Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Bölcsességfog mütét

céva
Létrehozva: 2010. május 3. 10:02

Egyre több fiatal van a családunkban akinek ajánlják a bölcsességfog műtétet. Az doki azt mondja, hogy nem fér el és nyomja a többi fogát, ettől pedig torlódni kezdenek a fogak.

Az egyik fiatal lánynak most mind a 4 fogát kiműtötték 3 órás mélyaltatásban. Én még ilyen műtétről most hallottam először.

A lányom irtózik a fogorvosoktól, és bár már neki is ajánlották nem hajlandó elvégeztetni a műtétet. A szépséges fogai pedig már kezdenek torlódni.

Valakinek van erről tapasztalata, ismerete?

1. 2010. május 3. 15:5019.

Sziasztok!

Nekem a szájhigénikus mondta, hogy huzassam ki a b.fogam, mert tolja előre az egész sort, plussz még lukas is, mivel nekem már műtöttek ki fogamat, mert beletört huzásnál (bal fölső 4es) így nagyon féltem!

Húztam halasztottam, mígnem elkezdett fájni a lyuk miatt. 

A fogdokim szabadságon volt én kismamaként nem mertem fájdalomcsillapítót evenni így felkerekedtem és mentem az sztk.ba.

NAGYON FÉLTEM!!

A doki úgy kikapta, hogy alig akartam neki elhinni, hogy már kész is van!!!

Ezt csak azért írtam le Nektek, hogy vannak szerencsés esetek is!!

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)

2. Torolt_felhasznalo_936343
    Torolt_felhasznalo_936343
    2010. május 3. 15:4818.

Nekem még csak 1-et műtöttek ki, de az nagyon nyomta az állkapcsom, így utána nekem megkönnyebülés volt.

A műtét kb 1 órát vett igénybe, kb 1-2 hét alatt be is gyógyult, 1 hét volt csak utána rossz, amikor nagyon fájt a helye.

Helyi érzéstelenítéssel csinálták, és előtte természetesen röntgent is készítettek róla.

előzmény:
    céva (1)
    2010-05-03  10:02
  3. Torolt_felhasznalo_769347
    Torolt_felhasznalo_769347
    2010. május 3. 15:3817.

:-))  Mivel drágám nekem már 17 évesen kihúzták mind a 4 bölcsifogim, ezért ezzel neked már nincs gondod velem. :-))

cupp édes

előzmény:
    djozso69 (15)
    2010-05-03  11:49
  4. 2010. május 3. 11:5616.

Szia!

Valóban egyre többször mondják, hogy ki a bölcs.fogakkal. 

Az egyik ok: A gnatológusok( állkapocs- harapás tudomány) egyetértenek, hogy a rosszul növő, vagy torlódást okozó b.fog komoly állkapocsproblémákat okoz. 

( nekem most műtötték a 4. mert borzasztóan kattog az állkapcsom)

Tudok ajánlani csodás dokit!!!

előzmény:
    céva (1)
  5. 2010. május 3. 11:4915.

Sziasztok!

Ha az orvos mondja, nyilván indokolt.

Két volt párommal asszisztáltam végig. Az elsőt nagyon megkinlódtuk.Volt dagadás, kékülés, fájdalomcsillapító marékszámra.

Utána egy hetes betegállomány.

A másik, két nap alatt túl volt rajta.

Az orvosoknak sem egy nagy öröm, bonyolult beavatkozás.

előzmény:

6. 2010. május 3. 11:3414.

Szervusztok!

A lányomnak kb.5 éve Nepálban kezdett fájni a füle (?), foga (?).

Mikor hazajött a a fogászati klinikán csináltak neki 1 panoráma rtg-t.

Annak alapján javasolták neki, hogy mind a négy fogcsírát altatásban ki kellene venni.

A négyből,  2 úgy tűnik, hogy a foga felé növöget. A másik 2 még csak csíra.

Elment a 4. kerületben, egy fogász főorvoshoz, konzultációra.

Ő szerinte, felesleges kikapni. Ráér, ha gondot okoz. Közben még lehet, hogy húznak neki fogat, és akkor lesz hely a "csámpikának". 

Majd pár évre rá, ki is húztak neki 1 rágó fogat.

Az már most is látszik, hogy kissé elfordult 1-2 foga a "kirakatban".

Úgy, hogy a műtét várhat.

Szerintem, is ha nem okoz gondot, felesleges neki esni.

Az 1 dolog, a TB megfizeti az intézménynek.

előzmény:

7. 2010. május 3. 10:5413.
    nekem egyszerre kettőt kellett kivenni, mert egyáltalán nem fértek el. Engem félaltatásban, bódításban műtöttek a szájsebészeti klinikána  Mária utcában. Külön kellett kérni és fizetni érte. De nagyon megérte, mert semmit nem éreztem, kellemes derílimumban voltam (életem első és utolsó drogélménye ) utána ott feküdtem egy órát egy megörzőben, majd hazamentem. Szerencsére utána sem fájt. Nekem ez tökéletes megoldás volt és nem kellett mélyaltatni.
    előzmény:
    céva (1)
  8. 2010. május 3. 10:4312.

a lányodnak nem nőttek ki a bölcsességfogai?

nekem a felső kettő kint volt, az egyik alsó félig, a másik ínyben volt. a kint lévő felsőket pikk-pakk kiszedte a doki, az alsó egyszerűbbet is nagyon hamar kikapta a helyét varrta utána. amelyiket vésni kellett az tovább tartott, és utána fájt. kb. 1 hét alatt gyógyult. a húzásokat 2 hetente csinálta.

egyszerre 4-et nem vállalnék kivetetni hiába csinálnák altatásban.

nekem fogszabályozás miatt vették ki a bölcsesség fogaimat, előtte én is féltem a fogorvostól...

ha láthatóan torlódnak a lányod fogai, akkor próbáld meg rábeszélni, hogy egyesével húzassa ki őket. utólag több száz ezer forint a szabályzás és nem kevés fájdalom míg rendbe teszik.

előzmény:
    céva (1)
  9. 2010. május 3. 10:2511.

Szia!
    Nekem tavaly vették ki a jobb oldaliakat. A felső sima ügy volt (egyszerű foghúzás), megcsinálta a fogorvosom, de az alsóval a röntgen alapján szájsebészhez küldött (ez volt a műtét).

30 évves vagyok, és néha nőtt-növögetett, akkor fájt, de a fő probléma, hogy romlani kezdett, egyszerűen nem tudtam rendesen mosni. A röntgenen meg látszott, h az alsó sosem fog kinőni, mert a hátsó 2 sarkára bőven rá volt nőve az állcsont.

Ezért volt a műtét. Érzéstelenítő szurival, különösebben nem volt gáz.

előzmény:
    céva (1)
  10. 2010. május 3. 10:2310.

Szia!

Nekem fogszabályzóm volt tinikoromban, és még akkor mondta a doki, hogy amint érzem, hogy elkezd kinőni, azonnal menjek kiműttetni, mert összenyomná a szépen helyrerakott fogaimat.

Néhány éve túl is estem az elsőn. Helyi érzéstelenítővel szedték ki, nem fájt a műtét egyáltalán, csak azt éreztem, hogy rángatják. Utána az aznap volt elég rossz, de hamar begyógyult a seb.

Nekem mindenképp megérte, mert néhány napos kellemetlenséggel megmaradtak a szabályos fogaim, amikért viszont évekig küzdöttem.

Szerencsére már csak egy van hátra, mert alul nincsenek fogcsíráim

Ha tényleg indokolt, akkor nem érdemes halogatni, és nem kell tőle félni

előzmény:
    céva (1)
  11. 2010. május 3. 10:229.

Ha az orvos javasolja akkor ki kell húzatni, de azt, hogy mind a négy oldalon egyszerre nem tartom túl ideális megoldásnak.

előzmény:
    céva (1)
  12. Torolt_felhasznalo_621107
    Torolt_felhasznalo_621107
    2010. május 3. 10:218.

Sokat volt beteg!Léguti megbetegédesek elsősorban!neki is csak félig, és vízszintesen nőtt, de a 4ből csak 1, a többi rendben van!

Nem tudta normálisan tisztítani,meg az ínye alá is bekerült ételmaradék, baci, és ezért volt beteg!

előzmény:
    céva (6)
    2010-05-03  10:18
  13. 2010. május 3. 10:187.
    Nekem épp múlt pénteken vették ki mind a kettőt a bal oldalról alulról és felülről. Nem altattak, négy szurit kaptam. Persze még fel van dagadva az arcom meg fájogat is, de szerintem megéri időben megszabadulni tőle. Nekem folyton vissza térő fájdalmaim voltak, ahogy az alsó nőtt.. vízszintesen, és a fogakat is kezdte összetorlasztani. Ha ki kell vetetni, addig érdemes, amig nem torzitja el teljesen a fogsort.
    előzmény:
    céva (1)
  14. 2010. május 3. 10:186.

Megkérdezhetem, hogy milyen egészségügyi problémát okozott nála a félig nőtt foga?

Annál okoz problémát, akinek rövid az állkapocs csont és ezért nem fér el a fog.

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_621107 (3)
    2010-05-03  10:13
  15. 2010. május 3. 10:155.

de érdemes elmenni egy röntgenre, mielőtt vágnak.

Nem érdemes, hanem kötelező  a röntgen előtte!

előzmény:
    tücsök78 (2)
    2010-05-03  10:10
  16. 2010. május 3. 10:134.

Tulajdonképpen miféle tapasztalat érdekel?

Aki megműttette vagy aki nem?? Nyilván a fogorvos azért ajánlja,mert indokolt lenne kivenni a foga(ka)t.

Sokan túlélik,  a férjemnek kb 2 hónapja műtötték ki a vízszintesen fekvő bölcsességfogát, semmi fájdalmat nem érzett közben, utána is csak kb 5-7 napig volt-nem egetrengető- fájdalma. És még vár rá 2 bölcsességfog kivétel, amint ideje engedi, menni fog.

előzmény:
    céva (1)
  17. Torolt_felhasznalo_621107
    Torolt_felhasznalo_621107
    2010. május 3. 10:133.

Szia!

Páromnak műtöttek ki 1 bölcsességfogát tavaly augusztusban!

Nem jött ki neki rendesen, csak félig, és emiatt ez góc volt neki, elég sok egészségügyi problémája volt!Nem altatásban csinálták neki,csak egy szurit kapott!

Nekem kint van mind a 4, és egyáltalán nem torlódtak a fogaim, tök szabályos fogsorom van!

lehet ez attól is függ, hogy kinek mekkora az "arcberendezése"?!

Most ovis a fiam, és látom, hogy akinek pici arca van, nagyon girbe-gurbán jönnek a csontfogak!

előzmény:
    céva (1)
  18. 2010. május 3. 10:102.
    Nekem fáj, amikor nő (évente 1-2 alkalommal érzem), megröntgenezték, de nem ajánlották a műtétet, mert a bölcsességfog olyan közel van az arcideghez, hogy könnyen megsérülhet, és lebénulhat a fél arcom. Kb. 25 %-os esélyt mondtak rá. Én nem vállaltam be. Lehet, hogy ez csak az én fogamra volt igaz, de érdemes elmenni egy röntgenre, mielőtt vágnak.
    előzmény:
    céva (1)

Címlap