Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Tojáslikör
2010-11-27 15:551.
Létrehozva: 2010. november 27. 15:55
Kipróbált tojáslikör recepteket szeretnék kérni tőletek, ha van.
Továbbá mindenképpen tisztaszesz kell hozzá?
Lehet esetleg rummal, vagy más alkohollal helyettesíteni?
A vodkás verziót nem nagyon szeretném, mert a vodka gondolatától is
köszönöm,
ja és meddig kell érlelni, tárolni pedig hogyan?
Márkavédelem!:)
adidas helyett is adios...
nike helyett is nika...
Ez a mi márkánk, bélíz! De nagyon finom! ;)
Bocs, de ez a bélíz így leírva enyhénszólva is kétértelmű...
Nekem a bél ízéről egészen más képzeteim vannak, mint a Baileys...
Igaz, hogy ez nem tojáslikőr, de nagyon finom, hátha ez is érdekel:
Házi bélíz:
4 dl tejszín, 2 tubus sűrített tej, 1/2 dl erős feketekávé, 1 csapott ek. instant kakópor, 1/4 l konyak vagy viszki, 1 cs. vaníliás cukor - robotgép habverőjével pár percig keverem és kész. Hűtőben sokáig eláll(na) :) - kb. egy liternyi lesz!
A rumnak sokkal erőteljesebb saját íze van, mint a vodkának.
Nagyon félrevinné, soha nem lesz abból tojáslikőr.
Ha jó minőségű vodkát veszel, nincs annak olyan határozott íze...
A tisztaszesz baromi drága!
Tojáslikőr (Németben élő nagymamám receptje)
6tojás(4sárga,2egész)
1/4 kg porcukor
1 doboz sürített tej
2cs. vaníliás cukor
1/2 citrom leve
1 kávéskanál Neskávé
habosra keverni,majd 1/4l.rumot bele, összekeverni és kész.
(80%-os és 50%-os rumot használ, fele-fele arányban)
Isteni finom
Azonnal fogyasztható és bármeddig eláll, hűtőben.
Most, hogy olvasom a többi receptet, az én 3 dl alkoholom 96 %-os.
Ja igen az elöbbi receptnél én vodkát használok.
Édes tejszínes kókuszlikőr:
Egy zacskó kókuszreszeléket annyi tejben felforralsz, ami ellepi, ebben hagyod kihűlni. Én egy liter tejböl csinálom.Ezután leszűröd, keversz bele 1 zacsi vaníliás cukrot, 3 dl tejszínt és 1 tubus sűrített tejet, és felöntöd 1,5-2 dl vodkával - ha erősebben szeretitek, akkor többet, de én így csajosan, lájtosan szeretem :D
Hűtőben hetekig eláll - ha marad :D
ebből kb 7-8 dl lesz
Ezt azért hátha a barátnöd,feleséged szereti...
Tojáslikör
- fél liter tej
- 4-5-6 tojás sárgája attól függ mekkora a tojás
- 30 dkg cukor
- 2 csomag vaniliáscukor,
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl alkohol
- 5 dkg kakaópor, ha csokilikőrnek szánjuk…
Elkészítés:
Célszerű a tejforralással kezdeni, mert akkor nagyjából ki is hűl, mire sorra kerül. Közben a 3 egész tojást 30 dkg cukorral és 2 csomag vaniliáscukorral kikeverünk Egy citrom reszet héját kevés alkoholba áztatjuk, majd leszűrjük és a tejjel, alkohollal együtt a tojásos keverékhez adjuk. Jól összerázzuk, esetleg kevés citromlevet teszünk hozzá. Amennyiben csokilikőrt készítünk, úgy hozzá kell adni még 5 dkg kakaóport és már kész is minden.
Én nem nagyon szoktam érlelni .Ha elkészült berakom a hütöbe...másnap már isszuk is...
Ezt a receptet kipróbáltamés jó:
6 tojássárgáját fél kiló porcukorral és 3 cs. vaníliás cukorral kikeverni, 4 dl forralt hideg tejet lassan hozzácsurgatni + 2 dl tejszínt. Utána bele 3 dl tiszta szeszt (96%-os etil-alkohol).
Pár hónapos érlelés nem árt. Savas száraz borral higítható.
Nekem a spájzban lezárt, de félig tele üvegben több évig elállt.
Szia. Az ajánlott link biztosan okosabbat mond mint én, de:
a tiszta szesz csak töményebb, mint a 70%-os, ezt kalkuláld be a mennyiségekbe. A vodka szerintem 50 v. 40 %-os, "tisztaszesz" aromájú alkohol. Minden más szeszesital hordozza a saját aromáját. Én egyszer felhsználtam az ajándékba kapott, méregerős házipálinkát, nem bírtuk meginni.
Az én tojáslikőr saját receptem: madártej 1 liter tejből + 0.5 liter 70% alkohol. Kb. 1 hét múlva fogyasztható. Én hűtőszekrényben tartottam, amig el nem fogyott.
Hoppá, te fiú vagy? Akkor a madártej: 4 tojás sárgáját 3-4 evőkanál cukorral kikeverni, a tejben vaniliát (felhasítva, a kikapart belét) felforralni, a tojásos keverékhez kanalazni a forró tej egy részét, majd az egészet a tejhez önteni és folytonos keverés mellett besűríteni. Nem szabad forrnia, mert rántotta lesz belőle. Ha kihűlt, hozzá az alkoholt.
Tojáslikőr:
Fél liter tejben fel kell főzni 30 dkg cukrot. Amikor már nem nagyon forró, belekeverni 3 tojás sárgáját, és vagy 1 cs. vaníliáscukrot, vagy egy fél rúd vaníliát...esetleg mindkettőt. Kihűteni, majd sűrű szűrőn átszűrni üvegbe, és hozzáönteni a 3 dl alkoholt.
A vaníliarudat hosszában is vágd félbe, és tedd az üvegbe!
Nagyonta KINYITÁS NÉLKÜL rázogatni, legalább egy hétig !
Ugyanis, ha kinyitod, akkor PÁROLOG, és mielőtt összeérne elfogy
Nem próbáltam még mással, csak alkohollal .
A csokilikőrt ugyanígy lehet csinálni, csak vanília helyett jó sok sötét kakaót kell beletenni, és összefőzni,...aztán a hűtés-tojás-hűtés-alkohol.