Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Epres krém tortába???

rezulany
Létrehozva: 2011. február 16. 13:48

Sziasztok!

Hétvégén kell sütnöm egy epres csokitortát. Ehhez kellene valami igazán finom eper krém.

Kipróbáltam a sima tejszínest, de túl lágy, valami tartalmasabb kellene, mert bevolt formatorta lesz belőle. 

Főzött vagy mascarponésra gondoltam, de nincs időn tesztelgetni.

Van valakinek tuti bevált receptje??

 

Csakis friss eperrel(mirelit pontosabban), puding szóba sem jöhet!!

 

Köszi!!! 

  1. 2011. február 16. 15:5411.

    Szintén limara receptje:

     

    http://limarapeksege.blogspot.com/2009/05/ep res-maszkarpone-kremes-piskotarolad.html

     

    A krém isteni, eddig mindig sikert arattam vele. 

    előzmény:
    sisolya (4)
    2011-02-16  14:28
  2. 2011. február 16. 15:2810.

    Én is mindig zselatinfix-et használok. Könnyü vele dolgozni, nem kell áztatgatni, kicsavarni, csak zutty bele a tejszibe vagy a krémbe és máris jó. Semmi mellékize,szaga, szóval csak ajánlani tudom. Na de tényleg, kinek ez, kinek az.

    És még sohasem esett össze a krém nagyon jó tartást ad.

    előzmény:
    Inde (7)
    2011-02-16  14:56
  3. 2011. február 16. 15:019.
     én viszont kizárólag szelatin fix-et szoktam használni... nekem nagyon bejött... (kinek a pap...)
    előzmény:
    Inde (7)
    2011-02-16  14:56
  4. 2011. február 16. 14:578.

    köszia  tippeket! zselatinosat nem szeretnék, mert nincs idő, hogy megdermedjen. És mivel fondannal bevont torta lesz, rögtön jól kell tartani a krémnek.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  5. 2011. február 16. 14:567.

    Nincs receptem, de szerintem ha az epret összetöröd és össze kevered túróval meg mascarponéval az tökéletes lesz. Csak annyi cukrot v. édesítőt tegyél bele hogy csak picit legyen édes.

    Ha tutira akarsz menni tegyél bele zselatin-t.

    A zselatin fix-et azt kerüld el nagy ívben, mert egy nagy rakás sz...r. :)

    előzmény:
    rezulany (1)
    2011-02-16  13:48
  6. 2011. február 16. 14:566.
    köszi! ez szimpi!!
    előzmény:
    sisolya (4)
    2011-02-16  14:28
  7. Torolt_felhasznalo_721863
    Torolt_felhasznalo_721863
    2011. február 16. 14:465.

    250 gr mascarpone

    250 gr vaníliás krémtúró

    500 ml  tejszín (habnak)

    egy literhez való lapka zselatin

    1 dl víz, vagy a krémhez illő pálinka (én cseresznyét szoktam használni)

     

    A mascarponét összekevered a túróval, közben a zselatint beáztatod hideg vízbe és felmelegíted a pálinkát. A forró pálinkában elkevered a zselatint, majd miután kicsit kihűlt, hozzáöntöd a túrós keverékhez. (Ha túl forró a zselatin, a hideg mascarponés keverék összerántja.) A tejszínt habbá vered,  hozzákevered a túrós masszához, és már kész is vagy. Kevés cukrot még tehetsz hozzá, de maximum 1 evőkanállal, különben túl édes lesz. Az epret érdemes félig fagyott állapotban hozzákeverni a krémhez, vagy a tortalapra kent krém tetejébe nyomni, így kevésbé színezi a hófehér krémet az olvadás során keletkezett lé. Ha a krém túl hígra sikeredett (megesik), tedd pár órára a hűtőbe, nagyon szépen megkeményedik. Én mindig nagyon hideg mascarponéval és túróval dolgozom épp azért, mert különben a krém folyós lesz, nem lehet azonnal dolgozni vele. Ehhez a krémmennyiséghez 500 gr gyümölcs dukál, plusz a díszítés.

     

    A krémből esetleg tehetsz félre eper nélkül a torta bevonásához, csillogó fehérre merevedik a krém pár óra alatt.

     

    Én van, hogy csak a krémet készítem el, egyrészt mert lusta vagyok, másrészt a férjem néhanapján csak krémet szeretne, tortalap nélkül. :-))) 

    előzmény:
    rezulany (1)
    2011-02-16  13:48
  8. 2011. február 16. 14:284.

    http://limarapeksege.blogspot.com/2009/05/epermisu.html

     

     

    Nem lehet rossz ez a mascarpones eper, Limara jó blogger, Stahl is jól csengő név és garancia a sikerre.

    előzmény:
    rezulany (1)
    2011-02-16  13:48
  9. 2011. február 16. 14:073.

    Ez tulajdonképpen az orosz krémtorta krémje, csak abba ugye nincs eper.

     

    előzmény:
    barackosgombóc (2)
    2011-02-16  14:06
  10. 2011. február 16. 14:062.

    Szia!

     

    Én így szoktam csinálni:

     

    3 tojássárgáját 10 dkg cukorral, 1 cs vaníliás cukorral, 1 ek finomliszttel, 1 dl tejjel gőz fölött sűrűre főzök.

    30 dkg epret átpasszírozok, és a szobahőmérsékletűre hűtött krémhez keverem.

    4 dl tejszínt habbá verek, és beleforgatom a krémbe.

    10 dkg zselatint felolvasztok, és kicsit kihűtve azt beleforgatom. Vagy előbb a zselatinhoz keverek a krémből egy keveset, és úgy keverem össze a kettőt, akkro nem lesz csomós benne a zselatin.

     

    Megtöltöm a tortát, és hűtőbe teszem. Célszerű a tortaformában elkészíteni, hogy ne folyjon (jól írtam?) szét, és a hűtőben szépen megdermed.

     

     

    előzmény:
    rezulany (1)
    2011-02-16  13:48

Címlap

top