Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Paprikás krumpli 2012-ben
2012-09-11 22:221.

Létrehozva: 2012. szeptember 11. 22:22
A paprikás krumplit mindenki szereti, mindenkinek saját receptje van és persze, hogy az övé a legjobb. Igazi hungarikum az éttermek azonban mégis parkolópályára teszik...
Nők Lapja Café: Paprikás krumpli 2012-ben
Nők Lapja Café: Paprikás krumpli 2012-ben
Gomba?
Gazdag fantaziaja volt a maminak:)
Van másik!

Topik.
igen, volt benne a krumpli mellett fött tojás, nokedli, és gomba, csakhogyaz öcsémnek ne csak krumplit és nokedlit kelljen enni.:) hiába, az unokákért mindent megtesz az ember.:))
a kovászos uborkát ki nem állom.:( tudom, rengetegen szeretik.
Sose hallottam tojassal, annal inkabb kovaszolt uborkaval:)
a nagymamám rakott bele fött tojást, bár ez akkor volt inkább jellemzö, amikor az öcsém épp húsmentesen étkezett.:) nehogymár éhezzen az a szegény kisfiú.:))
én egyébként nem uborkasalátával, hanem mini csemegeuborkával szeretem.
Az én fantáziámat egyik kép sem mozgatta meg.
Nálam a paprikás krumpli úgy néz ki, hogy mindig teszek bele füstölt kolbászt, ha van, akkor virslit is. A szaftja sűrű, mint a pörköltnek. Uborkasalátát, és főtt tojást eszünk hozzá. Egész gyerekkoromban főtt tojással ettem, mástól viszont még ezt nem hallottam.
Több olyan ország van,ahol például nem esznek levest,vagy csak ritkán.A levest ott ráöntik a rizsre.És van olyan levesük,amire még citromlét is csepegtetnek.
Ez a levesmizéria a magyaroknál nagyon dívik,máshol nem igazán.
Igen. Van itt egy fajta zacskos leves (biztos otthon is van) ugy hivjak hogy 2 perces maggi leves. Allati nepszeru az is ilyen folyadek aztan felforrt a viz es bele a zacskos teszta es mar eszik is.
Eszi boldog boldogtalan foleg a diakok nepszeru eledele akik egyetemistak kollegiumban laknak de masok is szeretik.
van mindenfele izesitesu.
persze nem kulonosebben egeszseges de szeretik es kesz.
rengeteg ilyen vagy hasonlo leves, teszta stb. van forgalomban ami ha nem hutoben tartando akkor bespejzolnak belole 50-60 dbot aztan eszik egesz honapban. Aki lusta fozni ilyeneket eszik meg a mikros eteleket.
En fozok nalunk ez nem divat, de sok embernel ez a "hirtelen kaja" kategoria. kenyelmes gyors , a papirpoharas valtozat utan meg mosogatniuk se kell.
Az ausztralok is nagyon kedvelik a vegetat, sokan csinalnak belole csak levest es telerakjak tesztaval hogy felszivja a levet. A gyerekek imadjak.
Ez most komoly???

Igen, szuper lehet.
A bácsi is Zsámbékon nyárson sütötte a malackát, amit a jókedvű csapat bekebelezett.
De hát az olyan nagy adag volt, hogy mindenkinek dobozoltunk is, meg aki nem tudott ott lenni, annak a munkatársnak elvittük,hogy ők se maradjanak ki a fincsiből.
en a vegetat szeretem hasznalom is sok etelben. Most mar itt nalunk is lehet kapni es van egy uzlet ahol van magyar edes anna, eros pista ezeket is kedvelem.
Van egy purekeverek ugy hivjak hogy Ajvar. A nem eros valtozat nagyon finom porkoltekbe, bizonyos fajta fozelekekbe.
nem kell belole sok de kellemes ize van.
Az ausztralok is nagyon kedvelik a vegetat, sokan csinalnak belole csak levest es telerakjak tesztaval hogy felszivja a levet. A gyerekek imadjak.
ropogós malacsült
Oh, az valami csoda finom.
Régebbi munkahelyemen évente egyszer, András napján a fönők mindenkit meghívott egy ilyen Bandi bulira jó pár évig..
Volt egy ember, aki egész nap sütögette a malacot és délutánra egy jó nagy tepsiben behozta hozzánk.
Kb 25 kg - ak volt a sült.
A bőre ropogós volt, a husi belül meg omlott.
Oh, jaj.De jó is volt.
na most miert kell ezt?
Nem egyforman keszitjuk ahany haz annyi szokas.
lehet hogy amit te szeretsz masnak nem izlik.
az egyik egy egeszen kis etteremben volt egy orsegi telepulesen ott nagyon meglepett a dolog mert nem egy puccos hely volt gondoltam na itt biztosan vannak ilyen regi jo kajak.
hat nem voltak.
de jo is a malacsult ropogos bore yummmmm
Nem jártál rossz helyen, egyszerűen nincs ilyen kaja sehol. Pedig én is megkívánnám néha, beülnék egy jó pörköltre vagy hasonlóra, de nincs.
Múlktkorjában rendeltem valahonnan ropogós malacsültet, mert kiváncsi voltam, az milyen, zsírtól tocsogó sertésszelet jött. Szerintem az nem ugyanaz, bár lehet...
Ez van.
Miért kell minden jó kajából egy szépművészeti (közenincshozzá) remeket gyártani? Vagy legalább hívják máshogy!
A paprikás krumpli épp attól fenséges, hogy nagyon egyszerű, és mégis finom.Ízlés dolga, ki mit hogy tesz bele, csak az alapanyag legyen természetes.
Egyébként semmilyen kaját nem szabad elrontani semmilyen mű ízesítővel, hisz akkor nem lesz íze, illetve egyen íze lesz, nomeg méreg is az a műanyag.
Jó, jó, tudom, a mai kolbász sem olyan, mint a régi, a virsliről nem is beszélve, és a szalonna sem igazi hosszú érlelésű, mind tele van segédanyaggal...
Milyen paprikáskrupli az, ahol mindenféle szírszarral rakják tele.
Hányás.
Ő már csak tudja.
Akkora baromságokat hord össze, mindenhol.
Mindegyik ételízesítő kocka tele van sóval.
kedvet kaptam hozzá, mármint az igazihoz. a hvégén ez lesz a menü nokedlivel, házi kolbásszal:))
Egyik sem paprikás krumpli... Maradok a hagyományosnál.
Kar erte, tenyleg nagyon jok voltak. Hat en toredelmesen bevallom nem jark mekibe, nagyon ritkan eszem pizzat ha igen akkor leginkabb itthon csinaljuk a yiros es tarsai megint nem az en izvilagom.
itt ha bemegyek a varosba olyan helyre szoktam menni enni ahol van egy csomo fajta kifozde, kinai, olasz, indiai, ezeket nagyon szeretem olcso laktato es bo a valasztek.
Viszont szegyen de nem szeretem a hamburgert szivesebben eszem egy tal spagettit sajttal mint a burgereket.
Bizisten, egyik másik kép láttán az unokám "gyurmái" jutottak eszembe.....
Meg nem ennék egyikből sem egy falatot sem, még ha Bodrogit mint szinészt szerettem anno..........
Semmi gond! Drága Nagymamámtól megtanultam, s én is így készítem! Ha nincs kolbász, nincs. Kész.
Először is sok, sok - még több vöröshagymát felaprózok. Nem hazudok, de a fazék 1/3-a felvágott vöröshagyma. No, azt zsíron megüvegesítem, de köménymagot is teszek rá, hogy jól kipattogjon! Keveset! S ha kész, arra dobom a hol hasábra, hol kockára vágott krumplit. Kevés,melegvízet öntök rá, s úgy DINSZTELEM. Nem rotyogtatom, nem főzöm. Mindig pótolom a vízet, s mindig melegvízet, így nem lesz kemény a krumpli! Nem kap frászt, mint ahogy Dédikém mondaná.
Kissé összerotyogtatom, majd félrehúzom, s akkor teszem bele a pirospaprikát, nehogy megkeseredjen.
Ha van zöldpaprikám, akkor már a hagyma dinsztelésénél beledobom, no meg csak 1 paradicsomot, nehogy megsavanyítsa!
*
S, a krumplim olyan középtájon van a félpuha és a puha között, akkor jön a VARÁZSLAT! Összepréselt fokhagymát nyomok bele, ez olyan ízt ad, mintha kolbásszal készítettem volna.
De más praktikáim: ha füstöltszalonnát veszek, a bőrét levágom és alufóliába tekerve félreteszem a hűtőbe. Ilyenkor nagy hasznát veszem, mert jó ízt ad a krumplipaprikásnak.
Ha van pénzem, akkor kizárólag KNORR füstöltkockát veszek, nem a Maggit, mert a Maggi tele van sóval. A Knorrban is van só, természetesen, tehát vigyázni kell a sózással! De töményebb az íze. S, nagyon megbolondítja a krumplipaprikást, a babfőzeléket, bablevest, a sárgaborsó főzeléket, s minden olyat, amibe jó LENNE a füstölt dolog.
Szoktam savanyú káposztát is főzni, sok felaprózott vöröshagymára teszem a dinsztelt káposztát, bele a KNORR füstöltkockát, kevés vízzel felengedem, puhára dinsztelem. Közben beleteszem a pirospaprikát is. S, ha készen van, akkor keverem bele a friss fölben (ez olcsóbb, mint a tejföl) elkevert lisztet! Ezt pedig úgy csinálom, hogy a tálban összekeverem, s hozzáteszek kevés hideg vízet + a paprikás léből - a káposzta levéből is kiveszek, s jól elkeverem, s úgy teszem bele az "öntetet", s jól kiforralom. No, meg a kipréselt fokhagymát is! Hidd el, nagyon fínom, laktató étel!
*
De van, hogy a paprikás krumplit, hogy ne legyen unalmas, felaprózott petrezselyemmel szórom meg, már a tányérban, de van az is, hogy a lábast félrehúzom, hogy kissé hűljön. Majd a Friss fölbe beleteszek a paprikás krumpli levéből, jól kikeverem, s úgy öntöm bele. Így olyan lesz, mintha "paprikás csirkés szaft" lenne.
*
A szegénységen mindig kifog a turpisság
és a gyakorlatiasság. Természetesen ehhez szükséges olyan nagyszülő, akitől ezt megtanulhatjuk. Nekem szerencsém volt! 
*
Jó étvágyat! Más ötletem: a Coop-nál viszonylag olcsó a párizsi. No, ott szoktam vásárolni, s apró kockára vágom. S, csak az utolsó pillanatban dobom bele, s annyit, amennyit meg is eszünk. Mert azzal már nem jó főzni, mert megdagad. Mert ugye Te is tudod, meg én is, meg mindenki, hogy van a párizsiban szója.
*
A káposztához is nagyon jó a párizsi, u.ez a fajta, akkor egy-egy vastagra vágott szeletet a szélén kissé bevagdosom, hogy ne ugorjon össze - és megsütöm. S, úgy teszem a dinsztelt káposztára.
*
Jó egészséget kívánok, én is benne vagyok a svájci francban. Úgy, hogy nem marad el napom, hog ne hálálkodjak drága Nagyszüleimnek, hogy megtanítottak ilyen turpisságokra!
*
Még az eszembe jutott, hogy nagyon fínom ám a krumplipaprikás - tarhonyával is! Ekkor külön megpirítom, készre dinsztelem a tarhonyát, s amikor készen van, akkor keverem össze!
Nálunk tegnap paprikás krumpli volt ebédre,vrislivel.Mind elfogyott,szeretjük.
Amiket a képeken mutattok,hát azoknak az ételeknek közük sincs a paprikás krumplihoz.
Miért kell mindent elrontani?????
Hat lehet...
imadom a szalontudot de elkesziteni nem tudom hogy olyan finom legyen mint amit anno sokszor kisvendeglokben lehetett enni otthon.
Amikor olyan 16 eves voltam, a Budafoki uton dolgoztam es legtobbszor a Moricz Zsigmond korterre jartam enni volt ott egy onkiszolgalo etterem.
isteni fozelekek voltak, paradicsomos kaposzta, spenot, soska , borsofozelek 2 azaz ketto forint volt egy ures fozelek (ha kertel adtak ra porkoltszaftot)
ugyanott maglyarakas, turogomboc es hasonlok.
ma 40 evvel kesobb is osszefut a szamban a nyal hogy milyen izek voltak, pedig csak egy nagyon olcso egyszeru onkiszolgalo volt ahova a diakoktol a nyugdijasokig, munkasok jartak enni.
valahogy ezeket az izeket kerestem amikor otthon voltam de nem talaltam.
Haznal ott igen, de etteremben nem.