Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Zöldségköret finoman
Kedves Fórumozók!
Olyan zöldséges köret recepteket szeretnék gyűjteni, amik finomak és változatosak.
Sajnos egy szénhidrát anyagcsere betegség miatt nem ehetek krumplit, rizst, tésztát a húsételek mellé, amúgy sem egészséges ez a párosítás, úgyhogy nem nehéz lemondani.
Viszont nem szeretnék mindig salátát meg zacskós párolt zöldségkeveréket enni, ezért lennék kíváncsi, hogy Ti milyen lehetőségeket ismertek még?
Köszönöm előre is az ötleteket!
Sziasztok!
NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM NEKTEK ezeket a tuti reciket! Nagyon nagy segítség, úgy el is mentem az oldalt, ahogy van:-).
Tegnap sajnos elszólított a kötelesség hirtelen, ezért tudtam csak most megköszönni.
Szép napot Mindenkinek !
Blanka
Bruschetta! :-) Imádom. :-D
Egyetértek!
ZÖLDSÉG RAKOTTAS - recept
ZÖLDSÉGES KÖLES - recept
GRILLEZETT ZÖLDSÉGEK MOZZARELLÁVAL - recept
SALÁTÁK - receptek
+ ha a reszelt piritott sargarepahoz adsz egy kis lotty balzsamecetet ISTENI :) ugyanugy a kaliforniai paprikaval :)
mas: szerintm a cous-cous azert lett fozelek, mert sok vizbe ontotted. el lehet szurni az aranyokat
Igen, wokban v. serpenyőben érdemesebb külön átpirítani az egyes zöldségféléket, aztán a végén összekeverni.
Nekem van wokom is, de egy jó nagy serpenyő is megteszi. A lényeg, hogy jó nagy legyen, forró legyen az olaj, és egyszerre ne sok zöldséget csináljon az ember. Mert akkor csak kiereszti a levét, és párolódik.
a hagymával se árt vigyázni, főleg a lilahagymával. Nagyon hamar összeesik, és úgy már nem gusztusos.
Ha rám hallgatsz, kidobod a vegetát....
Ha már ilyen finom és egészséges zöldséget csinálsz, miért adsz neki egy irtózatos pofont azzal a vegyszerrel? .-(((((
Szia!
Múltkor egy étteremben wok zöldségköretet ettem, az nagyon finom volt! Padlizsán, cukkini, hagyma, gomba, paradicsom volt benne, meg lehet más is, csak nem emlékszem. nekem nagyon ízlett. Szrintem teflonserpenyőben is meg lehet sütni, lényeg, hogy nem párolni kell hanem csak pár percig olivaolajon sütni. Biztos nem egyszerre teszik bele a dolgokat, mert pl a paradicsom nagyon hamar megvan, a hagymának meg több kell azért.
Szerintem fokhagyma is volt benne...
A mi abszolút kedvencünk:
felvágsz falatnyi nagyságúra piros és zöld kaliforniai paprikát, cukkinit, padlizsánt és jóóóó sok lilahagymát. Átforgatod kb. 2-3 evőkanálnyi olívaolajon, amibe előzőleg belekevertél egy gerezd zúzott fokhagymát és tetszés szerinti zöldfűszereket (rozmaring, zsálya, petrezselyem, snidling.. stb.)
Elteríted egy jó nagy lapos tepsiben, egy rétegben legyen! Akár a sütő grill funkciójával, akár légkeveréssel kb. 20-25 perc alatt pont jó állagúra sül. Nem kell, hogy puha legyen, harapósan jó! Közben egy-kétszer átforgathatod... A végén sózd, mert másképp levet ereszt.
Ugyanezt lehet wokban is sütni - én külön-külön szoktam a zöldségféléket (mert pl. a padlizsánhoz kevesebb idő kell), és aztán összekeverem.
Nem lehet abbahagyni! :-)
Én a mirelit zöldségeket lepirítom és megfűszerezem, akármilyen fűszerkeverekékkel... imádom... és a 2,5 éves fiam is
Én bármilyen nyers vagy mirelit zöldséget önállóan vagy többfélét összekeverve oliván szoktam átpirítani, majd pici vízzel felengedni, ízlés szerint fűszerezni (mi imádjuk a borsot és a fokhagymát, az mindig van benne), és puhulásig párolni. Nagyon finom és gyorsan kész van.
Legutóbb mirelit zöldbab + nyers sárgarépa verziót csináltam, isteni lett.
Szia!
Nálunk a nagy kedvencek:
1.
Zellert és sárgarépát vágj durvára (kb 2X3 cm.s darabok), fűszerezd ízlés szerint, tedd tepsibe, locsold meg kevés olíva olajjal, és alufólia alatt párold puhára a sütőben. Ha puha, vedd le az alufóliát, és pirítsd meg alaposan. (Nekünk akkor ízlik a legjobban, mikor már kissé barnul a külseje.) Amúgy ezt hús mellett is sütheted, pl. grillcsirkével együtt, úgy még finomabb. És ne aggódj, a teljesen nyers répa és zeller is vajpuhára párolódik.
2.
Zöldégpürék
Brokkoliból, karfiolból, sárgarépából vagy sütőtökből készül, ugyanúgy, mint a krumplipüré.
Ezt akartam linkelni, bocs!:
http://www.vegetarianus.hu/recept.html
Ajálnhatom a saját receptjeimet? Mostanában rengeteg zöldséget eszünk, én főleg sűrű levesként szeretem őket, ma vöröslencséből, póréhagymából, répából főztem, kókusztejjel ízesítve.
Köretnek nagyon jó lehet, ha az előpárolt zöldséget serpenyőben átpirítod, illetve sütőben rakottasként megsütöd. Sajnos ezek nem túl kalóriadúsak, de hús mellé már laktatóak. Például a fokhagymás-citromos zöldbabot vagy egy zeller gratint nagyon szerették a családtagok. A téli zöldségek összedarabolva és sütőben megsütve akár önnálló fogásként is megállják a helyüket, valami jó mártogatóssal együtt.
A vegetariánus-recepteket is megnézegetheted, itt egy oldal pl:
http://www.vegetarianus.hu/receptek/nagyzsuzsa/zoldse g.html
Szia, bocsi, hogy zavargálok, a kuszkuszt te hogyan csinálod?
Én egyszer próbáltam, és totál főzelék lett, mit ronthattam el? :)
köles, hajdina, kuszkusz, majonézes-tejfölös kukorica
Mi ezt szoktuk, ha már nagyon unjuk a krumplit és a rizst!
http://www.izletes.hu/koret/zoldseg
ha kihagyod, amit nem ehetsz is bőven van recept!
Szia
Párolt kelkáposzta sült baconnal,tejföl,reszelt sajt
Hagymát megpárolni, rá tetszés szerinti zöldségeket szeletelve, darabolva: gomba, sárgarépa, zeller, cukkini, padlizsán, stb.
Kelkáposzta vékony szeletekben, sárgarépa nagylyukú reszelőn lereszelve. Ezeket lehet kevés zabpehellyel elkeverni. Fűszerezés ízlés szerint, pl. bors, majoránna, rozmaring, petrezselyem, tárkony, az összetételtől függően.
Ha ehetsz hüvelyeseket, próbáld ki a főtt lencsét, a vörösbabot, ill a főtt kukoricát, akár keverve is a zöldségekkel. A fentiekhez lehet hozzáadni bármilyen nyerset is, beletépkedni fejessalátát is. A többi ötlet majd jön magától!
A hússal együtt a cukorborsó is süthető, nagyon finom!
Van egy rakott zöldbab receptem debreceni, főtt tojás, tejföl.... ha nem ismered, este beírom.
hosszú zödbabot baconba csavarva kisütsz
http://chilii.blogter.hu/174511/zoldbab__bacon
Hússal együtt sütőben süthető: sárgarépa, zeller(gumós), fehérrépa.
Tetszés szerinti fűszerezéssel.
Cukkini, padlizsán, kaliforniai parika roston sütve. (Vagy szintén sütőben)