Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szavazzatok tük es!
2012-05-02 19:231.
Torolt_felhasznalo_849281
Létrehozva: 2012. május 2. 19:23
Mi legyen 2013-ban az év madara?
A gyapotgombolyag fiókákat nevelő erdei fülesbagoly?
A pitypalattyoló fürj?
Netán a szivárványsziporka gyurgyalag?
Szavazzatok ti is! :)
http://www.mme.hu/component/content/article/15 -legfrissebb-hirek/1777-lakossagi-szavazas-2013-ev-madararol -dontson-on.html
Akkor én azért is nyomok egyet a fürjre.
Én néha leragadok a "valami fehér"-nél - már ha a földön van a szóban forgó dolog és nem repül. Ilyenkor tudom, hogy ideje új szemüveget csináltatni :D
A fürjre szavaztam, de látom még gyúrnunk kell mert szegény lemaradt, mint a borravaló...
Ő is "vizsgázgat" a te szakmádból? :)
Bagolynak ment a lájk.
Hallgattam a szakemberre (köszi Bubi!) és egy szavazat a fürjre.
Láttátok, hogy a belinkelt oldalon hirdetnek fülemüle túrákat is? Nekem nagyon tetszik az ötlet, már a naptárba is beírtam!
münk es? jo, szavazunk.
szerintem legyen aaaa... Homokban Ülö Szepseg (HÜS).
Baglyot és gyurgyalagot nem ettem még, fürjet már igen. Engesztelésül rá szavaztam.
Enyém volt az ötezredik szavazat, de sajnos a halmazból a fürj részesedése a legkisebb.
Kicsit meglepett, hogy nem a bagoly vezet.
Van, akinek ugyan szakterülete, mégsem megy:
"Ornitológiavizsgán az volt a diákok "beugró tétele" , hogy a gázló madarakat a lábuk alapján kellett felismerniük.
Persze volt olyan, aki ugyan forgatta, nézegette a kapott madárlábat, de nem ismerte fel benne az "állatot". Meg is bukott volna, de felkapta az indexét a tanári asztalról, s kiszaladt vele a folyosóra. Már kint volt a teremből, viszi magával az indexét (amibe még nem volt beírva az egyes).
A tanár meg üvölt utána:
- Nem írtam be az elégtelent... Hogy is hívták magát?
Erre a diák a folyosóról bedugta a lábát az ajtón és ezt monda:
- Ebből találja ki, tanár úr!"
Hozzánk nem bánom, ha nem jönnek.
A cicánk sajnos kedveli az ínyenc falatokat.
Én madárkérdésben mindig a férfiemberre hallgatok, mert ő a profi szakember.
Én épp ma buktam meg, mert nem ismertem fel a tavon a kis kócsagot. Azt mondtam, hogy valami fehér madár. 12 év madarásszal való együttélés után. Reménytelen vagyok.
2 szavazat ment a fürjnek.
Amennyiben a fürj lesz 2013. év madara, az alábbi témákkal foglalkoznánk a védelmével kapcsolatban:
A Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) program keretében kiemelt figyelem fordítása a fajra annak érdekében, hogy az ország még több területére jusson felmérő.Országos fürjgyűrűzési program elindítása annak érdekében, hogy az érdeklődők találkozhassanak ezzel a ritkán látható madárral, és a gyűjtött információknak köszönhetően több információnk legyen a faj vonulási szokásairól.
Kampány a természetkímélő agrártechnológiák alkalmazása érdekében: kaszálás időpontjának megfelelő időzítése úgy, hogy a talajon fészkelő fürjek fészekhagyó fiókái ekkorra már kikeljenek, a hagyományos, madárgyilkos kívülről-befelé haladó kaszálás helyett oldalazó vagy belülről-kifelé haladó útvonalválasztás, vadriasztó lánc felszerelése a kaszaadapterre, vágóasztalra, kaszálatlan parcellaszegélyek és búvósávok meghagyása, a gyom- és rovarirtó szerek alkalmazásának mérséklése.
Kampány és közös munka a mező- és vadgazdákkal a fürjbarát élőhelyek visszaállítása, kialakítása érdekében:
kisparcellás, mozaikos birtokszerkezet előtérbe helyezése a fürjes területeken, táblaszegélyek multifunkcionális hatásának népszerűsítése, a túlszaporodott róka- és vaddisznóállomány csökkentése.
Na, mendi, megkérdeztem a profi madarász párom, és azt mondta, hogy egyértelműen a fürj, már ha egyáltalán valóban a madár érdekeit nézzük, és nem olyan szőke nős szempontok vezetnek, hogy édi vagy nem édi.
A felsorolt 3 madárfaj közül jelenleg ugyanis is egyértelműen a fürj van a legveszélyeztetettebb helyzetben.
(Azért írom, hogy "érdekeit nézzük", mert feltételezem, hogy az év madara címmel némi nagyobb odafigyelés is jár.)
A gyurgyalag gyönyörű, a fürj és fészke több figyelmet érdemelne, de a bagolyfiókák "arcától" elgyengültem. Rájuk szavaztam.
Zöldike! A kertünkben tobzódnak a zöldikék.
Na jó, akkor legyen a fürj.
Hátha beéri a többieket. A szépség nem minden.
Zöldike nincs?
Köszi a linket!
A verébre nem is lehet szavazni???????