Pangasius = méreg?

Iza104
Létrehozva: 2010. május 13. 15:41

Én nagyon szeretem a pangasiust, sőt talán ez az egyetlen hal, amit szeretek. Most aggasztó dolgokat talátam róla a neten. Szerintetek ez igaz?

 

"...Ezzel kapcsolatban említeném meg a "pangasius-áradatot". A pangasius olcsó,  villámgyorsan elárasztotta a magyar piacot is. Ezzel nem is volna baj, hiszen halat enni jó és egészséges, mondják a szakértők. Viszont nem mindegy, milyet és honnan. Karácsony előtt sétálva az egyik szupermarketben kitaláltuk anyukámmal, hogy legyen hal a vasárnapi ebéd. A halas pultnál örömmel láttuk, hogy a legolcsóbb halfilé 1000 Ft alatti. Pangasius (ázsiai cápaharcsa) filé volt, származási helye Vietnám. Megvettük, megsütöttük, megettük. Majd 2 hónappal később egy ismerős említette meg a HVG egyik cikkét, miszerint a vietnámi pangasius, ill. a Keleti-tengerből származó halfélék egyenlők a méreggel. Hogy miért? Ezek a területek a 20. századtól kezdve kísérleti bázisok voltak, a két világháború minden ipari termékéből található valami a vizekben, ezáltal a halak is tele vannak káros anyagokkal. Vietnámban még tetézi ezt a különböző növényvédő szerek, vegyszerek jelenléte is. (Legyen büszke magára az emberiség!!!) Íme, néhány ezek közül a mérgek közül: arzén, higany, különböző nehézfém-származékok, DDT (nagy hatású rovarméreg), HCH (növényvédő szer), klórszármazékok, és ami talán a legdurvább (ha eddig nem volt az): egyes egyedekben női hormonszármazékot is találtak. Hogy miért nincs ebből nemzetközi botrány? Üzletpolitika valószínűleg."

 

és egy link angolul tudóknak:  Pangasius

 

31 hozzászólás
  1. 2010. május 15. 21:5731.

    Szerintem ezt a dolgot megint valaki felfujta.

    Ugy,mint a mergezett kulfoldi paprikat /ami csak akkor lehet mergezo,ha tobb kg-t eszik az ember belole/,a karos szlovak bebietelt /amiert a szlovakok beperelik a magyarokat,mert osztrak labi is kivizsgalta a termeket es nem talalt karos mennyiseget/,....... es most a pangasius file van soron. A remhirkeltok szeretik jellemzoen a negativumokat reszletezni,de az "aprobetus reszt",tenylegesen,hogy mennyit kell ehhez es ahhoz elfogyasztani,mar nem mondjak.

     

    Mi szeretjuk a pangasiust,lenyegeben csak ezt a halat,mert nincs benne szalka,finom a husa. Biztosan nem fogom kidobni a fagyasztombol,mert ellentetben itt masokkal nem gondolom,hogy annyira az olcso halak koze tartozik. 

    Mindenki maga donti el,mit eszik es mit nem,de azt azert jo eszben tartani,a piacon verseny folyik,a mai gazdasagi helyzetben az csak jo ha kicsi a konkurencia.

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  2. 2010. május 15. 21:4330.

    Engem is az aggaszt, ami Téged....Minden tele van tartósító műanyaggal!

    Halkedvelőknek  /és nemcsak azoknak!/  tudom ajánlani a fagyasztott harcsafilét /Újpalotai piacon a halárúdában pl. de gondolom máshol is kapható / kilója kb.1350.-ft.Nagyon finom, nincs halíze, olyan mint valami szaftos csirkemell..  Isteni!  Felengedni !Sűrű palacsintatésztába mártani és kisütni /előtte besózni!/    Megéri kipróbálni, utána nem tudtok leszokni róla.....

    előzmény:
    riti00 (22)
    2010-05-13  19:57
  3. 2010. május 15. 14:5929.

    Én édesvizi halat szeretek enni.

    Főleg a szilvásváradi pisztrángot.

    előzmény:
    Iza104 (1)
    2010-05-13  15:41
  4. 2010. május 14. 17:0128.
    A szomszédasszonyom ( itt Cipruson ) olyan helyen dolgozik, ahol az élelmiszereket vizsgálják és ő is azt mondta, hogy soha ne vegyünk Vietnámból érkező halat....

    Svédországban azonban, nagyon közkedvelt ez a hal, és megnéztem ( ott is sokat vagyunk ) az is Vietnámból érkezik...
    Pedig köztudott, hogy ott elég komoly kontroll van ebben a témában is.

    Most akkor mi az igazság? Én eddig vettem....mostantól viszont, hogy itt is és a belinkelt cikkben is olvasom, nem merek......
    Remélem nem csináltam eddig nagy bajt

    előzmény:
    Iza104 (1)
    2010-05-13  15:41
  5. 2010. május 14. 16:4927.
    Nem is vásárlok bio-boltban , mert látom mit termelnek a gazdák ezen a  néven....
    előzmény:
    Iza104 (26)
    2010-05-14  16:14
  6. 2010. május 14. 16:1426.

    Hát igen, de akkor ezzel az erővel szinte az összes élelmiszerről leszokhatnánk. Szinte semmiről nem lehet tudni, hogy mi van benne.

    A bio boltban is mondhatják, hogy ez bio, honnan tudod, hogy valóban az?

    előzmény:
    Maja Sager (25)
    2010-05-14  16:02
  7. 2010. május 14. 16:0225.

    Gondolom nem naponta eszed, de gondolj mindig rá, mi is volt ott Vietnámban??? Milyen fegyvereket  használtak amerikaiak??? mi maradt a  tavakban sőt?....másutt is???

    Nézd a mai  piacot....Litvánok tonnaszám küldik (de ők nem eszik!!!voltam ott -tudom) a csiperke-gombát!!Mit gondolsz miért????

    Csernobil.......De a sok "feledékeny" .....eszi....Lehet nem árt ....de ki tudja ezt garantálni????

    előzmény:
    Iza104 (24)
    2010-05-14  15:32
  8. 2010. május 14. 15:3224.
    Igazad van. Én tulajdonképpen nem szeretem a halat, csak rántva eszem meg. Ezt a fajtát megkóstoltam és nagyon ízlett, talán épp azért mert nincs annyira hal íze. Mivel amúgy vegetáriánus vagyok, csak halat eszem (ennék), ezért megörültem, hogy rátaláltam erre a fajtára, mert a magyar halak nem ízlenek. Pedig szívesebben enném azokat.
    előzmény:
    Maja Sager (23)
    2010-05-14  10:45
  9. 2010. május 14. 10:4523.

    Csak egy aprócska kérdés....Miért kell vietnámi meg kinai cuccokat enni, mikor  a magyar gyomor máshoz van szokva?

    Ráadás a  szállitás, tartósitás stb....Mennyi elpazarolt energia....Még EU-ra sem  lehet fogni....

    Nincs elég hal a  folyókban, tavakban???? Mo-on???

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  10. 2010. május 13. 19:5722.

    Iza: én erről nem hallottam. Engem sokkal jobban aggaszt, hogy majdnem minden, ami a boltok polcain van: telis tele van szintetikus tartósítóval, étellfestékkel, ízfokozókkal. Ha eszel ilyen halat, ha nem, az említett dolgok 30-40 év alatt minden embert beteggé tesznek. Nem véletlen, hogy az orvostudomány "mai állása" ellenére, egyre több a beteg ember.

     

     

    előzmény:
    Iza104 (1)
    2010-05-13  15:41
  11. 2010. május 13. 18:5721.
    Én elvből nem veszek kinai és vietnámi vizekből halat. Tényleg ott a legszennyezettebb... De a legjobb, hogy az összes "alaszkai" halfilé vietnámi... Tegnap megértem találni halat, aminem onnan való és nem aranyárban van.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  12. 2010. május 13. 18:0920.
    Akkor én nem jó helyen keresgéltem. Az Aldiban és a Sparban szoktam nézni (főképp oda járok), ott 2000 körül van (na jó, lehet, hogy 1800 ).
    előzmény:
    Iza104 (13)
    2010-05-13  16:16
  13. 2010. május 13. 17:2619.

    Ha ez az eset valóban létezik, akkor az ÁNTSZ hol van ilyenkor?

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  14. 2010. május 13. 17:1318.

    ez azért lenne fura, mert Vietnamban van egy mondás, miszerint mindent megesznek, ami úszik, csak a hajót nem, mindent ami repül, csak a repülőgépet nem,....

    Én is így láttam! Rizst pl a vasuti töltéstől 30 cm-re is termesztenek. A nagyit is a rizsföldön temetik el, igaz 3 év múlva kiássák a csontjait, és elhamvasztják .Majd pont haltól undorodnak.

    Pangasius lehet, hogy teli van méreg anyaggal,  de én a múlt héten ettem olyan krumplit (hazai), amely kívülről sötét lilás volt, mint a régi burgonya fajtáink, de főzés után a héja alatt vastagon zöld, és az íze- szaga kifejezetten DDT.

    Csak 5 kg-ot kellett kidobnom.

    előzmény:
    Maja Sager (2)
    2010-05-13  15:48
  15. Torolt_felhasznalo_221395
    Torolt_felhasznalo_221395
    2010. május 13. 16:5217.

    Én is imádom ezt a halat,és nem fogok lemondani róla.

    előzmény:
    mandy44 (15)
    2010-05-13  16:30
  16. 2010. május 13. 16:4916.

    Mondjuk nem mindegy, hogy mivel van permetezve.

    Azért ez a paprika mizéria engem elkeserített egész télen paprikát ettünk még gyümölcs helyett is néha.:(

    előzmény:
    mandy44 (15)
    2010-05-13  16:30
  17. 2010. május 13. 16:3015.

    en is eszem  es CSAK EZT halat... finom is ..  es ezutan is CSAK ezt fogom enni .. DONTESholnap EZ lesz ebedre

     

    es arra nem gondoltok hogy uzletpolitika all mogotte ??? mert nem budos es sokkal finomabb mint a tobbi tengeri hal...  mar tobben veszik mint  a'' tobbit...'' es a''tobbi '' halfele forgalmazoi veszelyben erzik a sajat piacukat ... mar tobbfele elelmiszerrol EZ derult ki hogy nagy felhajtas ellene es megsincs semmi bajunk vele......

     na peldanak itt  a marokkoi zoldpaprika ... hogy permetezve van ...hahaha..... eltudjatok azt kepzelni hogy a magyar gazda csak nezi es nem permetezi ??? nem a fenet!!! azzal a permetszerrel amihez hozzajut ...mert permetezes nelkul mar keptelenseg termelni ...barmit ....

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  18. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2010. május 13. 16:1914.

     

    Bocsi, "off" leszek. Úgy olvastam a topic címét, ahogy hirtelen odanéztem, hogy Pangás- mérleg.

    És erre akartam írni, hogy nekem 4 éve ugyan azt a súlyt mutatja! 

     

    Eddig úgy tudtam, tudok olvasni!

     

     

    előzmény:
    Iza104 (1)
    2010-05-13  15:41
  19. 2010. május 13. 16:1613.
    Neeem! Az Auchanban 900-1000 Ft körül van agy kg.
    előzmény:
    fiesta30 (12)
    2010-05-13  16:08
  20. 2010. május 13. 16:0812.
    Hát nem tudom, lehet, hogy a dologban van igazság, de én még olcsó Pangasiust nem igazán láttam. Amivel eddig találkoztam annak az ára 2000 Ft-nál kezdődött.
    előzmény:
    Iza104 (1)
    2010-05-13  15:41
  21. 2010. május 13. 16:0011.
    Tudom, ahogy nehézfémek sem ürülnek.
    előzmény:
    grillcsirke (8)
    2010-05-13  15:56
  22. 2010. május 13. 15:5710.
    Szerintem az belefér. De ha ennyire aggaszt és megengedheted magadnak, akkor szerintem vannak olyan intézetek, ahol be lehet vizsgáltatni az élelmiszert, hogy mi van benne. Vagy írj az IPM-nek, ők legutóbb egy rakat ásványvizet bevizsgáltattak, lehet a halakból is lenne egy jó és informatív cikk, ha bevizsgálnák őket.
    előzmény:
    Iza104 (6)
    2010-05-13  15:53
  23. Torolt_felhasznalo_199687
    Torolt_felhasznalo_199687
    2010. május 13. 15:569.

    na mostmár legalább világos miért ódzkodtam ettől a haltól...sosem jött be, nem is vettem. Szerencsére....

    a múltkor voltr egy film a spektrumon, hogyan tenyésztik a garnélát Ázsiában....nem a tengerből van, hanem tenyésztőtelepeken "állítják elő", szinte olyan mint a mocsár, és az iszapot kézzel szedik ki minden nap a vízből...undorító az egész.

    előzmény:
    Iza104 (1)
    2010-05-13  15:41
  24. 2010. május 13. 15:568.
    A DDT nem ürül ki lerakódik a szervezetben!
    előzmény:
    Dike (3)
    2010-05-13  15:50
1 2

Címlap

top