Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Ehető vadnövények

milla55
Létrehozva: 2014. augusztus 19. 21:20
Ismerőseim körében nagyon népszerű az ehető vadnövények című könyv.

A gazdag porcsint idáig gyomként írtottuk.Lehet találni képet róla.
Kiderült, hogy ehető növény.Olajon párolva köretként kellemes ízű.

Olvastam, hogy régen a fogságban csak azok maradtak életben akik tudták, hogy elkészítve még a csalán is ehető.
Az erdei gombák is nagyon finomak, de nagyon jó ismeret kell hozzá.
Persze a növények ismerete is fontos.Sok mérgező növény is van.


Érdekel  valakit a téma?
  1. 2015. május 15. 19:4450.


    Akacviragot igy meg nem ettem, de ugyanigy lehet a bodzaviragot is  kisutni.

    előzmény:
    milla55 (49)
    2015-05-15  06:50
  2. 2015. május 15. 06:5049.

    Még egy recept, amit nagyon szeretünk ilyenkor akác virágzáskor mindig készül.


    Egyszerű és nagyszerű.


    Gyűjtünk akácvirágot, biztonságos helyről.Nem út mellöl.Egy pár ágat le szoktam törni és itthon szedem le a virágokat. szárastól.


    Nem szoktam megmosni.Kicsit sűrűbb palacsinta tésztát készítek. Egyenként belemártom a virágokat és olajban kisütöm.

    előzmény:
    milla55 (1)
    2014-08-19  21:20
  3. 2015. március 29. 09:3448.

    Sajnos nincs érdeklődő.Ha senkit sem érdekel nem folytatom.


    Még egy receptet találtam.Talán tetszik valakinek


    Két marék csalán levelet fél fej üvegesre dinsztelt hagymán megfuttatunk adunk hozzá egy marék sóskát sót borsot két közepes krumplit,ételízesítőt vizet 15 percet főzzük.Turmixoljuk.Fokhagymás rántással besűrítjük.Tejföllel, pirított zsemle kockával tálaljuk.


    Finom és egészséges leves

    előzmény:
    milla55 (1)
    2014-08-19  21:20
  4. 2015. március 28. 15:5347.

    Az Erdőmenza című program egy receptje: Tyúkhúrból is lehet salátát csinálni.Olajos citromleves cukros sós öntetet készítünk és  tyúkhúrt  és retket össze vágunk és ráöntjük a saláta öntetet.

    előzmény:
    milla55 (1)
    2014-08-19  21:20
  5. 2014. szeptember 7. 08:4446.
    Még nem láttam a piacon.Volt munkatársam anyukája csinált ilyen lekvárt, az nagyon finom volt.
    előzmény:
    eda-1952 (45)
    2014-09-06  20:39
  6. 2014. szeptember 6. 20:3945.
    Én nem szeretem a hecsedli lekvárt, de emlékszem, hogy régebben a piacon láttam előkészítve a tisztított, áttört levet árulni, azt már csak befőzni kellett szörpnek vagy lekvárnak. Nézz  körül, hátha felétek is lehet kapni, csak az ember nem is gondol rá.
    előzmény:
    milla55 (42)
    2014-08-28  07:26
  7. 2014. szeptember 6. 06:5744.
    Milyen boltban vettél rózsalekvárt? Én is kipróbálnám.

    Igaz hogy nem vadnövény de most kipróbáltam az édes krumpli termesztést.Úgy látom, hogy sikerül.
    Akinek van kertje érdemes kipróbálni.
    Megvenni drága 1000ft körül van kilója.
    előzmény:
    iringo45 (43)
    2014-09-05  16:15
  8. 2014. szeptember 5. 16:1543.
    Isteni rózslekvárt vette a boltba  nagyon finom!!!
    előzmény:
    milla55 (42)
    2014-08-28  07:26
  9. 2014. augusztus 28. 07:2642.

    A sok zöld nagyon jó a tyúkoknak attól lesz szép a tojás sárgája.sokkal jobb az a tojás mint a bolti.


    Most lassan érik a csipkebogyó lehetne finom hecsedli lekvárt főzni, csak sajnos nagyon pepecselős munka,


    A csipkebogyóból a magokat csak géppel lehet eltávolítani, pedig  jó lenne ha lenne valami házi módszer.


    Így marad a boltban vett csipkebogyó tea.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (41)
    2014-08-25  11:43
  10. 2014. augusztus 25. 11:4341.

    Ezt a csirkék is imádják nagyinál :) nekik is kell a zöld, a gazt mindig nekik adjuk, nem nézzük melyiket ehetnénk meg.

    előzmény:
    az örök Éva (32)
    2014-08-20  21:39
  11. 2014. augusztus 22. 20:0940.

    Végül is a kutyáknak is kell a tér boldogan rohangásznak a réten.


    A szomszéd néninek is van egy kis fehér pincsije.Nagyon boldog a kutyus amikor a néni kiviszi az utcára.


    A 88 éves néninek is nagyon sokat jelent, hogy van kivel törődni.Ha megöregszem és egyedül maradok lehet hogy én is kutyázom.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (38)
    2014-08-22  07:46
  12. Torolt_felhasznalo_769614
    Torolt_felhasznalo_769614
    2014. augusztus 22. 10:0539.

    hi, milla!


    szomoru vilag! 


    de vannak rendesek is...csak ritkan. de ez erösiti a ,,szabaly,,-t! 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (38)
    2014-08-22  07:46
  13. 2014. augusztus 22. 07:4638.

    Sajnos ez van nálunk is.Van rengeteg szabad tér,de mindenhol kutyák vannak.Ezért csak a kert biztonságos.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (37)
    2014-08-21  22:17
  14. Torolt_felhasznalo_769614
    Torolt_felhasznalo_769614
    2014. augusztus 21. 22:1737.

    hi, milla!


    az erdökostolo blogot elolvastam, nagyon erdekes, es sok uj dolgot fedeztem fel benne. 


    ügyes vagy, hogy blogot nyitottal. 


    a kert pedig tele van kinccsel. kar, hogy nekem nincs...mennyit lehetne ott ,,szorakozni,,


    a gombat imadom, de nem szeretnek az erdöben kutakodni, mert egeszen biztosan megtalalnam a gyilkos galocat...aztan nyekk...bizony veszelyes ,,üzem,, a gombaszedes. nem is vennek senkitöl, megha 100x is igazolasa van, hogy ismeri öket. huh. kiraz a hideg töle.  eppen ma vettem salatat, ami sok-fajta apro- gombabol keszült...holnap az lesz többek között az ebedem. nagyon szeretem.   porcsint meg nem ettem, de megennem,csak itt nem lattam sehol, de nincs is batorsagom körülnezni, mert tele van kutyakkal a környek, es nehol ott is hagyjak az ürüleküket a gazdik, nem szedik össze - pfujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj. nna. ezert kintröl nem eszem. inkabb ideültetem ladaba, es azt szivesen fogyasztom.


    örülök, hogy izlik, a kapuciner-kresse/sarkantyuka/  en turoba keverve eszem, olyan, mintha snidlinges volna... 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (17)
    2014-08-20  17:36
  15. 2014. augusztus 21. 11:2336.

    Bodza virágot én is kipróbáltam, ehető de nem ízlett annyira.Viszont az akácvirágot minden évben  kirántjuk palacsinta tésztában és fahéjas porcukorral megszórva.


    Gyerek koromban is csináltuk.Szerencsére a család is szereti.


    Szárított bodzavirág lehet hogy van a gyógynövény boltban, de kirántani csak a frissen szedettet lehet.


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (30)
    2014-08-20  21:14
  16. 2014. augusztus 21. 11:1535.

    Egy családba tartoznak, a kukacvirág másik /szebbik neve/ porcsinrózsa.


    Nem olvastam hogy ehető lenne.


    Szerintem biztosan láttad, csak nem ismerted fel.Inkább a kertekben van.Fű között nem marad meg.Most sokat látni az eső miatt.

    előzmény:
    eda-1952 (34)
    2014-08-21  08:17
  17. 2014. augusztus 21. 08:1734.
     A porcsin szerintem a kukacvirág vad formája, csak azt nem tudom, hogy a kukacvirág is ehető-e. Egyébként porcsint gyomként még soha nem láttam, talán errefelé nincs elterjedve.
    Az olaszok szokták a tök virágát palacsintatésztába mártva kisütni, Lénárd Sándor szerint (A római konyha) egy darabka sajtot is dugnak bele. A kertedben lévő bokorról nyugodtan szedhetsz bodzavirágot, hacsak nem megy tőle 2 méterre egy forgalmas autópálya.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (30)
    2014-08-20  21:14
  18. 2014. augusztus 21. 07:1933.
    Éva linkjén nagyon jól le van írva a porcsin.Ebben az esős időben elég sok van a kertben.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (29)
    2014-08-20  21:08
  19. 2014. augusztus 20. 21:3932.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (29)
    2014-08-20  21:08
  20. 2014. augusztus 20. 21:1531.
    Erdélyben levest is főznek a csalánból, ott csihánynak nevezik. Kövi Pál: Erdélyi lakoma című szakácskönyvében van benne.
    előzmény:
    mamóka (26)
    2014-08-20  21:03
  21. 2014. augusztus 20. 21:1430.
    Allitolag ilyen eljarassal minden eheto viragot  tartosithatsz. En egyszer ettem zuccini-viragot toltve. Mit mondjak? Nagyos erdekes volt, nagyon finom, de tobbet nem kerek belole. Bodza viragot szerettem volna palacsintatesztaba forgatva es kirantva, de nem mertem a kertben levo bokorrol, s ugyanugy nem mertem uzletben megkerdezni, hogy kerhetnek 10 deka bodzaviragot? 
    előzmény:
    eda-1952 (28)
    2014-08-20  21:07
  22. 2014. augusztus 20. 21:0829.
    Meg tudnad mondani, mi az a porcsin? 
    Csalanteat ismerem, allitolag jo vizhajto es akar belsoleg, akar borogataskent hasznaljuk, koszvenyre valosagos orvossag. Mint arc-test lemoso, segit zsiros, kiuteses es ekczemas bőrnek. Egyszer ettem csalanlevest, pedig tejszinnel volt keverve, megsem izlett. Allitolag ugy is lehet kesziteni, mint spenotot - de en maradok a spenotnal. Persze, csakis magyarosan. Angolosan: addig fozod, amig felismerhetetlen, aztan odaplottyantod a tanyerra. 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (1)
    2014-08-19  21:20
  23. 2014. augusztus 20. 21:0728.
    Ezt még nem próbáltam ki, de olvastam és megjegyeztem. Most mondjam, hogy nálunk is a kölkek és az úr tiltakozott előre, hogy ibolyát tegyek  a tányérjukra?...))))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (25)
    2014-08-20  20:56
  24. 2014. augusztus 20. 21:0327.
    Na, hadd mondjam meg, mit kapsz itt, ha club szendvicset kersz!
    Kenyerszeletet megkenik majonnaizzel, rahelyeznek salata levelet, arra vekony szelet paradicsomot, arra sultszalonnat, arra vekonyra vagott pulykasultet (csak a feher husat); azt befedik ujabb szelet kenyerrel, s ismeteled az elozo menetet. Vegul persze kenyer kerul ra. S ez, kerlekalassan a "club szendvics". 
    Aki nem hiszi, jarjon utana!



    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (24)
    2014-08-20  20:04
  25. 2014. augusztus 20. 21:0326.
    Nagyapám orosz fogság ban volt. Ott főztek csalánfőzeléket. Ő itthon is főzött- kóstoltam, spenóthoz hasonló. 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_248323 (1)
    2014-08-19  21:20

Címlap

top