Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kérdezz a gyermekorvostól!

adrijan
Létrehozva: 2012. január 4. 15:29
Kedves fórumozók!

Január 9-én délután 1 órától a fórum vendége

Dr. Szabolcs Andrea gyermekgyógyász, neonatológus, gyermekpulmonológus, a Bethesda Gyermekkórház Csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa.

A doktornő várja kérdéseiteket gyermekbetegségekkel és azok gyógyításával kapcsolatban - forduljatok vendégünkhöz bizalommal!
  1. 2012. január 11. 13:1441.

    Köszönöm a válaszát!

    Az az igazság, hogy nincs konkrét kezelő orvosa, mindig az vizsgálja, aki éppen aznak ügyeletes. Így aztán sokszor egymásnak ellentmondó információkat kapok. a PDA műtét előtt 1 nappal még azt mondták, hogy semmiképpen nem fogják megoprálni, másnap meg arra mentem be, hogy 2 óra múlva szállítják fel Pestre. 

    Ráadásul az orvosok - valahol meg is értem -, szinte semmit nem mondanak a hosszú távú esélyekről, mindig csak az adott napi helyzetről számolnak be. Azt sem igazán értjük, hogy van, aki 56-os Pco-nál már feljebb tekeri a lélegzetetés frekvenciáját, van, aki szerint ez még belefér. Szinte mindig tudom, hogy aznap ki az orvos, mert van egy, aki mindig jelentősen leveszi a nyomást, a többiek elég magasan tartják. Kicsit kaotikusnak érzem a helyzetet. 

    Elvileg, ha holnap negatív lesz a CRP-je, akkor újabb szteroid kezelés jön. 

    előzmény:
    Dr. Szabolcs Andrea (25)
    2012-01-09  13:29
  2. 2012. január 9. 14:1940.

    Tisztelt Dr. Nő!

     

    Kislányom holnap lesz 6 hetes, egészséges, jól szopó csecsemő, napi 4 anyatejes széklettel. Viszont szombaton csak 1-szer kakilt, vasárnap egyszer sem, és még ma sem volt széklet. Tegnap pár kanál kamilla teát adtam neki, és jómagam tegnap is és ma is több bögre kamilla teát ittam már, eredmény nélkül. Látszik rajta, hogy fáj a pocakja. Mit tehetnék még? Előre is köszönöm a válaszát.

    előzmény:
    adrijan (1)
    2012-01-04  15:29
  3. 2012. január 9. 14:1139.

    Tisztelt Doktornö!

     

    Nagyon szepen köszönöm megnyugtato valaszait!

     

     

    előzmény:
    Dr. Szabolcs Andrea (36)
    2012-01-09  14:04
  4. 2012. január 9. 14:0838.
    köszönöm a választ! esetleg egy vérvétel nem segítene a dolgon?
    idézet:
    csibelány* (27)
    2012-01-09 13:38:00
    Szerintem nem. 
    előzmény:
    csibelány* (27)
    2012-01-09  13:38
  5. 2012. január 9. 14:0737.
    Köszönöm a kérdéseket, és remélem, válaszaimmal segítséget, illetve útmutatást sikerült nyújtanom!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  6. 2012. január 9. 14:0436.

    Tisztelt Doktornö!

     

    Eszembe jutott meg egy fontos kerdes.

    Mint korabban irtam,Lanyomnak volt mar közepfülgyulladasa.Sajnos ugy nez ki,hogy hajlamos erre,amikor a fogai jönnek,allandoan belobban neki.Amikor a fület kezdi fogdosni,orra folyik,nyügös,(nincs minden esetben laz),akkor megnezetem mindig az orvosunkkal,aki az elözmenyek miatt alaposan megnezi,föleg a füleit.Többnyire kezdödö gyulladast allapit meg ilyenkor,amit orrcseppel es fülcseppel (ebben van Lidocain is) es fajdalomcsillapito sziruppal kezelünk es eddig mindig sikerült idejeben elkapni,nem kellett antibiotikum meg.

    Azt szeretnem megkerdezni,hogy milyen gyakran adagolhatoak ezek az orrcseppek a hozzaszokas vagy a nyalkahartya karosodasa nelkül?

    Nem lehet,hogy azert ter vissza a gyulladas,mert nem lett kikezelve antibiotikummal?Allandoan attol tartok,hogy ujra ennyire komoly szövödmenyei lesznek a fülgyulladasnak,mint az elsö alkalommal (sepsis),pedig ott is azonnal ragaltam es orvoshoz vittem,de nem latott meg semmit...aztan par ora alatt ez lett belöle.

    Lehet a közepfülgyulladas oka a fokozott fülzsirtermeles?Ha igen,akkor ezt egy 14 honapos babanal hogyan tudja az orvos eltavolitani?El kell egyaltalan? (en csak a külsö hallojaratokat törlöm le,ha kell,nem nyulok soha a fülebe).

    Köszönöm a valaszat! 

    idézet:
    Heö2 (14)
    2012-01-09 09:29:23

    Kedves édesanya!

     

    A középfülgyulladás fertőzés következménye a fülzsír, ennek különösebb köze nincs hozzá. A fülzsír termelődése normál élettani jelenség, eltávolítása kisgyermekeknél különösen nem könnyű, fölpiszkáló pálcával időnként csak mélyebbre vihető a fülzsír, amely által "dugó" képződhet, a külső hallójárat felmaródhat, és ez heves fájdalmat is okozhat.

     

    Amennyiben a fülzsírt nem tudják eltávolítani, akkor gyermek fülészeti vizsgálat szükséges. Fültükör használatával látótérbe hozható a fülzsír, illetve ha nincs, a dobhártya, a föülzsírt pedig speciális eszközzel távolítják el. Szükség esetén előtte paraffin olajos puhítást végeznek. 

     

    Orrcsepp vonatkozásában a nyálkahártyát szükítő orrcsepp adása egy hétnél tovább nem ajánlatos, viszont a különböző tengeri sót, fiziológiás sót tartalmazó orrcseppeket rendszeresen lehet használni, különösen a téli időszakban, hiszen ezek csak segítenek kitisztítani, nedvesíteni az orrot.

     

    Vannak a középfülgyulladásra hajlamos gyermekek, náluk fontos, hogy az orrlégzés mindig szabad legyen, az orrszívás, az orrváladék eltávolítása nagyon fontos. A középfül-gyulladás gyógyítása kb. 1 hetes, 10 napos antibiotikus kezelést igényel. 

    előzmény:
    Heö2 (14)
    2012-01-09  09:29
  7. 2012. január 9. 13:5635.
    9 éves a kislányom.Tavaly februárban szinte megállás nékül szédülésre és fejfájásra panaszkodott. Elvittem szemészetre ahol kiderült,hogy abszolult rövid látó és ez egy vele született rendellenesség. Akkor a szemei már -1 és -1,5 dioptriásra romlottak. 8 hónappal később ismét panaszkodott és megint mentünk. Akkor -1,5 és -2 drioptiát mértek. Nagyon gyors a romlás pedig lelkiismeretesen használja a szemüveget. Azt mondták készüljünk fel mert ez a 20 éves koráig amíg fejlődnek a látóidegek ilyen lehet. És nem tudni hol áll meg a romlás mértéke. Alig,hogy kész az új szemüveg már megint szédül és rossz a közérzete. A kérdésem a következő lenne:milyen időközönként éri meg vinni a gyereket a szemészetre és nem e kellene esetleg menni gyermek neurológiára is? Jó képességű jó tanuló gyerek de már az iskolából is kellett haza hozni a szédülés miatt.( Vércukrott nézettem már és az is jó. Pajzsmirigy vizsgálatra járunk 3 évente. Ott csak minimális szerkezeti eltérést találtak.)Válaszát előre is köszönöm.További szép napot és jó munkát.Héjáné Ildi.
    idézet:
    esztermaci (13)
    2012-01-09 09:12:56

    Kedves édesanya!

     

    A szédülés, fejfájás kivizsgálásakor mindig szemészeti illetve ideggyógyászati vizsgálat is történik. Önöknél a szemészeti vizsgálat pozitív eredményt hozott, de ennek ellenére neurológiai vizsgálat is javasolt. A szédülés, a fejfájás visszatérésében azonban valószínűleg a látásromlás valószínű, a gyermek kompenzál, könnyebben fárad, ez okozza a panaszokat.

     

    Mindenesetre  neurológiai vizsgálat is történjék!

    előzmény:
    esztermaci (13)
    2012-01-09  09:12
  8. 2012. január 9. 13:5534.

    Tisztelt doktornő!

     

    A kisfiam lassan 2 éves és talán most már elértük a 10 kg.Mióta nem anyatejen él (5hó), azóta küzdünk a súlyával, az étvágya változó.Kiderült, hogy tojásfehérjére allergiás, így tojásmentes diétán van és fantomaltot is szed.Már nagyrészt házikosztot eszik, magasságához (85cm) képest a háziorvos szerint ehetne többet is, ha adok neki multivitamint akkor valamivel jobb az étvágya, de valóban kevés szerintem is a mennyiség.Energiája viszont rengeteg van, mert egész nap ugrál, játszik, mozog.És erő is van benne bőven, viszont tényleg nagyon vékony.Tudok még valamit tenni annak érdekében, hogy kicsit jobban hízzon?Vagy kicsit jobb legyen az étvágya?

     

    Előre is köszönöm. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  9. 2012. január 9. 13:5433.
    Köszönöm válaszát! Az elmúlt napokban odáig jutottunk, hogy nappal szinte teljesen tünetmentes, éjjel azonban nem tudunk aludni a köhögés miatt. Segithet esetleg egy hideg-pára készülék? Illetve véleményét szeretném kérni a különböző gyógynövény alapú köhögés elleni szerekről. Gondolok itt a lándzsás utifűre, izlandi zuzmóra. Érdemes ezeket adni a gyermeknek, hogy az éjszakai nyugalmát segitsem?
    előzmény:
    Dr. Szabolcs Andrea (30)
    2012-01-09  13:46
  10. 2012. január 9. 13:5332.

    Kedves Doktorno!

     

    Ket kerdesem lenne a 2.5 eves kislanyommal kapcsolatban.

     

    1. Ha meg van fazva, neha a kohogestol oklendezik es elofordul, hogy akar naponta tobbszor (foleg ejjel, mikor fekvo pozicioban van) hanyni kezd. Persze ez attol fugg, hogy mennyire beteg. Ezt hany eves korukra novik ki a gyerekek? Sajnos nagyon frusztralo tud lenni. Nem tudom, hogy ez mennyire normalis.

     

     

    2. Mar 4 honapja probaljuk szobatisztasagra nevelni tobb-kevesebb sikerrel. Lehet-e az oka a hosszadalmas leszoktatasnak az, hogy a szeklete sokszor laza vagy ezt is kinovik a gyerekek es az emesztes helyreall? Sajnos eleg valogatos neha. Mar azon is gondolkoztam, hogy tobb kenyerfelet, ill. kevesebb rostban gazdag etelt kellene adni neki, hatha attol jobb lenne, csak felek, hogy azzal az ellenkezoje fog tortenni es szekrekedese lesz. Ugy erzem, hogy valamit rosszul csinalok, de nem tudom, hogy mit es miert tart ilyen sokaig a szobatisztasagra valo neveles.

     

    Angliaban elunk es itt nincs kulon gyermekeknek korzeti orvos. 

     

    Elore is koszonom a valaszat.

     

    Szilvia

    idézet:
    silviHemel (12)
    2012-01-07 22:34:02

    Kedves édesanya!

     

    1.

    Léguti hurutos megbetegedések, köhögés kapcsán kisgyermekeknél gyalkori tünet a hányás, ezt részben az erős köhögés provokálja, másrészt a köhögéskor lenyelt váladék gyomorirritációja okozza. Betegségek kapcsán a gyermek pránáját, a fejvéget egy kicsit emeljék meg.

     

    2.

    Mióta az egyszer használatos pelenkák széles körben elterjedtek, a szobatisztaság ideje is jelentősen eltolódott. Nagyon gyakori, hogy 3-4 éves, okos, értelmes gyerekek is bepisilnek, bekakilnak. Ezért úgy gondolom, hogy még nincsenek késésben. Általában a szobatisztaságra való szoktatáskor székrekedés jelentkezik, leginkább amiatt, mert a gyermek visszatartja, elsősorban pszichés okokból, a székletét. Önöknél ez fordítva van, de ha gyermeke jól fejlődik, hasa nem puffad, más emésztőrendszeri baja nincs, ez normál variánsnak megfelel. 

    előzmény:
    silviHemel (12)
    2012-01-07  22:34
  11. 2012. január 9. 13:4731.

    Tisztelt Doktornő!

     

    A gyermekem 1 éves, még reggel, délben és este szopik. A gyermekorvos azt tanácsolta, hogy váltsak ki még egy étkezést és kezdjem el teljesen elválasztani. Ön szerint meddig hasznos a babának az anyatej? Mindenki mást mond...

     

    Előre is köszönöm a válaszát!

    előzmény:
    Dr. Szabolcs Andrea (18)
    2012-01-09  12:54
  12. 2012. január 9. 13:4630.

    Kedves doktornő!

    21 hónapos kisfiam lassan egy hónapja (bölcsődébe kerülés után) küszködik köhögéssel. Hol erősebben, hol gyengébben, hol hurutosan, hol szárazon. Néha az orra is folyik. Egyszer szökött fel a láza ez idő alatt, de többször hányt. Túl vagyunk egy antibiotikum kúrán, ami után úgy nézett ki, hogy rendbe jött, de két nap után éjszaka iszonyú köhögőrohamja volt, ami hányással végződött. Az orvos megnézte a fülét- tiszta, a tüdejét tisztának találja, csak azt állapitja meg, hogy a torka piros, és köptetőt javasol. Mit tehetnék, hogy meggyógyuljon végre, esetleg milyen szakorvosi vizsgálatokra kellene elvinnem? Vagy feleslegesen aggódom?

     

    Köszönettel, Piroska

    idézet:
    Sapiro (11)
    2012-01-05 14:04:13

    Kedves édesanya!

     

    A leírt panaszok bölcsödébe kerüléskor, illetve ősszel-télen nagyon gyakoriak, jelenleg lázzal, száraz köhögéssel járó vírusfertőzés-járvány van. Segíthet, ha gyermeke csak akkor megy bölcsödébe, ha teljesen gyógyult. Gyermeke legyen, amennyiben az időjárás megengedi, minél többet szabad levegőn, a szobahőmérséklet is 21 foknál ne legyen melegeb, gyakran szellőztessenek!

     

    Amennyiben a járványos időszak elmúltával is fennállnak a panaszok, allergológiai vizsgálat is szóba jön, hiszen a köhögések hátterében allergén háziporatka, penész is állhat. Emiatt gyermekpulmonológiai, vagy allergológiai szakrendelésre kérjenek időpontot. 

    előzmény:
    Sapiro (11)
    2012-01-05  14:04
  13. 2012. január 9. 13:4229.

    Tisztelt Doktornő!

     

    Mit jelent az alábbi vastagon szedett  agyi Uh lelet? 4,5 hónapos babáé, akit apnoé miatt vizsgáltak.

     

    "A kamrák norm. tágasságúak, az oldalkamrák szimmetrikusak. A kp. vonal helyzete megtartott. Az agyállomány echogenitása szabályos. Az elülső interhaemispheriumot folyadéksáv szélesíti ki, ami jelenleg 5 mm vastagságú, frontálisan mko-on felterjed a convexitásra is, itt a külső liquortér 2,5 mm tág."

     

    A doktornőnk szerint nem kell aggódnunk, mégis eleinte 4, majd 6 hetente megismételték az UH-t, amíg a kicsi kutacsa be nem nőtt.

     

    Köszönettel:

    Erika

     

     

     

     

    idézet:
    erosera (10)
    2012-01-05 13:39:51

    Kedves édesanya!

     

    Én is doktornőjével értek egyet, egyelőre nincs ok aggodalomra, a leírt néhány miliméteres agyvíz az agyra nyomási tüneteket nem gyakorolhat, de követése, koponya ultrahang vizsgálattal feltétlenül indokolt.

     

    Amennyiben a folyadéksáv növekedne, illetve egyéb ideggyógyászati tünet jelentkezne, akkor egyéb képalkotó vizsgálat (CT) szükséges a pontos anatómiai helyzet megítélése céljából. 

    előzmény:
    erosera (10)
    2012-01-05  13:39
  14. 2012. január 9. 13:3828.

    Tisztelt Doktornő!

     

    Terhességem 24-27. heteiben kenetből kitenyészett a Streptococcus baktérium. Sumamedet (250mg) kaptam rá 3 napon át, napi 2x1-et, majd kontroll kenetvétel után még mindig jelen volt a baktérium. Újabb 3 napon át szedtem a Sumamedet ugyanabban a dózisban. A 33. héten levett kenet eredményét nem tudom még, de tegyük fel, ha mondjuk negatív leletet kapnék, akkor megnyugodhatok, hogy szüléskor nem fertőződik meg a kisbabám? Vagy negatív lelet esetében is érdemes nekem és a babának antibiotikumot adni szüléskor?

    Válaszát köszönöm!

    Üdvözlettel:

    Erika

    idézet:
    erikaúj (9)
    2012-01-05 06:33:38

    Kedves anyuka!

     

    A B-csoportos streptococcus szűrés nagyon fontos a terhesgondozás alatt. A szülés előtti hetekben érdemes újabb vizsgálatot végezni, ennek az eredménye lesz a perdöntő, hogy mi a további teendő. Amennyiben pozitív, akkor a szülés alatt önnek antibiotikus terápiában kell részesülnie, a gyermeknél pedig bakteriológiai tenyésztéseket kell ezirányban végezni.  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_210575 (9)
    2012-01-05  06:33
  15. 2012. január 9. 13:3827.
    köszönöm a választ! esetleg egy vérvétel nem segítene a dolgon?
    előzmény:
    Dr. Szabolcs Andrea (21)
    2012-01-09  13:12
  16. 2012. január 9. 13:3426.

    Tisztelt Doktornö!

     

     

    Lisa lanyom 7 honaposan atesett egy vermergezesen (nem tudni pontosan mitöl alakult ki,a fülgyulladast igazoltak es gyanu volt hugyuti fertözesre es agyhartyagyulladasra -ez utobbi kettöt mar nem tudtak igazolni.) A betegseg csillapithatatlan magas lazzal kezdödött,az elsö nap ejjelen lazgörcsöt kapott (meg otthon), amit aztan EEG is igazolt.

    Most mar rendben van,de ellenörzesre kell jarnunk. A legutobbi 5 honapja volt, itt mar javulast eszleltek az EEG-n. Görcse azota nem volt, gyarapodik, viselkedeseben elteres nincs, fejlödik rendesen.

     

    Azt szeretnem megkerdezni,hogy mekkora  az eselye a lazgörcs visszateresenek? Mit lehet tenni ellene? Karosithatja öt ez az allapot?

    Az EEG elteres javulhat? Okozhat e epilepsziat kesöbb? (nekünk ezt mondtak,hogy hajlamos lehet ra,kialakulhat).

     

    Miert lathato EEG-n az elteres az egyik gyereknel es a masiknal nem?

     

    Nagyon köszönöm a valaszat!

     

     

    idézet:
    Heö2 (8)
    2012-01-04 21:35:33

    Kedves édesanya!

     

    Mint írja, gyermeke súlyos betegségben szenvedett és ennek következtében vagy emellett lázgörcse is volt. 

     

    Az nagyon jó jel, hogy semmilyen maradványtünet nem észlelhető. Három éves korig lázgörcs igen gyakori jelenség, amely a gátló idegpályák éretlenségének is köszönhető. Amennyiben egy alkalomal volt lázgörcse, azt csak figyelni kell, gyógyszeres beállítás nem szükséges. Amennyiben a lázgörcsös állapotok többször lépnek fel, akkor ismételt vizsgálat szükséges, mivel ekkor már komplikált lázgörcsről beszélünk. A megelőzésnél korábban javasolták a nagyon gondos lázcsilllapítást, de újabb adatok szerint ezzel a lázgörcs nem védhető ki. Otthon legyen a végbélbe helyezhető görcsoldó oldat.

     

    Epilepsziára lehet, hogy hajlamosabb,  de egyelőre ne menjünk a dolgok elébe. 

    előzmény:
    Heö2 (8)
    2012-01-04  21:35
  17. 2012. január 9. 13:2925.

    Tisztelt Doktor Nő!

    Kisfiam 25. terhességi héten született (a szülés beindulásának oka ismeretlen) októberben, 800 grammal. Azóta tul. 1 hetet leszámítva folyamatosan lélegeztető gépen van, most lesz 3 hónapos. Két extubálisi kísérletet is meghiúsított egy-egy súlyos fertőzés, legutóbb kritikus állapotba került, a lélegeztető összes paraméterében szinte maximumon voltunk. A fetőzések előtt 10-es frekvencián és 40-60% közötti oxigénen volt, a fertőzés alatt 47-es frekin és 100% oxigénen. 

    Agyi érintettsége nincsen, nem volt agyvérzése, más elváltozást sem találtak. Novermberben PDA ligációja volt. Az elvégzett vizsgálatok szerint súlyos BPD-je van. Táplálást tűri, bár azt is többször kellett előről kezdeni a fertőzések miatt, most 18 ml-t kap napi 8-szor. Jan. 2-án mérték utoljára, akkor 1630 gramm volt. Két szteroidos kezelést kapott már, nem akarok senkit megbántani, de kicsit elhibázott időpontokban, egyszer a műtét előtt (tehát akkor nem is volt esély extubálásra), egyet közvetlenül a műtét uitán, amikor szintén enm volt esély rá, hiszen nagyon megviselte a műtét. 

    Azt szeretném kérdezni, hogy van-e remény arra, hogy lejöjjön a lélegeztető gépről (itt most nem csodára gondolok, hanem valódi esélyről)? Ha nem, akkor meddig élhet gépen? Van-e esély arra, hogy így haza jöhessen (hogyan lehet haza adni egy géppel lélegeztetet gyereket, vagy nem lehet?)? 

    3 testvérkéje és természetesen mi, a szülei is nagyon várjuk haza, de nem tudom van-e értelme reménykedni, vagy inkább arra készítsük fel a gyerekeinket, hogy soha nem térhet haza. 

    idézet:
    kicsinap2 (7)
    2012-01-04 21:00:08

    Kedves édesanya!

     

    Kisfia közel 3 hónapos, és valóban nagyon sok mindenen van már túl. A koraszülött-betegségek közül lényegében mindegyik szerepel a kórtörténetében. 

     

    A PDA-műtét a tüdőfunkció szempontjából sokat segíthet, az is nagyon jó, hogy már megduplázta a súlyát. Az éretlen koraszülöttek között vannak sokan, akik több hónapig, akár fél évig is igényelnek gépi lélegeztetést, illetve a későbbiekben kórházi, majd otthoni oxigénkezelést. Itt nagyon fontos a türelem, ami tudom, hogy könnyű mondani, de nehéz megvalósítani - de úgy érzem, hogy van remény, hogy gyermeke nemsokára lejöjjön a gépről. 

     

    Emellett azt tanácsolom, hogy ezeket a kérdéseit, aggodalmait kezelőorvosával is beszélje meg!

     

    Én neonatológusként a BPD-vel sokat foglalkozom praxisomban, és sok gyermek van, akiknek hasonló viharos életkezdetük volt, ma pedig jól fejlett, teljes életet élő gyermekek.  

    előzmény:
    kicsinap2 (7)
    2012-01-04  21:00
  18. 2012. január 9. 13:2124.

    Kedves Doktornő!

    3,5 éves kisfiam még babatejet ivott (pontosabban Milumilt, 2 éves kor felettit) és napi kétszer, háromszor is kakilt, és nem teljesen "formásat". Ősszel menetrendszerűen megérkeztek a betegségek is: megfázás, kruppgyanú, hasfájással egybekötött magas láz. Feltűnő volt, hogy a babatejet is elutasítja, étvágya sem volt, a jól evő gyerekem alig evett valamit.. A doktornő azt javasolta, hogy lehetséges, hogy a babatejben lévő magas tejcukor miatt laktóz intolerancia alakult ki, így adjunk neki laktózmentes tejet, tejterméket.Megjegyzem, 33 hónapi szopizott, nem volt hasfájós, és széklete rendszeresen 2-szer volt, csak kb szeptembertől-ovikezdéstől- számítva borult fel a széklete/emésztése-, amit az új étrendnek tudtunk be. a romlás kb novembertől volt látványos:betegségek, hasfájás, rosszkedv, étvágytalanság. Kb 1,5 hónapja itthon laktózmentes tejet, tejfölt kap (az oviban nem), igaz azóta is átlagosan napi 2-szer kakil, de már formázottat, és nem volt beteg sem, hasát sem fájlalja, étvágya az utóbbi 1,5 hétben látványosan javult.

    A kérdésem a következő: a fenti tünetetkből lehet-e laktótérzékenységre következtetni? Lehetséges, még mindig az ovis étrenddel van gondja, mivel most szünet volt az oviban? Mit tanácsol mi legyen a következő lépés?Elegendő vigyázni a tejtermékkekel, vagy vigyük tovább? 

    Nem akarok feleslegs köröket futni, és sajnos a mi gyerekorvosunk elérhetetlen mostanság..

    előre is köszönöm válaszát.

    Üdv:Enikő

    idézet:
    egylány26 (6)
    2012-01-04 20:43:05

    Kedves édesanya!

     

    Kisfia közel 3 évig szopizott, ami manapság már igen ritka. Babatej adását nem tartom szükségesnek. Amennyiben úgy észllik, hogy tejtermékek, különösen tejföl, tejszín adása után (ezek magas laktóztartalmú tejtermékek) lazább széklet, haspuffadás, bélkutyorgás jelentkezik, akkor felvetődik tejcukor-érzékenység gyanúja. Ezt viszonylag egyszerűen, gyermek-gasztroenterológiai szakrendelésen ki lehet mutatni, illetve ki lehet zárni. Fontos ennek vizsgálata, hogy pontosan tudjuk, hogy mit ehet, ihat a gyermek.

     

    előzmény:
    egylány26 (6)
    2012-01-04  20:43
  19. 2012. január 9. 13:1623.

    Kedves Doktornő!

     

    Lassan 8 éves a fiam. Tartósan beteg obstructiv bronchitis és asztma miatt. Flixotide-ot kap naponta kétszer, Ventolint pedig csak szükség esetén. Szerencsére most már ritkán beteg.

    Viszont a hosszú távú futást nem bírja, hamar elfogy a levegője (ahogy a gyermekem szokta mondani). Sok futás alól fel van mentve testnevelés órán. Hetente egyszer úszni jár. Vidéken lakunk, így szerencsére a friss, tiszta levegő biztosítva van.

    Az lenne a kérdésem, hogy tudnám elősegíteni gyermekemnek, hogy még jobban "erősödjön" a tüdeje?  

    idézet:
    duma (5)
    2012-01-04 19:17:47

    Kedves édesanya!

     

    Az asztmás gyermekek általában a futást nehezen bírják, fáradnak, futás végén zihálás, sípolás jelentkezhet. Ezért asztmás gyermekeknek nem is javasoljuk a rendszeres, különösen hideg levegőn való futást. Mint írja, gyermeke úszik - ez nagyon jó.  Ettől valóban a gyermek fizikuma erősődhet, illetve az asztmára is jó hatással van. Több olimpiai világbajnok úszónk is asztmás, ők is rendszeresen, folyamatosan inhalatív szereket szednek.

     

    Az úszás mellett még jók a "csapatsportok", amelyeknél időnként van idő egy kis szusszanásra. Emellett túrázzanak, járják a természetet!

    előzmény:
    duma (5)
    2012-01-04  19:17
  20. 2012. január 9. 13:1422.

     Kedves Doktornő!

    8 éves fiamnak ősz óta hetente többször esténként bepirosodik és felforrósodik az egyik füle. Furcsa, mert hol egyik, hol másik és csak este. (Mondták már, hogy ne vágjam fültövön olyan gyakran) Ilyenkor lüktet és fáj a füle, amit hűvös, nedves törölközővel próbálok "orvosolni".

    Mivel két hónapja már, hogy szinte naponta jelentkezik nála ez a tünet, szeretném tudni, vajon mi lehet az oka, és hová fordulhatok, mit tehetek, hogy elmúljon. 

    Előre is köszönöm figyelmét és tanácsát! 

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  21. 2012. január 9. 13:1221.

    Kedves Doktornő!

     

    4 éves a fiam és 3. éve, hogy decembertől kb. februárig piszkálja a szemét-orrát. elsimít a homlokán, "támasztja" a szemét.

    első évben voltam vele szemészeten, bőrgyógyászaton, 1 éve márciusban allergia vizsgálaton, de sehol nem találtak semmit. nem értem, hogy mi lehet  ez, ami mostmár tényleg menetrendszű.

    van esetleg valami ötlete?

    köszönöm előre is!

    csibe

    idézet:
    csibelány* (4)
    2012-01-04 19:14:38

    Kedves édesanya!

     

    Első olvasatra allergiás eredetre gondoltam (háziporatka, penész), de mint írja, az allergológiai vizsgálat negatív volt. Ennek ellenére az allergiavizsgálat megismétlését javaslom, mivel időnként álnegatív eredmény is lehetséges.

     

    A másik elképzelhető ok a bélférgesség, bár ez inkább az őszi-nyári hónapokban okozna tüneteket.

     

    A harmadik lehetséges ok, hogy valamilyen pszichés eredet, valakit utánoz, illetve így akarja magára vonni a figyelmet. 

    előzmény:
    csibelány* (4)
    2012-01-04  19:14
  22. 2012. január 9. 13:0720.

    Kedves doktornő! két kérdésem is lenne. az egyik a 3 éves kisfiammal: még nem jár közösségbe, de a testvére születése óta "hozza haza" neki a vírusokat. a kisfiam sokat beteg, ilyenkor kb 2 napig nagyon nagyon köhög, szinte szünet nélkül, éjjel is, utána még 4-5 napig tart a lefolyása. nem lázas, kicsit étványtalan ilyenkor. ez kb kéthetente megismétlődik... jelenthet ez gondot, vagy ő ilyen? szintén vele kapcsolatos kérdés, hogy nyár leje óta felváltva hol egyik, hol másik szemén belső árpa alakul ki (voltam szemésznél vele többször is). nem egy betokozódott helyen, hanem minidg máshol. mi lehet ennek az oka?

     

    másik kérdésem a kislányom. neki a dereka alján hátul van egy terület, ami évek óta olyan, mintha pattanásos lenne, vagy inkább kiütéses, piros és kiemelkedő dudorok vannak rajta. már rengeteg orvosnál jártunk, próbáltunk sudokrémet, de már a szteroidos krémet is, antibiotikumos krémet, dalacint is. amíg kenem, addig jó (de soha nem múlik el teljesen) de ha néhány napot kihagyok, nagyon ronda lesz. kihez forduljak?

    köszönöm előre is

    nadri 

    idézet:
    nadrika2 (3)
    2012-01-04 18:15:20

    Kedves édesanya!

     

    Az őszi-téli időszakban nagyon gyakori, hogy a nagyobb közösségbe járó testvér "hazahozza" a különböző vírusokat, baktériumokat, ezáltal a kicsi egyik fertőzésből a másikba eshet. 

     

    Mint írja, ezek a fertőzések néhány napig tartanak, így nincs ok az aggodalomra.  Azzal tudom bíztatni, hogy amikor majd ő kezdi a közösséget, mivel már sok mindenen átesett, immunrendszere erősödött, valószínűleg kevesebbszer lesz beteg. 

     

    A szemárpával kapcsolatban lehet egyedi hajlam, ezt is fertőzés okozza, ügyeljenek a higiénés szabályokra!

     

    Kislánya bőrelváltozását jó lenne látni, tapintani - valószínűleg nem ekcémáról van szó, mivel ilyen irányú terápiában részesült, és javulás nem észlelhető.  Mivel a Dalacin jó hatású, fertőzéses eredet felvetődik. Az elváltozásból néhány nap antibiotikum-mentes (Dalacintmentes) nap után érdemes lenne tenyésztést venni. Érdemes addig is pamut fehérneműt viselni, illetve arra ügyelni, hogy a fehérnemű ne legyen szoros, ne izzadjon bele. 

     

    Amennyiben nem változik, gyermekbőrgyógyászati rendelésen jelentkezzenek! 

    előzmény:
    nadrika2 (3)
    2012-01-04  18:15
  23. 2012. január 9. 12:5719.

    Kedves Doktornő!

     

    Mi jelenleg az álláspont, mikor vezessük be a tehéntejet egy kisgyermeknél?

    Kislányom 19 hónapos, tejalapú tápszert kap még, bár szokott inni tejet is (nem étkezés helyett, inkább csak beleiszik, ha mi isszuk)

    Nem allergiás a tejfehérjére (vérvétel alapján derült ki, mikor reflux-gyanúval kivizsgálták)

     

    Köszönöm a válaszát!

    idézet:
    ezjóvégre (2)
    2012-01-04 17:57:32

    Kedves édeasanya!

     

    Egészséges gyermek esetében a tehéntej bevezetése 1 éves kor tájékán javasolt, már korábban elkezdhető különböző tejtermékek - joghurt, sajt stb. - adása.  Tehát kérdésére válaszolva nem indokolt tápszer adása. Nyugodtan fogyaszthat tejet, tejtermékeket. 

    előzmény:
    ezjóvégre (2)
    2012-01-04  17:57
  24. 2012. január 9. 12:5418.
    Szeretettel köszöntök mindenkit, és várom kérdéseiket!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     

Címlap

top