Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Medvehagymából mit?

Torolt_felhasznalo_248363
Torolt_felhasznalo_248363
Létrehozva: 2011. Április 21. 22:32

Sziasztok!

 

Érdeklődnék, hogy medvehagymából milyen ételt lehet csinálni?

 

Ha tud valaki konkrét receptet v. oldalt, azt is megköszönöm!

  1. 2012. március 24. 22:2042.

    Köszi, hogy előhoztad az oldalt.

     

    Mai ebédem: quiche medvehagymával baconnal, sonkával.

     

    Recept egy kisebb lepényhez:

    Hozzávalók: egy csokor medvehagyma, kb. 5-5 dkg bacon és sonka (ha nem lett volna maradék akkor inkább 10 dkg kolozsvári szalonna).

     

    2 tojás, kb. 1 pohárnyi tejföl, tejjel hígítható ha túl sűrű(eredetileg inkább tejszín kellene, de én így jobban szeretem) néhány dkg reszelt Trappista, egy evőkanálnyi reszelt parmezán (ízlés szerinti sajtot lehet bele tenni) só, bors, provanszi fűszerkeverék.

     

    Kb. 6 dkg vajat (nem margarint!) 12 dkg liszttel eldörzsöltem kevés hideg vízzel gyorsan összegyúrtam, beraktam a hűtőbe.

     

    A bacon-t és a sonkát kevés olajon kicsit megsütöttem rátettem az összevágott medvehagymát, rövid sütögetés után lefedve állni hagytam.

     

    A tojásokat a többi hozzávalóval habverővel összekevertem.

     

    A vékonyra nyújtott tésztával kibéleltem egy pitesütőt (sütőpapírral lefedve, nehezéket rárakva) kb. 15 percig előmelegített sütőben elősüöttem.

     

    A póréhagymás szalonnás sonkát nagyjából elrendeztem a tésztán végül a tojásos keveréket ráöntöttem.

     

    kb. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.

     

    Nagyon finom lett volt.

    előzmény:
    oldalas (41)
    2012-03-22  14:35
  2. 2012. március 22. 14:3541.

    Nem virágzik. Be is bacna. Még közepes nagyokcsak a levelek, Világos zöldek. Ilenkora leg jobb.

    Szerencsés vagy hogy nálatok van a kertben.

    A piacon 10 levél = 100 forint. És ez olcsónak számít Pesten. 

    Bekajáltam ezek szerint ma ebédre 1 vagyont belőle. 

    előzmény:
    Maja Sager (40)
    2012-03-22  13:55
  3. 2012. március 22. 13:5540.

    Ez nem hagymaízű , hanem fokhagyma.......Lehet vele mindent helyettesiteni amibe amúgy fokhagyma is kell...Nálunk ma risotto volt medvehagymával és mascarpone krémmel , valami isteni....én hidegen is eszem . Elöbb fonnyasztok bele kicsit , de a végén frissenvágott szép zöldet teszek bele...

    Oldalas, ha már  nálatok virágzik azért  nézz a levelek alá, nekem legalábbis mindig bujik ki friss a nagy levelek alatt....Tele akert  hátsó része, ahol csak fák vannak amúgy és mind  a család itt szedi ,mert nincs permet meg trágya rajta...

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_209244 (25)
    2011-04-22  09:43
  4. 2012. március 22. 01:1239.

    Kis brokkoli, zöldborsó, Krumpli (a krumplitól világosabb lesz a színe)  Vagy más zöldet megfőzöm, melegen össze turmixolom. Leveskocka is mehet hozzá.

    Tükör tojással, sült szalonnával tálalom. Így laktatóbb.

    előzmény:
    burkusvali (37)
    2011-04-30  07:36
  5. 2012. március 22. 00:5538.
    Nálunk VÉGRE kb 1-2 hete van már medvehagyma. Isteni íz, Hú de bekajálok belőle 
    előzmény:
    CsillagViki (35)
    2011-04-29  20:03
  6. 2011. Április 30. 07:3637.
    hagyma levest,stb.gyakorlatilag mindent lehet belőle csinálni ( a vöröshagymát helyesttesítheti)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  7. 2011. Április 30. 07:2936.

    Tegnap szedtem medvehagymát mert 2 topiktársunk kért a Mit főzzek holnapból. Még nem kóstólták. 

    Hát mit mondjak. mondhatni CAR volt az íze eléggé már.

    A kivirágzottak szélén szedtem ahol még lehetett.

    Idén már nem szedek többet. 

     A közepes nagyságú de még világos zöld színű levelek a legfinomabbak,

     

    előzmény:
    CsillagViki (35)
    2011-04-29  20:03
  8. 2011. Április 29. 20:0335.
    Akkor is meg lehet enni, amikor már virágzik.
    Egyszerűen csak - mint a legtöbb zöldség - zsengén a legfinomabb.
    előzmény:
    Tündérke36 (34)
    2011-04-29  19:55
  9. 2011. Április 29. 19:5534.

    Sziasztok!

    Tanácsot szeretnék kérni tőletek medvehagya "ügyben".

    Lehet,hogy már kérdezte is ezt valaki ,akkor elnézést,hogy én újra felteszem ezt a kérdést!

    Én úgy tudom,hogy ha már virágzik ez a hagyma,akkor már nem szabad fogyasztani.Tévedek vagy még ehető ilyenkor is?

    Húsvétkor voltam Bakonybélbe,az erdő tele volt,de nem mertem szedni,mert a fehér virágok is csak úgy pompáztak.Erre ma a veszprémi piacon meg árultak m.hagymát.Szerintem már ilyenkor mindenhol virágzik.Várom gyors válaszaitokat.Ha még szedhető,akkor hétvégén megyek a szüleimhez a bakonyba és elmegyünk kirándulni is.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248363 (1)
    2011-04-21  22:32
  10. 2011. Április 28. 15:2033.

    Asszony sem eszi,

    De mikor csinálok olyan stefánia szerű   mozaik kockát 2 pofával eszi. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_209244 (28)
    2011-04-22  10:06
  11. 2011. Április 28. 15:1232.

    Szia.

    Ma voltam szedni.

    Enni már nem szedek.

    Ültetni valót viszont lehet szedni. Van virágja is.------> Ilyen.  Ez mai.

    Kűldöm postán 1 hölgynek kecskemét mellé. 

    Esetleg írj privit. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_209244 (31)
    2011-04-28  09:01
  12. Torolt_felhasznalo_209244
    Torolt_felhasznalo_209244
    2011. Április 28. 09:0131.

    Sziasztok!

     

    Oldalas! Visszaolvasgattam és látom, hogy nálad rengeteg medvehagyma van. Lehetne tőled venni esetleg? Többen vagyunk akik szeretnénk  ültetni a kertünkbe, de nem találunk nagyon a közelben sehol, csak vágottat. Tudsz esetleg segíteni, vagy ajánlani valamit?

    Előre köszönöm

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  13. Torolt_felhasznalo_248363
    Torolt_felhasznalo_248363
    2011. Április 22. 22:1530.

    ma benyomtam vacsihoz pár szálat.

     

    nyersen nagyon finom.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  14. Torolt_felhasznalo_248363
    Torolt_felhasznalo_248363
    2011. Április 22. 14:0129.

    Most olvasgatok vissza.

     

    Köszönöm mindenkinek!

     

    Most kicsit elment a kedvem a főzéstől, mert a legutóbbi kaja elég rossz lett..

    De majd próbálkozom, hátha valami finom kisül a hagymából..

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  15. Torolt_felhasznalo_209244
    Torolt_felhasznalo_209244
    2011. Április 22. 10:0628.

    Pedig én aztán imááádom a hagymát. Mindenfélét-fajtát,ami hagyma  

    Na kipróbálom, hátha nem bukok le...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  16. 2011. Április 22. 09:5327.

    Persze, ne szólj neki a hagymáról, és meglátod hogy pusztítja majd.

    De tényleg, "zöld izé ", ami finom, kb. ennyit lát a kész ételben aki nem tudja mi volt az alapanyag.

     

     

     

    Oldalas, neked természetesen husival és sajttal, a sütis fáradozásodért cserébe.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_209244 (25)
    2011-04-22  09:43
  17. 2011. Április 22. 09:4626.

    A kissebb világosabb levelek a finomabbak.

    Csak a piacon nem igazán van ilyen.

    Általában a nagy ÖREG leveleket lehet kapni. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_209244 (25)
    2011-04-22  09:43
  18. Torolt_felhasznalo_209244
    Torolt_felhasznalo_209244
    2011. Április 22. 09:4325.

    Párom nem eszi a hagymát...szerintetek ez lemegy neki?

    Majd nem mondom meg mi van benne...

    A baj az, hogy most ugyan láttam a zöldségesemnél, de amúgy nekem nem mindig elérhető a medvehagyma. Esetleg a piacon megnézem majd....

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  19. 2011. Április 22. 09:3724.

    Én kérek bele husit is és sajtot is!! 

    MaRa05. Nem fogsz csalódni. Isteni,  Én éjjel nappal eszem. Csak a kakaómba nem teszek.

    A fasírozottba, sült tojáshoz, lecsóba, pörköltbe. a leves tetejére tálaláskor, vajkrémbe, friss salátákhoz, töpörtyű vagy más krémekhez, meg mindenbe.  

    Kár nem tudok fotót felrakni mert véletlenül zároltam a feltöltést. Most keresnem kell valakit aki megcsinálja vissza. 

    előzmény:
    pinkpearl (20)
    2011-04-22  09:13
  20. 2011. Április 22. 09:3623.
    Jó étvágyat hozzá!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_209244 (22)
    2011-04-22  09:15
  21. Torolt_felhasznalo_209244
    Torolt_felhasznalo_209244
    2011. Április 22. 09:1522.

    Sziasztok!

     

    Addig-addig olvasgattam a topicot, míg kedvet kaptam. Hazafelé veszek is medvehagymát. Pinkpearl... a receptedet fogom elkészíteni belőle .

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  22. 2011. Április 22. 09:1421.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248363 (1)
    2011-04-21  22:32
  23. 2011. Április 22. 09:1320.

    Mint már az elöttem szólók is írták tényleg szinte bármihez felhasználható.

     

    Egy nagyon egyszerű tésztás recept, mi nagyon szeretjük:

    Spagettit kifőzöm.

    Közben a vékony csíkokra vágott medvehagymát megfonnyasztom kevés vajon, ráteszek még felszeletelt gombát, azt is átsütöm, só, frissen őrölt bors kerül még rá. Amikor átpárolódott (pár perc), felengedem tejszínnel, vagy tejföllel, ebbe a szószba forgatom bele a kifőtt tésztát.

     

    Lehet gazdagítani darált csirke vagy pulykamellel, illetve a végén szórhatsz rá reszelt sajot is.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248363 (1)
    2011-04-21  22:32
  24. 2011. Április 22. 09:0819.

    Na, akkor én mondok négy egyszerűt is

     

    - apróra vágod, melegszendvicskrémbe kevered

     

    - apróra vágod, kőrzözöttbe kevered

     

    - apróra vágod, uborkasalátába kevered

     

    - petrezselymes krumpli helyett medvehagymás krumplit készítesz (ugyanúgy, csak kicseréled a két növénykét)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248363 (1)
    2011-04-21  22:32

Címlap

top