Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Franciaország - Corte d Az

ilove_dkny
Létrehozva: 2010. július 6. 12:30

Az érdekelne mennyire drága környék ez, főleg élelmiszer árakra lennék kíváncsi.

Illetve lehet e találni erre felé viszonylag olcsó éttermeket, vagy csak méreg drága éttermekre, üzletekre számítsak?

Pl. egy hiper - szupermarket árai mennyivel magasabbak mint itthon?

 

Akinek van tapasztalata kérem segítsen, mert ide megyünk most nyáron nyaralni, és szeretném tudni, mire számítsak..:-DDDD

  1. 2010. szeptember 1. 23:1270.

    Nem delen lakom, de teljesen mindegy, az let mindefele draga, es hidd el, nem csak negerek vannak munka nelkul, hanem mindenkibol lehet az.En nem a luxus miatt jottem , hanem, mert dolgozni akartam , es van meg nehany evem a vegleges pihenesig, addig is kell valamit csinalni, es otthon nem volt ra lehetoseg.A meleg , az mas kerdes, az jo dolog, igen, de nem minden, persze a tengernek van egyfajta varazsa, amit nem lehet massal potolni, eltem arrafele, onnan tudom.

    Bolha piac itt is van , bar nem allandoan , abbol csak ketto, viszont tavasszal tobbet nyitnak, hetvegeken.Fiatala koroman is szerettem a regisegeket, es ugy latszik nem sokat valtoztam.

    Hat , tovabbi jo kirandulasokat kivanok, szoktam igen sok hazank fiaval szembe talalkozni , kik nem annyira orulnek , mint en szoktam.

    Korzika valoban egy loporos hordo  , de gyonyoru lehet, nem voltam meg ott, de a helyzet allandoan feszult, nem erdekes most , hogy miert , nyilvan van oka.Meg kell gondolni, hova menjen az ember , ha pihenni akar!

    Minden jot kivanok!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_839783 (69)
    2010-09-01  16:08
  2. Torolt_felhasznalo_839783
    Torolt_felhasznalo_839783
    2010. szeptember 1. 16:0869.

    szia safrika!

     

    teljesen igazad van, abban, amiket leírtál. biztos nehéz egy olyan drága országban megélni, s láttam ott is elég négert aki munkanélküli.

    a francia területek 40 fölött vannak, és arra értettem, hogy milyen jó, mert elutazol pl. guineába és euró van ott is..:)) (francia-guinea)

    meg ugyebár meleg van arrafelé.

    nizza körül laksz? ugyanis ott vannak bolhapiacok igazán.

    jövöre korzikára készülünk, az valami gyönyörü hely. tavaly is akartunk átruccanni, de erdötüz volt, s ahogy hallottam, az nem is olyan ritka arrafelé. ott még abnormálisabb árak vannak, 50-60 euró egy menü. persze, kihasználják a szigetet...:D

    nos, én nem költöznék ki franciaországba- bár meggondolandó-, inkább nyaralunk arrafelé 2-3 hetet, elég is. sok ember kivándorol, mert a "tenger!!" fontos, aztán semmit sem érzékelnek belöle, mert állandóan dolgoznak. szóval ott sem fenékig tejföl az élet, s máshol sem...:)) én is minden jót kívánok Neked!

    üdv

    előzmény:
    safrika (62)
    2010-08-26  23:00
  3. 2010. augusztus 27. 23:0468.
    Nem tudom, hany eves vagy, de szeretnem latni, amikor 60 eves leszel, mennyire fogod magad oregnek oltoztetni.Mindenkiben van idos koraban is egy kir resz fiatal, de ezt csak az erti meg , aki mar elmult legalabb 45es a kapuzaras kozeledik.Attol , hogy valaki nem 100 kilos fital koratol , es megsem 30 eves , oltozhet fiatalaosan , nem?Nem mondom, hogy kis diak lanynak nezzen ki, de ne is erdei anyokanak!Es nem biztos, hogy azok  adnak magukra, akiknek nem volt mas dolguk, en sem hagyom el magam es harom gyerkem van , raadasul soha nem kenyeztetett el az elet, de meg nem vagyok 60A fiatalsag a lelekben van es az sugarzik kifele, aki mar fiatalon oregnek erzi magat, az hamarabb is latszik annak.Persze ez egyreszt genetika is de nagy reszben mi emberek tehetunk rola, es ez nem csak a nokra vonatkozik.
    előzmény:
    citike20 (66)
    2010-08-27  13:25
  4. 2010. augusztus 27. 14:3767.

    Félreértettetek. Nem azért írtam ezt, mert lenézem az itthoni időseket, hiszen az én nagymamám sem dior-ban meg d&G-ban jár :-))

    Csak nagyon fura volt ezt látni, mert azért itt nálunk a legtobb idős nem így jár az utcán, ott meg szinte mindegyik ilyen. Tudom, hogy ők nem egy gyárban robotolva öregedtek meg, és hogy nem annyi kis nyugdíjból kell élnie egyiknek sem, mint itthon a legtöbb idős asszonynak. 

    Azt hogy irigylem őket, azt arra írtam, hogy stíilusuk viszont valóban van, mert pénztől, és attól függetlenül, hogy hol vette a ruháját, egy kis butikban vagy egy menő márkás boltban, jól néznek ki, van stílusuk.

     

    előzmény:
    kasokaa (65)
    2010-08-27  11:37
  5. 2010. augusztus 27. 13:2566.
    Valszeg ezek az emberek egész életükben csak maguikkal foglalkoztak. Volt/van egy gazdag férjük, és nekik pedig nincs más dolguk csakhogy jól nézzenek ki. Ezen semmi különös nincs de Én úgy gondolom, jobb az, hogyha otthonkában járnak, és nem próbálnak úgy tenni, mintha még mindig fiatalok lennének, szerintem az a leggusztustalanabb.
    előzmény:
    ilove_dkny (64)
    2010-08-27  09:20
  6. 2010. augusztus 27. 11:3765.
    Szerintem ne abból indulj ki, hogy most a mamik otthonkában vesznek. Ez mindenütt meg van, kint sem hiszem hogy minden nyugdíjas chanel meg d&g-ben van otthon. Valszeg itthon is meg van az a réteg akiknek van pénzük erre, és ott is meg van azok akiknek nincs. :)
    előzmény:
    ilove_dkny (64)
    2010-08-27  09:20
  7. 2010. augusztus 27. 09:2064.

    A franciák fantasztikusan néznek ki, nagyon adnak magukra, legalábbis amennyit én láttam belőle, abból ez jött le.

    Láttam olyan 65-70 éves nagyikat, aki feszülős nadrágban, dior napszemüvegben vonult végig a sétányon, és olyan csini volt, hogy bármelyik fiatal nő megirigyelte volna.

    Itthon egy öreg nénike magára húz egy otthonkát és kész. Na ott nagyon adnak magukra.

    Arról nem beszélve, hogy elhízott ember szinte alig van, mindenki sportol, fut a tengerparton, görkorizik vagy biciklizik. ez nagyon tetszik bennük.

    Nem mondom, hogy 100%-san mindenkire igaz, de az 1 hét alatt, ezen a vidéken én ezt láttam. Persze ezek nem havi 50.000-ből élnek.

    De ahogyan Te is mondtad, van stílusuk és adnak magukra.

    előzmény:
    safrika (63)
    2010-08-26  23:16
  8. 2010. augusztus 26. 23:1663.

    A bolha piacot en is imadom, barmikor van , mindeg megyek.Itt altalaban tavasztol kezdve minden heten vannak, es remek dolgokat lehet talani, na nem vasarolgatok, inkabb nezegetek, itt van ra lehetosegem.

    Hidd el, en nem az itteni eletmodan elek, tehat valoban megelek a penzembol, de nem sokat lehet eltenni, ami az idejovoknek fontos lenne, bar vannak szerencsesek, akik jol keresnek, es fiatalok, akkor van mit eltenni havonta.Viszont vannak dolgok , amit kotelezoen ki kell fizetni, mint a lakber, villany es a tobbi.

    Szerintem a francia atlag ember mar nem igenyesebb a tobbi orszag atlag emberetol , mert nincs mibol igenyesebb legyen, de ez nem aj, ebbol latszik, hogy igy is lehet elni.Talan, amire jobbasn adnak, az oltozkodes, az mar mindegy honnan van es a nok peldaul jobban torodnek magukkal, mint otthon.Mivel sok nacio el egyutt, ami megint csak jo dolog, el lehet lesni a kulturakbol, ami jo es ugyanugy hordhatod , ha tetszik , minths a tied lenne.Senki nem csodalkozik, ha szembe talalod magad az Ezeregy ejszaka oltozebe lepkedo emberrel magad, vagy egy hetvenes evekbol maradt holgyet latsz.ez a sok szinuseg azt hiszem, ami feldoja az emereket , es nem olyan feketen latjak a vilagot.Viszont rengeteg tarsadalmi es szocialis problema van, amit az utcan probalnak megoldani az osszel kezdodo igen suru felvonulasokkal es munka beszunetesekkel.Ezeket meg kell szokni, bar otthon is eleg suruek mostaban az ilyen megnyilvanulasok.

    Munka heleyk itt is nagyon hianyoznak, bar az utolso ket honapban nem novekedett a munka nelkuliek szama, mivel nyar volt  , johogy nem keresnek annyian munkat, es vannaka ideny munkasok, akik most elfoglaltak.

    Igy igaz , a keltiek mindeg nagy tisztelettel nezik a nyugatot , bar nincs mit tisztelni, ha jol megnezzuk, az atlag ember ugyanugy el, mint mashol.

    előzmény:
    PetPetra (57)
    2010-08-23  16:16
  9. 2010. augusztus 26. 23:0062.

    En is ezt mondom allandoan, hogy nem azt kell nezni , mennyit keresnek itt, hanem , mennyie kerul minden!Persze, hogy jobb a fizetes, de az arak is haromszor annyiba kerulnek.Orulok, hogy jol ereztetek magatokat, en is szeretk itt lenni, bar nem elek valami nagylabon, nincs mibol, de egyenlore megvagyunk.Viszont mi beosztjuk, ami van, nem lehet nyugati stilusban elni, mert akkor nem marad a lakberre peldaul, es akkor mi van?Hat nagyon jol kell tudni jatszani az arakkal, es mindent meg kell tenni, hogy mellek allast is talaljunk, kulonben nem megy a dolog.Es meg nem is szorakoztunk, arra kulon kell keresni.Hat ennyire irogylesre melto a elet nyugaton Egyalatalan nem, de teny, ha magyar ertekekkel hasonlitjuk, akkor az ide jovok jol kijonnek, es sok penzt el tudnak vinni haza.Csak eppen egy megfelelo allast kell talani, aminel nehezebb nincs!Azt nem ketlem, hogy az olaszoknal kisse rendetlenseg van, de ez az o temperamentumukMinden foldkozi nep olyan es nem az o hiajuk , az eghajlat adja es ezt igy kell elfogadni .Ami a meleget illeti , hat megint a foldrazi fekves adja , nem tehetnek rola, es jo nekikTovabbi jo utazgatast, es minden jot kivanok!

    Kulonen az mar nem tesz semmit, hogy mi van a franciaknak, foleg nem a gyarmatok, de melyikre gondolsz?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_839783 (56)
    2010-08-23  15:24
  10. 2010. augusztus 26. 22:5161.
    Tudod , a koldusok mindenutt szegenyek! nem gondolnam, hogy cserelnel veluk helyet, foleg , mert nem nagy sikeruk van , igaz neha az embert elgondolkodtatjak, hogy vajon mi mikor leszunk a helyukbe, amilyen bizonytalan az elet , de biztosan mindenutt igy van.Nem regen vagyok itt, de mint az elozo levelben irtam   sok eve vagyok tavol otthonrol, tehat nekem nem ujdonsag, es elegge tajekozott vagyok , hogy mi van otthon.Ha megnezzuk a sattisztikat, akkor itt minden masodik ember nem jut el szabadsagra, mert nincs mibol, az evet kihuzzak a csaladok a kulonbozo segelyekbol, es orulnrk, ha kezsdodik a tanev a gyerkenek, akik az utcan csavarognak.Errol ennyit!A gyerkeket igaz, elviszik a joszandeku szervezetek , de nem minden evben, mikor melyik orszagresz kerul sorra, most peldaul Parizsba hoztak egy csoportot a mult heten, hogy legyen egy kis unnep az eletukben.Aki teheti , nyari munkat vallal, hogy legyen kis plusz az ev kezdesre, az rak felfele mennek itt is, tehat semmikepp nem nagyon jo a helyzet, kulonben nem lenne allandoan sztarjk valamiert.
    előzmény:
    Csillus6 (55)
    2010-08-23  12:50
  11. 2010. augusztus 26. 22:4260.

    Bocsanat, ugy latom, sok mindenkinek szolt az irasom a multkoriban!

    Tulajdonkepp nem itt elek regota, de regen nem vagyok otthon, igy igazabb, viszont sok ev ota kovetjuk a francia eletet, es igy naponta tudtuk elobb is , hogy mire szamithatunk.Nem mondom, hogy mindenki szukolkodik, de sokan, en nem vagyok a legfiatalabbak koze tartozo, tehat nem tlahatok magamnak elso osztalyu munkat, igy be kell ernem , ami van az pedig nem sok.

    Viszont mindeg lehet proba;kozni, igazad van , en is azt csinaltam, azert merem irni ide , amit tapasztaltam.Tehat mindent bele es sok szerencset!

    előzmény:
    kasokaa (54)
    2010-08-23  10:46
  12. 2010. augusztus 25. 20:1459.
    Irigyellek :( én is voltam arra, többször is, de nem tudok betelni a hellyel. egyszer még lakást is kerestem :) nizzában találtunk egy tengerre néző örökbérletet vagy mit, azt meg tudtuk volna venni, aztán a férj lefújta a projektet. azóta is bánom. :( Cannes a szívem csücske amúgy, meg Monaco, meg a többi kis település, gyönyörűszépek. :) bármikor visszamennék, akár éjjel kettőkos is kelthetnének, hogy csomagolj, indulunk...
    előzmény:
    ilove_dkny (58)
    2010-08-25  12:34
  13. 2010. augusztus 25. 12:3458.

    Sziasztok!

     

    Hazaértünk a Francia riviéráról.. Eszméletlen gyönyörű volt. ami ott van az hihetetlen, csupa csillogás. 

    Az árakról annyit, hogy csak nekünk magyaroknak drága, az ottani fizetéshez mérve átlagos. 

    Az üdítők olyan 3 eurótól kezdődnek, megfigyeltem hogy fél literes kiszerelés szinte nincs is, mindenhol a 3 dl-s vagy még attól is kisebb dobozos üdítőket lehet kapni.. És ezek olyan 3 euróba kerülnek. 2 literes kiszerelést szintén nem láttam, a legnagyob a 1,5 literes volt, ami nem jelenti azt, hogy nincs is, csak én nem találkoztam vele, pedig kerestem.

    Az éttermi árak rettentő magasak, viszont egy hamburger, hot dog, kebab  az olyan 4 euró körül van mindenhol.

    A nagyobb áruházakból hoztunk haza csokikat, sütiket, kekszeket, ezeket már egész olcsón lehet is találni.

     

    A fizetős strandok jó drágák, 20 euró. Szóval ha napágyon szeretnél feküdni, hogy ne legyél tiszta homok, akkor ennyit kell fizetni.

     

    Tele van minden féle bazárral, de azok is elég erősek matekból :-D

    Egy sima kis kulcstartó általánosságban 6-8 euró.

    Hűtőmágnes 5 eurótól, bár azt hiszem Monte Carlóban egy helyen láttam olyan akciót, ha 3-at veszel, akkor a 3 10 euróban kerül.

    I love Cannes/Monte Carló stb.. feliratos pólók 20-25 eurótól.

    Cannes, Saint Tropez, Monaco stb. feliratú táskák 12 eurótól mérettől függően.

     

    Autópálya díjak..Hát ez egy vicc ami ott folyik. Lépten nyomon kapuk, ahol hol 2,8 hol 1,7 eurókat kell dobálni, de annyi van belőlük, hogy a nyaralás végére egy kisebb vagyont fizettünk ki autópálya díjra. 

     

    Összességében azt kell mondjam, hogy nem olcsó hely de a látvány mindenért kérpótól, és egy forintot/eurót sem sajnálok amit ott hagytam, mert egy örökké tartó élmény lesz ez.

    Ott még az autópályák mellett is pálmafák vannak, hihetetlenül szép.

     

    Monaco, Cannes valami csodálatos!

     

    Később folyt köv...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_ (0)
     
  14. 2010. augusztus 23. 16:1657.

    Igazából amit én észreveszek, hogy az ottani igények teljesen eltérőek. Mi kevesebb pénzből, olcsóbb árakon élünk, de nincs is akkor igényünk, mint a "nyugatnak". Aki sokat dolgozik, az itt is megél. Igazából ezt így Budapesten és környékén ki is lehet jelenteni, de sajnos a vidéki életmóddal még vannak problémák. A munkahelyek hiánya miatt van ez főleg. Megoldásokat itt is leget találni, de a magyar ember jobban szereti sajnáltatni magát :D (én amúgy is szeretem a bolhapiacokat, nagyon sok kincset lehet ott találni )

    Alacsonyabb életszínvonalon vagyunk, mert ezt engedhetjük meg magunknak. Ne hasonlítgassuk ezt össze, mert ebből erednek ezek a tévhitek. Az, hogy ott nálatok más az életszínvonal az egy alapvető kérdés, ami így is van. Ha kicsit visszavesz az ember, akkor a kevés pénzből is jól elvan. Mi már nem nagyon tudunk visszavenni :( Vagyis nyilván tudunk, de nem szeretnénk. És ez elmodnható másokról is. Látjuk a különbséget itt, ott viszont biztosan nem lennének hajlandók egy alacsonyabb színvonalra, mint ahogy mi sem. Tőlünk keletebbre meg azt látják, hogy itt milyen jólét van. Ez csak viszonyítás kérdése... 

    előzmény:
    safrika (51)
    2010-08-17  20:45
  15. Torolt_felhasznalo_839783
    Torolt_felhasznalo_839783
    2010. augusztus 23. 15:2456.

    kedves safrika!

    nagyon klassz lehet ott élni, a franciáknak megvan mindenük!:))

    nos, ezt úgy értem, hogy van óceán, tenger, hegyek, tavak, gyarmat, sziget....

    oda mennek ahová csak akarnak-illetve pénztárcájuk engedi-, és ki se kell menni az országból.

    a két hét francia nyaralás után eltöltöttünk egy hetet olaszban is, hát óriási a különbség a két ország között, de olaszország egyértelmüen olcsóbb.a gyerekeknek is jobb, mivel a víz melegebb, és az idöjárás is érdekes módon, viszont az ország maga eléggé elhanyagolt állapotban van. szoval felnötteknek, aktív nyaralóknak franciaországot ajánlanám, gyerekeknek olaszt.

    a francia bérek lehet, hogy magasabbak, de az ottani árak is arányosan magasabbak. nem szabad azt hinni, hogy mert franciák, akkor gazdagok.az embernek minden országban meg kell dolgoznia a jólétért, azt sehol nem kapja ingyen. s ezt otthon is meg lehet valósítani.van elég milliárdos, akiknek sikerült...:))

    előzmény:
    safrika (53)
    2010-08-17  21:01
  16. 2010. augusztus 23. 12:5055.

    Lehet már túl rég óta élsz Franciaországban, azért látod így :) Ha mostanában itt élnél észrevennéd, hogy lehetetlen itt élni, és mindenhol jobb, de legrosszabb itthon... Persze, hogy vannak létminimumon élők, mindenhol vannak. Párszor a balszerencsének, családi helyezetének, de sokszor a saját hülyeségük miatt élnek így. Nem is koldusnak mennék ki, de valószínűleg a francia koldus is jobban él, mint a magyar :)

    Látod itt nem jut pénz arra sem, hogy elmenjen a család nyaralni, a nyereményjátékokban reménykednek :)

    előzmény:
    safrika (53)
    2010-08-17  21:01
  17. 2010. augusztus 23. 10:4654.

    :D hát nem vagyok orvos! (sajnos:.:D)

     

    Mindennel egyetértek, köszi a felvilágosítást. Tényleg így van, hogy te azért objektívan látod a dolgot, mégis csak ott élsz. Nem akartam egy percre sem lányálomban lenni, szóval nem vetted el a kedvem, csak azért tudod titkon azt hiszi az ember, hogy jóval könnyebb ott élni mint itt. Mert nem megélni szeretne az ember, hanem tényleg élvezni az életet! :D 

    Hát nem vagyok az a nagy nyereményjátékos ember, de most a nyári uborkaszezonban belebotlottam, és igazából semmibe sem tart szavazgatni 1-2, és akkor egyszer talán - mint derült égből a villámcsapás - szólhatnának, hogy enyém az út, vagy akármi is. (Nem nagyon nyertem még semmit se, de igaz nem is próbálkoztam! :D) 

    előzmény:
    safrika (53)
    2010-08-17  21:01
  18. 2010. augusztus 17. 21:0153.

    ocs , meg hozzateszem, nem akartam elvenni a kedved, nyugodtan probalkozz, hiszen , amit nem magunk tapasztalunk, nem hisszuk el, bar eleg , ha naponta koveti valaki a napi hireket, a szateliten sok mindent meg lehet nezni, akkor latja, hogy nem olyan alomvilag ez.De mondom, nem akartalak elijeszteni a vilagert sem, csak en nem szeretek szepiteni dolgokat, es felre vezetni, mert a turista szemmel nezok is maskent latjak a dolgokat, es aki itt el az is maskent vlekedik.En sajnos nem vagyok azon szerencsesek egyike , akik halara kerseik magukat, bar ha otthoni atszamitassal lennek, mondhatnam, de nem ugy van , en itt leke, itt kel eosztani a penzt , ami nem sok, mert koromnal fogva nem igen talaok a dopomamnak megfelelot.Viszont , amit csinalok, azt imadom, es az a lenyeg.

    Mindent egyevetve,, a vilagert sem akartalak lebeszelni egy kis vilagjarasrol, csak jol meg kell gondolni es elore jol tajekozodni, valogatni a munkak kozul, ha egyalatalan ejon valami.Itt is oriasi a kinalat es a kereslet elmarad egy kicsit, jobb , mint otthon, de itteni szmmel nezve , nem. Talan az orvosoknak van sikeruk, aki idejott, az biztos lehet, hogy jol kijon.

    előzmény:
    kasokaa (50)
    2010-08-17  13:08
  19. 2010. augusztus 17. 20:5452.
    Az elozo hozzaszolasomban irtam , hogy , igen az a hely sokkal olcsobb, tehat , penz koltes szempontjabol jobban jon ki valaki, ha nem pont a fovarosra kivancsi, az is gyonyoru varos, bar en csak kepeken lattam meg.te kulonen bizol ezekben a jatek nyeremenyekben?En soha nem proaltam, meg lottozni sem akarok, en nem olyan szerencse fia vagyok , de vannak erdekes esetek, ugy latszik neked bejon, sok sikert most isEn azt hallottam, hogy Angliaban meg dragabbak peldaul a laksok, viszont tobb a penz, na marmost , ha valaki az otthoni szinten el , akkor tobb penzt tud eltenni, csaka baj az , hogy igen nehez ugy elni, mint Magyarorszagon, egyszeruen nem lehet.Lehet , egy ideig, de aztan nem , itt ugyanaz a helyzet.Ismerek emereket, akik idejottek dolgozni, mert otthon nagy adossagban vannak, es talan itt ki tudjak keresni a penzt, hat igen ki lehet, ha alig esznek, es mindentol visszafogjak magukat.Ez megy k.egy fel vig, es amig haza tudja hordani a penzt, de ha allandoan utazgat, akkor az is sokba kerul a vegen.Meg enni valot onnan hoztak, hogy ne kelljen itt venni, gondolok, konzervekre , meg szalami , kolbasz, de egy ido utan , nehez ugy bevasarolni , hogy eleg legyen, igy lehet tob penzt eltenni.Ugyanis , nem mindenki ezreket keres itt sem, ha idejon, bar soknak bevalt mar.
    előzmény:
    kasokaa (50)
    2010-08-17  13:08
  20. 2010. augusztus 17. 20:4551.

    Igen  Bodeauxban nem olyan orultek az arak, bar en csak a laksokat neztem, de evvel aranyan a kereset is kevesebb.A fiam egyik baratja elment az orszag mas reszee dolgozni, ahonnan mar vissza is jott, igaz, hogy kevesebb kiadsa volt, de nem volt annyi penze sem.Talan , aki egyedul van , az jobban kijon, es nem kell gondolni, hogy az allam ket kezzel szorja a segelyeket, nekem peldaul nem jut elole, mert van egy minumum , ami kell, hogy jusson fejenkent , es aki egy picit is fenetbb van , mar nem kap semmit.Igy aztan , en is igyekezem feketen is dolgozgatni, amikor van idom persze, es ez ritka, de egy kis zsebpenz.Bizony a hires nyugat, nem is nyugodt.

    Viccet felre teve, en is ugy gondolom, hogy otthon  sokan azt hiszik, hogy erre van a kanaan, dehogy !Sokat kell dolgozni a sok penzert itt is, van aki tob mint 12 orat dolgozik, meg hetvegen mellekes is, igy ki lehet jonni.Persze , vannak akik igen jol is keresnek , de nem ez a tobbseg.

    Az igaz ,hogy otthon keveset beszelnek arrol , hogy itt is milyen gondok vannak, pedig nem artana,talan tob fiatal meggondolna, hogy merre induljon, vagy egyalatalanvegy-e a zsakjat.Nyilvan valo, en csak az itteni allapotokat ismerem, de allitom, hogy Parizsan milliok vannak a joleti szint alatt, es ezt itt mindenki tudja.Kulonen honnan lenne a sok koldus , meg keregeto, meg az emberek a Voros Kereszt boltjaian is vasarolnak, sot a bolha piacokon, rengetegen, 

    .Persze oda erdemes is elmenni, sok erdekes dolog van, nem csak a kenyszer miatt mennek csak.Ezek csak egy kis peldak, vannak sulyosabb dolgok is de aba most nem bonyolodok ele, elvegre nem is az en szerpem, nalamnal okosabak ertekeljek.

    Minden jot kivanok!

    előzmény:
    PetPetra (48)
    2010-08-17  10:47
  21. 2010. augusztus 17. 13:0850.

    Köszönöm a felvilágosítást, bár furcsa ezt hallani, hisz mindenki úgy gondolja hogy nyugaton "jobb", de ennek a fényében amit mondasz már kicsit máshogy látom a dolgokat. Azt hiszi az ember, ha kimegy "nyugatra" megoldódik minden, meg jön a jólét, de ezek szerint nem. Kicsit csalódott vagyok, mert gondolkoztam, hogy elmegyek én is pl Londonba, de annak nem látom sok értelmét, hogy ugyanúgy éljek ott mint itt Budapesten.

     

    Petpetra: Bordeaux remélem hogy olcsóbb, mert azon a nyereményjátékon az a másik hely ahova lehet menni! (Ha ne talán-talán sikerülne megcsípni, akkor abból a kis pénzből ami van, jól érezhetném magamat! :D) Annyit tudok a helyről, hogy kb 250 ezer hektár szőlő tartozik hozzá, és évente 700 millió palack bort termelnek a környező gyárakban! :O :D

     

     

    előzmény:
    safrika (47)
    2010-08-16  22:37
  22. 2010. augusztus 17. 11:5349.
    Igazából ezt csak az éli át, aki ott él, vagyis nem csak ott él, hanem onnan is származik. Mi itt Magyarországon dondoljuk, hogy " ott NYugaton" minden szuperül és könnyedén megy, holott csak jobban megy, mint itthon. Többet keresnek, de többe is kerül minden. Más adók, támogatások. Más az életszínvonaluk, elvárásaik, mint nekünk..komoly dolgok ezek, és mi innen nem látunk bele :)
    előzmény:
    PetPetra (48)
    2010-08-17  10:47
  23. 2010. augusztus 17. 10:4748.

    Köszönöm, hogy válaszoltál! Nem nagyon hallottam még eddig olyat, hogy megélhetési gondok lennének a "nyugati, jóléti államokban". Legalábbis erről nem nagyon szólnak hírek. Az viszont igaz, hogy aki nem dolgozza le a heti 40 órát (igen, nálunk még 8 órás munkaidő az office time ), az nem is keres annyit. Egyedüli keresőként gyereket nevelni biztosan nem könnyű még ott sem, félrerakni nyilván nem tudnak abból az emberek. Meg ugye a hozzáállás a más  alapvetően. A magántulajdon, mint olyan nem nagyon megszokott, ha jól tudom, inkább bérlik a dolgokat (lakás, lízingelt autó, stb). Persze lehet, hogy ez is csak a nagyvárosban jellemző. Lehet, hogy egy kis hegyi faluban máshogy látják az emberek ezt. Gondolom mondjuk Bordeaux-ban csak nem ennyire nehéz a helyzet, mert az árak valamivel alacsonyabbak, van termelői piac, ilyesmi. Vagy ott annyival kevesebb munka is van? Én csak turistaként gondolkoztam erről eddig, meg gondolom főleg abból is élnek ezeken a területeken.

    előzmény:
    safrika (47)
    2010-08-16  22:37
  24. 2010. augusztus 16. 22:3747.

    Azt nem tudom, Ausztriaban hogy elnek, de itt lakom, es dolgozom, inne tudom, hogy mibol lehet kijonni, eltenni mar nem lehet, hacsak nem eltartanak, a minimalberbol.Persze az is valogatja, ki hol lakik, Parizsban minden sokkal dragabb, mint a mashol, a laksok is es ha valaki erel egy pici lakast, mar nem tud eltenni semmit a kis fizetesebol, foleg, ha gyereke is van.Ez akkor is igaz, ha mondjuk kap mindenfele segelyt az allamtol.En nem kapok, de allitom , hogy nem konnyu, szivesen vennem, ha valaki segitene idonkent.A villanyt is emeltek epp most evvel egyutt mindent, a kozlekedest , a krnyeret, es a tobbit is szepen sorban.

    Kulonben a minimalber nem azt jeleneti, hogy szepn eledegeljen valaki, csak arra van , hogy ne kelljen koldulnia, es mint irtam, ma r elobi irasaimban, nem sokan kapjak azt sem, az allamilag van megallapitva, de nem kotelezo azt fizetni a magan vallalkozasokban es a minkaidotol is fugg, lehet , hogy az oraber a minimalis, de ha nem dolgozol eleget, az nem ad sokat, sokan nem dolgoznak 35 orat hetente, ami lenne a minimum, mert nincs annyi a munka ido.Mint peldaul , akik reszmunkaidoben vannak, azok nem kersik meg a minimumot.

    Minden jot

    előzmény:
    kasokaa (45)
    2010-08-16  10:48

Címlap

top