Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Gyógyszeres üveg

Luciababa
Létrehozva: 2011. november 7. 13:48

Sziasztok!

Vettem ma patikában olajat, és maga a csomagolás és a magi díj dupla annyi volt mint maga az olaj.

Kérdésem, hogy ha én ezt az üveget kimosom, és visszaviszem h ebbe kérek olajat, akkor adnak?

50gramosban adtak 30-at, de nem bánnám ha máskor teliadnák.

Szerintetek ez működik?

  1. 2011. november 29. 12:2017.

    A lejárt gyógyszereket (itt a gyári készítményekre gondolok) vagy a patikában a vevők által hozzáférhető helyen kell kihelyezni, ahol bárki beledobhatja lejárt gyógyszerét, vagy a gyógyszertár más területein is tartható-ez esetben a gyógyszerész, gyógyszertári asszisztens dolga, hogy belehelyezze a visszahozott gyógyszert. (a patika dönti el, de az az általános, hogy a kiadó részben-az officinában- található meg.)

    Ilyen lejárt gyógyszer gyűjtőt minden patika köteles tartani.

     

    A lejárt magisztrális készítményket a gyógyszertárnak kell visszavenni és maga intézkedni a megsemmisítésről, elszállításról.

    előzmény:
    nesze-itt-a-mese (16)
    2011-11-29  04:49
  2. 2011. november 29. 04:4916.
    ok, ez a tegelyes mizeria tiszta sor es logikus. A lejart gyogyszerekkel mi a helyzet? otthon leadhatjak az emberek a patikusnak ?Nyilvan , mert nekik megvan a megfelelo tarolojuk hozza, vagy az emberek a haztartasi kukaban kell, hogy kidobjak?vagy WC-n lehuzzak..csak kivancsi vagyok..
    előzmény:
    pepeszte (15)
    2011-11-28  22:47
  3. 2011. november 28. 22:4715.

    Nem árulok zsákbamacskát. Már most jelzem, hogy gyógyszerész vagyok. A másik oldal szemszögéből is érdemes talán megvizsgálni a dolgokat. Íme: 

     

    Gyógyszertárak nem használhatnak fel újra visszahozott csomagolóanyagokat. Sem üveget, sem kupakot, sem tégelyt, vagy hintőporos dobozt...

    Mivel nem tudják megfelelően kimosni, fertőtleníteni.

    A jogszabály valójában kettős, mert egyrészt az érvényben lévő gyógyszerkönyv tiltja a csomagolóanyagok újra felhasználását, másrész a betéti díjas csomagolók (üveg) visszaválthatóak. Itt a patika jogosult dönteni.

    De komolyan, miért is vennék vissza, ha utána mehet a kukába?

    Vagy ha visszaveszik lehet mégsem oda megy?

     

    Minek örülnének jobban? Egy olyan patikának, olyan jogszabályi háttérnek (ami érvényben is van), ahol SENKITŐL nem veszik vissza az üvegeket, így biztosak lehetnek benne, hogy a megvásárolt készítmény tiszta üvegben van, vagy egy olyannak, ahol visszakapják a 40-50Ft-okat az üvegért, de lehet a köptetőjük üvegében előtte egy rühesség elleni készítmény volt, amit visszahozott előző tulajdonosa?

     

    A gyógyszertárak nem rendelkeznek speciális tisztító, sterilező berendezésekkel, még ha nagyon alaposan elmossák is az üveget, az sem megfelelően higiénikus. (nyilván ezért is tiltja a jogszabály)

     

    Másrészt ha lennének megfelelő tisztító készülékek az mennyi vegyszert, vizet, áramot... használna fel? Mennyivel lenne környezetbarátabb, mint kidobni az üveget? (ha annyira figyel valaki a környezetére, akkor mossa ki és vigye el szelektív gyűjtőbe)

     

    Azt nem értem, hogy az emberek fenn vannak akadva a gyógyszertári csomagolóanyagok árán, de nem gondolják, hogy a gyógyszerek árába ugyanúgy bele van kalkulálva a csomagolási költség?

    A gyógyszergyártók nem ajándékba adják, hanem beleépítik az árba, csak a blokkon nem szerepel külön, hogy 28 darab tabletta +2bliszter +1 papír kartondoboz +1 betegtájékoztató papír + nyomtatási költség...  

     

    De ugyanez a kozmetikumoknál. Egy akármilyen márkás arckrémnél a külcsíny többe kerül, mint maga a tartalom. Egy szép üveg, vagy porcelán fiola többe kerül a krémnél és még haszon is van rajta!

    (Egy régebbi arckrém összetételére bukkantam nemrég. A mai napig több ezer forintért árult, gyönyörűen csomagolt krém ára néhány száz forint.)

    Ezen miért nem háborodik fel senki???

     

    A magisztrális díjon is fel lehet háborodni, csak az emberek azt nem látják mennyi munka van egy készítménnyel.

    Néha úgy látom sokkal egyszerűbb lenne magisztrális készítményekkel nem foglalkozniuk a patikáknak, de akkor ugye hol marad a szakma. Ahhoz mit szólnának, ha egy vállrándítással elintéznénk, hogy nincs sebbenzin és nem is lesz. Nekünk csak könnyebbség lenne! De nem a haszonért választottuk (azt hiszem a többség nevében beszélhetek) ezt a hivatást, hanem minden szépségéért és ennek a labormunka ugyanúgy része!

     

    Sem a csomagolóanyagokon, sem az alapanyagokon nincs nagy haszna a patikáknak! Az áruk szabályozott, a patika nem kénye-kedve szerint állítja be. (átlag 10% körül mozog)

    Ennek ellenére sok munka van vele. Azért nézzük is meg egészen pontosan mennyi?

    Az alapanyag beérkezik a patikába. Minden alapanyagot bevizsgálunk. (az ehhez szükséges reagenscsomagot évente meg kell vennie a patikának, ami nem 5-10ezer forint!). Az elvégzett vizsgálatokat rögzíteni kell. (a keletkezett mostalant -ami néha igen nehezen oldódó csapadék- elmosogatni: VÍZ+MOSOGATÓSZER+IDŐ).

    Az alapanyagok nagy része a gyógyszertárban nem használható csomagolásban érkezik. Ezeket megfelelő edényzetbe töltjük, amit szintén külön naplóban vezetünk. (impleálási napló)

    Ha mondjuk szimpla kiszerelésről van szó (egy alkohol, vagy ricinusolaj...) nyilván azt is külön, kiszerelési naplóban vezetjük. Sorszámot kap, megírjuk a megfelelő szignatúrát, felcimkézzük...

    Ha készítős gyógyszerről van szó, akár egy kanalas, akár egy kenőcs, azt a gyógyszerész készíti, dokumentálja a laboratóriumi naplóban, majd a kiszerelési naplóban is, miután a megfelelő mennyiségű dózisra osztja. (itt is keletkezik mosatlan)

    Egy kúp öntése, vagy egy osztott por készítése nem 10 perces munka...

    A kész termékeket időről időre szúrópróbaszerűen ellenőrizni kell. (erre megint van egy belső ellenőrzési napló, amit vezetni kell)

     

    Mindamellett a szaktudást is meg szokták fizetni (a könyvelőnek ki hánytorgatja fel, hogy az adóbevallását milyen gyorsan meg tudja csinálni, vagy a magánorvosnak a szakmai konzultációt, ahol kézzelfogható terméket nem kapott? A tudásukat fizetjük meg, amihez mi nem értünk.)

    Az hogy a gyógyszertárban kiadott magisztrális készítmények olyan minőségüek, amilyenek, az azért van mert értünk hozzá. Mert tudjuk, mit hogyan kell tárolni, milyen sorrendben kell a különböző alapanyagokat "összekeverni", hogy a végén a megfelelő terméket kapjuk, mikor a kezükbe adjuk a gyógyszert el is tudjuk mondani, hogyan, mennyiszer, miért... kell használni.

     

    Elnézésüket kérem a kissé felháborodott hangnemért!

    A mindennapokban sokszor próbáljuk türelmesen elmagyarázni, miért is van, hogy nem vesszük vissza, de ára van és - bár én azt gondolnám, hogy egy ilyen magyrázatot elfogad és megért a kedves vevő- de nem. A legtöbbször olyan hangnemet engednek meg maguknak, hogy a piacon is szégyelném magam, nemhogy egy gyógyszertárban! Megértem, hogy minden forint számít, de...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  4. 2011. november 7. 16:5114.

    Szia!

    Az üresüvegeket nem lehet visszavenni.Ugyanez a helyzet a tégelyekkel is.Rá is van irva.

    De ha kér a beteg valamit, akkor természetesen beletölthető amit kér.

    Az, hogy ő mit tartott előtte benne, az már más tészta...

    A magi dijakat sem a patika állapitja meg, hanem a tb.Ebbe bele sem lehet nyúlni,fix.

    előzmény:
    Luciababa (1)
    2011-11-07  13:48
  5. 2011. november 7. 14:5013.

    Miért is cselekednének Magyarárországon ésszerűen legalább a patikusok...

    Pedig simán működne ez az üvegvisszaváltósdi, de hát tényleg egyszerűbb fillérekért beszerezni az üveget és eladni 60ftért, ugyanannyiért, amennyibe az én kis olajam kerül, bár olvastam már cifrábbakat is magi dííjjal kapcsolatban

    előzmény:
    rnegabi (12)
    2011-11-07  14:43
  6. 2011. november 7. 14:4312.

    Igen én is úgy tudom, hogy kötelesek lennének visszavenni az üvegeket, de sajna Szegeden semelyik patika nem veszi vissza! Hatalmas nagy betűkkel ki is táblázzák, hogy az üres üvegeket nem áll módjukban visszaváltani..

    Én is úgy gondolom, hogy pusztán bevételük növelése céljából nem adnak tisztára mosott üvegben ki bizonyos szereket. Főleg, ha ott vásároltam előtte is az üvegben lévő cuccot. Pl mikor apukám lábát amputálták, és a sebét kötözgetni kellet, havi több tucat hidrogénperoxidos üveget dobtam a kukába, mert a patikában nem voltak hajlandóak újratölteni! Mindig meg kellett pluszban venni az üveget is, ami aztán a kukában végezte..

     

    előzmény:
    andi*1970 (9)
    2011-11-07  14:21
  7. 2011. november 7. 14:3811.

    Akkor ti szerencsések vagytok.

    Itt a városunkban tuti összebeszélt az összes patika, hogy egyik se vegye vissza az üvegeket

    előzmény:
    cactusgirl (8)
    2011-11-07  14:16
  8. 2011. november 7. 14:2510.
    Akkor ezek szerint az lesz a legbiztosabb ha felhívom őket :D
    előzmény:
    andi*1970 (9)
    2011-11-07  14:21
  9. 2011. november 7. 14:219.
    Érdekes, mert a patikák állandóan változtatják az üveghez tartozó szabályokat. Miskolcon én is gyakran próbálok saját üvegbe kérni pl. sebbenzint, vagy alkoholt, pezsegtetőt stb. Egyszer az a kifogás, hogy le van szedve a cimke így nem biztos hogy ott vettem, aztán meg az a baj hogy rajta van a cimke. Egyébként én úgy tudom (gyógyszertáros mondta) hogy kötelesek kimosva az üveget vissza váltani ill. abba újra tölteni. Szerintem egyszerűen csak arról van szó, hogy több pénzt akarnak beszedni. Főleg ha az üveg és a kupak többe kerül, mint a szer amit veszünk.  Régen egyszerűen ki kellett mosni és bármelyik patika köteles volt visszaváltani- sőt takarékoskodtak vele
    előzmény:
    rnegabi (7)
    2011-11-07  14:11
  10. 2011. november 7. 14:168.
    Budapest, IX. kerület. Csak tisztára mosott és blokkal igazoltan tőlük származó gyógyszertári üvegeket váltanak vissza.
    előzmény:
    rnegabi (7)
    2011-11-07  14:11
  11. 2011. november 7. 14:117.

    Szia!

     

    Nemtudom te hol váltod vissza a patikai üvegeket, de nálunk Szegeden semelyik!! gyógyszertár nem veszi vissza az üvegeket! Ki is van irva, az összeseben valami rendeletre való hivatkozással!

    Úgyhogy én sajna dobálom ki a kukába a gyógyszertári üvegeket..

    előzmény:
    cactusgirl (2)
    2011-11-07  13:56
  12. 2011. november 7. 14:056.

    Végülis nekem az is megfelel, ha ezt visszaveszik és adnak másikat.

    előzmény:
    cactusgirl (5)
    2011-11-07  14:04
  13. 2011. november 7. 14:045.

    Hát, nem tudom, gondolom mivel a visszaváltásnál igazolni kell, hogy ott vetted, talán igazolni kell, ha viszed, hogy az valóban gyógyszertári üveg és tőlük van... bár tovább gondolva a történetet, én csak visszaváltanám és egy új, sterilbe adnék ki bármit a patikus helyébe, hiszen nem tudhatja, hogy te miket tartottál benne otthon és ha arra rátölt bármit és neked bajod lesz tőle... (???)

    Nekem logikusabb így. De a patikában kéne megkérdezned. A visszaváltáshoz tudom, hogy kell a blokk.

    előzmény:
    Luciababa (4)
    2011-11-07  13:59
  14. 2011. november 7. 13:594.

    nem igazán visszaváltani akarom, hanem ha legközelebb kell ugyanilyen olaj, akkor visszavinném, hogy ebbe kérek, és ne számítsák fel ismét az üveg és kupak díját.

    De miért kell ehhez blokk?

    előzmény:
    cactusgirl (3)
    2011-11-07  13:58
  15. 2011. november 7. 13:583.
    UGYANABBAN természetesen.
    előzmény:
    cactusgirl (2)
    2011-11-07  13:56
  16. 2011. november 7. 13:562.

    Blokkot megőrizve, UGYANABBA a patikába még vissza is válthatod!

    Hogy teszenek-e bele olajat újra? Gondolom blokkal igazolva, hogy ott vetted, miért ne?

    előzmény:
    Luciababa (1)
    2011-11-07  13:48

Címlap

top