Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

A legfinomabb eperlekvár

schristin
Létrehozva: 2010. május 31. 16:51

Te hogy készíted?

Már 20 perce böngészem a recepteket a neten,de fogalmam sincs,melyik a jó.Nyilván mindenkinek a sajátja,na de én most fogok először eperlekvárt főzni.

Kezdésnek hozott a párom 10 kg epret,szóval jöhetnek a kipróbált (és nem csak bemásolt) receptek.

 

Hogy döntsem el pl. azt,hogy 1 kg gyümölcshöz 30,50 vagy 70 dkg cukrot tegyek-e,vagy próbáljak meg Dr.Oetker befőzőcukrot keresni a boltban,hátha kapok?

 

Egyedül az a kizáró ok,ha pálinka kell a recept szerint,azt inkább jobb szeretem tisztán meginni,lekvárba semmilyen szeszt nem fogok tenni.

  1. 2010. június 2. 14:3734.
    Nagyon szívesen. Remélem finom lesz.
    előzmény:
    PNE-KATA (33)
    2010-06-01  21:45
  2. 2010. június 1. 21:4533.

    BÚZACSÍRA!

    Köszönöm szépen, mentettem. Bár ma főztem egy adagot, de csak sima lekvárt. Isteni illatú és ízű házi epret tudtam venni. Ezt elteszem az unokámnak. Aztán később - ha az idő engedi - lehet variálni, főzni ilyen-olyan lekvárt.  Mégegyszer kösz!

    előzmény:
    BÚZACSÍRA (32)
    2010-06-01  11:55
  3. 2010. június 1. 11:5532.
     

     

    Rebarbarás eperlekvár

    Hozzávalók:

    900 g földieper (előkészítve mérjük le)
    350 g rebarbara
    1 tasak Dr. Oetker Befőzőcukor Extra 2:1

    Előkészítés:

    A földiepret a szárától megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, apróra vágjuk, és 900 g-ot kimérünk belőle. A rebarbarát megmossuk, megtisztítjuk (ne húzzuk le a héját), apróra vágjuk, és 300 g-ot kimérünk belőle.

    Elkészítés:

    A gyümölcsöket egy főzőedénybe tesszük, és a befőzőcukorral jó elkeverjük. Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, majd továbbra is keverve legalább 3 percig zubogva forrni hagyjuk. Ha szükséges a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.

    Nehézségi fok:

    Recept nyomtatása


    előzmény:
    PNE-KATA (31)
    2010-06-01  11:13
  4. 2010. június 1. 11:1331.

    Sziasztok!

    Egy kis segítséget szeretnék kérni. A múlt héten vagy az előzőn, nem is tudom! Szóval olvastam valahol rebarbarás eperlekvár receptet. Akkor én balga nem írtam ki, most meg sehol sem találom. Kedvet kaptam hozzá. Ha valaki tudja, írja meg nekem légyszi??!! Kösz előre is.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  5. 2010. június 1. 09:1730.

    Azért elmentettem ezeket is,jól fog jönni legközelebb.KÖSZI!!

     

    Nagyon finom lett,még este ettem is belőle egy kicsit.

     

    előzmény:
    riti00 (29)
    2010-06-01  06:57
  6. 2010. június 1. 06:5729.

    Schristin, látom, mire én idekeveredtem, már megoldódott a kérdésed. Remléme, finom lett.

     

    Ha viszont valakit még érdekel, akkor én is elmondom, milyen eperlekvárokat készítettem a hétvégén.

     

    Kísérletező kedvemben voltam, így pár különlegesebb eperlekvár főtt.

     

    Először is volt egy olyan verzió, amit melsdzos nádcukorból főztem, azaz sütöttem. Ez szinte belekaramellizálódott a gyümölcsbe és teljesen különleges ízt kapott. Ebbe tettem a végén darált mákot is.

     

    Egy másik berziót szőlőcukorral főztem be, ebbe pedig bodzavirágot turmixoltam bele.

     

    Egészen különleges, illatos lekvárok lettek. Behűtve nagyon remek az ízük.

     

    Viszont amit javasolni tudnék, hogy mindenki a maga ízlése szerint édesítse, ízesítse. A bolti lekvárokban legalább 50 %-ban cukor van, ha azt az állagot akarjuk elérni, akkor az oetkeres módszert érdemes alkalmazni sztem. Aki pedig szereti az új kombinációkat, kísérletezzen.

     

    Mákos és bodzás eperlekvár

     

     

    előzmény:
    schristin (1)
    2010-05-31  16:51
  7. 2010. június 1. 06:3828.
    Nyírfacukor és szorbit keveréke, szóval nem olyan cukor :)
    előzmény:
    bigacsiga2 (9)
    2010-05-31  18:18
  8. 2010. május 31. 21:4827.

    Bocsánat,hogy csak most jöttem.

    Mindenkinek köszönöm a recepteket!

    Közben elkészült a lekvár,most fogom az üvegekbe tölteni.

    Végül is kilónként 25 dkg cukor elég lett bele.

    A 10 kg-ból 8-at főztembe,a többibőllesz eperkrém leves,eperturmix és a többit megesszük csak úgy.

     

    Sarapod,kilója forintba átszámítva 227 ft volt. Otthon még mindig drága?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  9. 2010. május 31. 21:3726.

    Igen, mert itt tényleg a legszebbet adja az ember a másiknak.

    Bár én szeretek minden vevőmet szép áruval kiszolgálni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_437432 (25)
    2010-05-31  21:08
  10. Torolt_felhasznalo_437432
    Torolt_felhasznalo_437432
    2010. május 31. 21:0825.
    A csere-bere is nagyon jó, ha van rá lehetőség, úgy tuti biztos lehetsz a minőségben!
    előzmény:
    Sarapod2 (22)
    2010-05-31  20:55
  11. Torolt_felhasznalo_848932
    Torolt_felhasznalo_848932
    2010. május 31. 21:0024.

    Igen, a citromsó az a citromsav.

     

    Elfelejtettem írni, de én is szoktam tenni bele, ill. szinte mindegyik gyümölcslekvárba.

    előzmény:
    kankalin74 (14)
    2010-05-31  20:12
  12. Torolt_felhasznalo_848932
    Torolt_felhasznalo_848932
    2010. május 31. 20:5723.

    Természetesen attól függ, hány kilóból készíted.

     

    Ha 2-3 kilóból, akkor hamarabb készen vagy, mint ha 10-ből.

     

    Én szoktam főzni 15-20 percig, hogy az egész gyümölcsmennyiség jól főjön át.

    előzmény:
    tr1n1ty (13)
    2010-05-31  19:13
  13. 2010. május 31. 20:5522.

    Köszönöm, hogy írtad. De tudod mi "parasztok" egymás között cserélgetünk árut. Kinek mi van. A barátnőméknek van 1,5 hektár epresük, tőle szoktam mindig kapni. Bár telefonált, hogy az idén kevés lesz. A sok eső miatt az aláterített szalma a víz felszinén lebeg.

    Nekünk borsónk, babunk, paradicsomunk van, az lesz a csere.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_437432 (21)
    2010-05-31  20:52
  14. Torolt_felhasznalo_437432
    Torolt_felhasznalo_437432
    2010. május 31. 20:5221.
    Vannak már "szedd magad" akciók, szerintem nézz utána a neten. Mi így 350.-Ft/kg áron szereztük be hétvégén a lekvárnak valót. Ízre finom is volt már, és nem primőr, fóliás epret szedtünk.
    előzmény:
    Sarapod2 (18)
    2010-05-31  20:23
  15. 2010. május 31. 20:5120.
    Nekem is van rengeteg eprem és őrült nagyok, de még sajnos nem elég édes. A hétvégén leszedtem mert jött a vihar és az eső (már így is rohadt némelyik) de sajna azok meg hiába voltak pirosak, nem volt édes. És ma kb 80 Km szél süvít, hideg van és szemerkél az eső.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  16. 2010. május 31. 20:3119.
    Ha ilyen időjárás marad , garantáltam ki fog rohadni minden.Mire az ember befőzne belőle , lehet hogy le is maradunk .Nem lesz egy szem sem.
    előzmény:
    schristin (1)
    2010-05-31  16:51
  17. 2010. május 31. 20:2318.
    Ja, egy fontos kérdés? Mennyiért vettétek ezt a sok epret? Itt még elég húzós az ára. A sok eső miatt meg még húzósabb lesz.
    előzmény:
    schristin (1)
    2010-05-31  16:51
  18. 2010. május 31. 20:2317.
    Recepttel ugyan nem szolgálhatok, de egy - szerintem fontos - dologról nem esett szó. Konkrétan arról, hogy a most kapható epret nem érdemes még befőzni. Túl sok a csapadék, kevés a napfény...egy-két hetet lehet még várni vele. Arra gondolni sem merek, hogy valaki nem szabadföldi eperből főz lekvárt.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  19. 2010. május 31. 20:2216.

    Úgy tudod eldönteni, hogy megkóstolod, milyen édes az eper.

    Én a múlthéten vettem nagyon szépet, de olyan savanyú volt, hogy két szem megevése után úgy éreztem szűz lettem.

    Most meg hoztak egy tálkával, és annyira finom édes, hogy cukor se kell rá. Természetesen lekvárba azért kell.

    Igen-igen a pálinkát meg kell inni. Ha nem sikerül az eperlekvár, lesz eperpálinka.

    előzmény:
    schristin (1)
    2010-05-31  16:51
  20. 2010. május 31. 20:2215.

    Szia!

     

     

    A  nem AGYONFŐZÖTT gyümölcsdzsemek híve vagyok.

     

     Vegyék otker típusú gyümölcsdzsem készítő port , 2:1   vagy 3:1 -t.Ez nem azonos a befőzőcukorral.

     

    Itt eldöntheted , hogy  1,25 dkg gyülömcshöz mennyi cukrot szeretnél tenni .2:1 - hez édesebb , 3:1 - hez kevésbé.Bármelyikkel készted pillanatok alatt kész a dzsem.Nagyon finom , ízletes , nincs agyon kotyvasztva.

     

    Nekem 2- 3 - éves dzsemjeim  is vannak. 

    előzmény:
    schristin (1)
    2010-05-31  16:51
  21. 2010. május 31. 20:1214.

    A citromsó = citromsavval?

     

    Citromsóról még nem hallottam soha.

    előzmény:
    biazsu (11)
    2010-05-31  18:36
  22. 2010. május 31. 19:1313.

    Bocs de én is kezdő lekváros vagyok...Akkor most elég pár percig főzni??? Tehát az ember egy óra alatt megvan az egésszel???

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  23. 2010. május 31. 18:5712.

    Én úgy szoktam csinálni, hogy az epret megpucolom és leturmixolom mert nem szeretem ha pl. sütibe kerül a lekvár, hogy egy-egy helyre jut egy nagy darab eper, masik helyre meg csak a leve, nem lehet egyenletesen elkenni.

    Aztán a leturmixolt epret felteszem főni, és igaz én több napig is főzöm, ha 10 kg-ból készítem mert nincs időm egész nap mellette állni,  de naponta párszor ahogy időm engedi felfőzöm, persze folyamatosan kavargatva. Aztán kikapcsolom alatta a tűzet és hagyom,hogy párologjon. Amikor már ammyira besűrűsödött, hogy megáll a fakanál benne, csak akkor teszem bele ízlés szerint a cukrot, és a cukorral már csak annyit főzöm, amig elolvad a cukor. Így szép világos marad a lekvár, nem karamelizálódik meg benne a cukor. Még melegen száraz űvegekbe töltöm és amikor már kihült rácsavarom a fedőt és mehet is a kamrapolcra. 

    Így nincs enne egy halom tartósítószer, mert a qiuitin, meg gelfix az csupa tartósítószer, és ha már én otthon csinálom akkor szeretem ezeket mellőzni. 

    Tartósítás miatt esetleg teszek minden üveg tetejére egy kevés szalicilt, amit majd fogyasztáskor  eltávolítok.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  24. 2010. május 31. 18:3611.

    Sziasztok!

     

    Nagyim bevált receptje:

    1 kg gyümölcshöz 25 dkg kristálycukor, 1 kk citromsó. A gyümit megmosom, lecsepegtetem, nagy lábosba teszem és ráöntöm a cukrot, hagyom egy éjszakát állni (ilyankor a cukor nekiáll a citromsóval szétszedni a gyümit) és másnap addig főzöm, amíg elég sűrű nem lesz. Üvegekbe teszem, és 2 napra száraz dunsztba rakom (nyugis helyen ami nálam a kanapé ágyneműteró része, plédekkel paplanokkal fészket csinálok. Nekem még soha nem sikerült elrontanom.

    előzmény:
    schristin (1)
    2010-05-31  16:51

Címlap

top