Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Retek

jtfun80
Létrehozva: 2010. február 19. 21:30

Reggel méreg, délben étek, este gyógyszer - ez a retek.

 

De miért??? Tudja valaki? Légyszi árulja el! Köszi!

 

 

UI: Ti is várjátok már a zsenge tavaszi retkeket? Bár lehet most is venni, de még nincs itt az igazi tavaszi idő hozzá. 

 

Még egy kérdés: Valaki főzéshez is használja? Nem salátához, nem kenyérhez, szendvicshez, hanem van valakinek esetleg receptje is vele?

 

 

  1. 2010. február 25. 17:0818.

    4 fajta van, amit kapni a piacon, azt veszed, amelyiket megkedveled. 

     

    Én személy szerint csak 2-őt szeretek a fehér gömbölyűt és a kicsi piros retket. 

     

    A nagy fehér jégcsapot nem szeretem, mert van, amikor fás vagy csiipős, a fekete retek megszintén csipős.

    Bár, ha besózod kiadja a levét, de akkor meg felpuhul és nem olyan finom ropogós. így ezeket, mi nem is vesszük.

     

     

     

     

    előzmény:
    milla55 (16)
    2010-02-21  05:02
  2. 2010. február 21. 05:1017.

    Sziasztok!

    Nem tudom csak azt,hogy a reggel fogyasztott retek árt a pajzsmirigy elégtelenségben szenvedőknek,az esti meg nagyon az epeműködés serkentésére... 

    előzmény:
    jtfun80 (1)
    2010-02-19  21:30
  3. 2010. február 21. 05:0216.

    Kedvet kaptam a retkhez, sok zöldséget eszem, de ez valahogy kimaradt.

    A téli retek hazai a többi import, amit ilyenkor venni lehet?

    milla55

    előzmény:
    bigacsiga2 (15)
    2010-02-20  20:35
  4. 2010. február 20. 20:3515.

    Az én nagyobbik fiam nem eszik meg sok fajta zöldséget, tulajdonképpen kettőt, de azt minden nap.

     

    Télen ezt a fehér gömbölyű sör vagy vaj reteknek nevezettet, nyáron meg  a kovászolni való uborkát nyersen. 

     

    Neki pl. nincsenek problémái a retekkel, de nem is küzd túlsúllyal, mint a testvére, aki csak néha eszik egy kis kápia paprikát.

     

     

    előzmény:
    jtfun80 (1)
    2010-02-19  21:30
  5. -1-
    -1-
    2010. február 20. 09:3314.
    Csak elhallás.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_321283 (13)
    2010-02-20  09:17
  6. Torolt_felhasznalo_321283
    Torolt_felhasznalo_321283
    2010. február 20. 09:1713.
    Én ezt úgy ismerem, h reggel vétek és nem méreg....
    előzmény:
    jtfun80 (1)
    2010-02-19  21:30
  7. -1-
    -1-
    2010. február 20. 08:4112.

    Ebben a magyarázatban csak egyetlen egy dolog sántít.

     

    Mégpedig az, hogy a régi megfigyelések nem azon alapultak, amit a mai ember illemnek tart.

    előzmény:
    mandy44 (11)
    2010-02-20  08:37
  8. 2010. február 20. 08:3711.
    en ugy gondolom azert mereg reggel es nappal mert akkor esetleg gyakrabban vagyunk tarsasgban es a retek bizony gyartja  nagyon kellemetlen gazokat amit ha nem vagyunk egyedul , bizony kellemetlen szituba sodorhat bennunket ... este ejszaka , mar kisebbek a gondok ...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. -1-
    -1-
    2010. február 20. 07:5410.

    http://www.tojasinfo.hu/images/upload/dhtmlEditor2Files/Fi le/Doc/Pdf/tojas.pdf

     

    Egy tanulságos könyv mindenkinek, aki éppen egészségesen kívánja megoldani az étkezéseit. 

    NEM FOGYÓKÚRA RECEPTEK SZERINT!

     

    "A retekrôl közismert a szólás: „reggel méreg, délben étek,
    este orvosság”. De akkor van-e helye a reggeli étkezésben
    vagy csak ebéd elôtt ehetjük, netán ebédre? A kiváló epe-hajtó, de epeürítô hatással nem rendelkezô retek hatását mutatja
    a 22. ábra. Az éhomra elfogyasztott egy csomónyi retek
    két óra múlva harmadával növelte meg az epehólyag térfogatát,
    melynek feszülése erôs, jobb bordaív alatti „görcsös” fájdalmat
    okozott. A három lágy tojás néhány perc múltán megszüntette
    a fájdalmat gyors epeürítô hatása révén. A retekkel
    együtt elfogyasztott tojás viszont panaszt nem váltott ki. Mellesleg
    a retek kivonata számos epehajtó hatású gyógyszer
    összetevôjeként is gyakran fölbukkan."

    előzmény:
    jtfun80 (1)
    2010-02-19  21:30
  10. 2010. február 20. 00:459.

    ügyes gyomorral?..és nem ügyessel?:))

     

    előzmény:
    eda-1952 (3)
    2010-02-19  21:46
  11. Torolt_felhasznalo_165995
    Torolt_felhasznalo_165995
    2010. február 19. 22:558.
    Ha vágysz a retek friss ízére, csíráztass retekmagot! Mi nagyon szeretjük, enyhén csípős, de jó sok benne a vitamin!
    előzmény:
    jtfun80 (1)
    2010-02-19  21:30
  12. 2010. február 19. 22:387.
    Ázsia egyik legfontosabb zöldségnövénye a hazai fogyasztókat is meghódította: nem csak rendkívüli tápanyaggazdagsága, de megnyerő íze és gusztusos megjelenése is vonzóvá teszi.Jégcsapreteknek hívjuk az összes fehér színű, répatestű retket, lehet az hónapos-, nyári- vagy téli.

    A hobbikertészek leginkább a hónapos retek fehér színű, Jégcsap nevű fajtájával találkozhatnak, a fogyasztói piacokon pedig egyre gyakrabban tűnik fel a méretes, Kelet-Ázsiából származó téli fajta, a Daikon.

    Ázsia kultikus retke

    A fehér retek Ázsia legfontosabb zöldségnövénye, a Japán, Kínai és Indiai konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. A Daikon, jégcsap-, téli-, japán- vagy kínai retek néven ismert retekfajta egész évben kapható piacokon. A retek hosszúkás, fehér színű, általában 20-35 cm hosszú, de nem ritka a félméteres darab sem, a retektest legnagyobb átmérője pedig elérheti a 10 cm-t. Ázsiában szívesen fogyasztják nyersen, apró kockákra vagy vékony szeletekre vágva, sós pácban vagy szójaszósszal, de gyakran párolják, levesbe főzik vagy tengeri ételek mellé kínált szószba is keverik. Kínában újév napján frissen sütött retek-tortaként fogyasztják.

    A jégcsapretek vitamindús és egészséges

    A jégcsapretek a diétás étrend fontos alapanyaga, alacsony kalóriatartalom mellett, magas A, B és C-vitamin, valamint kalcium-, vas- és foszforérték jellemzi. Enzimjei és kéntartalmú vegyületei (amelyek enyhe csípősségének okozói) elősegítik az emésztést. Zamatos, enyhén édeskés, kevésbé csípős, mint a nálunk közismert hónapos retek. Legédesebb része közvetlenül a levelek alatti fehér vagy egyes fajtáknál zöld színű gyökérváll. Főzés közben a csípőssége elillan, míg édeskés aromája tovább fokozódik.

    Ha fényes és kemény, akkor friss a jégcsapretek

    A piacon leginkább egyesével, esetleg kettes-hármas kötegben találkozhatunk jégcsapretekkel. Frissességére a hónapos retekhez hasonló jelek utalnak: olyat válasszunk, ami kemény és fényes. Barnás foltok lehetnek rajta, ezek általában ütődés nyomán alakulnak ki, csupán az esztétikumot befolyásolják. Ha viszont puha a folt, akkor fagyás is lehet, tehát a retek bármikor igen gyors és hirtelen romlásnak indulhat. Az egészséges jégcsapretek hűtőben hosszabb ideig tárolható. A hónapos retekkel ellentétben fogyasztás előtt érdemes meghámozni.

     

     

     

    előzmény:
    jtfun80 (1)
    2010-02-19  21:30
  13. 2010. február 19. 22:346.
    Retket sok országban fogyasztanak, de egyre ritkábban magában. Pedig a Müncheni sörretekhez hasonlóan régen mi, magyarok is retekkel ettük a levest!

    Hogy a Retek (Raphanus sativus) honnan származik, arról csak feltételezések élnek, (valószínűleg Elő-Ázsia) azt viszont irodalmi adatok bizonyítják, hogy az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is ismerték és szívesen fogyasztották. Hazai termesztése szintén nagyon régi keletű. Lippai János a "Posoni kert" című munkájában a pontos leírást ad a retek melegágyi termesztéséről. Táplálkozási szempontból C-vitamin-tartalma a legértékesebb. A szabadföldön termesztett retek C-vitamin-tartalma a magasabb. Csípős ízét kéntertalmú allyl- és butyl-mustárolaj okozza. A hajtatott retek tavaszi friss vitaminforrás. Táplálkozási jelentősége mégsem nagy, inkább az étrendi hatása miatt kedveljük. Magját régebben kölönböző betegségek gyógyítására használták.Nálunk is meglehetősen általános a hónapos retek fogyasztása, de a téli retek értékeit kevesen ismerik. Ennek az oka valószínűleg abban rejlik, hogy a retek nem önálló étek, kizárólag nyersen fogyasztják az étkezés változatosságának fokozása céljából.

    Reggel méreg, délben étek, este orvosság?

    Az őszi-téli retek húsos gyökere jelentős mennyiségben tartalmaz C, B1, B2 és P-vitamint, de táplálkozási értéke nem jelentős: kevés kalóriával gazdagítja fogyasztóját, viszont kifejezetten előnyös az étrendi hatása, javítja és serkenti az emésztést. Régebben a családi asztalokra és a vendéglők terítéke mellé gyakran került szeletelt, sózott retek, amely kitűnően illett a levesekhez. Az a régi mondás, miszerint a retek reggel méreg, délben étek, este orvosság, nem bizonyult helytállónak.

     

    előzmény:
    jtfun80 (1)
    2010-02-19  21:30
  14. 2010. február 19. 22:305.

     

    jégcsap retek szinte mindig van 

    előzmény:
    jtfun80 (1)
    2010-02-19  21:30
  15. 2010. február 19. 21:534.

    Szia!

     

    Anyósom reteklevest szokott főzni, asszem a piros hónapos retekből. Ha érdekel, megkérdezem, hogy csinálja. Ők nagyon szeretik, én még nem ettem.

     

    Egyébként ez a mondás úgy tudom, csak a fekete retekre vonatkozik. De meglehetősen hiányosak az információim róla...gyakorlatilag ennél többet nem tudok... 

    előzmény:
    jtfun80 (1)
    2010-02-19  21:30
  16. 2010. február 19. 21:463.
    Népi megfigyelés, amivel az orvostudomány is egyetért tudtommal. Valami emésztést-segítő lehet a retekben, azért esik jól este, de reggel ,ügyes gyomorral, nem.
    előzmény:
    jtfun80 (1)
    2010-02-19  21:30
  17. Torolt_felhasznalo_197322
    Torolt_felhasznalo_197322
    2010. február 19. 21:382.
    Azt írják itt,nem kell szó szerint értelmezni a mondást.
    előzmény:
    jtfun80 (1)
    2010-02-19  21:30

Címlap

top