Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Lengyelország

brekkencs
Létrehozva: 2004. augusztus 16. 21:38
Látom, van egy új "Lásunk világot" témakör, ezen fellelkesülve írok most. :) Talán kicsit későn, mert holnap este indulunk 1 hétre Lengyelországba, pontosabban Krakkó és környéke a cél. Még egyikünk sem járt ott, így azt szeretném kérdezni, hogy mi az, amit feltétlenül érdemes megnézni ott. Azt mondják, gyönyörű környék és szeretik a magyarokat. Első lelkesedésünkben vettünk egy lengyel útiszótárat is, de a nyelv az nagyon bonyolultnak tűnik így elsőre. :) Busszal utazunk Miskolcról, így ott is marad a tömegközlekedés.

Jöhet minden, ami Lengyelország. :)
  1. 2007. szeptember 25. 16:3649.

Sziasztok!

Mi jövő héten megyünk a lengyelekhez a testvértelepülésünkre, kíváncsian várom!

A kérdésem az lenne, hogy még náluk sincsen euro ugye? Meg hogy a határátlépéshez elég az új személyi vagy kell útlevél? A neten még nem bukkantam rá ezekre a kérdésekre

Köszi

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)

2. 2007. szeptember 25. 00:0448.

előzmény:
    brekkencs (1)
    2004-08-16  21:38
  3. 2007. szeptember 25. 00:0347.

előzmény:
    brekkencs (1)
  4. 2007. szeptember 25. 00:0346.

előzmény:
    brekkencs (1)
  5. 2007. szeptember 25. 00:0345.

LazyCat-al osztom a véleményt.Ugyanezt tapasztaltuk.Pedig mi nagyon kedvesek vagyunk de ezt nem tapasztaltuk viszont.Az eligazitás szörnyű,az utak katasztrófálisak.Semmilyen nyelven nem beszélnek.Az éttermekben nem akartak minket fogadni mert 20.-an voltunk és az sok!!!

Nagyon szerettem volna kimenni de nagyon nagyot  csalódtam.

(A tájak és a városok valóbvan gyönyörűek)

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_354444 (24)
    2004-08-24  18:34
  6. Torolt_felhasznalo_843122
    Torolt_felhasznalo_843122
    2006. szeptember 22. 16:3244.
     Mennyi idő alatt ér az ember, Pécsről Krakkóba busszal? 
    előzmény:

7. 2006. szeptember 21. 09:4243.
    Szeretném a segitségeteket kérni. Olyan Lengyelországban élő magyarokat keresek, akik tudnának segiteni M.o-ra érkező amerikai termék Lengyelországba történő forgalmazásában. jó jövedelem!A többit priviben! 
    előzmény:

8. Torolt_felhasznalo_843122
    Torolt_felhasznalo_843122
    2006. szeptember 14. 16:5942.

Sziasztok! 

Jövő hónapban megyek Krakkóba.  

Milyen specialitásokat érdemes megkostólni a Lengyel vidéken? 

előzmény:

9. Torolt_felhasznalo_258400
    Torolt_felhasznalo_258400
    2004. november 1. 17:2541.
    Ugye "megmondtam"!:)))))

Örülök, hogy jól érezted magad!:)))
    előzmény:
    ruzsmi (40)

10. 2004. október 25. 15:3740.
    Hát valóban szép élményekkel tértem haza tegnap.
    Nagyon szép helyeken jártunk. Zakopane és a Tátra gyönyörű, bár én is inkább tengerpart orientált vagyok:)) De szerencsére gyönyörű időt fogtunk ki. Krakkó is szép, bár ott sok mindent nem láttam, mivel Auschwitz-ba is el akartunk menni és nem volt így idő. De voltunk a Wieliczkai sóbányában, nagyon érdekes volt.
    szóval tényleg érdemes ellátogatni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_258400 (36)

11. Torolt_felhasznalo_844654
    Torolt_felhasznalo_844654
    2004. október 12. 15:1839.
    Nagyon szívesen!
    előzmény:
    ruzsmi (38)

12. 2004. október 12. 09:1238.
    Köszi az infókat.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_844654 (37)

13. Torolt_felhasznalo_844654
    Torolt_felhasznalo_844654
    2004. október 11. 18:2837.
    Szia!

Krakkóból vonat is, és busz is jár Auschwitz-be.
    Birkenau 3 km-re van Auschwitz-tól.

Egyébként: www. auschwitz. org. pl

Németül, és angolul.
    előzmény:
    ruzsmi (35)

14. Torolt_felhasznalo_258400
    Torolt_felhasznalo_258400
    2004. október 11. 17:4736.
    Sziasztok!:)

Fura, hogy csak most találtam erre a topicra. :) Én még nyáron, júl. 10-17-ig voltam Lengyelországban, s bár én alapból a meleg tájakat szeretem, egyszerűen mégis csak azt mondhatom, hogy egyáltalán nem bántam meg, hogy elmentem oda!:)) Krakkóban és Zakopaneban is eltöltöttünk pár napot, én biztos vagyok abban, hogy Te sem fogod megbánni. :)))) Külön élmény megnézni a sóbányákat, amiket itt a topicon is megemlítettek, igaz, csak futtában tudtam még elolvasni a topicot (mi Wieliczkaban és Bochniában voltunk). De a Magas Tátra. . . . huh. . . az aztán igazi élmény volt!:)))

Előre is jó utat!:)
    előzmény:
    ruzsmi (35)

15. 2004. október 11. 15:1935.
    Sziasztok!
    Én is végigolvastam a topikot.
    Okt. 21-én megyünk 4 napra Krakkoba meg Zakopaneba.
    Én eddig nem különösebben vágytam oda, de most már egyre jobban érdekel, azok alapján, amit leírtatok.
    Ami egyedül érdekelt, az Auschwitz. Ha megyünk, oda biztos el szeretnénk menni, bár biztos vagyok benne, megrázó élmény lesz.

Tudna vki segíteni abban, hogy Krakkóból hogyan lehet egyszerűen eljutni Auschwitzba? Vonat megy? Vagy busz? És Birkenau messze van tőle?
    előzmény:

16. Torolt_felhasznalo_657663
    Torolt_felhasznalo_657663
    2004. október 7. 16:2234.
    Szisztok!
    Gondoltam, kicsit felfrissitem a forumot hamar megadatott, hogyg itt tanuljak eljek egy darabig. Krakkohoz egyenlore nem tudok hozzaszolni, de a tobbi dologhoz igen.
    egyetertek azzal aki azt irta, hogy 10-20%-al olcsobbak az arak, ez valoban igy van kiv a zoldseg es gyumolcs, bar ha Tescoban-Billaban vasarolsz akkor vannak akciok. Valoban nagyobb a valasztek es pl. gyumolcslevek teren nagyobb a valasztek es a minoseg is jobb mint otthon. En Lodz-ban vagyok, ha valami ezzel kapcsolatban kell szoljatok! egyebkent bar Lo. masodik legnagyobb vatrosa nem igazan alkalmas idegenforgalomra, olyan mint Miskolc csak kb. 6x akkora! A tomegkozlekedest en kicsit dragallom, bar ki lehet birni a 2-3 zlotys jegyarakat. Valoban erdemes kartyat hozni es azzal vasarolni, mert sokkal jobb az arfolyam.
    Gyorsan, frissen, hirtelen, ennyit.
    Ha valami kerdesetek van szivesen segitek! szto
    előzmény:

17. 2004. augusztus 25. 18:2433.
    Sziasztok!
    érdekes volt olvasni Benneteket. Én ötödik éve dolgozom Varsóban. Soha rossz szót nem éreztem, a kiejtésem erősen oroszos (orosz után tanultam lengyelül, de azzal kezdem, hogy magyar vagyok és ami nem jut eszembe lengyelül azt oroszul mondom, eddig bevált! Most már sokkal jobb a lengyelem mert sokat olvasok. ) Az tény, hogy főleg lengyelül beszélnek, a fiatalok viszont igenis tudnak angolul. Sok függ azért attól is, hogy Te hogyan közeledsz feléjük. Pl. egyszer kifogyott a benzinünk, de annyira, hogy nem tudtunk elmenni a benzinkútig (elég szakadt 12 éves Zsiga magyar rendszámmal, tehát semmi különös) Felálltunk egy járdának alig nevezhető valamire és a férjem elment egy kétliteres üveggel benzinért gyalog. Mire visszaért, megállt egy jó kocsi és kiszállt egy jól öltözött úriember, hogy mit segithet. Este sötétben esőfélében! Nekem Varsó tetszik, mert állandóan észreveszem a változást, nagy a tisztaság. Az tény, hogy a belvárosban sok az az ember, akitől jobb távol tartani magad, de ilyenek minden városban vannak! Az alúljárokban nem alszik senki, a parkok tiszták, örzik őket. Úgy általában elegánsabbak, nyugodtabbak az emberek mint nálunk. Az árak alacsonyabbak, a fizetések picivel magasabbak a munkanélküliség 20% igaz Varsóban ez jóval alacsonyabb. Ja és nagyon szeretik Lengyelországot. Olyan szimpatikusan nacionalisták. Megható volt a varsó felkelés 60. évfordulója, ahogy az idősebbek a régi ruhákban és a fehér-piros szalaggal járták a várost.
    Pl. egy ötlet (itt cserkészek, de mindegy!) a nagy bevásárlóközpontokban mikor sokan vásárolnak, a pénztáraknál ott vannak a gyerekek akik segitenek zacskókba csomagolni a vásárolt holmit. Ott az üveg amibe lehet pénzt bedobni (mindenki ad!) ezzel gyűjtenek a csapatuknak és a munkától sem félnek.
    Na most csak ennyit.
    Di widzenia!
    Köszönni érdemes a cseszs (szia szószerint) ésha fiatal vagy és fiatalnak mondod, akkor hozzáteheted h kochana (kedves!)
    Cseczs kochany!
    előzmény:

18. Torolt_felhasznalo_260666
    Torolt_felhasznalo_260666
    2004. augusztus 25. 15:2232.
    Sziasztok!Most járok először itt, végigolvastam a Fórumot, nagyon örülök, hogy ilyen sokan szeretik Lengyelországot!Ezzel én is így vagyok, mivel a férjem Lengyel származású. Sajnos nem sokat tudok beszélni csak az alapszavakat, tegnap vettem egy kezdőknek való könyvet most azt nézegetem, próbálok tanulni belőle!Midenkinek aki lengyelországba utazik mostanában nagyon jó utat kíváok!

Do widzenia!!!. . . . . . . . . . . .
    előzmény:

19. 2004. augusztus 25. 10:5431.
    Szia! Fantasztikus dolgokat írtál, én pont ezeket éltem át, ill. élem át évről évre. A férjem lengyel állampolgár, minden évben legalább egyszer elutazunk Lengyelországba, és évről évre jobban szeretem. Kár (vagy inkább örülj neki?), hogy Birkenau-ba nem tudtatok elmenni, az a legborzalmasabb látvány, amit valaha láttam. A filmeken már többször láttam (pl. Schindler listája), de élőben. . . teljesen más. Iszonyú. Nekem ahhoz képest az 'A' lager nem volt annyira megrázó, kicsit megcsináltnak éreztem, nyilván a kiállítások miatt. De a börtönbarakkban én is sírtam. De Birkenaut úgy hagyták, ahogy volt, csak lebontották a gázkamrákat, viszont a barakkok, a vizesárkok, minden úgy van, ahogy volt. A nagy semmi közepén.
    Krakkó valóban egy hihetelnül szép város, de ha naggggyyyon - naggggyyyyon gyönyörű lengyel várost akarsz látni, akkor menjetek el Gdanskba. Mi tavaly voltunk. A tenger, a város, az emberek. . . fantasztikus. A levegő pedig kimondottan egészséges, tele van jóddal. Érdemes még északabbra menni, közvetlenül a végtelen tenger partjára. . . nem látsz mást, csak a végtelen vizet. Visszafelé pedig érdemes megnézni Malborkot, egy középkori lovagi vár van ott, és több nyelven tartanak idegenvezetést. Gyönyörű. És amit még csodálok a lengyelekben az az, hogy minden műemléküket felújították, és rendben tartják.
    A 'dva bratanki' érzést én is átéltem, Krakkóban, a Wawelben egy lány, amikor meghallotta, hogy magyarul beszélünk a férjemmel, odajött, és megölelgetett, közben lengyelül kérdezte, hogy magyar vagy, magyar vagy? De én sajna nem beszélem a nyelvet, így csak a párom tolmácsolása mellett értekeztünk.
    Örülök, hogy ennyien szeretitek ezt az országot, azt hittem, én vagyok elfogult a párom miatt. . . :), de kiderült, hogy másokat is megfogott. Ha kell szállás Zakopane-ban (hát a Tátra, az valami egészen hihetetlenül szép. . . ), csak szóljatok, van egy jó panzió, olcsó, jó a koszt, tisztaság van.
    előzmény:

20. 2004. augusztus 25. 08:1930.
    Szia Kékszirom,
    Örülök, hogy beléptél azok közé akik nem csak hallotak a lengyel népről, hanem saját bőrükön is érezték, hogy van a nagy Európában olyan hely, ahol mi magyarok többet érünk egyszerű turistánál, és ha választaniuk kellene amerikai és magyar turista között, 5 magyart, mint egy amerikait választanának!
    Aki egyszer ott járt, még vissza szeretne térni!
    Auschwitz-ról pedig annyit, az Én véleményem szerint mindenkinek el kellene egyszer mennie oda! Én 16 évesen jártam ott, addig a szüleim azt mondták nem gyereknek való, egyébbként igazuk volt, hála Istennek akkor már képes voltam felfogni, mi is történt ott! Egy életre megjegyeztem! Nehéz volt feldolgozni, de látni kell, hogy tudjuk, Ők meghaltak, de nem szabad elfelejteni, hogy soha-többé ne történjen meg mégegyszer!
    előzmény:

21. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2004. augusztus 25. 00:0629.
    Igen, egérszagú volt! Akkor örülök, hogy megoldódott a kérdés. Mi sem gondoltunk semmiképpen a hatásvadászatra, arra ott nincs szükség. . . :((( Minden együttérzésem a férjedé, hogy képes volt ott dolgozni. . .
    előzmény:
    bigacsiga2 (28)

22. 2004. augusztus 24. 23:5028.
    A férjem szerint sincs szag, mesterséges meg főleg nem, mert ő szerelte is, a kiállítást, tehát tudná, ha van. :)
    Szerinte maximum a műgyanta szagát érezhettétek (egérszagú szerinte), amivel a kabát van kiöntve, illetve az üveg cuccok vannak ragasztva.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_354444 (26)

23. Torolt_felhasznalo_770932
    2004. augusztus 24. 23:4527.
    Visszaolvastam, az egyik mondat talán félreérthető. Nem a szagra gondoltam, hogy kitörölhetetlen egy életen át, hanem az ott látottakra.
    előzmény:
    bigacsiga2 (25)

24. Torolt_felhasznalo_770932
    2004. augusztus 24. 23:4226.
    Én sem tudom, hogy mi volt, de csak a magyar emlékházban éreztük. Ott viszont mindenki, hallottam, amikor utána kint is erről beszélgettek. Nem olyan volt, hogy bementünk és ki kellett hátrálni emiatt, hanem lassan, de biztosan fészkelte magát az orrunkba. Mi valami speciális fertőtlenítőre gondoltunk, de olyan is volt, aki szerint ezt mesterségesen keltették a hatás kedvéért. Nem hiszem, de nem tudom.
    előzmény:
    bigacsiga2 (25)

Címlap