Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Öreg kukorica főzése
Sziasztok!
Kaptunk öreg kukoricát, hogy főzzük meg,de nekem fenntartásaim vannak a kapott recept elkészítésével kapcsolatban.
Recept:
-le kell morzsolni a kukoricát a csőről,
- megfőzni a kukoriaszemeket,
-ha megfőtt mákkal vagy dióval megszórni.
A kérdésem:
Mi lehet az étel neve?
Valóban így elkészíthető az étel? és finom-e?
Napersze
Nem, én nem a magyar fiatal alkotók művét neveztem alpárinak, hanem az ötletedet, hogy minden indok nélkül ideteszed nekem "kedveskedésnek". A polgárpukkasztó, óvodás szintű "alkotásaikat" akkor nevezném alpárinak, ha -ahogy írod udvarias módon- felemelném a fenekem és elmennék megnézni. De nem megyek, mert nem érdekel. Menj te, ahol élsz éppen elég hasonló "alkotás" születik, ki is állítják. Úgyhogy felesleges ironizálni, hasonlók külföldön is vannak, gyakran a hülyeség onnan érkezik ide.
Köszönöm a főzési tanácsot, főzök is, bár mellette ezekben a pillanatokban éppen nem a kultúrával foglalkozom.
????????????????????????
2000 ota letezik az ARC oriasplakat palyazat. Kozerzeti kiallitas.
A mai magyar fiatal alkotok muveit nevezed alparinak....
Ez az idei kiallitas....
Toljad el a fenekedet az 56-osok tereig , a regi Felvonulasi ter
Nem, de természetesen látom a feljövő topikokat.
Ritka alpári képeket tudsz felrakni, ez örömet okoz neked?
Ezért a "románok esznek"-ért Bety kiátkoz téged...))) Egyénként tényleg erdélyi ételnek ismerem, benne van Kövi Pál:Erdélyi lakoma című szakácskönyvében.
A bety ! --------->
Tökéletes következtetés!..))) Egészségedre!
Ma már lehet kapni kukoricalisztet, meg sok recept van fenn a neten, enyém sajnos nincs meg. Sok évvel ezelőtt találtam egy cseh (szlovák?) szakácskönyvet a könyvtárban, rengeteg kukoricás süti volt benne, a piskótát kipróbáltam. Frissen nagyon finom volt. Azért nem tettem el későbbiekre, mert estére, másnapra már nem volt olyan jó, mint frissen. De kis adagban érdemes lenne megpróbálni.
Jelentem, megfőztem a puliszkát, sósan, köretnek, tejfölös-tejszínes gombás sült csirkemellhez lesz.
Leírom, hátha valaki kedvet kap puliszkát főzni!
Úgy főztem, ahogy a cikkben van, de a 20 dkg kukoricadarához a dara zacsiján 4-5 dl tejet írt, így a cikk és a zacsi között "igazságot" tettem, az enyémben 5 dl tej+cca 2 dl víz van.
Tettem bele kevés őröltborsot, szerecsendiót, és cca púpos mokkáskanál sót.
Amikor kész lett, némi vajat és 5 dkg kis kockára vágott sajtot is belekevertem.
Nekem ízlik!
S beleolvastam megint a cikkbe, és így írja, bizistók: "kalóriaszegény"!
Úgyhogy az enyémen AZ a hizlaló, amit ráteszek!
(Kis sültszalonnával, és annak zsírján pirított reszelt hagymával kóstolgattam, a gombamártást nem bírtam kivárni!)
Rémlett ugyan nekem is, hogy kukoricvával hízlalják az állatokat, de azok biztosan nem olvasnak cikkeket, és így azt hiszik, hogy hízniuk kell tőle, hát ŐKET ezért hizlalja!
Anyám gyakran készített tejes vagy túrós puliszkát. Hát én azt sem szerettem. Ezért az én konyhámból hiányzott a puliszka. Kivéve, amit a férjem főzött halcsalinak.
Aztán, mikor a lányom felnőtt, és ügyeskedni kezdett a konyhában, kiderült, ő szereti, enni is, elkészíteni is. Habár én most is csak köretként eszem néha.
És bükkfahamulúgot soha életemben nem láttam.
Táplálóóóóóóóóó??? Ajajjjjjjj!
Amit betettem linket, abból úgy tűnt, hogy nem hizlaló!
(Bár lehet, hogy csak ezt akartam belelátni???)
Szerintem se lehet rossz! Kipróbálom, mindenképp!
(Krumpligancát szoktam csinálni, az is isteni! )
Talán nemannyira a kukorica lehetett a ludas, hanem aki főzte töltötte túl a kuktát.
Ahogy írtam is, szerintem macerás lehet öreg kukoricát főzni, alighanem tovább főhet meg a babnál is.
Akitől én hallottam -ezer éve- a főzését, az régi cserépkályhában, amiben kiképeztek egy kis sütőt is, csinálta.
De csak mesélte nekem, hogyan főzi, enni nem ettem még ilyet.
Eda, puliszkát csináltál már?
Azt hiszem, e szerint fogom megcsinálni:
http://hvg.hu/panorama/20110407_vilag_legegy szerubb_receptjei_puliszka
Köretnek, és dúsítom némi sajttal. Rossz nem lehet!
Szoktam máskor is enni, én szeretem.
Mi töltött káposztát is szoktunk csinálni, kukorica darával. (rizs helyett)
No és ízlett?
Nemrég vettem egy zacsi kukoricadarát, és tervezgetem a puliszka-főzést!
(Egyszermindentkikellpróbálni-alapon)
Az nem puliszka volt, hanem polenta!
(csak viccelek, ugyanaz az étel, de olaszok így hívják)
Szerintem várd meg a hűvösebb időt!
Ha akkor főzöd gáz/villanytűzhelyen, is sok energiát fogyaszt, de legalább kicsit bemelegszik tőle a konyhád!
Bükkfahamulúgot???????
Azt hol lehet venni vajon??
Ezért a "románok esznek"-ért Bety kiátkoz téged...))) Egyénként tényleg erdélyi ételnek ismerem, benne van Kövi Pál:Erdélyi lakoma című szakácskönyvében.
Főtt kukorica
Hozzávalók: 2 l kukorica
3-4 kanál cukor
aszalt szilva
2 liter kukoricára bükkfahamulúgot öntünk és addig forraljuk, míg a kukorica héja lejön.
Akkor levesszük és leszűrjük a lúgot, a kukoricát többször átmossuk. Ha szép tiszta és sárga, hideg vízzel felöntjük és főni tesszük. Amikor kész, becukrozzuk és főtt aszalt szilvával tálaljuk.
Megjegyzés: a kukoricát főzhetjük bükkfahamuéúg nélkül, tiszta vízben is, a végén cukrozzuk.
köszönöm!!!
nincs kuktám, így még erősen elgondolkodom rajta
http://palocprovence.blogspot.hu/2010/12/szemes-fott-kukor ica.html
Biztosan nem lehet rossz, népi "desszert" volt, amikor még nem voltak másféle finomságok, kukorica meg volt a vidéki/parasztházaknál. De annó hagyományos, vegyestüzelésű konyhai tűzhelyen ("sparhelt", magyarosan a neve, ha ismeri még ezt a szót a mai ifjúság) főzték, amibe egyébként is befűtöttek, mert azon főztek minden nap. S nem a mai magas közműdíjas energiát fogyasztó tűzhelyeken!
Gondolom, még ha beáztatod, és kuktában -ha nincs kuktád, sztem bele se kezdj!- főzöd is sokáig fog főni.
Ha a fentieket átgondolva is kedved van megfőzni, hát főzd! Egyszer mindent ki kell próbálni, szokták mondani.
Én inkább vennék egy doboz konzervkukoricát -a szintén nem olcsó- mákomhoz!
a "szarikása"
Szereted a szarikasat is ?
bukta
Mindenki ismeri , csak en nem
Finom!