Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Nem indul el

katmandu
Létrehozva: 2004. július 19. 22:40
Sziasztok!
A kislányom 15 hónapos, de nem akar elindulni önállóan. Egészen pontosan még egyedül állni sem tud kapaszkodás nélkül néhány másodpercnél tovább. Elveszíti az egyensúlyát.
10 hónaposan állt fel a járókában, azóta a bútorok mentén megtanult sétálgatni, de inkább mászik. Ha odanyújtom mindkét kezem, megfogja a 2 mutatóujjam, és lépeget, de ha csak az egyik kezem adom oda, már nem mozdul meg. A szomszédtól kezdve Gipsz Jakabig már mindenki azt kérdezgeti, hogy ""mikor indul el, miért nem jár már"... stb. Akit már nyaggattak hasonló kérdésekkel, az tudja milyen rossz érzés. Mikor kell legkésőbb önállóan megtennie az első lépéseit? Előtte meg kell tudni állnia önállóan, vagy csak feláll, lép kettőt és hasraesik vagy mászik tovább? Ezt persze mindeddig szomszédtól kezdve Gipsz Jakabig senki nem tudta megmondani.
  1. 2009. február 5. 14:5730.
    mostanság már biztosan délcegen jár-kel:)
    előzmény:
    katmandu (1)
    2004-07-19  22:40
  2. 2004. augusztus 26. 14:4729.
    Szia! ez jó hír, hogy "lebukott", örülök neki :-)) de azért biztos elviszed megnézetni, az óvatosság nem árt. De biztos rendben lesz.
    előzmény:
    katmandu (28)
     
  3. 2004. augusztus 26. 14:3928.
    Sziasztok!

    Sajnos tele vannak a Dévényesek, és még várnom kell a megnézésre is, de most már kibírjuk.
    Azóta ugyan "lebukott" a lányom, mert láttam, amint suttyomban áll és két kézzel tömi magába a kamrából lopott kiflit. Azt is láttam, amint a babataxiját tologatja, és ha elakad valahol, dühösen felemeli és úgy fordítja meg. A babataxi tologatás különben azért is érdekes, mert azt nem lehet tolni akkor, ha támaszkodnak rá, mert lefékez. Nagyon óvatos kislány különben. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor esett. Amikor felállt, ő sem dobta soha hanyatt magát, hanem először a fenekére huppant, majd pár nap múlva már térdre ereszkedett. A szüléssel nem volt semmi probléma, a szoptatással volt ugyan, de végül 1 éves koráig kapott anyatejet.
    Már nagyon várom, hogy megnézzék.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. Torolt_felhasznalo_588125
    Torolt_felhasznalo_588125
    2004. augusztus 9. 11:5827.
    Sziasztok!
    Az, hogy van-e bármilyen, a háttérben meghúzódó probléma, az nem mindig látható!! Ezért javaslom én, hogy szakember vizsgálja meg a gyereket. Sőt, azt kell mondjam, hogy ez nem is minden esetben a gyerekorvos, de még egy kevésbé elkötelezett neurológus is rálegyinthet: "áááá, nincs itt semmi baj, csak későn érő típus!" Én úgy gondolom, hogy ebbe nem szabad belenyugodni akkor, ha egy ici-pici kis gyanakvás is marad bennünk. Nem azt mondom, hogy a dévényesek valami emberfeletti képességekkel rendelkeznek, DE nagyon nagy tapasztalatuk van ezzel a problémával kapcsolatban. Tudom javasolni továbbá a Bethesda Gyermekkórházban Dr. Neuwirth Magdolna főosrvosasszonyt, aki elismert gyermekneurológus, és "mellesleg" a dévényes gyógytornászok egyik oktatója, és mint ilyen, nekem Ő volt az, aki az "áment" kimondta.
    Csak szeretném megerősíteni, hogy a mozgásfejlődésbeni elmaradás nem minden esetben jelenti azt, hogy baj van. DE! Jelentheti azt is, hogy komoly, vagy kevésbé komoly probléma áll a háttérben. Nekünk a gyógytornász azt mondta, mindenképpen, és minden esetben jelzés értékű az elmaradás, amivel foglalkozni kell.
    Mi a múlt héten jelentkeztünk a gyógytornásznál, mivel babu nem indult el. Megnézte, és azt mondta (amit mi az életben nem vettünk volna észre), hogy a bal lábának vádliján nagyon kötött az izomzat, a térdizület pedig túl laza. Ezért nem tud biztonsággal megállni, és elindulni. Most újból járunk a tornára, és erre fogunk erősíteni. Ja, és még valami. A mi gyógytornászunk (mint ahogyan úgy tudom, a legtöbb dévényes gyógytornász) minden alkalommal megmasszírozza babu arcizmait - kívül-belül, mert az arc is csupa izom, ami a hipoton babáknál szintén ernyedtebb, lazább, és az ilyen arcizommal rendelkező gyerekek- ha nem foglalkoznak a dologgal - sokkal később kezdenek el beszélni. . . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. Torolt_felhasznalo_264198
    Torolt_felhasznalo_264198
    2004. augusztus 9. 11:1226.
    Szia! Az én lányom 15 hónapos múlt pár nappal, amikor nagy kegyesen elindult - segítséggel. Addig ugyanazokat a "tüneteket" produkálta, mint a Te lányod.
    Teljesen egészséges, semmi szomatikus (sem) problémája nincsen, de én is szétaggódtam a fejem, látva, hogy a játszón az összes egykorú baba szinte szaladgál.
    Jó kilátásaim vannak, mert a kisebbik lányom még kevésbe húz bele, 8 hónapos a kis lelkem, de meg sem próbálja a mászást, hasra teszem és sír, sír, sír. . . :)
    Ha nagyon aggódsz, keress fel itt egy szakértőt, hogy megnyugtasson, vagy esetleg tanácsoljon valamit.
    előzmény:
    katmandu (1)
     
  6. Torolt_felhasznalo_354558
    Torolt_felhasznalo_354558
    2004. augusztus 8. 22:4325.
    Szüléssel és a szopizással minden rendben volt?
    előzmény:
    katmandu (20)
     
  7. Torolt_felhasznalo_769781
    Torolt_felhasznalo_769781
    2004. augusztus 7. 08:1724.
    Kedves Katmandu! Szerintem vidd szakemberhez, DE önmagad megnyugtatása végett. Unokatestvérem 16 hónaposan indult el, 28 hónaposan kezdett beszélni. Addig mászott, mint a te gyermeked. Neki sem volt semmi baja. Az én lányom meg ennek az ellenkezője, félig. mozgásban nagyon korán csinált mindent, kis alvásigényű gyerek volt mindig. 10 hónapos és 4 napos volt, amikor elidult, de úgy hogy 32 lépésig meg sem állt. Azóta meg, mint akit felhúztak. Előtte 1 hónapig mászott. Viszont abszolút semmit nem beszél, pedig 2 éves. De nem is akar, mosolyog, ha bíztatjuk a beszédre, de nem . Szakember szerint nincs baja, majd beindul, addig gyűjtögető életet él, mer mindent megért, megcsinál, minden másban megelőzi a kortársait. Bocs, hogy ilyen hosszú lére eresztettem, de meg akartalak nyugtatni. Remélem sikerült!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. 2004. augusztus 7. 07:4423.
    ja! amikor ezeket a produkciokat ilyen 100 %-an hajtotta vegre, a 3 srac allandoan azt mondta: anya, ez a kiscsaj titokban biztos gyakorol, nekunk meg csak a vegeredmenyt mutatja be!!!

    /lehetett benne valami, mert azert az furcsa volt, hogy amikor eloszor felallt, meg csak nem is ingott, rezgett, hanem tok stabilan allt/

    lehet hogy mar Shakespeare verseket is tud? csak meg erleli oket??
    :-)))))))))))))))
    előzmény:
    liat (22)
     
  9. 2004. augusztus 7. 07:4022.
    szia! azt hittem, egyedul vagyok ilyen gondolatokkal. nekem a 3 fiu mindent viszonylag idoben csinalt. nem tul koran, de nem keson.
    a kislanyom , a legnagyobb dobbenetemre, mindent nagyon keson. 9 honaposan ult fel. 1 eves volt, amikor felallt. 15 honaposan kezdett jarni.
    de! amit csinal, azt 100%-ban csinalja. soha hanyatt nem esett ulesbol, amikor felallt, le is tudott ulni. amikor jarni kezdett, masnap!nem tulzok, masnap a szoba kozepen felkelt kapaszkodas nelkul. . :-)))))))))))
    soha el nem esett amiatt, hogy a lendulet elviszi a mozgasat, mint a koran jaro babaknal, akik 10 masodpercenkent potyognak el.
    na, most 3 es fel eves mar, eleg rosszul beszel. . . . . .
    de ezek szerint ugye, amit mar megtanultam rola, varni kell. . . . :-)))
    /ha veszekedni kell a tesokkal, az tisztan ertheto, tehat aggodalomra semmi ok. . :-)))/

    a kerdezoskodokkel ne torodj, bar tudom, nehez kibirni!
    engem anyam szekalt mindig azzal, hogy bezzeg en, mar ekkor es ekkor eztmegazt tudtam mar. . . .
    ha tudod, hogy nem beteg a baba, akkor gondolj erre:

    mindenki a maga uteme szerint!

    előzmény:
    katmandu (20)
     
  10. Torolt_felhasznalo_483247
    Torolt_felhasznalo_483247
    2004. augusztus 7. 07:2421.
    Szia!

    Vannak babák, akik izomtónus-zavartól függetlenül 1-2 hónappal később kezdenek el csinálni dolgokat. Ez rendben is van. A te lányod talán éppen határeset. A leírásod alapján mindent az utolsó pillanat után egy pillanattal kezdett el csinálni. Forgás 6 hóig normális, neked épp utána. A mászás 9-10 hósig ok, ti megint épp akkor. Felülni a legtöbb baba akkor tud már egyedül, ha kezdeget mászni (kutyázni), tehát az is normális.
    Viszont ennek ellenére nem kizárt, hogy szüksége van gyógytornára. Kicsi korában nem tapasztaltad, hogy olyan lett volna, mint egy rongybaba? Nagyon hajlékony, könnyen hatalmas terpeszt csinál. . . stb (ez a hypotonia), vagy épp nagyon feszített volna, az öklei általában bezárva tartva, egyenes, feszes lábak. . . stb, ez a spasztikusság, feszességre utaló jelek.
    De jövő héten úgyis minden kiderül.
    előzmény:
    katmandu (20)
     
  11. 2004. augusztus 6. 23:0920.
    Szia!

    A lányom 6 hónapos már elmúlt mire méltóztatott oldalra, majd 2 hét múlva hasra fordulni. Mászni, majd önállóan ülni 9 hónaposan kezdett, felállni a járókája rácsába kapaszkodva 10 hónaposan. Azóta rengeteget fejlődött, megy is ő, de kizárólag akkor, ha tolhat valamit maga előtt, vagyis kapaszkodhat. Amikor feláll, ha mással nem is, a hasával nekitámaszkodik a kanapénak a biztonság kedvéért.
    A jövő héten különben megyünk egy gyógytornászhoz, aki megnézi őt és eldönti, hogy mi lesz a jövőben, kell e valamit csinálni vele.
    Csak azt nem értem, hogy ez a Dévényes módszer miért nem terjedt még el kellőképpen. . . A védőnő is csak azt mondta, hogy lassan el kell már indulnia. Na de könyörgöm. Kell? A Dévény Alapítványról persze egy szót sem szólt.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_483247 (19)
     
  12. Torolt_felhasznalo_483247
    Torolt_felhasznalo_483247
    2004. július 23. 15:4119.
    Szia!

    Mi is Dévényesek vagyunk/voltunk. Gyűlik a csapat:))

    Úgy emlékszem nem írtad, ezért had kérdezzek rá.

    Mikor kezdett el a lányod forogni, kúszni, mászni?

    A forgás 5-6 hós kor körül ajánlott a legkésőbb (de nem tragédia, ha kihagyja), a mászás viszont nagyon fontos, és 10 hós kora körül legkésőbb el kell kezdenie (vagy kúszás). Szóval mérvadó lehet az esetleges probléma felmérésében az is, hogy a többi helyzetváltoztató ún. "nagymozgásokat" mikor kezdte el csinálni?
    előzmény:
    katmandu (16)
     
  13. Torolt_felhasznalo_354558
    Torolt_felhasznalo_354558
    2004. július 23. 14:0018.
    Szia, én is Dévényesek táborába tartozom és úgy gondolom, hogy mindenképpen figyelmet igényel a késledező mozgásfejlődés. Persze előbb-utóbb minden gyerek elindul egyszer azonban azzal már nem sokan foglalkoznak, hogy később miért lesz ügyetlenebb az a gyerek, vagy miért lesznek tanulási nehézségei.
    Azték jól irta, hogy bizonyos izomcsoportok, talán le vannak tapadva. Ez azt jelenti, hogy ezek az izmocskák annak idején, valamilyen okból (vagy túl feszes, vagy túl laza) nem voltak rendesen használva, ezért lemeredtek, kötöttek lettek, rátapadtak a csontra. Ez hátráltathatja a mozgásfejlődést. Persze nem biztos, hogy a ti esetetekben erről van szó, csak, mint lehetőséget irok erről. Később, ha ezek a letapadt izmok nincsenek kezelésbe véve, nem képesek lépést tartani a gyermek csontozatának növekedésével, és mivel használaton kivül is vannak, sorvadni kezdenek. Vagyis nem növekszenek. Ennek következménye lehet egy mozgáskorlátozott gyermek. Ez végül is a súlyosabb esetekre értendő. Nálatok, ha már áll a pici, lehet, hogy egy kis "löketre" van szükségetek és beindul a gépezet. Én láttam olyan picit a Dévényben, akit mindössze azért vitt oda az anyukája, mert a gyerek 1 évesen még nem állt fel a bútorok mentén csak az anyukájába kapaszlpdva a segitségével. Hát neki is ajánlottak egy-két kezelést. Tényleg hihetetlen eredményeket mutat már 1 kezelés is. Ja, és , ha semmi baja a gyerekednek, biztos nem fogják javasolni a kezelést, ugyanis nagyon kevesen vannak ezek a speciális ( DSGM ) gyógytornászok. Az pedig, hogy csak megnézzék a babát, nem kerül semmibe. Szóval, ha aggódsz, talán érdemes felhivni őket, ha másért nem, hát a megnyugtatásért, hiszen ők tényleg értik a dolgukat.
    Szia:
    Csurmi
    előzmény:
    katmandu (16)
     
  14. 2004. július 20. 22:0417.
    Gyere bizony! A szívem csücske az a hely!
    Én indítottam, hasonló okból, mint ahogy Te érzel!
    :-)))))
    előzmény:
    katmandu (16)
     
  15. 2004. július 20. 21:5716.
    Sziasztok!
    Köszönöm mindenkinek a nyugtatást és a tanácsokat is. A Dévényi Annás topicot mindjárt megnézem. A gyerekorvos azt mondja, nem baj, hogy még nem jár. A mászása amúgy "szakszerű". Biztos ami biztos meg fogom mutatni egy szakembernek, veszíteni nem fogok vele.
    Köszönöm mégegyszer.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. 2004. július 20. 11:2215.
    Sziasztok! én is óvatosságra intelek, Katmandu. . Hasonló dolog történt a barátnőm nővérével, csak ők másfél éves koráig vártak. Csak ült a kislány, de nem indult el, nem beszélt. Előtte neki is azt mondta a gyerekorvos, hogy nyugi, csak későn érő. Aztán kiderült, hogy le vannak tapadva az izmok a gerincoszlop körül, nem tudom, pontosan, mi ez, nem akarok hülyeséget mondani. Ha hamarabb elviszik, ma már járna (elmúlt két éves). Most a Pető intézetbe hordják, tornáztatni kell, de még mindig csak éppen feláll, leereszti a vállait, és nagyon bizonytalan, de nem megy és továbbra sem beszél. Azt mondják, ez is emiatt van. Nagyon lassan fejlődik, most azt ígérik, hat éves kora körül utoléri a társait.
    Szintén nem ijesztgetni akarlak, de jobb az óvatosság. Szakember lássa a kicsit, és majd eldönti, jogos e az aggodalom. Egyetértek Fannával! Minden jót!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588125 (14)
     
  17. Torolt_felhasznalo_588125
    Torolt_felhasznalo_588125
    2004. július 20. 11:0914.
    Szia!! Ne haragudj, hogy én kicsit óvatosságra intelek. Az én lányom most múlt 14 hónapos, és nem megy. Csak nagyon röviden elmesélem a történetünket: Hannám koraszülött volt, és az első pillanattól kezdve nagyon nyugodt, sokat alvó baba. Nem sokat mozgott, nagyon későn fordult meg, és 10 hónaposan még nem mászott. Mindenki (mindenki! még a gyerekorvosunk is) nyugtatgatott, hogy ez a baba már csak ilyen, kis nyugis, kényelmes, és hogy nem kell aggódni. Aztán majd' 11 hónaposan már nem tudták elaltatni az aggodalmamat, így kértem beutalót neurológiára. Megállapították, hogy babu hypoton. Ez persze megmagyarázott mindent , az aluszékonyságot, a lustaságot. . . Ezek után kerültünk a Dévény Alapítványhoz (ha érdekel, javaslom, látogasd meg itt a fórumon a Hypotonia-Dévény Anna c. topicot - remélem jól írtam a címét, de valami ilyesmi). A gyógytornász, akihez kerültünk, elmondta, hogy már sokkal korábban el kellett volna kezdeni a kezelést, és hogy sajnos manapság ezzel a dologgal nem foglalkoznak a dokik, mert nekik ez nem betegség, egyszerűen ráfogják a gyerekre, hogy "kis lusti". Pedig lehet rajtuk segíteni! A Dévény Anna által kifejlesztett módszer éppen az ilyen gyerekeknek segít, méghozzá megdöbbentő hatékonysággal.
    A gyógytornász elmagyarázta azt is, hogy az ilyen gyerekek fejlődése eltér a normálistól. Kezdetben (csecsemőkorban) csak kicsit, aztán ahogy halad az idő, egyre jobban. Azt mondta, hogy ha soha nem kezdik el kezelni Hannát, akkor is elkezdett volna mászni, felállt volna, stb, csak mindent jóval később, mint ami a korának megfelelő lett volna. Iskolás korukra ezek a gyerekek lassúbbak, bizonytalanabbak, ügyetlenebbek lehetnek. De azt is elmondta, hogy minél előbb kezdik el a kezelést (ami egy speciális gyógytorna), annál hamarabb utóléri a korosztályát, és tulajdonképpen akár teljesen helyrehozható a dolog.
    Hanna az első kezelés után 3 nappal elkezdett mászni, és minden egyes kezelés után produkált valami újat. Most ott tartunk, hogy május végére nagyon jól mászott, és felállt mindenütt, így az javasolta a gyógytornász, hogy tartsunk kis szünetet, ne siettessük a járást, mert későn kezdett mászni, és a mászás valóban nagyon fontos a gerinc és a hátizmok, meg a koordináció szempontjából is, szóval hadd másszon még. Ja, és Hanna azóta olyan élénk, hogy öröm nézni! A jövő hónapban kell jelentkeznünk, akkor megnézi, mi a helyzet járás-ügyben.
    Nem akartalak megijeszteni, remélem nem tettem! Amit szerettem volna mondani, hogy szerintem nem szabad belenyugodni, hogy "ilyen kis lusti", mert lehet segíteni a dolgon, és ez a segítség a későbbiekben fog igazán felértékelődni. Én mindenképpen utánajárnék neurológusnál, hogy valóban csak kényelmes, vagy esetleg másról van szó.
    A "ceruzát adni a kezébe" módszert én semmiképpen nem alkalmaznám, naggggyon veszélyes, ha véletlenül elesik vele!!!! Más tárggyal esetleg. . .
    Minden jót Nektek!!
    előzmény:
    katmandu (1)
     
  18. Torolt_felhasznalo_179705
    Torolt_felhasznalo_179705
    2004. július 20. 09:0413.
    Szia! Hogy megnyugtassalak az öcsém fia 22 hónaposan kezdett járni. Mi az anyukámmal már őrjöngtünk, hogy vigye valahová a kicsit. Erre még a védőnőm is azt mondta, hogy ilyen nem volt a pályafutása alatt, pedig már 30 éve védőnő. Felesleges volt. Nem volt semmi baja. Kicsit félénk, vagy valamitől megijedt.
    A huga sem lesz sokkal gyorsabb, már egy éves és most kezd felállni. Nekem már 11 hónaposan mentek a fiúk. Szóval ne aggódj!!!!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  19. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2004. július 20. 08:1512.
    Azt írja a babagondozási könyv, amit a védőnő adott, hogy akkor forduljon orvoshoz, ha 12 hónaposan még nem tud ülni.
    Tőlem mindig azt kérdezgették rosszallóan: még mindig szopik? Ezt már hat hónaposan is megkérdezték. . .
    Ezt írja egy másik könyv:
    A későn érők türelmes, fáradságos munkával szerzik meg képességiket, ám szabadabban tudnak majd bánni velük. A járni tanulás időszaka 10 és 18 hónapos kor között teljesen normális.
    előzmény:
    crescendo (11)
     
  20. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2004. július 20. 08:0411.
    Szia! Ne törődj a sok kérdezősködővel!!!! Ha a gyerekorvos nem aggódik, akkor te se tedd. . . ha egyéb téren okos érdeklődő, akkor biztosan nincs baj. Az én lányom mindent hosszan gyakorolt, mielőtt új fejlődési szakaszba lépett. Az , hogy egy kézzel nem akar lépegetni, azt mutatja, inkább bátortalan. Beszéld meg a gyermekorvosotokkal és ő biztosan meg tud nyugtatni! :)))
    előzmény:
    katmandu (1)
     
  21. 2004. július 20. 08:0210.
    Szia!

    Az én fiam mindent később kezdett el csinálni mint az átlag. 16 hónaposan kezdett el járni, de 2 hét alatt tökéletesen és magabiztosan megtanult járni. Beszélni 2 évesen kezdett, de azóta folyamatosan beszélgetünk, és minden nagyon érdekli. 3éves4hónapos koráig szopizott, és azt figyeltem meg, hogy a szopizós babák mindent kényelmesebben lassabban kezdenek el csinálni. (Persze ez saját vélemény. )
    előzmény:
    katmandu (1)
     
  22. 2004. július 20. 07:429.
    Szia!
    Biztos nagyon zavaró a sok okos kérdezősködése, de szerintem le se . . . . Az hogy mászik nagyon jó, de én is csak sokkal később tudtam meg egy kineziológustól, (az enyémek már felnőttek) hogy nem mindegy, hogy hogyan mászik. Értsd, jobb kéz jobb lán egyszerre emelkedik, vagy jobb kéz bal láb átlósan, ez utóbbi a jó.
    Azért én is megmutatnám valakinek, és még valami, ne legyen benned elvárás, hogy mikor kell elindulnia, ha emiatt görcsölsz azt biztosan megérzi.
    előzmény:
    katmandu (1)
     
  23. Torolt_felhasznalo_698211
    Torolt_felhasznalo_698211
    2004. július 20. 01:298.
    Nem voltatok bébiúszáson? Most nyár van érdemes elkezdeni! Minden korban nagyon sokat segít az úszás.
    előzmény:
    katmandu (1)
     
  24. 2004. július 20. 00:407.
    Ja igen, meg annyit, hogy a Dorka javaslata, miszerint probalj meg adni MINDKET kezebe valamit, nagyon jo, es nalunk is bejott. (Persze nem eloszorre, hanem jo sok kiserlet utan!)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     

Címlap

top