Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Epres krém tortába???
Sziasztok!
Hétvégén kell sütnöm egy epres csokitortát. Ehhez kellene valami igazán finom eper krém.
Kipróbáltam a sima tejszínest, de túl lágy, valami tartalmasabb kellene, mert bevolt formatorta lesz belőle.
Főzött vagy mascarponésra gondoltam, de nincs időn tesztelgetni.
Van valakinek tuti bevált receptje??
Csakis friss eperrel(mirelit pontosabban), puding szóba sem jöhet!!
Köszi!!!
Szintén limara receptje:
http://limarapeksege.blogspot.com/2009/05/ep res-maszkarpone-kremes-piskotarolad.html
A krém isteni, eddig mindig sikert arattam vele.
Én is mindig zselatinfix-et használok. Könnyü vele dolgozni, nem kell áztatgatni, kicsavarni, csak zutty bele a tejszibe vagy a krémbe és máris jó. Semmi mellékize,szaga, szóval csak ajánlani tudom. Na de tényleg, kinek ez, kinek az.
És még sohasem esett össze a krém nagyon jó tartást ad.
köszia tippeket! zselatinosat nem szeretnék, mert nincs idő, hogy megdermedjen. És mivel fondannal bevont torta lesz, rögtön jól kell tartani a krémnek.
Nincs receptem, de szerintem ha az epret összetöröd és össze kevered túróval meg mascarponéval az tökéletes lesz. Csak annyi cukrot v. édesítőt tegyél bele hogy csak picit legyen édes.
Ha tutira akarsz menni tegyél bele zselatin-t.
A zselatin fix-et azt kerüld el nagy ívben, mert egy nagy rakás sz...r. :)
250 gr mascarpone
250 gr vaníliás krémtúró
500 ml tejszín (habnak)
egy literhez való lapka zselatin
1 dl víz, vagy a krémhez illő pálinka (én cseresznyét szoktam használni)
A mascarponét összekevered a túróval, közben a zselatint beáztatod hideg vízbe és felmelegíted a pálinkát. A forró pálinkában elkevered a zselatint, majd miután kicsit kihűlt, hozzáöntöd a túrós keverékhez. (Ha túl forró a zselatin, a hideg mascarponés keverék összerántja.) A tejszínt habbá vered, hozzákevered a túrós masszához, és már kész is vagy. Kevés cukrot még tehetsz hozzá, de maximum 1 evőkanállal, különben túl édes lesz. Az epret érdemes félig fagyott állapotban hozzákeverni a krémhez, vagy a tortalapra kent krém tetejébe nyomni, így kevésbé színezi a hófehér krémet az olvadás során keletkezett lé. Ha a krém túl hígra sikeredett (megesik), tedd pár órára a hűtőbe, nagyon szépen megkeményedik. Én mindig nagyon hideg mascarponéval és túróval dolgozom épp azért, mert különben a krém folyós lesz, nem lehet azonnal dolgozni vele. Ehhez a krémmennyiséghez 500 gr gyümölcs dukál, plusz a díszítés.
A krémből esetleg tehetsz félre eper nélkül a torta bevonásához, csillogó fehérre merevedik a krém pár óra alatt.
Én van, hogy csak a krémet készítem el, egyrészt mert lusta vagyok, másrészt a férjem néhanapján csak krémet szeretne, tortalap nélkül. :-)))
http://limarapeksege.blogspot.com/2009/05/epermisu.html
Nem lehet rossz ez a mascarpones eper, Limara jó blogger, Stahl is jól csengő név és garancia a sikerre.
Ez tulajdonképpen az orosz krémtorta krémje, csak abba ugye nincs eper.
Szia!
Én így szoktam csinálni:
3 tojássárgáját 10 dkg cukorral, 1 cs vaníliás cukorral, 1 ek finomliszttel, 1 dl tejjel gőz fölött sűrűre főzök.
30 dkg epret átpasszírozok, és a szobahőmérsékletűre hűtött krémhez keverem.
4 dl tejszínt habbá verek, és beleforgatom a krémbe.
10 dkg zselatint felolvasztok, és kicsit kihűtve azt beleforgatom. Vagy előbb a zselatinhoz keverek a krémből egy keveset, és úgy keverem össze a kettőt, akkro nem lesz csomós benne a zselatin.
Megtöltöm a tortát, és hűtőbe teszem. Célszerű a tortaformában elkészíteni, hogy ne folyjon (jól írtam?) szét, és a hűtőben szépen megdermed.