Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

3 kajakérdés

pszichothriller
Létrehozva: 2012. január 23. 09:25

Sziasztok!

 

1. Ki tud egy jó paradicsomleves receptet? Lehetőleg ne húsleves alapja legyen.

 

2. Hogyan kell párolt zöldséget készíteni? Mindenhol azt olvasom, hogy mennyire egészséges és változatos a hús mellé köretnek, de ahol eddig ettem, ott olyan levesből kivett, szottyadt zöldség volt. 

Vagy húsok mellé még milyen köret való, ha elfelejtjük a rizs-tészta-krumpli variációit.

 

3. A fasírtba milyen fűszert raktok? Mert a fasírtfűszerként kapható egyvelegbe sajnos ízfokozót is tesznek.

 

+1: Nem tudok sütni, csupán linzert készítettem eddig, valakinek van kezdők számára sütireceptje? Lehet sós is.

 

Köszönöm.

 

  1. 2012. január 24. 11:3754.

    nem kell letakarni alufóliával, sőt nekem akkor ízlik a legjobban, ha egy kicsit meg is pirul

     

    Az a legjobb az egészben, hogy nagyon egyszerű, gyors, és finom.

    előzmény:
    pszichothriller (10)
    2012-01-23  10:04
  2. 2012. január 23. 20:3553.

    írtátok a hagymát

     

    Én meg a paradicsom levest direkt úgy csinálom (meg a savanyú tojás levest is), hogy kiskocára vágom a hagymát megdinsztelem, liszttel megszórom, lepirítom egy picit és arra öntöm a paradicsom levet.

    Nagyszemű kézi tarhonyát teszek bele, ami olyan mint a csipetke vagy gyúrok tésztát és bele reszelem az almareszelőn a levesbe.

    Főzők bele egy kis darab zellergumót és zeller zöldet is, jó ízt ad neki.

    Direkt szeretem, hogy úszik a levesben a hagyma. 

    Anyukám is így csinálta gyerekkorunkba és sose kifogásoltuk.

     

     

     

     

     

     

     

    előzmény:
    pszichothriller (1)
    2012-01-23  09:25
  3. 2012. január 23. 20:2952.

    fasírt

     

    én egy nagy csokor petrezselymet is teszek a fasírtba és szerintem a kiskanál pirosparikai is jó bele, ettől még nem lesz "magyaros" meg "kolbászhús" sem, de mégsem olyan hoka színű belülről.

     

    Két dolgon szoktunk a párommal vitatkozni ő megpárolja bele a vöröshagymát én meg nem én nyersen teszem bele, de nagyon apró kockára vágom.

     

    Anyukám meg maga darálja a húst és a hagymát és a kenyeret is beledarája a hússal együtt.

     

     

    A fasítot formázhatod különböző képpen és ezzel is adsz neki egy változatosságot.

    Pici golyók, lapos pogácsák, hosszúkás rudak.

    Vagy egy vagy két nagy rúd, amit sütőben tepsiben sütsz meg.

    A közepébe lehet tenni kolbászt vagy főtt tojást, ha szeretitek.

     

     

     

     

    előzmény:
    pszichothriller (1)
    2012-01-23  09:25
  4. 2012. január 23. 20:1951.

    köret

     

    Krumplit héjastól megmosod és nagyságtól függően 2-4-6 fele vágod.

    A héjas felével lefele sütőpapíros tepsibe teszed. Kenőtollal megkened mindegyik felületés (oliva)olajjal vagy vajjal.  Szórsz rá ízlés szerinti fűszereket és nagyszemű sót. Betolod a sütőbe és fél - háromnegyed óra alatt kész van. Ha teteje már piros esetleg át lehet fordítani a másik oldalára is.

    fűszer lehet köménymag vagy rozmaring stb.

     

    Ugyan ez céklával is működik. Ott az olaj mellé pár csepp balzsam ecet.

    Fűszerezésnek meg durvára őről bors és chilli paprika.

    Nem kell sok, nem erősnek kell lennie, hanem pikánsnak. :)

     

    Ugyan ez, sárgarépából és nem fehérépa(zöldség, gyökér), hanem paszternákból.

     

    Sütőtök is lehet köret.

     

    Sütötök és krumpliből "krumplipüré".

     

    Répából és krumpliból, "krumplipüré".

     

     

     

     

     

     

     

    előzmény:
    pszichothriller (1)
    2012-01-23  09:25
  5. 2012. január 23. 20:0650.
  6. 2012. január 23. 13:5249.

    OK,így már értem.

     

    De kíváncsi lettem volna hagymás édességre, mert én meg nagyon szeretem. :-)))

     

    Aktuális kedvencem a lilahagyma lekvár. :-)

     

     

    előzmény:
    Milu (48)
    2012-01-23  13:37
  7. 2012. január 23. 13:3748.
    Ott volt a "szinte" szócska. Arra utaltam, amikor valakinek úgy kezdődik a főzés, hogy hagymát pirít. Én bármit megfőzök hagyma nélkül, nem csak étterembe jár az ember, hogy ez gondot okozzon. Itthon nem okoz gondot.
    előzmény:
    antironia (45)
    2012-01-23  11:56
  8. 2012. január 23. 12:2147.
    Köszönöm, tetszenek!
    előzmény:
    pipacsvirágocska (46)
    2012-01-23  12:00
  9. 2012. január 23. 12:0046.

    Szia:)

     

     köretek témába: "paleo köretek" címszavakkal keress a weben

     

    amit én is kpróbáltam és nagy kedvenc:

     

    sajtos brokkoli: plajon/vajon/zsíron pirított brokkoli, sózva, végén sajttal meghintve (kéksajt, parmezán, egyéb...)

    A párolást nem nagyon szeretem, a kevés zsírban jó minőségű serpenyőn sütve viszont isteniek a zöldségek

     

    sajtos karfiol: előzőhöz hasonló

     

    karalábé: karalábéhasábokat serpenyőben zsíron pirítani (először fedő alatt), só, fokhagyma, kapor ízlés szerint. Finom még pár evőkanál tejszínnel, kókusztejjel.

     

    Sárgarépa, pasztinák zsíron pirítva.

     

    Zellerhasáb: vékony hasábokra vágott zellergumó kisütve mint a hasábburgonya.

     

    Szalonnás zöldbab: kockára vágott szalonna serpenyőben pirít, erre rádobod a zöldbabot (mirelit vagy friss)

     

    egyéb: padlizsán, cukkíni, tök... a zöldségek nagyon finomak, ha jól készíted el, a sima párolás nem mindig ákkora élmény. Így viszont igen. A ziradékkal bánj módjával, de nem kell tőle félni, ízre csodás és ha nincs klasszikus köret, akkor a kilók sem másznak fel.

     

    Jó főzőcskézést :)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  10. 2012. január 23. 11:5645.

    Milyen édességbe tesznek hagymát...???

     

     

    Akkor az olasz konyhát is utálod...? Az is bőségesen használ hagymát-fokhagymát... Meg a spanyolok is, a kínaiakról nem is beszélve! :-)

     

    Mit tudsz enni egyáltalán?

    előzmény:
    Milu (42)
    2012-01-23  11:28
  11. 2012. január 23. 11:3244.

    Anyukámtól tanultam, nekünk nagyon ízlik:

     

    Édes paradicsomleves

     

    Kevés olajon pici liszttel világos rántást készítek, fél maréknyi rizst hozzákeverek, majd felöntöm sűrített paradicsommal (pennyben szoktam üveges sűrített paradicsomot venni), majd vízzel felengedem. Többször megkeverem, majd a végén cukorrak ízesítem. 10-15 perc alatt elkészül.

    előzmény:
    pszichothriller (1)
    2012-01-23  09:25
  12. 2012. január 23. 11:3143.
    Nem akartam rajta vitatkozni, csak meghökkentem a 30 dekán. Nekem már tönkrement az egészségem, szóval én nem tekintem divathóbortnak, de hagyjuk, ez nem ide tartozik.
    előzmény:
    antironia (41)
    2012-01-23  11:25
  13. 2012. január 23. 11:2842.

    Azokat meg én imádom. De ha valaki a halat nem eszi meg, az kisebb baj, mert azt nem csempészik bele minden ételbe szemben a hagymával... Halálom, hogy sokan szinte még az édességbe is hagymát tesznek, mindennek egyen hagymaíze van, nem jön ki az ételek saját íze. Utálom a magyaros konyhát:-)

    előzmény:
    antironia (40)
    2012-01-23  11:23
  14. 2012. január 23. 11:2541.

    Szerintem ezen kár elkezdeni vitatkozni.....

    Ez most egy divathóbort, hogy a cukor fúúújjjj, egészségtelen. Nem baj, majd elmúlik.     Jön a következő mumus, már idén... figyeld meg! :-DDD

     

    Amúgy nem egészében kell nézni - hacsak nem akarsz megenni egy egész tortát.

     

    Egy ilyen torta min. 12 szelet. Tehát egy szeletben lesz kb. 2,5 dkg cukor.

    Egy kávéban, vagy teában többet megiszik egy átlagember....

     

     

    előzmény:
    Milu (39)
    2012-01-23  11:22
  15. 2012. január 23. 11:2340.

    Kár, mert sokat vesztesz vele.... Nagyon sok ételben nemcsak hogy nélkülözhetetlen, de hihetetlen íz-pluszt tesz hozzá - anélkül, hogy "kikönyökölne" belőlük...

     

    Magamat azért sajnálom :-)))))) , mert hasonló okokból nem eszem se halat, se frutti di mare-t.

    előzmény:
    Milu (33)
    2012-01-23  11:17
  16. 2012. január 23. 11:2239.
    Csak arra írtam, hogy odaírtad, hogy egészséges. Az, hogy finom, az nem kérdés.
    előzmény:
    antironia (36)
    2012-01-23  11:20
  17. 2012. január 23. 11:2238.
    Még nem, de csak idő kérdése. Én nem nagyon használok cukrot.
    előzmény:
    antironia (36)
    2012-01-23  11:20
  18. 2012. január 23. 11:2137.
    Mondom, a Müllerben. Nekem nagyon ízlik.
    előzmény:
    antironia (35)
    2012-01-23  11:19
  19. 2012. január 23. 11:2036.

    cukorbeteg vagy...?

     

     

    előzmény:
    Milu (34)
    2012-01-23  11:17
  20. 2012. január 23. 11:1935.

    itthon veszed?

     

    Egyszer régebben egy Stahl recept tetszett meg, főtt búzából saláta, mindenféle zöldségekkel. De még nem készítettem el...

     

     

    előzmény:
    Milu (31)
    2012-01-23  11:14
  21. 2012. január 23. 11:1734.
    Azért sajna ebben is benne van 30 deka cukor:-(
    előzmény:
    antironia (30)
    2012-01-23  11:12
  22. 2012. január 23. 11:1733.
    Nem a gyomrom nem bírja, hanem az ízlelőbimbóim:-) Sem hagymát, sem fokhagymát nem eszem meg. Majd elolvasom a boltban az összetételt.
    előzmény:
    antironia (32)
    2012-01-23  11:15
  23. 2012. január 23. 11:1532.

    A WOK keverékben póréhagyma van, ezt biztosra tudom.

     

    A mediterránban szerintem nincs hagyma, de ezt a félét inkább a Lidlben vettem eddig. Emlékeim szerint enyhén fokhagymás fűszervajban van megforgatva.

     

    A többit sajnos nem tudom.

     

    Nem bírja a gyomrod a hagymát?

     

     

    előzmény:
    Milu (28)
    2012-01-23  11:09
  24. 2012. január 23. 11:1431.
    Azt nem ismerem, én ezt szoktam főzni:  http://ecx.images-amazon.com/images/I/515i8JlxbXL.jpg
    előzmény:
    antironia (27)
    2012-01-23  11:09

Címlap

top