Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Én is mindig így csinálom, tuti recept. És mivel nem fő bele a túró, hanem "nyersen" kerül hozzá, így még intenzívebb túró íze van.
Másnap is finom, könnyű, próbáljátok ki nem bánjátok meg. Jah, és tojás sem kell hozzá, így még olcsóbb is.
Én így csinálom:
TÚRÓ GOMBÓC
hozzávalók:
500 g tehéntúró
1 csipet só
1 cs. vaníliás cukor
1 evőkanál kristálycukor
2 db egész tojás
4-6 evőkanál búzadara
A hozzávalókat jól összekeverjük, legjobb robotgéppel, de kézzel is lehet és rögtön forrásba lévő vízbe kis gombócokat formálva kifőzzük. Nekem van egy fagylaltos kanalam azzal szoktam a vízbe szaggatni a gombócokat, így szép egyformák lesznek és a kezem se lesz ragacsos. kb. 12-14 gombóc lesz így.
A kifőtt gombócokat pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Mi tejfölt és fahéjas porcukrot szórunk rá, de lehet gyümölcsszósszal is tálalni.
Garantáltan nem fő szét és nagyon finom.
Azért 4-6 kanál a búzadara, mert nem mindig egyforma a túró, ha vizesebb 6 kanál ha szárazabb 4 kanál is elég.
Más receptekhez képest ezt nem kell pihentetni és nem kell a tojásfehérjét sem külön felverni és liszt sem kell bele.
Tehát főzni kell egy sürű tejbegrízt,(amibe megáll a kanál),belefőzni a mazsolát is,ha megfött a gríz, belekeverni a túrót,ezekből gombocokat formálunk ,és prézlibe bele.
Nagyon finom így ,a turó íze intenzív marad,ebben a formában.
Így biztos hogy nem fő szét,és bárki meg tudja csinálni,azóta hogy így csinálom,mindig tökély.. :)
Igen, igen, az Alíz féle, de én a saját túrogombóc masszámból csinálom, nem a recept szerintiből, de biztos fincsi az eredeti recept szerint is, csak én mindig elfelejtek zsemlét venni, így marad a saját gombócreceptem :))
De tényleg érdemes kipróbálni :)
Szia!
Én ezt a receptet szoktam elkészíteni, még sosem esett szét. Gyors és finom.
http://www.mindmegette.hu/turogomboc-20-perc-alatt.r ecept
Szoktam hozzá adni gyümölcsöntetet is, ha nem teszek bele mazsolát v. aszalt gyümölcsöt.
Nagyon sokféleképpen lehet variálni, ezért is szeretjük.
Jól hangzik!
Most már azon gondolkodom, hogy holnap inkább ezt csinálom meg, nem is a gombócot!!!!
Már csurog a nyálam!!!
Alj nélküli túróslepény:
3 túró
2db 2dl-es tejföl
6 tojás
4 kanál liszt
2 kanál zsemlemorzsa
6 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
Mindent egy nagy tálba öntök, összekutyulom, s már mehet is a sütőbe!
A tepsit vajjal szoktam kikenni, s az aljára búzdarát szórok!
Én 200 fokon sütöm.
Imádja a családom, s a barátok is! Már körbeforgott mindenhol a recept, annyira bejött!
Egyszerű, gyors és isteni finom!!!
Hát csak annyi a különbség, hogy a liszt helyett ott a vaníliás pudingpor, ami tkp. étkezési keményítő + egy kis vanília. :-)
Nagyon egyszerű, még a robotgépet sem szoktam elővenni hozzá! :-) Egy villával egyetlen tálban kikeverhető.
Túrótorta:
Hozzávalók:
fél kiló túró
4 ek. gríz
1 cs. vaníliás pudingpor (a Dr oetker bourbon vaníliás az igazi :-) )
10 dkg cukor
4 tojás
1 dl tejföl
1 cs sütőpor
Opcionálisan: 10 dkg mazsola, vagy más aszalt gyümölcs apróra vágva. Szerintem aszalt sárgabarackkal vagy vörös áfonyával a legfinomabb! :-)
Összekevered a pudingport a cukorral és a négy tojással. HOzzáadod a túrót, tejfölt, majd a sütőporral elkevert grízt. Végül a mazsolát v. más aszalt gy-t.
Előmelegített sütőben 170-180 fokon kb. 30 perc alatt megsül.
Én cakkos kerámia formában szoktam sütni, tehát viszonylag lapos lesz. Ha hagyományos tortaformában, magasabb verzióban sütöd, akkor kicsit több idő kell neki.
Nem, de ez is nagyon jól hangzik!!!
Leírod a receptjét?
Én csak tojást, cukrot, vaníliás cukrot, túrót, liszetet és búzadarát teszek bele. Jól összekavarom, s már teszem is a tepsibe!
Fél kiló túró, 2 tojás, kb. 2 deci búzadara, cukor, pici só. Lisztet nem teszek bele.
Egy picit hagyom állni, majd megfőzöm.
Vagy barackot. Ausztriában, a Wachauban a Marillenknödel a specialitás. Nagggggyonfinom! :-)
semmi liszt nem kell bele. Elég a gríz.
Persze, létezik sokfajta recept. Mivel annyira bevált nekem ez a grízes, nem is kísérleteztem mással. A lisztet nem nehezebb elkeverni, hogy ne legyen csomós?
Vaniliás pudingpor??
Na ez érdekel engem!Én pudingpor nélkül ismerem..
Szia!
Megírnád az aljnélküli túróspite receptjét?
Köszönöm :)
A piskóta tésztát azért felvered (laza szerkezetű lesz), itt a tojást meg csak hozzá teszed.
Nem mondom, hogy rossz, de én még nem mertem annyit beletenni, mert nekem a sütés-főzéseim alkalmával az volt a tapasztalatom, hogy a tojás keményít.
Én a fasírtba is csak egy-kettőt szoktam beletenni, csak hogy összefogja, ne essen szét.
De amennyi ház, annyi szokás!
Az az alja nléküli túróspite az a fajta, amibe gríz meg vaníliás pudingpor kell? Nagyon szeretjük. :-)
Igen, pont most írtam, hogy ha van időm, akkor megcsinálom túrónak!
Gyorsan leszűrni, hozzá a darát és kész.
Bár én eddig a savóhoz tettem ilyen esetben a búzadarát, de ha leszűröm, és úgy adom utána a tejet hozzá, még finomabb lehet.
Kipróbálom!
Én is csak 2 tojást teszek fél kg-hoz.Lisztet nem is teszel bele?
Van egy őskori gyerek szakácskönyvem egyszerű receptekkel, a túrógombócot mindig ebből csináljuk.
Telesen más, az tény! Én házi tejet szoktam venni, s abból azért finomabb, mint a bolti homogénezett, megsavanyodott tejéből!
De a túróból az igazi!
Olyankor csinálok, ha már nincs időm megcsinálni a túrót! Házi tejből isteni finom az is!
Abból vagy túrógombócot, vagy aljnélküli túróspitét szoktam csinálni.
Imádják itthon!
De ha az aludtejet lassan melegíteg..leszűröd,hagyod hűlni és máris van túród!:)
Én mindig ezt a hamis túrógombócot csinálom,nekem finomabb is,meg nem kell főzögetni!
Tojástól kemény....?? :-O
A piskóta szinte csak tojásból van, és puha.... :-)
A tojás tartja össze!
Én kezdő korom óta ezt a H. Ilona receptet használom, se kemény nem lett, se nem esett szét.
Én egyszer próbáltam ki. Először és utoljára.
GYakorlatlanoknak nem rossz, meg kármentésnek sem (ha megsavanyodik a tej), de fényévnyire van egy jó falusi túróból készült gombóctól.
Szerintem. :-)
És a sok tojástól nem lesz nagyon kemény?
Én fél kiló túróhoz 2 tojást szoktam tenni.
Tuti jó recept! Így én is csináltam már! És ha túród sincs otthon, de van aludt tejed, akkor is nagyszerűen elkészíthető.
Az aludt tejet forralod, bele a búzdara, cukor, citrom. Jól összekeverem, a búzdara megdagad, s langyosan gombócokat formálok belőle, majd mehet a pirított zsemlemorzsába.