Torta kérdés....

Miror
Létrehozva: 2013. szeptember 27. 12:02

Kedves gyakorlott háziasszonyok!

 

Tortát készítek, a piskóta kész, a gesztenyés krém beletöltve..

(gesztenyepüré+sürü puding+vaj+cukor) 

Marcipánnal szeretném kivülről bevonni. 

A recept szerint ez a gesztenyés krém jó bevonni is, (szerintem nem lesz jó mert nagyon folyik) a marcipán réteg alá gondoltam de nem merem rákenni.

Szerintetek mit tegyek a marcipán alá?

Fel tudom e valahogy javítani azt a krémet, hogy jó legyen bevonni is?

Ha nincs más megoldás csinálok másból is bevonót, de sajnálnám kidobni, elég sok maradt.

 

Várom mit javasoltok, és előre köszönöm! 

18 hozzászólás
  1. 2013. szeptember 28. 09:3618.

    Ha a krém nagyon folyós, akkor hogy tudtad betölteni a tortát? 

     

    Egyébként, teljesen jó a recept, talán a puding miatt vált folyósabbá, ilyenkor zselatinnal kell rásegíteni.

     

    Én úgy szoktam készíteni a gesztenyekrémet:

    cukrozott gesztenyemassza+felvert habtejszín (bele habfixálóval és 1 ek cukorral) és összedolgozom. Az állaga kemény és kenhető marad. Akinek nem elég édes, az tehet bele még cukrot. Mi nem szoktunk, a cukrozott gesztenye önmagában is elég édes.

    Mivel a bevonó massza nem kedveli a tejszín alapú krémet, mert feloldja belülről, ezért vagy 10 dkg vaj+10 dkg porcukor vagy gesztenye+vaj+ kevés cukor elegyéből vonom be vele a tortát. Utána jöhet a burkolás.

     

    Csak egy tanács:

    A betöltenivaló krémet -  ami főzős - azt érdemes előző nap elkészíteni, így van ideje hűlnie. Ha egy éjszakára bennhagyod a hűtőben, akkor azonos hőfokú lesz a vajjal vagy más hozzávalóval (mascarpone, tejszín stb), sokkal jobb így összedolgozni őket, kisebb az esélye, hogy el legyen rontva, megfelelő állagú lesz és lehet vele majd dolgozni. 

    A torta betöltése, krémmel való bevonása után visszateszem hűtőbe dermedni. Szeretem, ha burkoláskor a torta masszív állapotában van, ezért betöltést is előző nap készítem el.  

     

    Egy kis gyakorlattal majd te is belejössz. :)

     

    A maradék gesztenyekrémet használd föl másra, vagy egy kis tejszínhabbal egyétek meg önmagában. :)

     

    Egy kalappal a tortához! 

    előzmény:
    Miror (1)
    2013-09-27  12:02
  2. 2013. szeptember 27. 13:2417.

    Igen ezt nem tudtam, nem volt leírva, hogy hidegen kell.

    Persze nem volt forró, olyan langyos.

    (Én sem vagyok agy türelmes típus) 

    A krémet eltettem, egy másik sütire jó lesz öntetnek :-)) 

    előzmény:
    kivi39 (14)
    2013-09-27  13:14
  3. 2013. szeptember 27. 13:1616.
    Én ugyanígy szoktam, csak kb. fele mennyiségből + 1 csg gesztenyepüré.
    előzmény:
    Miror (11)
    2013-09-27  12:42
  4. 2013. szeptember 27. 13:1415.

    Köszönöm a jótanácsokat, most lett kész a vajas verzió!

    Túl nagy fába vágtam a fejszém, egyszerűnek tűnt ezt a tortát megcsinálni, és nem volt az, nekem legalábbis... 

    Ne lepődjetek meg, ha nemsokára visszajövök a marcipán bevonat miatt panaszkodni....Olyat sem csináltam még!  

  5. 2013. szeptember 27. 13:1414.
    Ez teljesen jó recept, nem hűtötted ki rendesen. A tortát tedd a hűtőbe, a maradék krémet a mélyhűtőbe és ha már megdermedt, akkor keverd át újra, vond be vele a tortát és mehet rá a marcipán.
    előzmény:
    Miror (9)
    2013-09-27  12:27
  6. 2013. szeptember 27. 12:5213.
    25 dkg margarin, 25 dkg cukor. Én szobahőmérsékletű margarint szoktam kikeverni és utána rögtön ráteszem a marcipánt. Használ tortasimító lapot, akkor szép egyenletes lesz!
    előzmény:
    Miror (3)
    2013-09-27  12:13
  7. 2013. szeptember 27. 12:4812.

    Nekem valahogy a zselatin fix nem vált be.

     

    De ez így jó amit írtál, én a gesztenyéhez a cukrászhabot szoktam tenni, az nagyon jó felverődik és az állaga is jobb mint a hagyományos habtejszínből készítettnek.  

     

    előzmény:
    marati (10)
    2013-09-27  12:35
  8. 2013. szeptember 27. 12:4211.

    Már én is bánom, de tapasztalat híján ez a recept jónak tűnt..

    Őszintén belegondolva nem is tudom, hogy a receptíró hova tett ilyen mennyiségű krémet...

    Most kikevertem vajjal a cukrot, meglátjuk mi lesz.

    Legközelebb már puding nélkül csinálom, az úgy tényleg jobb lett volna! 

    előzmény:
    marati (10)
    2013-09-27  12:35
  9. 2013. szeptember 27. 12:3510.

    1-2 csomag zselatin fix segithet rajta meg ha jól és alaposan kihütöd mielött felkened. 

     

    Én nem szoktam a gesztenyekrémbe pudingot tenni  3 csomag gesztenye vajjal alaposan kikeverve és tejszinabbal lazitom. Teszek bele 2 csomag zselatin fixet meg 10-15 dkg cukrot. nem szokott folyni hanem dolgozható krém lesz. 

     

     

     

     

     

    előzmény:
    Miror (9)
    2013-09-27  12:27
  10. 2013. szeptember 27. 12:279.

    7dl tejben főztem 2 csomag pudingot majd belekevertem a gesztenyepürét.

    30 dkg margarint elkevertem 20 dkg cukorral 

     

    Ezt az egészet össze kevertem géppel.

    langyos volt mikor kentem, most, hogy kihűlt most is folyik.

    a recept a neten volt egy blogban fényképpel, ott tök jól nézett ki.

    De sebaj, ízre jó!  

    előzmény:
    marati (6)
    2013-09-27  12:20
  11. 2013. szeptember 27. 12:248.

    A krémbe tehetsz zselatint, attól jó lesz az állaga.

    előzmény:
    Miror (1)
    2013-09-27  12:02
  12. 2013. szeptember 27. 12:237.

    Az a menyiiség még pont van itthon, ezek szerint nem kell leszaladnom a boltba cukorért-vajért..

    Igazából nem hütőttem ki rendesen, siettem kicsit..

    Anyukám szülinapjára igyekszem időben elkészülni!  

    Közi a tippet! 

    előzmény:
    edinacs (4)
    2013-09-27  12:16
  13. 2013. szeptember 27. 12:206.

    Hogy készült a gesztenye krém hogy folyos lett? Jól ki lett hütve maga a krém töltés/kenés elött?

      

    előzmény:
    Miror (3)
    2013-09-27  12:13
  14. 2013. szeptember 27. 12:175.
    Hűteni kell előbb.
    előzmény:
    Miror (3)
    2013-09-27  12:13
  15. 2013. szeptember 27. 12:164.

    Szia!

     

    Ennek a krémnek tényleg nem kellenr folynia. Kihűtötted a pudingot teljesen? Attólmegolvadhat a vaj, és akkor tényleg híg. Ha teljesen lehül a krém, és akkor is folyik, akkor keverj habosra 10 deka vajat 10-15 deka cukorral, és azt tedd a marcipán alá. A maradék krémet pedig ne dobd ki! ha tényleg sok, akkor csinálj belelő valami réteges desszertet. Maradék piskótával vagy babapiskótával. Locsold meg kis cukros-rumos tejjel, rá a krám, esetleg kis tejszínhab.

     

     

     

    előzmény:
    Miror (1)
    2013-09-27  12:02
  16. 2013. szeptember 27. 12:133.

    Köszi!

    Ha a torta 23 cm átmérőjü akkor mennyiségre mennyi legyen a vaj és a cukor?

    Meg kell várni míg megdermed, vagy egyből lehet rátenni a marcipánt?  

    előzmény:
    sherpa01 (2)
    2013-09-27  12:09
  17. 2013. szeptember 27. 12:092.
    Bevonni marcipán alá vajkrémet szoktak tenni, attól nem izzad a marcipán, szépen megtapad rajta. Porcukorral keverj nagyon habosra ugyanannyi mennyiségű margarint, vagy vajat.
    előzmény:
    Miror (1)
    2013-09-27  12:02

Címlap

top