Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Szeresd meg a kölest és a bulgurt!

N?k Lapja Café
Létrehozva: 2011. szeptember 22. 10:58
A köles, a hajdina meg a bulgur tipikusan a biokoszton élők íztelen, élvezhetetlen kajája, amit a krumpliszerető család rád borítana, ha feltálalnád nekik. Ha eddig ezt gondoltad, akkor ideje újra nekifutni a témának, és megtanulni, hogy ezekből a gabonákból igenis készíthető finom étel. Ízbolygó megmutatja, hogyan.

Tovább a cikkre...
  1. 2011. szeptember 26. 11:3021.
    előzmény:
    szőrész (19)
    2011-09-24  00:55
  2. 2011. szeptember 24. 02:4120.

    Töltött káposzta gerslivel

    http://www.youtube.com/watch?v=ntpdOVKqovg

    előzmény:
    szőrész (19)
    2011-09-24  00:55
  3. 2011. szeptember 24. 00:5519.

     

     Ha marad főtt köles, megcsurgatom mézzel és mákot rá, vagy diót!

    előzmény:
    pflaume (7)
    2011-09-22  12:07
  4. 2011. szeptember 24. 00:5418.

     

    Hajdinát mindig szárazon, zsiradék nélkül megpirítom főzés előtt, kétszeres vízzel felöntve párolom.

     

    Olyan lesz, mint a tarhonya.

    előzmény:
    antironia (5)
    2011-09-22  11:46
  5. 2011. szeptember 24. 00:5117.

     

     Akármilyen rakottasba rizs helyett, de mindig ELŐFŐZÖM.

     

    Kétszeres vízzel főzöm, nagyon kis lángon, jól befedve párolom, majd becsomagolom ruhába, hadd puhuljon!

     

    Nem málik szét és nem lesz csuszpájz belőle, megtartja a gömböcségét.

     

    A töltött káposztát is már csak gerslivel.

     

    Húsgombócok paradicsommártásban, sós vízben kifőzöm a gombócokat, a felét kihalászom, utána zutty a paradicsom, a kihalászott mellé kockára vágott főtt karalábé, és habarás, ez nálunk a "töltött" karalábé.

    Miután a legnagyobb jóindulattal sem főttek át a karalábéba töltöttek, a szóló gombócok viszont ugyanannyi idő alatt már szétfőttek.

     

    Most éppen megfőztem egy kávéspohárnyit, holnap rakott káposzta lesz.

     

    Ha adhatok egy programajánlót is, vasárnap Vecsésen Káposztafeszt!

    előzmény:
    Lióra (14)
    2011-09-23  20:52
  6. 2011. szeptember 23. 23:0416.

    Zöldséges fasírt gerslivel.

     

    http://www.kaldeneker.hu/kaldeneker/videok/ edd-magad-vekonyra-zoldseges-arpagyongye-fasirt-videorecept. html

     

     

     

     

    Zöldséglevesbe is szoktuk belefőzni.

     

     

    Vagy:ugyanúgy,mint a rizst,hagymásan készítjük

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_325942 (15)
    2011-09-23  21:31
  7. Torolt_felhasznalo_325942
    Torolt_felhasznalo_325942
    2011. szeptember 23. 21:3115.

    Szia!

     

    Nem sokszor de szoktam gerslis lecsót készíteni.

     

    Ezt egy Csongrád-Bokroson megrendezett bióétel és egészségnapi rendezvényen tanultam évekkel ezelőtt.

     

    Amikor a lecsóban már benne van minden és csak összeforralni kell, illetőleg a hagyma , paprika és paradicsom ereszti a levét  egy  maréknyi gyöngyárpát beleszórsz.

     

    Első alkalommal nem árt odafigyelni és kitapasztalni, hogy mennyire hamar készül el a lecsó , illetőleg a benne lévő gersli is megfőtt- e.

     

    Semmi gubanc nincs vele.Nagyon finom.

     

    Amúgy soha semmi ilyesmit nem szoktam a lecsóba belefőzni, kizárólag ezt az egyet.Mi inkább külön készítjük el például a rizst.Nem keverem össsze mással.

     

    Én legelőször egy kisebb adagot készítettem a próba miatt.

    előzmény:
    Lióra (14)
    2011-09-23  20:52
  8. 2011. szeptember 23. 20:5214.
    Hántolt árpára tud valaki jó receptet?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  9. 2011. szeptember 22. 13:5013.
    Nagyon ritkán, de azért szoktunk ilyeneket enni. A múltkor nagyon megkívántuk a császármorzsát, de nem volt itthon búzadara, csak köles. Így abból csináltam és mit mondjak: isteni lett! A férjemnek nem árultam el, hogy abból készült, csak miután megette, de még neki is ízlett, pedig ő egy külön történet, már ami a válogatósságát illeti!
    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2011-09-22  10:58
  10. 2011. szeptember 22. 13:2912.
    Én nagyon szeretném a kölest enni, de egyszer amikor kipróbáltam az első falat után majdnem orvost kellett hívni, rögtön kiütött rajtam, az egész testem vörös és égő lett, a gyors calcium bevétele mentett meg az orvostól. Valami van benne amire allergiás reakcióm volt. azóta nem próbáltam, mert nagyon rosszúl voltam.
    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2011-09-22  10:58
  11. 2011. szeptember 22. 12:5211.
    En mindet szeretem, kedvenceim a hajdina es a quinoa. Az amarantot talan nem annyira, de azt is megeszem ;-)
    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2011-09-22  10:58
  12. Torolt_felhasznalo_868256
    Torolt_felhasznalo_868256
    2011. szeptember 22. 12:4710.

    Mindegyiketr szeretem, évek óta használom. Semmi sem ízetlen, minden a fűszerezéstől függ.

    A hajdinát is meg lehet jól csinálni. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  13. 2011. szeptember 22. 12:199.
    Én sem értem....íztelennek én sem nevezném őket!!!
    előzmény:
    sokmaci (8)
    2011-09-22  12:13
  14. 2011. szeptember 22. 12:138.
    Nem értem miért írják íztelen kajának,pedig lehet belőlük készíteni finomat csak meg kell tanulni.
    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2011-09-22  10:58
  15. 2011. szeptember 22. 12:077.
    A hajdinát sajna én sem bírom megenni, "bűn" rossznak érzem az ízét! Viszont kölesből szoktam fasírtot csinálni és egy édes változatot, mégpedig úgy, hogy egy csésze kölest megmosok felöntöm háromszoros mennyiségű tejjel (kis víz is mehet bele) citromhéjat, vaníliáscukrot teszek bele és kb. 20 perc alatt puhára főzöm kis lángon. A végén lehet még édesíteni cukorral, vagy egyéb édesítő szerrel. Mazsola, vagy más aszaltgyümölcs feldobja! Nagyon finom,  hasonló az íze a rizsfelfújthoz. 
    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2011-09-22  10:58
  16. Torolt_felhasznalo_325942
    Torolt_felhasznalo_325942
    2011. szeptember 22. 11:596.

    Miért van az, hogy a kölest és keserűnek érzem????

     

    Kipróbáltam egyszerűen keserű.

     

     

    A hajdina viszont ízlik.Különösen borsóval együtt nagyon jó ízű.

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2011-09-22  10:58
  17. 2011. szeptember 22. 11:465.

    Akkor a hajdinát kerülni fogom.... :-)))

     

     

    előzmény:
    Passenger (4)
    2011-09-22  11:12
  18. 2011. szeptember 22. 11:124.
    a hajdina ótvar büdös és baromi kellemetlen ízű...nem tudom hogy lehet az megenni.a kölesgolyó viszont finom.
    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2011-09-22  10:58
  19. 2011. szeptember 22. 11:083.

    A bulgur (búzatöret) tényleg nagyon finom, épp két napja írtam be egy isteni receptet a menzás topikba.

     

    Kölest már vettem, de még nem próbáltam ki. :))

     

     

    előzmény:
    Nők Lapja Cafe (1)
    2011-09-22  10:58
  20. 2011. szeptember 22. 10:582.
    Kolesbol isteni fasirtot is lehet csinalni.

    Magyaros kolesfasirt:

    http://szedermezo.blogspot.com/2011/09/egyben-sult-magyar os-kolesfasirt-ovo.html
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     

Címlap

top