Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Torta kérdés....
Kedves gyakorlott háziasszonyok!
Tortát készítek, a piskóta kész, a gesztenyés krém beletöltve..
(gesztenyepüré+sürü puding+vaj+cukor)
Marcipánnal szeretném kivülről bevonni.
A recept szerint ez a gesztenyés krém jó bevonni is, (szerintem nem lesz jó mert nagyon folyik) a marcipán réteg alá gondoltam de nem merem rákenni.
Szerintetek mit tegyek a marcipán alá?
Fel tudom e valahogy javítani azt a krémet, hogy jó legyen bevonni is?
Ha nincs más megoldás csinálok másból is bevonót, de sajnálnám kidobni, elég sok maradt.
Várom mit javasoltok, és előre köszönöm!
Ha a krém nagyon folyós, akkor hogy tudtad betölteni a tortát?
Egyébként, teljesen jó a recept, talán a puding miatt vált folyósabbá, ilyenkor zselatinnal kell rásegíteni.
Én úgy szoktam készíteni a gesztenyekrémet:
cukrozott gesztenyemassza+felvert habtejszín (bele habfixálóval és 1 ek cukorral) és összedolgozom. Az állaga kemény és kenhető marad. Akinek nem elég édes, az tehet bele még cukrot. Mi nem szoktunk, a cukrozott gesztenye önmagában is elég édes.
Mivel a bevonó massza nem kedveli a tejszín alapú krémet, mert feloldja belülről, ezért vagy 10 dkg vaj+10 dkg porcukor vagy gesztenye+vaj+ kevés cukor elegyéből vonom be vele a tortát. Utána jöhet a burkolás.
Csak egy tanács:
A betöltenivaló krémet - ami főzős - azt érdemes előző nap elkészíteni, így van ideje hűlnie. Ha egy éjszakára bennhagyod a hűtőben, akkor azonos hőfokú lesz a vajjal vagy más hozzávalóval (mascarpone, tejszín stb), sokkal jobb így összedolgozni őket, kisebb az esélye, hogy el legyen rontva, megfelelő állagú lesz és lehet vele majd dolgozni.
A torta betöltése, krémmel való bevonása után visszateszem hűtőbe dermedni. Szeretem, ha burkoláskor a torta masszív állapotában van, ezért betöltést is előző nap készítem el.
Egy kis gyakorlattal majd te is belejössz. :)
A maradék gesztenyekrémet használd föl másra, vagy egy kis tejszínhabbal egyétek meg önmagában. :)
Egy kalappal a tortához!
Igen ezt nem tudtam, nem volt leírva, hogy hidegen kell.
Persze nem volt forró, olyan langyos.
(Én sem vagyok agy türelmes típus)
A krémet eltettem, egy másik sütire jó lesz öntetnek :-))
Köszönöm a jótanácsokat, most lett kész a vajas verzió!
Túl nagy fába vágtam a fejszém, egyszerűnek tűnt ezt a tortát megcsinálni, és nem volt az, nekem legalábbis...
Ne lepődjetek meg, ha nemsokára visszajövök a marcipán bevonat miatt panaszkodni....Olyat sem csináltam még!
Nekem valahogy a zselatin fix nem vált be.
De ez így jó amit írtál, én a gesztenyéhez a cukrászhabot szoktam tenni, az nagyon jó felverődik és az állaga is jobb mint a hagyományos habtejszínből készítettnek.
Már én is bánom, de tapasztalat híján ez a recept jónak tűnt..
Őszintén belegondolva nem is tudom, hogy a receptíró hova tett ilyen mennyiségű krémet...
Most kikevertem vajjal a cukrot, meglátjuk mi lesz.
Legközelebb már puding nélkül csinálom, az úgy tényleg jobb lett volna!
1-2 csomag zselatin fix segithet rajta meg ha jól és alaposan kihütöd mielött felkened.
Én nem szoktam a gesztenyekrémbe pudingot tenni 3 csomag gesztenye vajjal alaposan kikeverve és tejszinabbal lazitom. Teszek bele 2 csomag zselatin fixet meg 10-15 dkg cukrot. nem szokott folyni hanem dolgozható krém lesz.
7dl tejben főztem 2 csomag pudingot majd belekevertem a gesztenyepürét.
30 dkg margarint elkevertem 20 dkg cukorral
Ezt az egészet össze kevertem géppel.
langyos volt mikor kentem, most, hogy kihűlt most is folyik.
a recept a neten volt egy blogban fényképpel, ott tök jól nézett ki.
De sebaj, ízre jó!
A krémbe tehetsz zselatint, attól jó lesz az állaga.
Az a menyiiség még pont van itthon, ezek szerint nem kell leszaladnom a boltba cukorért-vajért..
Igazából nem hütőttem ki rendesen, siettem kicsit..
Anyukám szülinapjára igyekszem időben elkészülni!
Közi a tippet!
Hogy készült a gesztenye krém hogy folyos lett? Jól ki lett hütve maga a krém töltés/kenés elött?
Szia!
Ennek a krémnek tényleg nem kellenr folynia. Kihűtötted a pudingot teljesen? Attólmegolvadhat a vaj, és akkor tényleg híg. Ha teljesen lehül a krém, és akkor is folyik, akkor keverj habosra 10 deka vajat 10-15 deka cukorral, és azt tedd a marcipán alá. A maradék krémet pedig ne dobd ki! ha tényleg sok, akkor csinálj belelő valami réteges desszertet. Maradék piskótával vagy babapiskótával. Locsold meg kis cukros-rumos tejjel, rá a krám, esetleg kis tejszínhab.
Köszi!
Ha a torta 23 cm átmérőjü akkor mennyiségre mennyi legyen a vaj és a cukor?
Meg kell várni míg megdermed, vagy egyből lehet rátenni a marcipánt?