Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
3 kajakérdés
Sziasztok!
1. Ki tud egy jó paradicsomleves receptet? Lehetőleg ne húsleves alapja legyen.
2. Hogyan kell párolt zöldséget készíteni? Mindenhol azt olvasom, hogy mennyire egészséges és változatos a hús mellé köretnek, de ahol eddig ettem, ott olyan levesből kivett, szottyadt zöldség volt.
Vagy húsok mellé még milyen köret való, ha elfelejtjük a rizs-tészta-krumpli variációit.
3. A fasírtba milyen fűszert raktok? Mert a fasírtfűszerként kapható egyvelegbe sajnos ízfokozót is tesznek.
+1: Nem tudok sütni, csupán linzert készítettem eddig, valakinek van kezdők számára sütireceptje? Lehet sós is.
Köszönöm.
nem kell letakarni alufóliával, sőt nekem akkor ízlik a legjobban, ha egy kicsit meg is pirul
Az a legjobb az egészben, hogy nagyon egyszerű, gyors, és finom.
írtátok a hagymát
Én meg a paradicsom levest direkt úgy csinálom (meg a savanyú tojás levest is), hogy kiskocára vágom a hagymát megdinsztelem, liszttel megszórom, lepirítom egy picit és arra öntöm a paradicsom levet.
Nagyszemű kézi tarhonyát teszek bele, ami olyan mint a csipetke vagy gyúrok tésztát és bele reszelem az almareszelőn a levesbe.
Főzők bele egy kis darab zellergumót és zeller zöldet is, jó ízt ad neki.
Direkt szeretem, hogy úszik a levesben a hagyma.
Anyukám is így csinálta gyerekkorunkba és sose kifogásoltuk.
fasírt
én egy nagy csokor petrezselymet is teszek a fasírtba és szerintem a kiskanál pirosparikai is jó bele, ettől még nem lesz "magyaros" meg "kolbászhús" sem, de mégsem olyan hoka színű belülről.
Két dolgon szoktunk a párommal vitatkozni ő megpárolja bele a vöröshagymát én meg nem én nyersen teszem bele, de nagyon apró kockára vágom.
Anyukám meg maga darálja a húst és a hagymát és a kenyeret is beledarája a hússal együtt.
A fasítot formázhatod különböző képpen és ezzel is adsz neki egy változatosságot.
Pici golyók, lapos pogácsák, hosszúkás rudak.
Vagy egy vagy két nagy rúd, amit sütőben tepsiben sütsz meg.
A közepébe lehet tenni kolbászt vagy főtt tojást, ha szeretitek.
köret
Krumplit héjastól megmosod és nagyságtól függően 2-4-6 fele vágod.
A héjas felével lefele sütőpapíros tepsibe teszed. Kenőtollal megkened mindegyik felületés (oliva)olajjal vagy vajjal. Szórsz rá ízlés szerinti fűszereket és nagyszemű sót. Betolod a sütőbe és fél - háromnegyed óra alatt kész van. Ha teteje már piros esetleg át lehet fordítani a másik oldalára is.
fűszer lehet köménymag vagy rozmaring stb.
Ugyan ez céklával is működik. Ott az olaj mellé pár csepp balzsam ecet.
Fűszerezésnek meg durvára őről bors és chilli paprika.
Nem kell sok, nem erősnek kell lennie, hanem pikánsnak. :)
Ugyan ez, sárgarépából és nem fehérépa(zöldség, gyökér), hanem paszternákból.
Sütőtök is lehet köret.
Sütötök és krumpliből "krumplipüré".
Répából és krumpliból, "krumplipüré".
bulgur
http://csiperke.blogspot.com/2011/06/zoldseg es-csirkes-bulgur.html
OK,így már értem.
De kíváncsi lettem volna hagymás édességre, mert én meg nagyon szeretem. :-)))
Aktuális kedvencem a lilahagyma lekvár. :-)
Szia:)
köretek témába: "paleo köretek" címszavakkal keress a weben
amit én is kpróbáltam és nagy kedvenc:
sajtos brokkoli: plajon/vajon/zsíron pirított brokkoli, sózva, végén sajttal meghintve (kéksajt, parmezán, egyéb...)
A párolást nem nagyon szeretem, a kevés zsírban jó minőségű serpenyőn sütve viszont isteniek a zöldségek
sajtos karfiol: előzőhöz hasonló
karalábé: karalábéhasábokat serpenyőben zsíron pirítani (először fedő alatt), só, fokhagyma, kapor ízlés szerint. Finom még pár evőkanál tejszínnel, kókusztejjel.
Sárgarépa, pasztinák zsíron pirítva.
Zellerhasáb: vékony hasábokra vágott zellergumó kisütve mint a hasábburgonya.
Szalonnás zöldbab: kockára vágott szalonna serpenyőben pirít, erre rádobod a zöldbabot (mirelit vagy friss)
egyéb: padlizsán, cukkíni, tök... a zöldségek nagyon finomak, ha jól készíted el, a sima párolás nem mindig ákkora élmény. Így viszont igen. A ziradékkal bánj módjával, de nem kell tőle félni, ízre csodás és ha nincs klasszikus köret, akkor a kilók sem másznak fel.
Jó főzőcskézést :)
Milyen édességbe tesznek hagymát...???
Akkor az olasz konyhát is utálod...? Az is bőségesen használ hagymát-fokhagymát... Meg a spanyolok is, a kínaiakról nem is beszélve! :-)
Mit tudsz enni egyáltalán?
Anyukámtól tanultam, nekünk nagyon ízlik:
Édes paradicsomleves
Kevés olajon pici liszttel világos rántást készítek, fél maréknyi rizst hozzákeverek, majd felöntöm sűrített paradicsommal (pennyben szoktam üveges sűrített paradicsomot venni), majd vízzel felengedem. Többször megkeverem, majd a végén cukorrak ízesítem. 10-15 perc alatt elkészül.
Azokat meg én imádom. De ha valaki a halat nem eszi meg, az kisebb baj, mert azt nem csempészik bele minden ételbe szemben a hagymával... Halálom, hogy sokan szinte még az édességbe is hagymát tesznek, mindennek egyen hagymaíze van, nem jön ki az ételek saját íze. Utálom a magyaros konyhát:-)
Szerintem ezen kár elkezdeni vitatkozni.....
Ez most egy divathóbort, hogy a cukor fúúújjjj, egészségtelen. Nem baj, majd elmúlik. Jön a következő mumus, már idén... figyeld meg! :-DDD
Amúgy nem egészében kell nézni - hacsak nem akarsz megenni egy egész tortát.
Egy ilyen torta min. 12 szelet. Tehát egy szeletben lesz kb. 2,5 dkg cukor.
Egy kávéban, vagy teában többet megiszik egy átlagember....
Kár, mert sokat vesztesz vele.... Nagyon sok ételben nemcsak hogy nélkülözhetetlen, de hihetetlen íz-pluszt tesz hozzá - anélkül, hogy "kikönyökölne" belőlük...
Magamat azért sajnálom :-)))))) , mert hasonló okokból nem eszem se halat, se frutti di mare-t.
cukorbeteg vagy...?
itthon veszed?
Egyszer régebben egy Stahl recept tetszett meg, főtt búzából saláta, mindenféle zöldségekkel. De még nem készítettem el...
A WOK keverékben póréhagyma van, ezt biztosra tudom.
A mediterránban szerintem nincs hagyma, de ezt a félét inkább a Lidlben vettem eddig. Emlékeim szerint enyhén fokhagymás fűszervajban van megforgatva.
A többit sajnos nem tudom.
Nem bírja a gyomrod a hagymát?
Itt egy nagyon egyszerű de nagyon finom recept:
Répatorta
15 dkg durvára reszelt répa
15 dkg durvára vágott dió
15 dkg barnacukor
4 tojás (szétválasztva, a fehérje habbá verve)
kevés citromhéj
fél kk. szódabikarbóna
3-4 evőkanál prézli, vagy babapiskótamorzsa
az összes hozzávalót kikeverni, utoljára a tojáshabot belekeverni. Lapos formában (pl. cakkos kerámiaforma) 25-30 perc alatt kisütni.
Tetejére: Philadelphia krémsajtot (vagy kiváló a Lidl-ben kapható Pic-frisch - kb. féláron!!) kikeverve 12-13 dkg porcukorral, egy fél citrom levével és 5 dkg olvasztott vajjal.
A tetejére kened, és 2-3 órát a hűtőben hagyod rádermedni.
Nagyon hamar készen van, egészséges és finom.
(De miért kell itt is kötekedni?)
Most láttam az aldiban, a BIO akciók között KAMUT búzát. Ez valami hasonló, mint a tönköly? Próbáltad már?
A sütéshez: ha már linzert készítettél, akkor nem mondhatod, hogy nem tudsz sütni. :-)
Én nagyon sokáig bele se mertem fogni egy ilyen "morzsoljuk el a vajat a liszttel" típusú sütikbe. .-DDD
Szernitem a kevert tésztákat (muffin, stb.) képtelenség elrontani.