Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
40 év után nyugdij?
Sziasztok!
Tudom, hogy már indult ezzel kapcsolatban több topik is. Hozzá is szóltam, de sajnos nem jelenik meg a legújabb hozzászólások között. Igy meg nam nagyon várhatom, hogy hozzá is szól valaki.
Ezért gondoltam, hogy indítok egy újat.
Arról volt szó, hogy a parlamant őszi ülésszakában szavaznak arról, hogy a nők 40 év szolgálati idő után elmehetnek nyugdíjba, kortól függetlenül. Mikor kerül ez napirendi pontba? Tudja valaki? Esetleg egy parlamenti képviselő aki éppen fórumozik?
Kíváncsian várom a fejleményeket és a hozzászólásokat azoktól akik tudnak valamit.
Bocsánat, de ez egy nagy butaság. A 80% azt jelenti, hogy az 1988-tól a nyugdíjbavonulás napjáig számított átlagkereset 80%-a lesz a nyugdíja.
A jelnleg hatályos jogszabály alapján a nők 40 év kedvezményes nyugdíjra jogosító munkaviszony után mehetnek nyugdíjba.
A 40 évbe nem számít bele:
- iparitanuló (szakmunkásképző) idő kivéve a nyári időszakból 1 hónapot, amit kötelelző nyári gyakorlat miatt figyelmbe lehet venni;
- felsőfokú nappali tagozatos képzés ideje
- munkanélküli ellátás folyósításának ideje
- passzív táppénz ideje
- fizetésnélküli szabadságon töltött idő, kivéve a gyermeknevelés jogcímén igénbe vett fiz.nélküli (GYES, GYED), de ebből max. 8 év vehető figyelmbe a kedvezményhez
- ápolási díj folyósításának ideje, kivéve, ha beteg gyermek ápolása címén volt erre jogosult.
Példa: 1971.01.11-étől 2010.12.31-éig dolgozó nő 2011. január 1-jével elmhetett nyugdíjba, ha egyetlen nap kieső ideje sem volt.
Szóval, aki mondjuk 1975-ben kezdett el fdolgozni, az ne is próbálkozzon, csak rengeteg plusz munkával árasztják el azokat, akik ezen a területen dolgoznak, ezért jelen pillanatban erősen csúszik minden határidő, mert egy-egy ügyintézőre több mint kétszer annyi ügy jut, mint tavaly ilyenkor.
Sokan sajnos egyeáltalán nem tudnak számolni.
Remélem, tudtam segíteni.
http://www.konyvelozona.hu/2010/12/a-nok-kedvezmenye s-nyugdijba-vonulasa-2011-tol-elfogadva/
Példa: 1953. decemberben született hölgy, 3 év szakmunkásképző után érettségizett, nappali tagozaton 3 éves főiskolai diplomát szerzett, a diploma után folyamatosan dolgozott, 2 gyerekkel volt gyesen 3-3 évet, 2009-ben munkanélküli volt, 2010-től ismét van munkahelye.
Az 1953-ban született hölgyek 63 éves korukban (2016-ban) vonulhatnak öregségi nyugdíjba, 59 évesen (2012-ben) előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultak. Amennyiben 40 évet eléri vagy meghaladja a szerzett szolgálati idejük, akkor csökkentés nélküli nyugdíjra jogosultak, 37 év, vagy annál több szolgálati idő esetén csökkentett összegű előrehozott nyugdíjra szereznek jogot.
Csak a tájékoztatás céljából, egy új cikk.
http://www.kalkulator.hu/?cid=79932&wa=hk10
Ég a ház. A szocik gyújtották fel, zsarátnokot dobtak a zsindelyre. Miközben az egész ország próbálja eloltani, ezek elegánsan félreállnak, és magyarázzák, hogy nem így kell tüzet oltani.
2 000 000 ft/fő adósság azt hiszem önmagáért beszél, ezt ne felejtsük el soha.
Így van,igazad van,az volt az igazságos. Én már nyugdíjas vagyok,menyem és lányom határtalan örömére.Ez a rendelet tehát engem már nem érint,de szolidarítást érzek azokkal,akik most becsapva érzik magukat. Mert be is csapott Orbán mindenkit. Még mielőtt vád érhetne,nem vagyok szocibérenc,szerintem egyik kutya,másik eb. Orbánnak sem jutott még eszébe,hogy a sok vén k@rvát fel kellene állíttani a bársonyszékből,ha már a nyugdíjat választották.De ott ülnek és ragaszkodnak a nyugdíjhoz és munkabérhez egyaránt. Ezt nem szabadna engedni,át kellene adni a helyet a fiataloknak. Nyugdíjba menni azokat a nőket engedném,akiknek van 40 év munkaviszonyuk és elfáradtak,az unokákkal szívesen foglalkoznának. Visszafoglalkoztatni a közszférában erkölcstelenség. A fidesz is vizet prédikál és bort iszik,mert munkahely teremtésről ne beszéljen az,aki két bért fizet semmitérő munkáért nyugdíjas csókosoknak. Győrben ez kifejezetten divat,de gondolom más városokban is.
Én, ha megérem a nyugdíj korhatárt 50 éves munkaviszonyom lesz, vannak kiváltságosak akik 40 éves korokban nyugdíjasok, 25 év munkaviszonnyal.
Ha most a hölgyek 40 év munkaviszonnyal, vagy szolgálati idővel mennek jól megérdemelt pihenőre, akkor az javulás a korábbi törvényekhez képest.
Bizony hogy nem mindegy!!!
Ezideig szolgálati időt számított a nyugdíjintézet, egészen mostanáig. Rengeteg nő számoltatta ki január 15. óta a szolgálati idejét, ami eddig hívatalos elismerése volt annak, hogy mennyi idő van beszámítva a nyugdíjba. EZT változtatta meg a FIDESZ UTÓLAG munkaviszonyra. A szolgálati idő sokkal kedvezőbb, abba beleszámít a tanulmányi idő, az ápolási idő, a munkanélküli időszak stb. is. Évtizedeken át SZOLGÁLATI időt számítottak, na ezt változtatta meg a FIDESZ most novemberben.
szolgálati idő nem egyenlő a munkaviszonnyal, mi a különbség?
Most nem aktuális az utánszámolás, részemről.
A FIDESZ EREDETI ÍGÉRETE 2010. január 15-én arról szólt, amennyiben megnyerik a választásokat, a nők életkortól függetlenül 40 év SZOLGÁLATI idő után elmehetnek rendes öregségi nyugdíjba. Most novemberben ezen a választási ígéreten UTÓLAG változtatott a FIDESZ, azaz nem 40 év SZOLGÁLATI IDŐRŐL, hanem 40 év MUNKAVISZONYRÓL beszél. Ez a nőkre nézve hátrányos változtatás(a FIDESZT illetően meg az eredeti ígéretéhez képest HAZUGSÁG), ugyanis az eredeti ígérethez képest ez a mostani több éves többletmunkát jelent. Egyáltalán nem mindegy, hogy SZOLGÁLATI időról vagy MUNKAVISZONYRÓL beszélünk.
Már bocs, de a tények alapján nem én hazudok, hanem a FIDESZ, még akkor is, ha ez láthatóan neked nem tetszik.
Most akkor ez új és pozitív törvény a korábbiakhoz képest?
Ha igen, akkor örülni kell neki, és élni a lehetőséggel, aki teheti.
Miben hazudott? 40 év munkaviszonyt ír, mint te.
Ami nem ugyanaz, mint a 40 szolgálati év.
pontosítsunk:
Minden 40 év munkaviszonnyal rendelkező nő 2011-ben már nyugdíjba vonulhatA kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy a kabinet döntése alapján kedvezményesen nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik. A rendelkezés 2011-től érvényes.
Nagy Anna hangsúlyozta: a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, vagyis amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat kapott. Ennek maximuma több gyermek esetén nyolc év. A 40 évbe képzési idő - sem szakiskolai, sem felsőfokú - nem számít bele.
A kormányzati kommunikációs államtitkárság közölte, hogy ha az érintettek 75-100 százaléka él ezzel a lehetőséggel, és nyugdíjba megy, akkor ez az első évben, azaz 2011-ben 18-24 ezer nőt érinthet. Ez hozzávetőleg 30-35 milliárd forint kiadást jelent. (dunatv)
2010.11.11.
Sziasztok.
Bennem az is felmerült, hogy ha valakinek ugyan van két gyermeke, de csak 1 év differencia van a 2 gyermek között, akkor gondolom nem 6 évet vonhat le, csak amennyit ténylegesenotthon volt a gyermekekkel.
A.
Nem kellene hazudnod!
Döntöttek: 40 év munkaviszony után mehetnek nyugdíjba a nők
2011-től a nők 40 év munkaviszony után kedvezményes nyugdíjba vonulhatnak - jelentette be a szerdai kormányülésen született döntést a kormányszóvivő csütörtökön.
Hozzátette: a munkaviszonyba a gyerekneveléssel töltött időszak is beleszámít, max. 8 év!
Most akkor nem mehettek el nyugdíjba lányok?
Mi a legutóbbi verzió, irja már le valaki, köszi...
http://www.konyvelozona.hu/2010/11/torvenyjavaslat-a-nok-k edvezmenyes-nyugdijba-vonulasarol-2011-tol/
itt feltehetsz konkret kerdest, probald meg.
Szia!
Biztosan nem tudom, de ha a törvénytervezetet értelmezem, akkor azt a következtetés vonom le, hogy amennyiben tudunk igazolni 40 év munkaviszonyt (ebből lehet 8 év gyes) akkor el lehet menni teljesjogú (teljes összegű) nyugdíjba. (Én 1974 augusztus 8-tól kezdtem el dolgozni, hat évig voltam gyesen, úgy számolom, hogy 2014. augusztus 8-ától elmehetek nyugdíjba, mivel akkor lesz meg a 40 év munkaviszonyom.) A tanulás éveit nem számítják be a munkaviszonyba ennél a "kedvezményes" nyugdíjnál. A rendes öregségi nyugdíjnál viszont beszámítják azokat az éveket is. Ott annyival több lesz a szolgálati jogviszony. Szerintem igy van valahogy, de mondom nem vagyok szakember, más területen dolgozom. Nem akarok senkit félre tájékoztatni. Nincs itt egy nyugdíj ügyintéző aki tudna segíteni nekünk.????
Kasika!
Azt hiszem hogy jó hírt mondtál, mert sztem a 34 évem bőven megvan. Persze ha tényleg így lehet értelmezni a 40 év munkaviszonyt. Te ezt biztosan tudod? Mert én is igy értelmeztem csak nem voltam teljesen biztos benne. De a törvényjavaslatot még nem fogadták el, majd csak kb 2 hét múlva. Jaj de örülnék ha ez így lenne ahogy mondod. Akkor ezekszerint több nőnek meglesz a 40 év, de előtte máshogy lehetett értelmezni ezt az egészet, és ebben a formában más szinezete van a dolognak. Reménykedjünk.
Szia!
A mostani tervezet szerint 40 év munkaviszony szükséges.
Tehát, ha Te 1972-től dolgozol, 2012-ben lesz meg a 40 éves munkaviszonyod.
2 gyereked van csak 6 évet lehettél gyesen, az beleszámít a 40 évbe, tehát 34 évet kellett dolgoznod a nyugdíjig. Akiknek 3 gyereke van és 9 évig volt gyesen azoknak az az 1 év nem minősül munkaviszonynak.
Eléggé felháborít ez a rendelkezés, ugyanis a főiskola nem számít bele, szerintem ez elég sok nőt érint. Én is dolgoztam már 21 évesen és kerestem 80000 forintot, most 28 éves vagyok négy év munkaviszonnyal, nemsokára kezemben egy diplomával, három nyelv tudásával. Igen én is szeretnék gyereket, saját lakást, azonban a szüleim nem tudtak támogatni sem a tanulásban, sem a lakásvásárlásban, nem őket hibáztatom ,minden tiszteletem az övüké. végigdolgozták az életüket, kemény munkával. Akkor én most mire szüljek gyereket? A másik ismerősöm lesz majd a szerencsés aki azt modja: "hat órás állásoom van kapok hetvenezret, a párom nem dolgozik de gyereket fognak csinálni, és majd jól otthon lesz nyolc évig, a lakásukban fűtés sincs, a szülőkkel laknak, könyörgöm ezt kell támogatni? csak egy kicsit gondolkozni kellene.
U.I. nem szingli vagyok nyolc éve élünk együtt a párommal, azért nem házasodunk, mert nincs rá keret.
cyrp!
Akkor ez most hogy is van? Akinek 2 gyereke van annak 34 év munkaviszonyt kell igazolni? Nekem 2 van és 1972-ben kezdtem dolgozni, mivel a szakm.képzőt nem számítják bele. Már nem tiszta semmi számomra egyik pillanatban úgy számolom hogy elmehetek jövőre, aztán meg úgy érzem hogy majd csak 3 év múlva. Tiszta káosz ez az egész. Jó lenne már ha elfogadnák a törvényjavaslatot és tudnánk valami biztosat, mert mindenki csak találgat. Olyan gyorsan itt lesz január1. és addigra el kell dönteni ezt a kérdést.
Szerintem nemcsak az "szívja meg", aki képezte magát, hanem a kis keresetűek is.
Aki iskolázottabb, valószínűleg többet is keres, de ő is csak 16 % adót fog fizetni, úgy mint akinek esetleg csak 100 eFt a bruttója.
Nagyon sok közalkalmazott ment nyugdíjba 2006,2007-ben 100 és 220 ezer forint összeg körüli nyugdíjjal. Tudom,mert köztük dolgoztam. Amelyik csak vihorászott a 8 órában,az mind ott maradt és továbbra is nem dolgozik,csak várja a pénzt. Akinek muszáj volt naponta 10 órát dolgozni,mert nem volt csókos,csak nagy anyagi és erkölcsi felelőssége volt,az mind ténylegesen felállt a székből.Ezeket nem úgy hallottam valakitől,hanem konkrétan ismerem őket. Győrben sajnos a polgármester segítségével dolgoznak olyan nyugdíjasok,akik nem tudják elvégezni a munkájukat/pl. a számítógépet nem tudják kezelni/ezért aztán kapnak rabszolgákat,akik helyette dolgoznak.Persze,azokat is a költségvetésből dotálják. Ez igazságtalan és szomorú.
Aggódom az unokáimért,igyekszem boldoggá tenni a gyerekkorukat,legalább szép emlékeik legyenek felnőtt korukban,ha majd beszippantja őket a mókuskerék.
Egyetértek, mindenben.... mért nyúlnának a nyugdíjasokhoz, akkor mi lesz Pintérrel és a többi maffiózóval?
Javítom : NE MELEGÍTSE A SEGG@T !!!!!!!!
Erről még annyit,hogy a fiatalok segélyen tengődnek,a nyugdíjasok meg dolgoznak ugyanazon a helyen,ahonnan állítólag nyugdíjba vonultak. Ez nem normális dolog.
Sziasztok,én már nyugdíjas vagyok, engem nem érint személy szerint a téma,mégis izgat,mert vannak barátnőim és csalágtagjaim,akinek drukkolok. Szerintem a Viktormanó bedobta a csalit,a nép meg ráharapott. Nem voltam soha tagja egy pártnak sem,a célom csak a gyerekeim felnevelése, a munkám elvégzése volt lehetőleg emberi körülmények között. Egyik kutya,másik eb,ez a véleményem.
Ez a kiskirálypalánta viszont megdöbbentően gusztustalan. Csak a gazdagoknak kedvez,megöli,elsöpri a középréteget. Pediog ha nincs erős középréteg,akkor a gazdaságnak is vége van.
És mi van azokkal,akik évek óta nyugdíjban vannak és a közszférában dolgoznak? Miért engedte ezt a régebbi és engedi a mostani kormány?
Aljas dolog felvenni a nyugdíjat és a fizetést éveken át. A költségvetési intézményeknél dolgozókról beszélek. Aki kapálni akar nyugdíjasan,vagy követ vágni,az tegye meg!!!! De melegítse a segg@t a bársonyszéken semmit téve,csak a pénzt felvéve.
A nők pedig igenis megérdemlik,hogy 40 év után nyugdíjba menjenek. Én 39 évig dolgoztam,nekem még megadatott,hogy 57 évesen nyugdíjas legyek. De fel is álltam a székemről,hiába kérleltek,hogy maradjak. Most segítek a lányomnak és a menyemnek,így talán nem rúgják ki Őket a munkahelyükről,mert nem mennek táppénzre a beteg gyerekükkel.
Jaa, és közelebbről megismerem az unokáimat,már nem rohadok reggeltől estig az irodában.
Ez talán segít:
" Persze a határvonal itt is nagyon vékony, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a Gyes (a gyermek három éves koráig) és a Gyet (a gyermek 8 éves korig) esetén van lehetőség korlátozásokkal dolgozni, egyedül a Gyed olyan, hogy mellette nem lehet dolgozni. A Gyed/Gyes korábban három évre járt az anyának (2 év Gyed plusz egy év Gyes), tehát ha három gyermeket nevelt fel, és egész végig a gyermekei mellett volt az anya, akkor összesen 9 év is összegyűlhetett, viszont ebből csak 8-at ismer el a jogalkotó. Ugyanezt a logikát használva, ha két gyermekünk volt (Gyed-del és Gyes-sel), akkor a kedvezményes nyugdíjazáshoz 34 év munkaviszony kell, míg ha csak egy gyermekünk, akkor 37 év. Elvileg természetesen több évet is lehet nyerni, ha Gyesen vagy Gyeten volt az anyuka, azonban ez már nagyon egyénfüggő.
A legnagyobb visszhangot az a kijelentés kapta, miszerint a kedvezményre biztosító időbe nem tartozik bele például a felsőoktatásban töltött idő, vagy a szakiskola. Ez ilyen formában teljesen igaz, azonban azt nem felejthetjük el, hogy a kérdést két részről kell vizsgálni, egyrészt a kedvezményre jogosultak körének kiválasztásakor, másrészt a nyugdíj megállapítások. A jogalkotó szándéka az volt, hogy a gyermekes anyákat juttassa kedvezményhez, ez a törvénybe be is fog kerülni, maximum 8 év erejéig, azonban ha megnézzük a nyugdíj-megállapítás szabályai nem változnak, tehát ott már ugyanúgy figyelembe lesz véve az 1998 előtt nappali tagozatos tanulmányi idő.
Sem kifelé, sem befelé nem jó üzenet a kedvezmény