Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Köszi, hogy előhoztad az oldalt.
Mai ebédem: quiche medvehagymával baconnal, sonkával.
Recept egy kisebb lepényhez:
Hozzávalók: egy csokor medvehagyma, kb. 5-5 dkg bacon és sonka (ha nem lett volna maradék akkor inkább 10 dkg kolozsvári szalonna).
2 tojás, kb. 1 pohárnyi tejföl, tejjel hígítható ha túl sűrű(eredetileg inkább tejszín kellene, de én így jobban szeretem) néhány dkg reszelt Trappista, egy evőkanálnyi reszelt parmezán (ízlés szerinti sajtot lehet bele tenni) só, bors, provanszi fűszerkeverék.
Kb. 6 dkg vajat (nem margarint!) 12 dkg liszttel eldörzsöltem kevés hideg vízzel gyorsan összegyúrtam, beraktam a hűtőbe.
A bacon-t és a sonkát kevés olajon kicsit megsütöttem rátettem az összevágott medvehagymát, rövid sütögetés után lefedve állni hagytam.
A tojásokat a többi hozzávalóval habverővel összekevertem.
A vékonyra nyújtott tésztával kibéleltem egy pitesütőt (sütőpapírral lefedve, nehezéket rárakva) kb. 15 percig előmelegített sütőben elősüöttem.
A póréhagymás szalonnás sonkát nagyjából elrendeztem a tésztán végül a tojásos keveréket ráöntöttem.
kb. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.
Nagyon finom
lettvolt.Nem virágzik. Be is bacna. Még közepes nagyokcsak a levelek, Világos zöldek. Ilenkora leg jobb.
Szerencsés vagy hogy nálatok van a kertben.
A piacon 10 levél = 100 forint. És ez olcsónak számít Pesten.
Bekajáltam ezek szerint ma ebédre 1 vagyont belőle.
Ez nem hagymaízű , hanem fokhagyma.......Lehet vele mindent helyettesiteni amibe amúgy fokhagyma is kell...Nálunk ma risotto volt medvehagymával és mascarpone krémmel , valami isteni....én hidegen is eszem . Elöbb fonnyasztok bele kicsit , de a végén frissenvágott szép zöldet teszek bele...
Oldalas, ha már nálatok virágzik azért nézz a levelek alá, nekem legalábbis mindig bujik ki friss a nagy levelek alatt....Tele akert hátsó része, ahol csak fák vannak amúgy és mind a család itt szedi ,mert nincs permet meg trágya rajta...
Kis brokkoli, zöldborsó, Krumpli (a krumplitól világosabb lesz a színe) Vagy más zöldet megfőzöm, melegen össze turmixolom. Leveskocka is mehet hozzá.
Tükör tojással, sült szalonnával tálalom. Így laktatóbb.
Tegnap szedtem medvehagymát mert 2 topiktársunk kért a Mit főzzek holnapból. Még nem kóstólták.
Hát mit mondjak. mondhatni CAR volt az íze eléggé már.
A kivirágzottak szélén szedtem ahol még lehetett.
Idén már nem szedek többet.
A közepes nagyságú de még világos zöld színű levelek a legfinomabbak,
Egyszerűen csak - mint a legtöbb zöldség - zsengén a legfinomabb.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek medvehagya "ügyben".
Lehet,hogy már kérdezte is ezt valaki ,akkor elnézést,hogy én újra felteszem ezt a kérdést!
Én úgy tudom,hogy ha már virágzik ez a hagyma,akkor már nem szabad fogyasztani.Tévedek vagy még ehető ilyenkor is?
Húsvétkor voltam Bakonybélbe,az erdő tele volt,de nem mertem szedni,mert a fehér virágok is csak úgy pompáztak.Erre ma a veszprémi piacon meg árultak m.hagymát.Szerintem már ilyenkor mindenhol virágzik.Várom gyors válaszaitokat.Ha még szedhető,akkor hétvégén megyek a szüleimhez a bakonyba és elmegyünk kirándulni is.
Asszony sem eszi,
De mikor csinálok olyan stefánia szerű mozaik kockát 2 pofával eszi.
Szia.
Ma voltam szedni.
Enni már nem szedek.
Ültetni valót viszont lehet szedni. Van virágja is.------> Ilyen. Ez mai.
Kűldöm postán 1 hölgynek kecskemét mellé.
Esetleg írj privit.
Sziasztok!
Oldalas! Visszaolvasgattam és látom, hogy nálad rengeteg medvehagyma van. Lehetne tőled venni esetleg? Többen vagyunk akik szeretnénk ültetni a kertünkbe, de nem találunk nagyon a közelben sehol, csak vágottat. Tudsz esetleg segíteni, vagy ajánlani valamit?
Előre köszönöm
ma benyomtam vacsihoz pár szálat.
nyersen nagyon finom.
Most olvasgatok vissza.
Köszönöm mindenkinek!
Most kicsit elment a kedvem a főzéstől, mert a legutóbbi kaja elég rossz lett..
De majd próbálkozom, hátha valami finom kisül a hagymából..
Pedig én aztán imááádom a hagymát. Mindenfélét-fajtát,ami hagyma
Na kipróbálom, hátha nem bukok le...
Persze, ne szólj neki a hagymáról, és meglátod hogy pusztítja majd.
De tényleg, "zöld izé ", ami finom, kb. ennyit lát a kész ételben aki nem tudja mi volt az alapanyag.
Oldalas, neked természetesen husival és sajttal, a sütis fáradozásodért cserébe.
A kissebb világosabb levelek a finomabbak.
Csak a piacon nem igazán van ilyen.
Általában a nagy ÖREG leveleket lehet kapni.
Párom nem eszi a hagymát...szerintetek ez lemegy neki?
Majd nem mondom meg mi van benne...
A baj az, hogy most ugyan láttam a zöldségesemnél, de amúgy nekem nem mindig elérhető a medvehagyma. Esetleg a piacon megnézem majd....
Én kérek bele husit is és sajtot is!!
MaRa05. Nem fogsz csalódni. Isteni, Én éjjel nappal eszem. Csak a kakaómba nem teszek.
A fasírozottba, sült tojáshoz, lecsóba, pörköltbe. a leves tetejére tálaláskor, vajkrémbe, friss salátákhoz, töpörtyű vagy más krémekhez, meg mindenbe.
Kár nem tudok fotót felrakni mert véletlenül zároltam a feltöltést. Most keresnem kell valakit aki megcsinálja vissza.
Sziasztok!
Addig-addig olvasgattam a topicot, míg kedvet kaptam. Hazafelé veszek is medvehagymát. Pinkpearl... a receptedet fogom elkészíteni belőle .
http://rossamela.blogspot.com/search/label/medvehagyma
http://flat-cat.hu/tag/medvehagyma/
Mint már az elöttem szólók is írták tényleg szinte bármihez felhasználható.
Egy nagyon egyszerű tésztás recept, mi nagyon szeretjük:
Spagettit kifőzöm.
Közben a vékony csíkokra vágott medvehagymát megfonnyasztom kevés vajon, ráteszek még felszeletelt gombát, azt is átsütöm, só, frissen őrölt bors kerül még rá. Amikor átpárolódott (pár perc), felengedem tejszínnel, vagy tejföllel, ebbe a szószba forgatom bele a kifőtt tésztát.
Lehet gazdagítani darált csirke vagy pulykamellel, illetve a végén szórhatsz rá reszelt sajot is.
Na, akkor én mondok négy egyszerűt is
- apróra vágod, melegszendvicskrémbe kevered
- apróra vágod, kőrzözöttbe kevered
- apróra vágod, uborkasalátába kevered
- petrezselymes krumpli helyett medvehagymás krumplit készítesz (ugyanúgy, csak kicseréled a két növénykét)
MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA - recept
MEDVEHAGYMÁS TÓCSNI - recept
MEDVEHAGYMA KRÉMLEVES - recept
MEDVEHAGYMÁS RAKOTT KRUMPLI - recept
MEDVEHAGYMÁS CSIGA - recept
MEDVEHAGYMÁS KUCSMAGOMBA - recept
MEDVEHAGYMÁS KRUMPLIPÜRÉ - recept
MEDVEHAGYMÁS OMLETT - recept
MEDVEHAGYMÁS SAJTKRÉM - recept
MEDVEHAGYMA - amit tudni érdemes
Töki? Az fincsi. De azért hagymát én teszek bele + ba.
Tudod én fűszeresebben is eszem.
szia
én innen csináltam a héten a sütit és a gnocchit is készülök...most ettünk először medvehagymát...nem gondoltam, hogy ennyire fincsi
http://praktikaksokgyerekhez.blogspot.com/searc h/label/medvehagyma
Szia. Vannak kutyák.
Még kell szednem és eltennem mert a magaméra nem volt idő,
Szia!
A húsvéti húst pl.rendszerint medvehagymával pácoljuk,legyen az bárány,vagy disznóhús,mindegy.
Bármilyen levesbe,vagy ételbe finom,amibe a múgy hagymát,vagy fokhagymát tennél.Körözöttbe,szendvicsre,nyersen salátákba,kitűnő!Ez utóbbi azért is jó,mert így megörzi eredeti állagát,ízét,vitaminjait.
Szia!
vajaskenyerrel is finom,de fozelekbe is-spenotba peldaul-kituno, de juhturos spagettira,gnoccira is isteni , tonhalas tesztaba, pogacsaba, kenyerbe,muffinba,vajkrembe,krumplipurebe osszevagva.
Jo fozocsket :)
fú, a nosalty-t énis ajánlom! Nagyon jó! medvehagymás mindenféle is van!
Sok csomagot adok fel minden évben a barátaimnak ide a 2 főzős topikokba ahová évek óta járok irogatok és találkozunk is. Már nem győzöm szedni. De a csajok örülnek neki, én pedig szívesen kűldök minsig mert volt rá időm.
Gyökereset is kérnek. Van ahol meg is marad ha jó helyre ültetik.
Ládába, cserépben is megél.
1. Feladás elött-------------------------->
2. gyökerestől.
3-4, feldolgozás elött.
Én a Mecsekben Baranyában lakom. Sok -rengeteg van belőle. A nedves árnyékos helyet kedveli. Most rengeteg van. Szedni csak addig ajánlott míg kivirágzik.
Én tartósítom is télire. Az ízee isteni. Rengeteg fotós receptem van.
A vele pácolt hús illata-íze utánozhatatlan.
Barbidú. Holnap reggeltől itt vagyok szívesen válaszolok minden kérdésedre.
Fotókkal ilusztrált SAJÁT receptekkel is szolgálhatok.
Nahát, nahát!
Azt hittem, csak vadon terem, és kiderül, kertbe is lehet ültetni!
medvehagyma receptek
(beírod, és előjönnek! Ilyen ecccerűűűen!)
Én sajnos, nem ismerem, felénk nincs.
Szia!
Menj a www.nosalty.hu -ra! Szuper recepteket találhatsz ott minden témában, de most a medvehagymás receptek külön ki is vannak emelve.
Jó keresgélést!
Üdv:
Amon
Szia!
Nekünk a favorit a pogácsa! A mélyhűtőbe be is kerültek az idei adagok.
http://www.konyhamester.hu/hirdetes/medvehag yma/medvehagyma.htm
Ez a recept mindenkinek bevált.
Ha a spenótot szeretitek, akkor ezzel is próbáljátok ki a főzeléket. Mivel alapból fokhagyma ízű, így egy nagyon hasonló íz jön ki belőle.
A leves is jó.
Igazából nálunk üresen, vagy salátának fogy el a legtöbb.
Bármit.
De tényleg. Amihez a hagyma vagy a snidling jó, ahhoz használd nyugodtan.
Láttam belőle pestót, levest, salátát, ettem pogácsába sütve és rántottában.
http://www.ritakonyhaja.hu/etlap/teszta etelek/3179-medvehagymas-zsemlegomboc-gombamartassal-recept- .html
http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/aprosu temenyek/3164-tokmagos-medvehagymas-pogacsa-recept-.html
http://www.ritakonyhaja.hu/etlap/levesek/3159-glute nmentes-medvehagyma-kremleves-recept-.html
http: //www.ritakonyhaja.hu/egeszseg-konyha/elteto-alapanyagok/316 7-medvehagyma-csodanoveny-ami-meregtelenit.html
Rem élem mennek a linkek. Ha nem, akkor Rita konyhája :-)