem tudtam régen csinálni, vagy szétesett vagy kemény maradt. Most már évek óta sikerül. 1 tojást villával felhabolok, 5 lapos evőkanál búzadarát keverek bele, sót, kis borsot, esetleg vegetát teszek bele. Ezt jól összekeverem a villával. De ezt mindig reggel korán megcsinálom, így van ideje megduzzadni amíg a levesbe kell tenni. Amióta így csinálom, nem mondom, hogy nem volt olyan hogy ilyen vagy olyan lett, de elég ritka, hogy nem sikerül.
szép napot mindenkinek.
a palacsintát általában jól tudom elkészíteni, érzem az arányokat.
ami viszont gondot okoz az a grízgaluska. Múlt héten két külön recept szerint készítettem, az egyik szétesett míg a másik olyan kemény lett, hogy a búvár szkafandert be lehetett volna vele horpasztani.
kinek van tuti tippje?
Ami igaz az igaz.A nagyi receptjeinél nem lehet roszabb
1 evőkanál liszt 4-5 dkg !
valamit elnéztél
Szia! Azt én palacsintatésztám:1 liter tej,4 tojás,40 dkg liszt,só,egy deci étolaj.
Kb.30 tuti lesz belőle.
én nem szoktam méregetni a lisztet, vizet csak szemre .
de midig sikerül.
Amennyiben normál méretű palacsintasütőd van és a vékony palacsintákat szeretitek, kb. 20 db palacsinta lesz a 20 dkg lisztből.
Nagymamám is mindig így számolt gyerekkoromban - annyi kanál lisztből készítette a tésztát, ahány darab palacsintát sütni szeretett volna.