Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szeresd meg a kölest és a bulgurt!
2011-09-22 10:581.
Létrehozva: 2011. szeptember 22. 10:58
A köles, a hajdina meg a bulgur tipikusan a biokoszton élők íztelen, élvezhetetlen kajája, amit a krumpliszerető család rád borítana, ha feltálalnád nekik. Ha eddig ezt gondoltad, akkor ideje újra nekifutni a témának, és megtanulni, hogy ezekből a gabonákból igenis készíthető finom étel. Ízbolygó megmutatja, hogyan.
Tovább a cikkre...
Tovább a cikkre...
Töltött káposzta gerslivel
http://www.youtube.com/watch?v=ntpdOVKqovg
Ha marad főtt köles, megcsurgatom mézzel és mákot rá, vagy diót!
Hajdinát mindig szárazon, zsiradék nélkül megpirítom főzés előtt, kétszeres vízzel felöntve párolom.
Olyan lesz, mint a tarhonya.
Akármilyen rakottasba rizs helyett, de mindig ELŐFŐZÖM.
Kétszeres vízzel főzöm, nagyon kis lángon, jól befedve párolom, majd becsomagolom ruhába, hadd puhuljon!
Nem málik szét és nem lesz csuszpájz belőle, megtartja a gömböcségét.
A töltött káposztát is már csak gerslivel.
Húsgombócok paradicsommártásban, sós vízben kifőzöm a gombócokat, a felét kihalászom, utána zutty a paradicsom, a kihalászott mellé kockára vágott főtt karalábé, és habarás, ez nálunk a "töltött" karalábé.
Miután a legnagyobb jóindulattal sem főttek át a karalábéba töltöttek, a szóló gombócok viszont ugyanannyi idő alatt már szétfőttek.
Most éppen megfőztem egy kávéspohárnyit, holnap rakott káposzta lesz.
Ha adhatok egy programajánlót is, vasárnap Vecsésen Káposztafeszt!
Zöldséges fasírt gerslivel.
http://www.kaldeneker.hu/kaldeneker/videok/ edd-magad-vekonyra-zoldseges-arpagyongye-fasirt-videorecept. html
Zöldséglevesbe is szoktuk belefőzni.
Vagy:ugyanúgy,mint a rizst,hagymásan készítjük
Szia!
Nem sokszor de szoktam gerslis lecsót készíteni.
Ezt egy Csongrád-Bokroson megrendezett bióétel és egészségnapi rendezvényen tanultam évekkel ezelőtt.
Amikor a lecsóban már benne van minden és csak összeforralni kell, illetőleg a hagyma , paprika és paradicsom ereszti a levét egy maréknyi gyöngyárpát beleszórsz.
Első alkalommal nem árt odafigyelni és kitapasztalni, hogy mennyire hamar készül el a lecsó , illetőleg a benne lévő gersli is megfőtt- e.
Semmi gubanc nincs vele.Nagyon finom.
Amúgy soha semmi ilyesmit nem szoktam a lecsóba belefőzni, kizárólag ezt az egyet.Mi inkább külön készítjük el például a rizst.Nem keverem össsze mással.
Én legelőször egy kisebb adagot készítettem a próba miatt.
Mindegyiketr szeretem, évek óta használom. Semmi sem ízetlen, minden a fűszerezéstől függ.
A hajdinát is meg lehet jól csinálni.
Miért van az, hogy a kölest és keserűnek érzem????
Kipróbáltam egyszerűen keserű.
A hajdina viszont ízlik.Különösen borsóval együtt nagyon jó ízű.
Akkor a hajdinát kerülni fogom.... :-)))
A bulgur (búzatöret) tényleg nagyon finom, épp két napja írtam be egy isteni receptet a menzás topikba.
Kölest már vettem, de még nem próbáltam ki. :))
Magyaros kolesfasirt:
http://szedermezo.blogspot.com/2011/09/egyben-sult-magyar os-kolesfasirt-ovo.html