Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Lengyelország
2004-08-16 21:381.
Létrehozva: 2004. augusztus 16. 21:38
Látom, van egy új "Lásunk világot" témakör, ezen fellelkesülve írok most. :) Talán kicsit későn, mert holnap este indulunk 1 hétre Lengyelországba, pontosabban Krakkó és környéke a cél. Még egyikünk sem járt ott, így azt szeretném kérdezni, hogy mi az, amit feltétlenül érdemes megnézni ott. Azt mondják, gyönyörű környék és szeretik a magyarokat. Első lelkesedésünkben vettünk egy lengyel útiszótárat is, de a nyelv az nagyon bonyolultnak tűnik így elsőre. :) Busszal utazunk Miskolcról, így ott is marad a tömegközlekedés.
Jöhet minden, ami Lengyelország. :)
Jöhet minden, ami Lengyelország. :)
Sziasztok!
Mi jövő héten megyünk a lengyelekhez a testvértelepülésünkre, kíváncsian várom!
A kérdésem az lenne, hogy még náluk sincsen euro ugye? Meg hogy a határátlépéshez elég az új személyi vagy kell útlevél? A neten még nem bukkantam rá ezekre a kérdésekre
Köszi
LazyCat-al osztom a véleményt.Ugyanezt tapasztaltuk.Pedig mi nagyon kedvesek vagyunk de ezt nem tapasztaltuk viszont.Az eligazitás szörnyű,az utak katasztrófálisak.Semmilyen nyelven nem beszélnek.Az éttermekben nem akartak minket fogadni mert 20.-an voltunk és az sok!!!
Nagyon szerettem volna kimenni de nagyon nagyot csalódtam.
(A tájak és a városok valóbvan gyönyörűek)
Sziasztok!
Jövő hónapban megyek Krakkóba.
Milyen specialitásokat érdemes megkostólni a Lengyel vidéken?
Örülök, hogy jól érezted magad!:)))
Nagyon szép helyeken jártunk. Zakopane és a Tátra gyönyörű, bár én is inkább tengerpart orientált vagyok:)) De szerencsére gyönyörű időt fogtunk ki. Krakkó is szép, bár ott sok mindent nem láttam, mivel Auschwitz-ba is el akartunk menni és nem volt így idő. De voltunk a Wieliczkai sóbányában, nagyon érdekes volt.
szóval tényleg érdemes ellátogatni.
Krakkóból vonat is, és busz is jár Auschwitz-be.
Birkenau 3 km-re van Auschwitz-tól.
Egyébként: www. auschwitz. org. pl
Németül, és angolul.
Fura, hogy csak most találtam erre a topicra. :) Én még nyáron, júl. 10-17-ig voltam Lengyelországban, s bár én alapból a meleg tájakat szeretem, egyszerűen mégis csak azt mondhatom, hogy egyáltalán nem bántam meg, hogy elmentem oda!:)) Krakkóban és Zakopaneban is eltöltöttünk pár napot, én biztos vagyok abban, hogy Te sem fogod megbánni. :)))) Külön élmény megnézni a sóbányákat, amiket itt a topicon is megemlítettek, igaz, csak futtában tudtam még elolvasni a topicot (mi Wieliczkaban és Bochniában voltunk). De a Magas Tátra. . . . huh. . . az aztán igazi élmény volt!:)))
Előre is jó utat!:)
Én is végigolvastam a topikot.
Okt. 21-én megyünk 4 napra Krakkoba meg Zakopaneba.
Én eddig nem különösebben vágytam oda, de most már egyre jobban érdekel, azok alapján, amit leírtatok.
Ami egyedül érdekelt, az Auschwitz. Ha megyünk, oda biztos el szeretnénk menni, bár biztos vagyok benne, megrázó élmény lesz.
Tudna vki segíteni abban, hogy Krakkóból hogyan lehet egyszerűen eljutni Auschwitzba? Vonat megy? Vagy busz? És Birkenau messze van tőle?
Gondoltam, kicsit felfrissitem a forumot hamar megadatott, hogyg itt tanuljak eljek egy darabig. Krakkohoz egyenlore nem tudok hozzaszolni, de a tobbi dologhoz igen.
egyetertek azzal aki azt irta, hogy 10-20%-al olcsobbak az arak, ez valoban igy van kiv a zoldseg es gyumolcs, bar ha Tescoban-Billaban vasarolsz akkor vannak akciok. Valoban nagyobb a valasztek es pl. gyumolcslevek teren nagyobb a valasztek es a minoseg is jobb mint otthon. En Lodz-ban vagyok, ha valami ezzel kapcsolatban kell szoljatok! egyebkent bar Lo. masodik legnagyobb vatrosa nem igazan alkalmas idegenforgalomra, olyan mint Miskolc csak kb. 6x akkora! A tomegkozlekedest en kicsit dragallom, bar ki lehet birni a 2-3 zlotys jegyarakat. Valoban erdemes kartyat hozni es azzal vasarolni, mert sokkal jobb az arfolyam.
Gyorsan, frissen, hirtelen, ennyit.
Ha valami kerdesetek van szivesen segitek! szto
érdekes volt olvasni Benneteket. Én ötödik éve dolgozom Varsóban. Soha rossz szót nem éreztem, a kiejtésem erősen oroszos (orosz után tanultam lengyelül, de azzal kezdem, hogy magyar vagyok és ami nem jut eszembe lengyelül azt oroszul mondom, eddig bevált! Most már sokkal jobb a lengyelem mert sokat olvasok. ) Az tény, hogy főleg lengyelül beszélnek, a fiatalok viszont igenis tudnak angolul. Sok függ azért attól is, hogy Te hogyan közeledsz feléjük. Pl. egyszer kifogyott a benzinünk, de annyira, hogy nem tudtunk elmenni a benzinkútig (elég szakadt 12 éves Zsiga magyar rendszámmal, tehát semmi különös) Felálltunk egy járdának alig nevezhető valamire és a férjem elment egy kétliteres üveggel benzinért gyalog. Mire visszaért, megállt egy jó kocsi és kiszállt egy jól öltözött úriember, hogy mit segithet. Este sötétben esőfélében! Nekem Varsó tetszik, mert állandóan észreveszem a változást, nagy a tisztaság. Az tény, hogy a belvárosban sok az az ember, akitől jobb távol tartani magad, de ilyenek minden városban vannak! Az alúljárokban nem alszik senki, a parkok tiszták, örzik őket. Úgy általában elegánsabbak, nyugodtabbak az emberek mint nálunk. Az árak alacsonyabbak, a fizetések picivel magasabbak a munkanélküliség 20% igaz Varsóban ez jóval alacsonyabb. Ja és nagyon szeretik Lengyelországot. Olyan szimpatikusan nacionalisták. Megható volt a varsó felkelés 60. évfordulója, ahogy az idősebbek a régi ruhákban és a fehér-piros szalaggal járták a várost.
Pl. egy ötlet (itt cserkészek, de mindegy!) a nagy bevásárlóközpontokban mikor sokan vásárolnak, a pénztáraknál ott vannak a gyerekek akik segitenek zacskókba csomagolni a vásárolt holmit. Ott az üveg amibe lehet pénzt bedobni (mindenki ad!) ezzel gyűjtenek a csapatuknak és a munkától sem félnek.
Na most csak ennyit.
Di widzenia!
Köszönni érdemes a cseszs (szia szószerint) ésha fiatal vagy és fiatalnak mondod, akkor hozzáteheted h kochana (kedves!)
Cseczs kochany!
Do widzenia!!!. . . . . . . . . . . .
Krakkó valóban egy hihetelnül szép város, de ha naggggyyyon - naggggyyyyon gyönyörű lengyel várost akarsz látni, akkor menjetek el Gdanskba. Mi tavaly voltunk. A tenger, a város, az emberek. . . fantasztikus. A levegő pedig kimondottan egészséges, tele van jóddal. Érdemes még északabbra menni, közvetlenül a végtelen tenger partjára. . . nem látsz mást, csak a végtelen vizet. Visszafelé pedig érdemes megnézni Malborkot, egy középkori lovagi vár van ott, és több nyelven tartanak idegenvezetést. Gyönyörű. És amit még csodálok a lengyelekben az az, hogy minden műemléküket felújították, és rendben tartják.
A 'dva bratanki' érzést én is átéltem, Krakkóban, a Wawelben egy lány, amikor meghallotta, hogy magyarul beszélünk a férjemmel, odajött, és megölelgetett, közben lengyelül kérdezte, hogy magyar vagy, magyar vagy? De én sajna nem beszélem a nyelvet, így csak a párom tolmácsolása mellett értekeztünk.
Örülök, hogy ennyien szeretitek ezt az országot, azt hittem, én vagyok elfogult a párom miatt. . . :), de kiderült, hogy másokat is megfogott. Ha kell szállás Zakopane-ban (hát a Tátra, az valami egészen hihetetlenül szép. . . ), csak szóljatok, van egy jó panzió, olcsó, jó a koszt, tisztaság van.
Örülök, hogy beléptél azok közé akik nem csak hallotak a lengyel népről, hanem saját bőrükön is érezték, hogy van a nagy Európában olyan hely, ahol mi magyarok többet érünk egyszerű turistánál, és ha választaniuk kellene amerikai és magyar turista között, 5 magyart, mint egy amerikait választanának!
Aki egyszer ott járt, még vissza szeretne térni!
Auschwitz-ról pedig annyit, az Én véleményem szerint mindenkinek el kellene egyszer mennie oda! Én 16 évesen jártam ott, addig a szüleim azt mondták nem gyereknek való, egyébbként igazuk volt, hála Istennek akkor már képes voltam felfogni, mi is történt ott! Egy életre megjegyeztem! Nehéz volt feldolgozni, de látni kell, hogy tudjuk, Ők meghaltak, de nem szabad elfelejteni, hogy soha-többé ne történjen meg mégegyszer!
Szerinte maximum a műgyanta szagát érezhettétek (egérszagú szerinte), amivel a kabát van kiöntve, illetve az üveg cuccok vannak ragasztva.
Nem tudom mire gondolsz, én semmi ilyet nem éreztem, mármint szagot.
A hely viszont valóban megdöbbentő.
Nagyon sok dolgot szeretnék leírni, de hely híján megpróbálom lerövidíteni. Krakkó meseszép. Jártam már sok helyen, de ehhez fogható városban soha. Szerelem volt első látásra, aki járt már ott, az tudja. Aki pedig nem, annak csak ajánlani tudom, nem fogja megbánni. :) Az emberek hihetetlenül barátságosak, mosolyognak, nem mindenki beszél idegen nyelven, de nagyon készségesek, kézzel-lábbal segítenek. Az egyik könyvesboltban egy 50 körüli eladó hölgy megölelgetett, amikor magyar nyelvű könyvet kerestem Krakkóról és készségesen lepakolt 3 polcnyi könyvet, hogy megtalálja a készleten levő egyetlen darabot. Már szinte zavarban voltam. Mindenhol azt tapasztaltam, hogy nagyon szeretik a magyarokat és felemlegetik a közös történelmet. A főtér, a Posztócsarnok, a Mária templom, a Wawel a Wistula (Wisła) partján a tűzokádó sárkánnyal, a hangulatos kis utcák, kávézók, az állandó hegedűszó a főtéren, a hintók mind-mind egy utánozhatatlan, csodás egységet alkotnak. Ez az a hely, ahová akármikor, akármennyi időre visszamennék. Furcsa érzés volt, kicsit sem éreztem idegennek, olyan volt, mintha otthon lettem volna, holott ez volt az első látogatásom ott.
A sóbánya érdekes volt Wieliczka-ban, aki teheti, nézze meg mindenképpen ezt a föld alatti, sóból faragott világot.
Auschwitz (Oswiecim). . . Tudtam, hogy mit jelent, tudtam, hogy borzasztó lesz, készültem rá lelkileg hetekkel ezelőtt, de a tényleges látogatás minden képzeletet felülmúlt. Nincs rá szó. Még nem tudok könnyek nélkül beszélni róla, pedig tényleg tudtam, hogy hová megyek. A magyar emlékházban úgy sírtunk. . . Folyamatosan lehetett hallani egy hangos, szívdobogásszerű hangot. A kivetítőkön láthattuk a korabeli felvételeket arról az eszméletlen, embertelen pusztításról, amit ott véghezvittek. Egy idős hölgy ott zokogott, hogy ő látta élőben is. . . Folyamatosan olvashattuk az áldozatok neveit és korát, a pici gyerekektől az idősebbekig. Erről rengeteget lehetne írni. Számomra a legborzalmasabb az volt, amikor megláttam az áldozatok arcképeit a falakon. Istenem, annyira fiatalok voltak. . . !!!! Nem tudom kiverni a fejemből azokat az ártatlan, tiszta, szép szemeket. Az a rengeteg haj, fotók az "orvosi" kísérletekről, és az a jellegzetes szag. . . Ezt nem lehet elfelejteni, kitörölhetetlen marad egy életen át. Örülök, hogy láthattam, de nem szeretnék újra elmenni oda. Esetleg majd nagyon soká, ha lesz gyerekem és felnő, akkor vele. Addig nem. Birkenau-t sajnos idő híján nem tudtuk megnézni, pedig azt is szerettem volna látni.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, ha valaki még szeretne tudni valamit, csak kérdezzen nyugodtan. Holnap talán már tudok feltenni képeket is. Ja, amire nagyon kell figyelni az a pénzváltás. Rengeteg pénzváltó van Krakkóban (Kantor), de nagyon meg kell nézni az árfolyamot, mert az egyik helyen 56 Ft-ért kapunk 1 złotyit, a másikban pedig 85-90-ért. . . , és ez utóbbiból sokkal több van.
Egyébként a köszönöm: dzsenkujem, a jó napot pedig dzsen dobri (tényleg hülyén néz ki fonetikusan leÍrva :-) )
És minden sokkal olcsóbb, mint Mo-n.
A tömegközlekedést pedig össze sem lehet hasonlÍtani a pestivel: Krakkóban szervezettebb a menetrend, kiterjedtebb a hálózat és tisztábbak a járművek!
Ahogy mentünk északabbra annál rosszarcúbbak az emberek. Varsóban már a fényképállványt sem mertük letenni magunktól 10 méterre, hogy csináljunk kettőnkről képet, mert csoportosan kószálnak viszonylag fiatal lengyel pasik, de rosszkinézetűek, rosszöltözetűek (nem hajléktalanok!!) és olyan érzése van az embernek, hogy állandóan bámulják és azt lesik hogy mit tudnak elemelni, és mindezt a belvárosban!!!
A lengyeleknek nagyon kevés autópályájuk van, és sajnos a tengerpartra is, varsóba is sima főút vezet csak. A vezetési kultúrájuk eszméletlen, valami katasztrófa, 1-1 sávos úton levillognak. . . elvárják hogy te lehúzodj a leállósávba - ami náluk szagatott vonalas, és szélesebb mint itthon. . . nade azért szar érzés, hogy a 2 sávos úton 4 autó robog el egymás mellett. . . mert előznek ők még kispolskival is, ha kell ha nem kell, ha belátja a szakaszt ha nem. . .
Amin a legjobban kiakadtam, hogy turistalátványosságoknál, hatalmas német vonatkozású várakban pl. . . elvétve irnak scak ki dolgokat érthető nyelven. . . minden lengyelül van csak kiirva. . . amin sokan bosszankodtak. Személy szerint én azt látom hogy nagyon nincsenek felkészülve a turizmusra, vagy nem akarják visszacsalogatni az embereket. . . Meglepő módon amúgy egyetlen egy magyarral sem találkoztunk a 2 hét alatt. Japánok voltak, de csak Krakkóban, és pár németbe botlottunk a tengerparton, mert nekik olcsóbb.
Eddig midnenki meglepődőtt a rossz tapasztalatunkon. Kiderült, főleg olyan emberek voltak ezek, akik 15-20 éve jártak a lengyeleknél. Nos, akkor talán normálisabbak voltak. . .
Személy szerint mi úgy megutáltuk őket hogyha itthon látunk egy-egy lengyel kocsit, mindig megjegyezzük hogy na, már megint egy lengyel.
Brekkencs! Ne felejtkezz el rolunk, ha visszajottel! Varjuk az elmenybeszamolot!
Csodás élményben lesz részed! Személy szerint 12 év járok nyaranta Lengyelországba, azon belül is Ustron-ba és környékére!
A sóbánya valóban nyitva van és kifejezetten hasznos krónikus arcüreggyulladásos betegeknek! Ez úgy müködik, hogy időpontot kell egyeztetni és akkor visszatérni, bár elég drága (5000 Ft /kezelés/20 perc).
Egy kiss szótár magyarosan, ezt így is ejtik:
Köszönöm: dzsinkuje
Jó utat!-Síruki drogi
Rendben-értem: Dobrá
Lengyel-magyar két jó barát!- Wengri -Polák dvá brátánki!
Kérem! (mármint Nincs mit!) -Prose
Ustron környékén, van libegő, a hegy tetején száraz bobozhat, de ebben a városban találhatot az un. Piramidokat is (ezek szállodák alapjuk pedig háromszög)
valamint a híres mézessört!
Az ételek isteniek! Aki nem szereti a halat az csülköt és párolt káposztát egyen! Beszélnek németül, angolul és természetesen a kezes - lábas módszert is megértik!
Az Én tapasztalatom az volt, hogy amikor meghalloták, a magyar szót, csak annyit mondott, hogy Wengri - Polák Dvá brátánki!, és egy nagy ölelés következett! Én meg csak néztem mint egy idióta! Szeretnek bennünket, de ha haza érsz Te is szeretni fogod Őket! Jó utat és remélem kapunk élmény beszámolót!
"Síroki-drógi"
Én 1 hónappal ezelőtt voltam ott. A látnivalók valóban a sóbánya, Auschwitz, és hát Krakkó maga.
Auschwitz ingyenes, a magyar barakk nagyon megdöbbentő volt számomra.
A krakkói főtér szép, nyüzsgő és európai minden tekintetben.
Kaját ne nagyon vigyél, mert 10-20%-kal olcsóbb, mint itthon, a zöldséget, gyümit kivéve.
Valóban kedvesek, de kommunikálni azt nem nagyon bírtunk, mert a lengyelen kívül semmilyen nyelven nem beszélnek!Se angol, se orosz, se német!
Jó utat, érezd jól magad!
Ja, pénzt bárhol nagyon korrektul váltanak, mármint pénzváltónál.
http://www. bibl. u-szeged. hu/bibl/mil/ww2/holocaust/auschwitz/auschwitz. html
http://www. nlc. hu/forumkifejt. php?id=23&forumid=34816#
A párom nem olyan régen volt és nyitva volt.
Arra kell számolni, hogy gyalog kell lemenni lépcsőkön, felfel felvisznek lifttel.
Ez meg Krakkóba egy aquapark:
http://www. parkwodny. pl/a/dzika. rzeka. htm
Park Wodny
ul. Dobrego Pasterza 126
31-416 Kraków
Krakkó nagyon szép. Ott a Wawel, a Visztula. a Fötér a Posztócsarnokkal, meg hangulatos utcákkal. A sóbánya Wieliczka-n van, nem tudom hogy nyitva van -e mert mintha néhány éve valami gond lett volna vele.