Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kéményseprés szezonban

Csillucska
Létrehozva: 2010. március 17. 12:30

Sziasztok!

 

Ma kaptam a második felszólítást, direktbe nem engedtem be, nem mintha pont arra vágynék, hogy vagy én vagy a párom pont erre pazaroljon egy nap szabadságot, mert mindketten napközben dolgozunk.

 

DE! Pár évvel ezelőtt bejött a seprő, végigkocogtatta a konvektorokat és megkérdezte mivel fűtünk, mondtam, hogy mint a mellékelt ábra és a meleg konvektor mutatja, konvektorral, ami gázzal üzemel... Tovább invitálta saját magát és benyitott a fürdőszobába, meglátta a vízmelegítéshez használt cirkót, majd megkérdezte, azzal fűtünk-e, már ekkor ment fel a pumpa, és elmutogattam neki kis vehemenciával fűszerezve, no meg a konvektor hőszabályozóját tekergetve, hogy ott, azzal fűtünk, amit már másodjára mutatok be neki. Majd előszedi az ormótlan matricáját és ráragassza a cirkó oldalára, miközben megkérdi, mire használjuk... Ekkor megfogtam és kiraktam. A közmű számlán pedig kéményseprésért kiszámláztak 3000 ft-ot. Eddig csak ragasztgatták az idióta matricájukat a kapura, már gondolkodtam, hogy nyomtatok nekik egy saját albumot, mert igen nehéz levakarni... Ma másodjára voltak itt az értesítő szerint, amiben ez áll:

 

Tisztelt ügyfelünk, (és itt a párom 8 éve elhunyt nagymamája neve áll...)

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmét, hogy rendeletben előírt
kötelezettségeinknek sajnálatós módon nem tudunk eleget tenni. Az ön lakását, (mai napi dátum), előző alkalommal ZÁRVA találtuk.

Kérjük, hogy (újabb dátum) a hibás kéményüzemeltetésből keletkező tragédia megelőzése érdekében ezésez kéményseprőnket lakásába beengedni
szíveskedjék.

Munkatársaink szakszerű és gondos munkáját garantáljuk!

Köszönettel xy kr. kirendeltési vezető aláírása
értesítési tel.
értésítési tanusító aláírása
kéményseprő aláírása
dátum

 

 

Tájékoztatjuk:
Amennyiben ez alkalommal sem tudjuk a kéményt ellenőrizni és a
szükséges munkákat elvégezni, úgy a hatályos rendeletben foglaltak
szerint, hatósági átjelentési kötelezettségünknek eleget kell tennünk!

 

Nos, először is, mit háborodnak fel azon, ha nem vagyunk itthon, a zárt ajtón nem tudnak bejönni?! Mi az, hogy zárva találták?

Másodszor, a közüzemi számlák, így a közmű számlák is 4! éve a nevünkön vannak, miért a 8 éve elhunyt nagymama nevén van? Számlázni nekünk tudnak, de az elhunyt nagymama nevére hivatkoznak most?

Nekem kell bemutatni a konvektornak kétszer és a cirkót elmagyarázni mire való, holott ő a szakember?

És hogy akar kéményt takarítani, ha még fűtünk? Miért nem akkor jön, mikor nyáron nem használjuk a rendszert? Mit szólna ahhoz, ha a működő rendszerbe betessékelném?!

A vastagon kihúzott részek mit jelentenek rám nézve, ha nem akarom még akkor sem beengedni őket, kissé drága az én idegenvezetésem a fűtőtestek világában egy olyan embernek, aki csak egy matricát felragasztani jön, elcsúfítva vele a cirkót, de semmit nem tesz?

 

Köszönöm szépen a válaszokat!

  1. Torolt_felhasznalo_971763
    Torolt_felhasznalo_971763
    2010. március 17. 14:5722.

    Nálam tavaly voltak egyszer, körbenéztek, belenéztek a kéménybe, és vizslát. Jegyzőkönyv, vagy mi van aláírva, minden oké, fűtsünk bátran.

     

    Bezzeg idén. Bejön a pasi, nézi a kéményt, azt a nyílást, amin át be lehet nézni, és sóhajtozik meg csóválja a fejét. Mondom, bökje már ki, mi baja. Hát, ez az ajtó (nem tudom mi ez, tudjátok, ami a kémény oldalán lévő nyílást befedi, nálunk vastag beton izé, csempével fedve), hát ez nem szabványos és sóhajtozik tovább. Hogyhogy nem szabványos, vagy négy éve ez van berakva, eddig sem volt gond. De, ez bizony nem jó, nem felel meg az előírásoknak. Oké, de tavaly még jó volt. Nem, tavaly is rossz volt már. Akkor a kollégák nem mondták. De biztos mondták, csak nem figyeltünk. Aha, gyorsan elő tudtam neki rántani a papírt, hogy semmi észrevétel nem volt a tavalyi kollégák részéről. Rövid torokköszörülés, aztán: jobb lenne másik ajtó, ő beszereli munka után, 25ből megússzuk. Miután az örömkönnyek részemről elmaradtak, adott egy dettó ugyanolyan papírt mint tavaly, ami szerint minden oké, majd a hátuljára felírta a telefonszámát és elment.

     

    Én fel nem hívtam, de áruljátok már el, járt-e így valaki, és jól sejtem-e, amit sejtek, hogy jó az az ajtó, ahogy van, kicserélni elsősorban a kéményseprőnek érné meg. 

     

    Úgyhogy én teljesen megértem az aggályaidat...

    előzmény:
    Csillucska (1)
    2010-03-17  12:30
  2. 2010. március 17. 14:4521.
    Először is tetszik vagy sem köteles vagy beengedni a kéményseprőt. Ami azt jelenti ha ennek nem teszel eleget akkor lejelentik a jegyzőnek és a gázszolgáltatónak. Valószínűleg a sok kérdést annak köszönheted hogy a papírokon nem szerepelt a gázkészülék tipúsa-ugyanis ha időközben készüléket cseréltetek azt be kellett volna jelentened. De ezt csak feltételezem-lehet hogy egyszerűen ilyen kéményseprőt fogtál ki. Egyébként azért kell neked otthon lenni-mert ugye ők is csak munkaidőben tudnak kimenni hozzád-gondolod majd a kéményseprő a saját munkaidején kívül a te külön kérésedre majd ki megy hozzád? Te sem tennéd!  Egyébként ha a gázszólgáltatót értesítik hogy nem engedted megnézni a készülékeket, szépen elzárják a gázodat-amit majd csak akkor nyítnak meg újra, ha a kéményseprő vállalat le ellenőrzött és jegyzőkönyvezet, majd megküldi számukra. Perzse akkor még pluszban terhelni fog a visszakapcsolási díj ill. a büntetés. Amúgy ha gondod van a kéményseprővel akkor panaszt tehetel és tapasztalatom szerint megoldják a problémád. Bár én Miskolcon lakom- de nekem részeg kéményseprő jött ellenőrizni aki még tolakodó és szemtelen is volt. Bizony nem engedtem be. Be telefonáltam és 1 hónap múlva jött egy másik- mint ahogy kiderült a régit megszondáztatták és kirúgták. Kaptam egy levelet amiben elnézést kértek a kolléga viselkedése miatt.
    előzmény:
    Csillucska (1)
    2010-03-17  12:30
  3. 2010. március 17. 14:1220.

    Nemcsak a tűzvédelmi hatóságnak, de a gázszolgáltatónak is bejelentést tesznek, simán ki is kapcsolják a gázt...

     

    Szóval vedd fel velük a kapcsolatot, nagyon gyorsan.

    előzmény:
    Csillucska (17)
    2010-03-17  13:28
  4. 2010. március 17. 14:0719.

    Jajj, ezeket a szemeteseket ne emlegesd nekem, mert ettől nagyon zabos tudok lenni.

     

    előzmény:
    csutak51 (16)
    2010-03-17  13:20
  5. 2010. március 17. 14:0018.

    Világos, bakker, világos. Csak hát... tudod...tőlünk nyugatra.. de lassan már keletre is másképp mennek ezek a dolgok.. 

     

     

    előzmény:
    csutak51 (14)
    2010-03-17  13:18
  6. 2010. március 17. 13:2817.
    Arról nem is beszélve, hogy egy elhunyt személyt szólítanak fel, és nemegyszer futok bele, nálunk is és másoknál is, hogy hiába adja be az ember minden helyre a dokumentumokat, hiába jönnek a számlák a saját nevére, ettől függetlenül mindenfelől hallom, hogy a már nem élő családtag nevére küldenek számlákat, feltépve ezzel a gyógyulófélben vagy már majdnem begyógyult lelki sebeket, ha már ennyit fizetünk mindenért, legalább annyi becsület lenne bennük, hogy ha egyik részről megtörtént az átiratás, a másik fél is tegyen meg annyit, hogy az adatbázisában átír egy nevet...
    előzmény:
    Csillucska (15)
    2010-03-17  13:19
  7. 2010. március 17. 13:2016.
    Ugyanez a szemétdíj. Ma bosszankodtam a szerződésen épp, ami a szolgáltató jogait sorolja fel! Csak!
    előzmény:
    Rosabel (10)
    2010-03-17  13:03
  8. 2010. március 17. 13:1915.

    Nem értesz, nekem az nem tetszik, hogy lassan a végén járunk a szezonnak, itt évente nem jönnek kétszer, de ha egyszer jönnek, akkor megérteném, ha a fűtési szezon megkezdése előtt azt mondanák, hogy OK, jövünk, átnézzük, hogy fűtéskor ne legyen gond, de nem akkor, mikor még mennek a konvektorok és ha gond is volt, akkor elmurdáltunk tavaly szeptemberben, mikor beindítottuk...

    A hangvétel sem tetszik, hogy zárva volt az ajtó, ha nem vagyok otthon az ő általa adott időpontban, akkor persze, hogy zárva van, még jó, hogy azt nem írom ki, ha nem is neki, hogy szabad a vásár, ha elég gyorsak, ebben az intervallumban ezt és ezt elvihetik, a macskát, ha lehet, ne vigyék el...

    A másik gond az, amit leírtam, szakember lévén kétszer kérdez rá mivel fűtünk és egy cirkulációs gázkazánt nem ismer fel... Azon felül ahogy belépett a lakásba, fogta magát és ment, amerre jónak látta, nem hiszem, hogy így kell eljárni, az addig rendben van, hogy kötelezettségem és ígymegúgyésamúgy, de nem így kéne viselkedni azt hiszem, főleg annak, aki mások lakásait járja.

     

    A többieknek pedig köszönöm a tájékoztatást a kiemelt sorral kapcsolatban!

    előzmény:
    Passenger (7)
    2010-03-17  12:58
  9. 2010. március 17. 13:1814.

    A "másik része" pedig tök egyszerű!

     

    Mivel helyi rendelettel szabályozottan köteles vagy tűrni, biztosítani az ellenőrzést, (ő meg nem az időpontot, az nincs a rendeletben, mikor szolgáltasson), világos, mint a nap! Nem??

    előzmény:
    Rosabel (10)
    2010-03-17  13:03
  10. 2010. március 17. 13:1613.

    A kéménysepr egyszer jön egy évben. Nálunk előre közlik az időpontot, és azt is, hogy délelőtt vagy délután. És megadnak egy telefonszámot, ahol tudsz időpontot egyeztetni, tehát ezért nem kell kivenned szabadságot, max 2 órába belefér. (cirkonk van egy műszerrel ellenőrzik a működését.) Az ellenőrzés a papírok kitöltése max 15 percet vesz igénybe.

    Az éves leolvasáskor sem. Mi sem voltunk otthon, hagytak telefonszámot, amin be lehetett diktálni az állást.

    Szerintem ma inkább kötözködős kedvedben vagy.

     

    előzmény:
    Csillucska (6)
    2010-03-17  12:53
  11. 2010. március 17. 13:1012.

    Ja, és évente egyszer köteles vagy tűrni, és persze, fizetni!4 évente meg külön vizsgálatot is!

     

    A díjak ott lesznek a szolgáltató cég honlapján.

    előzmény:
    Csillucska (1)
    2010-03-17  12:30
  12. 2010. március 17. 13:0611.

    A gázkéményt műszerrel megnézi mindenképp, s nem csak "matricát ragaszt"!

     

    Az ellenőrzés a Te érdeked is! Gázkéménynél, ha valami leszűkíti/elzárja a füstjáratot, a szénmonoxid visszaáramlik, és észre sem veszed, mert színtelen-szagtalan!

     

    Nem olvastál még ilyen balesetről?

    előzmény:
    Csillucska (1)
    2010-03-17  12:30
  13. 2010. március 17. 13:0310.

    Először is: megértem a felháborodásodat.

    De, a helyi önkormányat rendelete szerint márpedig kötelező igénybe venni a szolgáltatást, és kötelező fizetni is érte. 

    A szolgáltatás nem pusztán takarításból, tehát konkrétan kéményseprésből áll. Vannak olyan rendszerek, amelyeket nem is kell seperni. Azoknak viszont a biztonságosságát KELL ellenőrizniük, hogy például van-e visszaszivárgás. Ezt pedig bármikor meg lehet tenni, még fűtési szezonban is. 

     

    A szankciója: az átjelentés azt jelenti, hogy a tűzvédelmi hatósághoz (vagy mi a bánat) jelentik azt, hogy nem tudták elvégezni az ellenőrzést, illetve az önkormányzat rendelete szerint  meghatározott összegű szabálysértési bírság róható ki. Ez nálunk a 2009-es évre 30.000 Ft volt.

     

    Na, ennyit a kötelezettségekről. 

     

    A másik része a dolognak: a szolgáltató szervezet maga. Ha száz évig élek sem fogom tudni felfogni, miért olyan nehéz egy szolgáltatónak igazodnia a "vevőköréhez". Hogy miért néznek kerek szemekkel akár a kéményseprő cégek, akár egy internet szolgáltató, akár bárki más, ha azt mondja az ügyfél hogy márpedig ő nem ér rá napközben otthon lenni... 

    De amíg ez a helyzet, addig mi ügyfelek nem tehetünk mást, mint a cetlin lévő telefonszámot hívogatjuk, és szép mosolygós hangon megpróbáljuk rábeszélni a diszpécsert, hogy a "szakit" déltuán 4 óra után küldje már ki. 

     


     

    előzmény:
    Csillucska (1)
    2010-03-17  12:30
  14. 2010. március 17. 13:019.

    Helyi rendeletek (is) szabályozzák, hogy a kéményseprő szolgáltatást igénybe kell venned!

    Ez nem feltétlenül a kémény seprése, hanem gázkéménynél (ha a fürdőszobei gázüzemű boyler abba van kötve) ellenőrzés szemrevételezéssel+műszerrel.

    Elvileg kell lennie tartalékkéménynek is!

    (azért elvileg, mert bár törvény van rá, nem mindenhol van, vagy a kéményseprő nem forszírozza, ha 1 kéményért kifizeted a díjat.)

     

    Nézd meg az önkormányzatod-, valamint az illetékes kéményseprőipari cég honlapját, fenn lesz! 

    előzmény:
    Csillucska (1)
    2010-03-17  12:30
  15. 2010. március 17. 13:008.

    Sziasztok!

     

    Egyrészt nálunk is januárban jön a kéményseprő, másrészt nálunk minden leolvasónál működik, hogy tel számot hagy, felívom, hétvégén jön, vagy este.

    Hívd fel a levélen szereplő telszámot és egyeztess velük, ha lehet.

     

    előzmény:
    Csillucska (6)
    2010-03-17  12:53
  16. 2010. március 17. 12:587.

    nekem kicsit abszurd a helyzet.

    van egy szolgáltatás amivel megelőzheted a halálos kimenetelű szénmonoxid mérgezést,ennek fejében évente 2x be kell engednek vkit a lakásodba pár percre és fizetned kell x összeget.

    és te ezért reklamálsz.

    előzmény:
    Csillucska (6)
    2010-03-17  12:53
  17. 2010. március 17. 12:536.
    azt is megértem, hogy ők dolgoznak, de ha minden egyes ilyen felszólításnál kivennék egy szabadságot, akkor arra menne ez az évi szabadságom fele, hogy  a különböző időpontokra bejelentett ilyenolyan leolvasások és ellenőrzések miatt itthonlegyek, nekem erre se energiám, se humorom, sem elég szabadságom....
    előzmény:
    Passenger (5)
    2010-03-17  12:51
  18. 2010. március 17. 12:515.

    évente kétszer van kéményseprés úgy tudom.

    törődj bele,vagy reklamálj az önkormányzatnál.

     

    előzmény:
    Csillucska (3)
    2010-03-17  12:49
  19. 2010. március 17. 12:494.

    amúgy az átjelentés szerintem azt jelenti,hogy más illetékes hatóságot tájékoztatnak a helyzetről.

    mondjuk tűzoltóság,vagy önkormányzat vagy hasonló.

    de ez csak tipp

    előzmény:
    Csillucska (1)
    2010-03-17  12:30
  20. 2010. március 17. 12:493.
    az előzőleg bemutatott és épp működő konvektorból? kéményt seperni pedig ott fog tavasszal, akik az őszi rendszerindításoknál nem kaptak szénmonoxidmérgezést, mert ha még augusztusban nézelődne, értelme is lenne?
    előzmény:
    Passenger (2)
    2010-03-17  12:47
  21. 2010. március 17. 12:472.

    a kéményseprés értetek van!

    a kéményseprő meg egy idegen lakásban hogy mérje fel kapásból mivel fűtöttök?

    lehet hősugárzóval.

    vagy olajkályhával.

    ha meg nem csinált semmit valószínű azért mert nem volt szükség rá.

    előzmény:
    Csillucska (1)
    2010-03-17  12:30

Címlap

top