Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Cikória- tejeskávé
Sziasztok!
A napokban vettem cikória kávét, csak sajnos nem tudok igazából finom tejeskávét késziteni belőle. Tudjátok, arra a finom tejeskávéra gondolok, amit az iskolai menzákon adnak. Hátha van itt a fórumon valaki, aki menzán dolgozik, és tud nekem segiteni. Próbáltam elkésziteni utasitásnak megfelelően, illetve találomra is, de sajnos nem lett az igazi.
Köszönöm!
Igazán jó tejeskávét a nagyanyám igy főzte.
'1 liter vizben 2 kanál pörkölt árpa darálva felfőzve(ha 2 liter akkor 4 kanál)
1 liter vizben 2 kanál pörkölt cikória darálva felfőzve(ha 2 liter akkor 4 kanál)
Leszűrte.Spájzban tárolva fedett edényben.
Tej felforral. És kinek mennyi teszik arányban fele kávékeverék fele tej.az arányokkal való kisérletezés általában nem szokott megártani a kisérletezés pedig a konyhában is szórakoztató
Ez a jó ..... ennek illata is van az ize pedig az'
a lényeg mind a kettőből legyen bent csak cikória vagy csak árpa maláta nem elég....persze az ízlések ugyebár....
Szia!
És ismersz olyan kávét, ami a cikória, és maláta keveréke?
Szia!
Na és sikerült ilyen kávét beszerezned?
Én kipróbáltam a hagyományos cikória kávét, amit Jánossomorján készítenek. A neve Családi multi cikória, de valahogy nem tudtam eltalálni ennek sem az ízét, pedig a használati útmutatónak megfelelően készítettem, és átszűrni sem tudtam tökéletesen. De nem adom fel, még próbálkozni fogok.
Kipróbáltam az Ovomaltine árpamaláta italport is, szerintem nagyon fincsi.
http://bioliget.hu/arlista.php?id=4&amid=50&id_trm=4434&PHPSESSID=67d01b184bf5f8c978365c9cf10e4bb5
A maláta kávé előállításához a legjobb minőségű magyar árpát használja fel a Multi-Cikória Kft. A pörkölés során a kialakuló malátacukor karamellé változik, ezáltal létrejön az az egyedülálló ízvilág, ami az embert nap, mint nap magával ragadja és elvarázsolja. Koffeinmentes.
Fogyasztható önmagában, tejjel vagy babkávé hozzáadásával is.
Összetétel: pörkölt árpa
Kiszerelés: 200g
Elkészítési javaslat: 1 liter hideg vízbe tegyünk 3 púpozott evőkanál malátát. 3-4 percig forralva főzzük fel és 5 perc állás után szűrjük le.
A cikória, latinul Cichorium intybus, a katáng egyik változata. A cikória fészkes virágzatú, kórós növény, gyökértörzséből kávépótló készül.
A cikóriából készült kávépótló igen közkedvelt. Egykor, a gyártó cég neve után, a cikóriából készített kávépótlót Frank-kávénak, a magjából készült kávépótlót pedig Maláta-kávénak is nevezték.
Mindkét fajta nem csak finom, hanem jó hatással van a gyomorra is. A cikória kávé főként tejeskávénak alkalmas, gyermekek számára is. Különösen vaníliával és cukorral keverve ízletes.
A cikória kávépótló a kávékrémes torták hozzávalója is lehet.
Pótkávé az több fajta is van, nem csak cikória, hanem pl. maláta is, meg ezeknek a keveréke is.
Lehet, hogy a menzás kávé is ilyen volt, azért nem érzed a régi ízt.
A vízben nem oldódott előbb fel kell főzni vízbe, egy tömény oldatot kell csinálni belőle, majd ezt az oldatot tovább hígítod vízzel vagy tejjel és így lesz belőle kávé vagy tejes kávé.
Látom, hogy már leült ez a topik, de hátha erre téved még a topik nyitója.
A legjobb a cikória kávék közül, a durvára őrölt (elég nagy darabos) Katáng kávé, amit a Multi Cikória Kft., Jánossomorja gyárt. Ők az igaziak. Ezt a kávét lehet filteres, vagy normál kávéfőzőbe tenni, én is igy főzőm, csak vízzel, és a végén egy jó adag zsiros tejet, vagy tejszínt öntök hozzá, mintha rendes bögrés fekete lenne. Gyerekkorom emlékét idézi. A zacskós cikória kávék, amik gabonaőrleményeket tartalmaznak, azok majdnem ihatatlanul kellemetlen ízűek, keserűek, de a rossz értelemben. Többet is kipróbáltam, de ehhez az üveges változathoz egyik sem fogható. Most ezt vadászom, de ha továbbra sem találok az üzletekben, felhívom a gyárat, mondják meg hol lehet beszerezni.
Azt jó ha tudja mindenki, hogy az igazi cikória kávé bármeddig eltartható, minőségét korlátlan ideig megőrzi (és ez igaz is).
Szép napot mindenkinek!
Szia!
Ma reggel egy kicsit ráérősebb voltam, és karamelizálással készítettem el. Egy evőkanál cukrot karamelizáltam, felengedtem fél liter tejjel, és két teáskanál Inka kávét raktam bele. Eddig ez a variáció ízlett a legjobban. Nagyon hasoló íze lett, a menzás kávéhoz.
De majd a főzőssel is kipróbálom.Köszi!
találtam katáng kávét, de én azt a fajtát keresem ami nem finomra van őrölve, hanem olyan darabos, régebben a boltban is lehetett kapni. Ilyet nem találok, de a gyógynövény boltban sincs, itt van mellettünk egy nagyker is, ami sokszor drágább mint akármelyik élelmiszer bolt
Szia!
Nagyon köszönöm a linket. Most már legalább tudom, hogy mit keressek. Végig fogom az összeset kóstolgatni. A booklinról egyébként is szoktam rendelni.
Szia!
A pörkölt árpa kávéról még nem hallottam. Milyent szoktál használni?
Szia!
Nagyon köazönöm, hogy írtál, mndenképp utána fogok nézni. Most az Inka kávét úgy próbáltam ki, hogy tejjel készítettem, és csak egy pici vízzel engedtem fel, és sokkal finomabb, de még mindig nem az igazi.
Amikor várandós voltam, akkor izzam még ilyen kávét, de már akkor sem olyan volt, mint gyerekkoromban.
És nem is ez a kettő volt, mait belinkeltem, hanem volt egy harmadik is. Vaníliával ízesítve.
De a malátás finomabb volt.
Nekem a katáng (vadcikória)a legfinomabb, sajnos nem tudom hol lehetne beszerezni, a netes boltokon kívül. (ezt is előre kell főzni)
Jelenleg inkát iszom, a többi amit belinkeltem nekem nem olyan jó izű, de érdemes kipróbálni mindet, kinek mi jön be.
és hova lett a link? Ejnye, te NLC.
--------------------
ezt sem ismerem, ez valami új lehet
http://bookline.hu/product_images/751/O70119.JPG
Zamat
http://bookline.hu/product_images/423/O70118.JP G
Családi kávé
ezeket előre meg kell főzni
Van köztük különbség az egyik cikóri a másikba maláta is van.
A malátás szerintem finomabb.
------------
http://bookline.hu/produc t_images/383/O70015.JPG
Maci kávé
ez vízben oldodó
----------------------
http://bookline.hu /product_images/164/O70011.JPG
Katang kávé
http://bookline.hu/product_images/381/O70008.JPG
Inka kávé
ezeket nem ismerem
-------------------
http://retronom.hu/index.php?q=node/12838
Ilyen volt régen és nagyon finom volt.
Anyukám sokszor csinált nekünk, mert akkor még nem volt vízben oldódó kakaópor és ezt reggel könnyebb volt elkészíteni.
Egyszer egy héten főzőtt egy fél liter vízbe ilyen kávét.
Azt leszűrte üvegbe töltötte.
Amenyi egy bögre tejhez kellett azt kivette belőle, a többit hűtőbe tárolta.
A főzősre rá van írva a mennyiség, meg hogy hogy csináld. A nevét nem tudom (asszem valami cikomix vagy valami ilyesmi) olyan ezüst színű zacsekban van én kapásból átöntöm jólzáródó üvegbe. Valami forintos tétel egyébbként, nememlékszem. Egy bögrényire számolok kb 1 teáskanál cukrot (nem szeretem túl édesen).
ezt ami nekm van ha jól emlékszem 2 dl vízbe kell 2 evőkanál (vagy egy) foorásba lávő vízbe kell tenni a kv-t forralni. Na én ezt a vízdagot felezem. És a végén hideg tejet adok hozzá (amikor már lebvettem a túzről).
Szia!
Én egészen másképpen tudom ennek az elkészítését.Azért tudom , mert évtizedekig így készítettem.
A cikoriakávét akkor használom fel , ha a pörkölt árpakávé majdnem megfött és mielött teljesen kész egy - két tabletta vagy darabka cikoriát tettem bele.A lényeg itt az a bizonyos pörkölt árpa ami tuladonképpen a rendes szemeskávét helyettesíti .Koffeinmentessége miatt nagyon sok szállodában a reggeli finom kávé is egyrészt ebből készül.
Gyerekeknek kiváló , de be kell vallanom . hogy Én is nagyon szeretem , szállodában sokszor először ezt kérek ,mert reggel annyit ihatok amennyi jólesik és nem vagyok a plafonon a koffeintől.
A gyerekeimnek kiskorukban rengeteg ilyet főztem .
Én így tudom elkészíteni.
Szia!
Elárulnád a főzősnek a nevét, és hogy hol lehet kapni? Mert akkor kipróbálnám úgy, ahogy leírtad!
Lehet a karamelizálás adja, az igazi ízét. De pontosan milyen arányban készítsem el? Vagyis mennyi kávéval, vízzel, tejjel és cukorral? A főzőset hogy kell kifőzni? Úgy mint egy sima kávét?
Köszönöm!
Szia!
Instant cikória kávét vettem. Inka cikória kávé a neve, és az utasításnak megfelelően is kipróbáltam. Nem mondom, hogy rossz az íze, de nem olyan fincsi, mint a menzás.
Maci kávével még nem futottam össze, de akkor kipróbálom majd azt is.
Nem is tudtam, hogy van szemes cikória is! Hátha valaki elárulja a nevét, és hogy hol lehet kapni.
fogd a cikótiakávét és készítsd el fele mennyiségű vízzel. Karamellizálj cukrot és öntsd a kész kv-t rá, forrlad fel. öntsd hozzá a maradék hideg tejet. Ennyi (legalábbis nekem olyan lett)
Én főzőset vettem amit szűrni kell (zaccos vagy mi). Szerintem más ízű mint az instant!
szia, szeretném megnézni képen, hogy milyen kávét vettél. eddig csak a macikávét használtam, de az azonnal oldódó és előre van cukrozva.
ahogy olvasom az előttem szólókat azt gondolom, te nem azonnal oldódó kávét vettél, mert akkor elolvasnád az elkészítési tanácsokat a dobozról.
hol lehet szemes cikóriakávét venni, és mennyibe kerül?
Igaz, de a kávé nem oldódik hideg tejben, a forralt tejjel pedig ki lehet kergetni a világból. Így egy kis vízzel valóban higítom a tejet, igazából még harmada víz sincs benne, csak amennyiben feloldódik a pótkávé meg amennyi ahhoz kell, hogy az egész meleg legyen, de nem forró és így azonnal iható álmos reggeleken.