Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
A legfinomabb eperlekvár
Te hogy készíted?
Már 20 perce böngészem a recepteket a neten,de fogalmam sincs,melyik a jó.Nyilván mindenkinek a sajátja,na de én most fogok először eperlekvárt főzni.
Kezdésnek hozott a párom 10 kg epret,szóval jöhetnek a kipróbált (és nem csak bemásolt) receptek.
Hogy döntsem el pl. azt,hogy 1 kg gyümölcshöz 30,50 vagy 70 dkg cukrot tegyek-e,vagy próbáljak meg Dr.Oetker befőzőcukrot keresni a boltban,hátha kapok?
Egyedül az a kizáró ok,ha pálinka kell a recept szerint,azt inkább jobb szeretem tisztán meginni,lekvárba semmilyen szeszt nem fogok tenni.
BÚZACSÍRA!
Köszönöm szépen, mentettem. Bár ma főztem egy adagot, de csak sima lekvárt. Isteni illatú és ízű házi epret tudtam venni. Ezt elteszem az unokámnak. Aztán később - ha az idő engedi - lehet variálni, főzni ilyen-olyan lekvárt. Mégegyszer kösz!
Rebarbarás eperlekvár
Hozzávalók:
900 g földieper (előkészítve mérjük le)
350 g rebarbara
1 tasak Dr. Oetker Befőzőcukor Extra 2:1
Előkészítés:
A földiepret a szárától megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, apróra vágjuk, és 900 g-ot kimérünk belőle. A rebarbarát megmossuk, megtisztítjuk (ne húzzuk le a héját), apróra vágjuk, és 300 g-ot kimérünk belőle.
Elkészítés:
A gyümölcsöket egy főzőedénybe tesszük, és a befőzőcukorral jó elkeverjük. Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, majd továbbra is keverve legalább 3 percig zubogva forrni hagyjuk. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.
Nehézségi fok:
Recept nyomtatása
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. A múlt héten vagy az előzőn, nem is tudom! Szóval olvastam valahol rebarbarás eperlekvár receptet. Akkor én balga nem írtam ki, most meg sehol sem találom. Kedvet kaptam hozzá. Ha valaki tudja, írja meg nekem légyszi??!! Kösz előre is.
Azért elmentettem ezeket is,jól fog jönni legközelebb.KÖSZI!!
Nagyon finom lett,még este ettem is belőle egy kicsit.
Schristin, látom, mire én idekeveredtem, már megoldódott a kérdésed. Remléme, finom lett.
Ha viszont valakit még érdekel, akkor én is elmondom, milyen eperlekvárokat készítettem a hétvégén.
Kísérletező kedvemben voltam, így pár különlegesebb eperlekvár főtt.
Először is volt egy olyan verzió, amit melsdzos nádcukorból főztem, azaz sütöttem. Ez szinte belekaramellizálódott a gyümölcsbe és teljesen különleges ízt kapott. Ebbe tettem a végén darált mákot is.
Egy másik berziót szőlőcukorral főztem be, ebbe pedig bodzavirágot turmixoltam bele.
Egészen különleges, illatos lekvárok lettek. Behűtve nagyon remek az ízük.
Viszont amit javasolni tudnék, hogy mindenki a maga ízlése szerint édesítse, ízesítse. A bolti lekvárokban legalább 50 %-ban cukor van, ha azt az állagot akarjuk elérni, akkor az oetkeres módszert érdemes alkalmazni sztem. Aki pedig szereti az új kombinációkat, kísérletezzen.
Mákos és bodzás eperlekvár
Bocsánat,hogy csak most jöttem.
Mindenkinek köszönöm a recepteket!
Közben elkészült a lekvár,most fogom az üvegekbe tölteni.
Végül is kilónként 25 dkg cukor elég lett bele.
A 10 kg-ból 8-at főztembe,a többibőllesz eperkrém leves,eperturmix és a többit megesszük csak úgy.
Sarapod,kilója forintba átszámítva 227 ft volt. Otthon még mindig drága?
Igen, mert itt tényleg a legszebbet adja az ember a másiknak.
Bár én szeretek minden vevőmet szép áruval kiszolgálni.
Igen, a citromsó az a citromsav.
Elfelejtettem írni, de én is szoktam tenni bele, ill. szinte mindegyik gyümölcslekvárba.
Természetesen attól függ, hány kilóból készíted.
Ha 2-3 kilóból, akkor hamarabb készen vagy, mint ha 10-ből.
Én szoktam főzni 15-20 percig, hogy az egész gyümölcsmennyiség jól főjön át.
Köszönöm, hogy írtad. De tudod mi "parasztok" egymás között cserélgetünk árut. Kinek mi van. A barátnőméknek van 1,5 hektár epresük, tőle szoktam mindig kapni. Bár telefonált, hogy az idén kevés lesz. A sok eső miatt az aláterített szalma a víz felszinén lebeg.
Nekünk borsónk, babunk, paradicsomunk van, az lesz a csere.
Úgy tudod eldönteni, hogy megkóstolod, milyen édes az eper.
Én a múlthéten vettem nagyon szépet, de olyan savanyú volt, hogy két szem megevése után úgy éreztem szűz lettem.
Most meg hoztak egy tálkával, és annyira finom édes, hogy cukor se kell rá. Természetesen lekvárba azért kell.
Igen-igen a pálinkát meg kell inni. Ha nem sikerül az eperlekvár, lesz eperpálinka.
Szia!
A nem AGYONFŐZÖTT gyümölcsdzsemek híve vagyok.
Vegyék otker típusú gyümölcsdzsem készítő port , 2:1 vagy 3:1 -t.Ez nem azonos a befőzőcukorral.
Itt eldöntheted , hogy 1,25 dkg gyülömcshöz mennyi cukrot szeretnél tenni .2:1 - hez édesebb , 3:1 - hez kevésbé.Bármelyikkel készted pillanatok alatt kész a dzsem.Nagyon finom , ízletes , nincs agyon kotyvasztva.
Nekem 2- 3 - éves dzsemjeim is vannak.
A citromsó = citromsavval?
Citromsóról még nem hallottam soha.
Bocs de én is kezdő lekváros vagyok...Akkor most elég pár percig főzni??? Tehát az ember egy óra alatt megvan az egésszel???
Én úgy szoktam csinálni, hogy az epret megpucolom és leturmixolom mert nem szeretem ha pl. sütibe kerül a lekvár, hogy egy-egy helyre jut egy nagy darab eper, masik helyre meg csak a leve, nem lehet egyenletesen elkenni.
Aztán a leturmixolt epret felteszem főni, és igaz én több napig is főzöm, ha 10 kg-ból készítem mert nincs időm egész nap mellette állni, de naponta párszor ahogy időm engedi felfőzöm, persze folyamatosan kavargatva. Aztán kikapcsolom alatta a tűzet és hagyom,hogy párologjon. Amikor már ammyira besűrűsödött, hogy megáll a fakanál benne, csak akkor teszem bele ízlés szerint a cukrot, és a cukorral már csak annyit főzöm, amig elolvad a cukor. Így szép világos marad a lekvár, nem karamelizálódik meg benne a cukor. Még melegen száraz űvegekbe töltöm és amikor már kihült rácsavarom a fedőt és mehet is a kamrapolcra.
Így nincs enne egy halom tartósítószer, mert a qiuitin, meg gelfix az csupa tartósítószer, és ha már én otthon csinálom akkor szeretem ezeket mellőzni.
Tartósítás miatt esetleg teszek minden üveg tetejére egy kevés szalicilt, amit majd fogyasztáskor eltávolítok.
Sziasztok!
Nagyim bevált receptje:
1 kg gyümölcshöz 25 dkg kristálycukor, 1 kk citromsó. A gyümit megmosom, lecsepegtetem, nagy lábosba teszem és ráöntöm a cukrot, hagyom egy éjszakát állni (ilyankor a cukor nekiáll a citromsóval szétszedni a gyümit) és másnap addig főzöm, amíg elég sűrű nem lesz. Üvegekbe teszem, és 2 napra száraz dunsztba rakom (nyugis helyen ami nálam a kanapé ágyneműteró része, plédekkel paplanokkal fészket csinálok. Nekem még soha nem sikerült elrontanom.
A legfinomabb eperlekvár szerintem:
Beleteszek egy csomó epret egy lábasba, a lényeg, hogy minél érettebb legyen.
Aztán izlés szerint édesítem (fruktózzal szoktam, mert az természetes gyümölcscukor, nem is hízlal és mivel gyümicukor, illi a gyümik ízéhez, sokkal inkább kiemeli azt)
Aztán addig főzöm, ameddig akarom (én csak pár percig szoktam, mennyiségtől függően, amíg jam jellegű nem lesz)
Ha valaki szeretne, lehet bele tartósítót tenni és eltenni hosszabb időre, én nem szoktam, hanem lehűtöm, be a hűtőbe és pár nap alatt megesszük.
Ennek persze az a hátrány, hogy decemberben nem lesz eper lekvárom.
Hogy a kérdésre konkrétan válaszoljak:
egyszerre általában max. 10 kiló gyümölcsöt szoktam feldolgozni, akkora fazekam van.
Az megmosott epret fazékba teszem, a nagyobb szemeket elvágom, a többit egészben hagyom.
Ráöntöm a cukrot, ha egy kicsit olvadt megfőzöm, nem sokáig, de nem is 5 percig, mint ahogy pl. a Dzsemfixen írja.
Legutóbb Knorrt használtam, azt utólag kell a gyümölcshöz keverni.
Utána még forrón üvegekbe töltöm és felfordítva meleg dunsztba teszem
Szia!
Én sokat szoktam befőzni (eper, meggy, sárga- és őszibarack, birs, szilva), de nagyon kevés cukrot használok, 10 kiló gyümölcshöz 1-2 kilót.
A szilvához általában nem is teszek.
Nálunk nagyon sok dzsem, befőtt, lekvár fogy, és nem szeretném, ha a gyümölccsel együtt több kiló cukrot is megennénk.
Szokás kérdése, mi ezt megszoktuk, így szeretjük.
Ha pl. joghurthoz teszek, később is utána lehet édesíteni, ha valaki igényli.
Viszont használok Dzsemfixet, a Dr Oetkert és a Knorrt is, mindkettőt szeretem.
Én tegnap főztem életem első eperlekvárját és nagyon fincsi lett. Én a befőzőcukor helyet quittin-t vettem, mert diabetikusat ehetek csak, és annak a hátuljáról néztem, hogy készítsem.
1,25 kg gyümihez kellett 0,5 kg cukker és 1 tasak q., én a 2,25-höz tettem 0,6 kg-t és 2 tasak q-t. Nem lett túl édes, de nem is baj.
Nálunk úgy készül, hogy 1 kg eperhez 20-30 dkg cukrot rakunk. De ha édesebb szájú vagy, max. 50 dkg cukor elég.
Idén készítettünk diétásat is, édesítőszerrel. 2,5 kg eperhez 15 teáskanál Süssina édesítőpor kell. (Ez sem túl édes így, én jobban szeretem kicsit fanyarabban, ha édesszájú vagy még rakhatsz hozzá pár kanállal.)
van 10 kiló epred, miért nem csinálod azt, hogy kiválasztod az 5 legszimpibb receptet, és 2 kilónként kipróbálod? az üvegükre pedig ráragasztod, hogy melyik melyik, így tudni fogod kóstoláskor már, hogy legközelebb melyik lesz a legfinomabb befutó.
Túl nagyot nem bukhatsz rajta, mert itt max az a kérdfés, hogy melyik mennyire fincsi, mert elrontani biztos nem fogod.
én egyébként azt hiszem 1 kilóhoz fél kiló cukrot tettem, és még így is elég édes volt az én izlésemnek. idén még nem csináltam.