Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Textilpelenka
Sziasztok!
Mi a véleményetek a jól ismert cseh textilpelenkáról???
Párom jár a munkája miatt Csehországba és azóta bombázzák az anyukák a rokonságból,hogy hozzon.Az egész szemályautó tele a pelusokkal.
Állítólag magyarországon még csak hasonlót sem lehet kapni,bár azt írják rájuk is,hogy cseh pelenkák.
Próbáltatok már igazi cseh pelust és a hasonló magyar gyártmányokat?
Gondolokodom rajta érdemes e nagyon sokat behozni vennék e idehaza?
Szerintetek?
Nyugodtan röhögj körbe....kezdheted.
Mivel a férjem munkarendje szabálytalan, így nem számíthatok arra esténként, hogy "pont megfürdeti a gyereket", amíg én a pelust együtt mosnám a ruhákkal . Arról már nem is ejtek szót, hogy a 35 perces mosást én keveslem a sz.ros pelusokhoz(még ha előzőleg át is lettek öblítve)....Ezenkívül van itthon egy nagyobb gyerek is, vele is törődnöm kell-leckében segíteni, vacsorát adni stb.
(Ja, hogy miért nem napközben teszem meg mindezt? Mert dolgozom én is. )
Hát, érdekes amit írsz, én a magyar valóságot látom:
Mi 20db mosható pelust vettünk (50e Ft). Minden használt pelust átöblítek a gépben 10 perces program ecet kell hozzá (persze egyszerre a nap végén). Ha nem jön ki a kaki egyben akkor csap alatt leveretem (1 percig tart és marhaepe szappant öntök rá (600Ft/fél éve megvan és van belőle). Utána teszem be mosni a gyerek többi ruhájával, amihez mosószódát és az öblítéshez ecetet használok. Az ecet kb 150Ft/ liter 2 hétre elég, a mosószóda 800Ft/kg 4 hónapra elég. 40 fokon mosok mindent és 35 perces a program.
hetente 3 max-szor mosok (ha épp nem sikerült jól az etetés) aki jó matekos számoljon utána az energiának. Ennyit az is mos aki eldobható pelust használ, hacsak nem 3 szekrény ruhatára van a gyereknek.
Berakni a gépbe 5 perc, kiteregetni 6-8perc. Vasalni nem kell.
Ne jöjjön senki azzal, hogy ezt az időt a gyerekkel is lehetne tölteni, mert azt körberöhögöm. Addig apa pont megfürdeti a gyereket.
Ezzel szemben az eldobható pelus a Tesco-ban kb 32-35Ft/db, naponta 5-7 kell (aki szerint kevesebb az nem cserél elég rendszeresen pelust).
A környezetszennyezésbe nem megyek bele, mert akinek fontos azt nem kell győzködni a mosható pelus fontosságáról, aki pedig nem foglalkozik vele nem akor fogja elkezdeni amikor gyereke születik.
Sziasztok Lányok!
Azt hiszem ez meddő vita.
Ahol én élek (Ausztrália), sokan nagyon odafigyelnek a környezetszennyezésre.
Köztük mi is, így sokat olvastam a kétféle pelenkáról.
A textilpelenka (és most az újfajta, modernre gondolok, textilbugyival együtt), egy hatalmas beruházás az elején (nem elég 20-30 darab) (itt kb. 5000 Ft egy db!!!), a másik viszont még hatalmasabb összeg hosszú távon.
A mosás, energia, mosópor költség 90 cent (180 Ft) per mosás.
Tehát ha spórolni akarunk hosszú távon, akkor egyértelműen a textil.
Viszont a legtöbb esetben nem ez a szempont, hanem a környezetszennyezés. És abban még a helyi Zöld Pártnak sem sikerült egyértelműen állást foglalnia, hogy melyik a kevésbé környezetszennyező. Ugyanis a textilpelenkáknál a legnagyobb környzetszennyező faktor a gyártásuk és szállításuk.
Mi most várjuk a babánkat, egyelőre eldobhatót vettem (a kórházba nem lehet mást vinni), viszont itt lehet kapni olyan eldobhatót, ami 100 %-ig lebomló, ilyennel próbálkozom először, és tervezem később, hogy néhány textillel is megpróbálkozom. Szóval nyitott vagyok a kérdésre, de azt nem tudom elképzelni, hogy pl. egy utazásnál a kakis pelenkát rakosgassam nejlonzacskóban, amíg haza nem érünk :-).
Aztán majd meglátjuk, melyik válik be. Ha mindkettől, akkor kombinálunk.
Tehát, arany középút, mind mindenben.
Értem én, hogy Te ilyen ökonagyi vagy/akarsz lenni, de áruld már el kérlek, az unokáid miért nem textilpelusba végzik a dolgukat?
Nem akarlak meggyőzni, de azért tegyük mérlegre:
az egyik oldalon az "olcsó" textilpelus-amit áztatni, előkezelni (flóra szappan, akármi), magas hőfokon mosni,kiteregetni,leszedni, vasalni,hajtogatni kell, a másikon pedig a "mumus" eldobható és igen, én a legdrágábbat veszem-pampers 30 ft/db, a kisebb méret még olcsóbbra jön ki-amiért elsétálok a boltba, megveszem, hazaviszem, becsomagolom a bébit, majd a használtat kakival együtt kihajítom.Popsitörlőt pedig mindenféleképpen használ az ember, mert ugyebár senki sem úgy nyalja le a sz.rt a gyerek fenekéről(tökmindegy, hogy nedvestörlő vagy száraz). És azt a temérdek időt, amit megspórolok a gyermekemmel töltöm!! És azt az áramot, vizet, amit megspórolok a nemmosással, befeccölöm egy újabb adag pelus vásárlásába.
Szóval ha nagyon utánaszámolsz, anyagilag kb még ugyanott is tarthatsz, csak éppen tizedannyi idődbe került!
Nem érted, mit nem értek. Azt tudom, hogy régen textilpelenka volt, nem vagyok idióta. A tesóm nagyobb gyerekei is abban voltak még. Nem ezt nem értem.
Leírom még egyszer, mit nem értek.
Azt írod, hogy szemben 2-3 éve alatt az eldobhatóra költött kb 200ezer forinttal, a textil 20ezernél nem kerül többe.
Hát én kötve hiszem, hogy ugyanígy 2-3 évre vízzel, árammal, mosószerrel, szappannal ki lehet jönni 20 ezerből.
Ezek szerint fertőtleníteni akarják. Csak azt nem értem, minek. Manapság már semmit nem szokás fertőtleníteni, legfeljebb, aki cumisüveget használ (ahhoz nem tudok hozzászólni).
A kakis pelusról még valami eszembe jutott, amiről az előbb megfeledkeztem: volt egy Ági nevű puha, vastag anyag, téglalap alakú, azt tettük be, amikor már nem két pelenkát használtunk. (először 2 kellett, mintegy terpeszpelenkaként..) Tehát a kaki végülis ezen volt...Nem sokkal később meg megjelent egy eldobható, szintén téglalap alakú, fátyolszerű pelenkabetét, ha jól emlékszem, Fay volt a neve. Egy-kétszer kiöblíthető volt, de kakisan egyszerűen eldobtuk.
Csak azért jöttem vissza elmesélni, hogy ne szörnyűlködj, mit tettünk a baba feje alá... meg a tiéd alá, babakorodban. Ez a Fay most is jó szolgálatot tenne az újfajta mosható pelenkát használóknak is.
Nézd Milu, ha valakinek 40 db volt, akkor ritkábban kellett mosnia, ennyi. Nem kell nekem hinni, már az előbb írtam, kérdezz rá családban az idősebbektől...)))) A te levezetésed szerint akkor kellett volna úgy 60-80-nak lenni---annyi senkinek sem volt, hacsak nem azt kapott ajándékba mindenkitől.
Kakis: ha én kiveszek a mosógépből egy tucat hófehér pelenkát, főleg ha napon tudom szárítani, forró vassal vasalom...honnan mondod meg, hogy juj, abban kaki volt, azt ne a feje alá? Vagy azokat direkt külön mostad, vagy jelet tettél bele?
Ezek nem megszépült emlékek, ezért örülök, hogy az enyémeknek már könnyebb. Az előbb is úgy írtam, meg lehet csinálni a pelenka mosást-vasalást, bébiétel főzést, akkor is, ha az ember kézzel öblíti a kifőzött pelenkákat, de szép emlének nem nevezem.
Azt se felejtsd el, hogy nekünk még pólyába "illett" pakolni a babákat, amit keményíteni és nedvesen vasalni kellett---istenem, hogy utáltam! És utólag is dühös vagyok, miért nem jöttem rá, mire is lehet használni az akkor nyárra vett spilhóznikat, amiket most body-nak hívnak. Szuper ötlet volt. Mivel nem bodykat adtunk a babára, maradtak a kisingek és réklik, előbbiek abban az időben ronda lepedőanyagból, ezért aztán anyósom varrt egy tucatot batisztból az unokáinak. Később anyósom varrt mintás batisztból és kreppből pólyahizatot, azzalkönnyebb volt. Azt láttad volna, hogy felháborodott az anyum, amikor először látott a lányomon nem pólyát (már vagy 3-4 hónapos volt!), hanem rugdalózót, sőt nem is fehér volt, hanem színes.
Nem hülyéskedem, miért tenném? Kérdezd meg anyukádat, vagy más idősebbet: általában 30 pelenkát vettünk abban az időben és megnéztem a mostani árakat, tehát jól felfelé kerekítettem. Jóminőségű, cseh pelenkáról beszélek. Mindig maradt belőle a másik gyerekre, pedig a főzés azért csak gorombább az anyagnak, mint az automata gépi mosás. Valaki írta, hogy az elhasználtakat meg remekül el lehetett használni a lakásban.
Azért tettem idézőjelbe a nedvestörlőkendőt, mert sétánál, utazásnál nagyon jó dolog. No de állandóan egy mégis csak vegyszeres valamivel törölgetni a babapopsit, azt nem látom be,hogy mire jó. Aki eldobhatót használ, annak is van általában 1-2 textilpelusa, azt el lehet darabolni és ha hideg a fürdő, a csap alá tartásra, akkor ezeket lehet használni.
No és azért sem hülyéskedem, mert az ártól eltekintve én így csináltam, más megoldás nem lévén. És főztem a bébiételt, meg magunknak is, s a fene egye meg mindent vasaltam (nem volt még az istenáldotta vasaláskönnyítő öblítő...) és mégis jutott időm a gyerekekre. Ettől függetlenül a fene se sírja vissza, legalábbis a kádban öblítést nem, mert majd leszakadt a derekam tőle, vasalni meg nagyon utáltam. De most már hálisten azoknak is könnyebb, akik tényleg moshatót használnak.
( másnak:) Fedeles vödör volt már 30 éve is, semmi büdös nem terjengett...És ha az ember jól csomagolta be a babafeneket, akkor nem folyt ki a pisi. Enyémeket általában egy (dani?) nylonszerű valamibe csomagoltam be, nagyon jó és biztonságos volt, nem volt gumirésze, ami bevágott volna és kényelmes volt a kicsiknek.
Értettem, hogy mit írtál.
A folyós anyatejes kakit hogy dobnád ki a pelusból? (Jelzem:flóra szappan nem szedi ki!!! )
ha megérett rá: már tudott kommunikálni, felismerte, ha pisilnie és kakilnia kellett
a mondat első fele agyi tevékenység( beszéd ), a második idegrendszeri (felismeri, h pisilni kell). Én ismerek olyan gyereket, aki 2 éves múlt, nem beszél, de szobatiszta, és olyan 2 és fél évest, aki választékosan beszél és nem szobatiszta.
Popsitörlő:én roppant környezetszennyező módon használok, pampers és darabja 5 ft-ra jön ki. Napi öt pelussal számolva sem érem el a 200 f-os napi "limitet".
És nem utolsósorban nem kerülgetek szagló áztatóvödröket, amiket egy óvatlan pillanatban nem borít ki a 9 hónapos gyermek.
Mindig is voltak gyerekek, akik 3 évesen még nem voltak teljesen szobatiszták, csak akkor lebaxták az anyát, hogy még erre se volt képes megtanítani, jól elfenekelte a gyereket az óvónéni, és mosták szakmányba a ruhát, fekhelyet. Ma meg ráhúzunk egy pelust még pár hónapig.
Az ágytisztaság hiánya pl akkor orvosi eset, ha 7 éves korig nem rendeződik. Régen meg nem adtak inni este a gyereknek, elfenekelés, éjszakai felkeltés, pisiltetés ment. Ma meg húzunk rá pelust.
Liberó ide vagy oda, még senki nem jött pelenkában érettségizni...
szerintem a textil pelenka egy előnye lehet hogy,környezetbarát.
bár..előtte ki kell áztatni egy vödörben belőle a kakit,majd kitúrkálni a kakis vízből,amit utána wc be öntessz..
utána áztató programot kell csinálj,majd jöhet az igazi magas hőfokos mosás,jó sok vegyszerrel hogy a kaki folt kijöjjön,majd öblítés..ha megszárad vasalni kell,hogy a baba bőrét semmi se tisztítószer ne érje,se bacik ami esetleg mosás után marad.
ezek egész napos elfoglaltságok...
nem tudom ti hányan használtok textilt,mi tesómmal azt használtunk anno..anyám állandóan mosott,vasalt borzasztó bűdös volt-undorító
szóval nem hinném hogy környezetbarát..
a szaros pelenkákkal a többi ruhát nem is moshatod elvileg..
jaa gumi bugyi kell a pelenkára mivel textil és ha a gyerek nagyobb,az egész pisi kifolyhat belőle..
nem egyszerű
mi most babydream es pelust használunk dm ből,ez hasonló mint a liberó,nem átázós..1700 ft egy csomag.
lányom kétéves-már egész nap pelus nélkül van lassan 5 hónapja.
tavasszal kezdjük ha játszóra megyek vele ,már oda se pelussal,viszek átöltözős ruhát,popsi törlőt,és net ről lehet kapni hordozható karton bilit,pár darab lesz itthon,ha olyan helyre megyek vele viszek magammal..nem pisinek,mert azt lehet fánál is,ha véletlen kakilni kell...de még ezt átgondoljuk
akinek nosztalgia a textil pelus persze,használja csak,ez is egy jó kis küzdelmes meló.. :-)
Ne hülyéskedj már, hogy max(!) 20 ezerből megveszed, és két-három évig mosod-vasalod a pelenkát. Azért ezt még én se veszem be.
A nedves kendőt ne add hozzá, mert azt nem mindenki használ a liberósok közül, és használják textilezők is.
Én spec nem használtam, mert a sz*ros feneket a csap alá tartottam, és lemostam.
Amin el kéne sürgősen gondolkodni, az a kidobás témája. Kíváncsi lennék, hány kismama rázza ki belőle a kakit, mielőtt a kukába dobja. És azt is jó lenne tudni, hogy lehet ártalmatlanítani. Mondjuk ahol normális a szemétfeldolgozás, ez megy az égetőbe. De nálunk a modern szeméttelep azt jelenti, hgoy nájlonnal ki van bélelve a gödör, amibe mindent beleszórnak. De ez már más témára vezetne át.
Félreértetted: 25-30 textilpelust vettünk összesen a gyereknek! Azt számoltam kb 20 ezernek most. Unokáimnál nem tudom persze, mert eldobható van nekik, kakifoltos textilpelusom nekem volt: az ember a kakit kidobja belőle, 1 perc alatt kiöblíti a csap alatt és lekeni Flóra mosószappannal, s mehet a gyűjtővödörbe, aztán így szappanosan a mosógépbe. Egyáltalán nem akarom elbagatelizálni, mert tényleg munka és idő. DE olcsóbb és ez egyre inkább fontos lesz...((( A 200 ezerrel összevetve még az újfajta mosható pelenkák is olcsóbbak, egy újszülöttnek a készletet ha jól tudom, úgy 80 ezerért lehet beszerezni. És hát azok az anyukák is mossák, volt erről már néhány topik.
A túlzásoktól és korai szoktatástól eltekintve régen is akkor lett szobatiszta a gyerek, ha megérett rá: már tudott kommunikálni, felismerte, ha pisilnie és kakilnia kellett és igénye lett rá, hogy a bilit, WC-t használja, mint a szülei, vagy nagyobb testvérei. Mostanában meg ez az idő úgy tűnik, kitolódott egy kicsit, különösen ha nem jár bölcsibe. Az egyetlen időpont amire szobatisztának kell lennie, az a hároméves kor, mármint ha oviba megy...és arról is lehet vitákat hallani (innen is tudom), hogy van-e joga az ovinak elutasítani egy pelenkás gyerekt.
25-30 pelus kb 3-4 napi adag lenne, és ne haragudj, hogy ezt írom, de nemcsak arról szól a történet, hogy be kell dobni a mosógépbe...ha ilyen sok unokád van, akkor nyilván azt is tudod, hogy a kakifolt nem jön ki előkezelés nélkül...vagy csak nekem nem sikerült sima mosással eltüntetni.
Még mindig azt gondolom, hogy régen azért voltak előbb "szobatiszták" , mert idejekorán bilire tették a gyerekeket (ahogy Te is írtad).
Hát ha nem túl nagy gond, magamat kérdezem meg. Mivel kiszámoltam.
Ja, úgy persze hogy a textil az olcsóbb, ha nem számítom a mosást és a vasalást. De vízzel, villannyal, mosószerrel, vasalóval, és igen, idővel!!! számolva bizony drágább a textil. És akinek egyszerre van kicsi és pici, az egész nap a textillel szarakodhat, szó szerint és átvitt értelemben is. És mivel azt gyakrabban kell cserélni, hát szórakozzon vele, akinek hat anyja vagy bejárónője van.
Tehát 2 gyerek közül akik hormonálisan készek a szobatisztaságra, a mosható pelenkás lesz előbb szobatiszta---így értettem.
Egyáltalán nem biztos. Két liberós között is van akár egy év különbség. Az enyémek kb egyszerre lettek szobatiszták, pedig 14 hónap van köztük.
És a pisis liberó is zavarja a gyereket, minden aranyköpés dacára. Legalábbis személyes tapasztalataim szerint.
Tudom, mennyibe van az eldobható, a 3. unokámat pelenkázom vele elég sűrűn és élvezem...))) Számolj, hány havi árán veszed meg a szüléskor az összes (úgy 25-30 darabot) textilpelust, amire szükséged lesz? Azt nem is említve, hogy jó része megmarad a következő kicsire... Igen, régen nagyon sok időt elvett a mosás, még nálam is, mert az első nem bírta az akkori mosószereket, tehát főztem, öblítettem kézzel és 1-2 hónapig vasaltam is. Ma viszont igazán nem túl sok testi munka berakni az automata mosógépbe...))) A teregetés meg ha sokat számolok, 10 perc.
Szobatisztaság: légy szíves olvasd el, amit írtam! Semmi olyant nem írtam, hogy a nedves pelenkás gyereknek előbb lesz fejlett az idegrendszere...))) Arról van szó, hogy a fejlett idegrendszerű gyereket nem zavarja az eldobható pelus, "felnőttes" büszkeségből akar gyorsan bilit használni. Ma akár 3 éves gyereket is találsz pelusban, pedig azt hiszem, semmivel nem később lesznek érettek a szobatisztaságra. Természetesen régen előfordult, hogy túl korán akarták őket rászoktatni a bilire, hogy szabaduljanak a pelenkamosástól...((( Az én egyik gyerekem pl 9 hónapos korától kakilt bilibe: nem kergültem meg, de ő volt az a gyerek, aki minden nap azonos időben"produkált" és ezt kihasználtam---de nem mondtam, hogy juhé, az enyém szobatiszta.
Megmondom Neked: nekem 28-30 ft-ba van egy pampers pelus.
Szerintem olcsóbb, mint a mosható,már csak azért is, mert az én időmet, amit a mosogatás, teregetés stb helyett a gyerekemmel tölthetek, nem lehet megfizetni.
szobatisztaság:
Idegrendszeri szabályozás alatt áll, tehát semmi köze a kényelemhez!!!
Nem lesz fejlettebb az idegrendszere a textilpelusos babának előbb, azért mert kellemetlen a nedves pelus! Amelyik gyerek készen áll rá, az bilizni/vécézni kezd.
Te Tina: persze, hogy jól működik, de ugyanúgy mosható, mint a tetra, a legnagyobb különbség az árában van.
Korónisz: ezen már sok vita volt, egy kis számolás után egyértelmű, hogy a tetra olcsóbb a Liberónál és társainál. A mosást is beszámítva. Kérdezz meg valakit, mennyibe kerül havonta az eldobható. Igaz, az árba nem szoktuk beszámítani a mosással járó munkát és emberi energiát..... szóval nem bánom, hogy a lányaimnak nem kell pelenkát mosni, esetleg kifőzni mint nekem és vasalni!
A tetrás csemeték meg azért lettek előbb szobatiszták, mert egyszerűen zavarta őket a nedves pelenka. Tehát 2 gyerek közül akik hormonálisan készek a szobatisztaságra, a mosható pelenkás lesz előbb szobatiszta---így értettem. Aranyos történet a baráti körömből: a pici lány két és félévesen teljesen tisztán beszélt, s egy reggel apja mondta neki, hogy gyere, kiveszlek ebből a csupa pisi pelenkából. Mire a gyerek: nem kell, meleg!...))))
Az egyáltalán nem biztos, hogy emiatt lesz később szobatiszta a gyerek. Inkább kevésbé van korán szokatva, erőltetve, mint régen. Az ürítést ugyanis hormonok szabályozzák, és azok nem változnak a pelenkadivattal.
Az viszont biztos, hogy a mosható pelenka iszonyat sok áramba, vízbe, egyébbe kerül. Egyáltalán nem biztos, hogy olcsóbb a liberónál. Az biztos, hogy nagyon kevesen szabadulnak meg a liberótól környezetkímélő módon.
bocsi elírtam: én NEM látok benne nagy üzletet
(a kisfiam itt tekereg a kezemben)
Húúú 20 éve mikor még én voltam kisgyerek, nekem még keményen ez volt használatban, ezt múltkor tudatosították bennem a szüleim :D
Akkor még nem voltak jó kis eldobhatós pelenkák. Nem tudom, nekem már olyan természetesnek hatott, hogy vannak már ilyen szupermodern, víztartó, "intelligens" pelusok :D Dehát én is csak felnőttem valahogy, szóval... nem lehet az olyan rossz :)
A terta pelenka manapság nem a plenka funkciót látja el, de minden másra jó, így ma is szükség van rá.
A mosható pelussal kapcsolatban: valóban egy kisebb vagyon, de nagyon jól működik és egy nagyobb vagyont lehet vele megspórolni. Mi használunk moshatót és eldobhatót is és még így is jobban megéri, mint csak az eldobható. A környezetszennyezésre nem is térek ki.
Valóban jobb a cseh tetra pelenka mint a magyar. Sok magyarra van emiatt ráírva, hogy cseh, de meg sem közelíti azt a minőséget. De aki komolyan foglalkozik vele az észreveszi a boltban, hogy melyik a valódi cseh tetra. A Mü..r-ben ménet terta van, az ugyanolyan jó, mint a cseh és nagyobb is. Én látok benne nagy üzletet, mert szerintem le van fedve ez a piac. Persze ha most van rá kereslet a környezetedben akkor használjátok ki.
Nagyon jó dolog,igaz már nem a gyerek feneke alá teszik hanem inkább csak a feje alá,de egy remek találmány akár még ablakpucolásra is ha a gyerek megnö. :)
Bármily hihetetlen is,nem csak az anyáink és nagyanyáink idejében ismerték a nők,hanem még most a XXI. században,de inkább az eldobható pelenkát válasszák ugyanis olcsobb mint heti szinten mosni,kifözni a textil pelenkákat. :)))