Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Nem beszél a gyerekem
2004-09-19 18:441.
Létrehozva: 2004. szeptember 19. 18:44
Szerintetek miért nem beszél a gyerekem? Kisfiú, de már három éves elmúlt, és még megsem szólal. Amit mond, az csak 1-2 szó, de csak én értem meg. Az oviba sem beszél, de sokat verekszik, és az ovónénik nagyon ki vannak akadva tőle. Pedig aranyos kisfiú. Mit csináljak?
Sziasztok!
Látom már jó rég jártatok erre....botimama1 ha olvasol érdekelne mi lett azóta kisfiaddal....úgyan ez a problámánk van nekünk is.. várom válaszod
Probáltam privit írni, de nem sikerült..
egy nagyon fontos dolgot szeretnék leírni:
ha a gyerek nem beszél időben, jól teszitek, ha megijedtek - és utána irány a KORAI FEJLESZTŐ, de nagyon jó hely a BHRG központ is. én elhittem az olyan dumákat, mint amik például ebben a cikkben is vannak ("Beszélj már, angyalom!" http://www.nlcafe.hu/cikk.php?id=18&cid=25352 - hogy "ne aggódj, majd beszél a gyerek, Enstein is csak 6 évesen beszélt, aztán nézd meg mi lett belőle....") (nem tudom, hogy szakember volt-e a cikk szerzője VNE - valószínűleg nem - elég felelőtlen megállapításokat tett)
több mint 3 éve járunk fejlesztésekre (iszonyú sok idő/energia/pénz) és már majdnem mindenben korának megfelelő fejlettségű a lányocskám - de ez elmondhatatlanul sok munka volt............ mert már 3 éves volt, mire nekikezdtünk - és addig elhittem minden megnyugtatást, amikor gyanakodni kezdtem, hogy mégis kéne aggódni... és ezalatt a 3 év alatt nagyon sokmindent láttam magam körül ezeken a fejlesztő helyeken......
ezzel nem lehet várni.
ennek a gyereketek issza meg a levét.
M
Remélem, hamarosan letűnnek az aggály fekete felhői. . . :-) Abban sajnos igaza van Ritosznak, hogy nem szabad engedni, hogy lerázzanak. A Heim Pál-ban dolgozik a fülészeten dr. Pataki László. Ha őt keresed meg, biztos lehetsz benne, hogy jó kezekben lesz a kisfiad. Ő máskülönben logopédus is, tehát több oldalról tud segíteni neked.
Addig is, míg a kisfiad idegenkedik az ovis logopédustól, te is foglalkozhatsz vele, hiszen eleinte a logopédus munkája is abban merül ki, hogy alapvető ajak-nyelvmozgásokat próbál utánoztatni a gyermekkel. Mondhattok mondókákat, és egy nagy tükör előtt, ami minden házban akad, a következő gyakorlatokat végezhetitek:
ajak kerekítés, terpesztés, cuppantás, pergetés, nyelv vízszintes/függőleges irányú mozgása, ajkak körbenyalása, csettintés, fújás (gyertyát elfújni, papírgalacsinokat elfújni), szívószállal bugyborékolni, stb. Állathangokat is jó móka utánozni.
Ezekkel a gyakorlatokkal ráirányítod a figyelmét az artikulációra, és a testéről szerez vele ismereteket. Tükör előtt könnyebben fejlődik a testsémája is. De kereshetsz egy olyan logopédust is, aki csak irányvonalakat vázol számára, hiszen eleinte a szülő is elég logopédusa a gyermekének. Kb. 5 éves kortól, vagy nagyon súlyos esetekben kell okvetlenül szakemberhez fordulni, hiszen előtte a gyermeknek alapvető fontosságú az az érzelmi biztonság, amit csak a szülő adhat meg számára.
Annyit még írjál meg, légyszi', mi lett a nagymamival. . .
2 fiam van, már nagyok 16 és 13 évesek.
Amikor az idősebb volt kisgyerek, csak babanyelven beszélt 3 éves koráig. Aztán egyik napról a másikra "beindult". Általános iskolát úgy végezte, hogy magyarból 8. -ig dícséretes 5-ös, szavalóversenyeket nyert, angolból nyelvvizsgát tett 14 évesen. Pedig amíg nem beszélt engem is jól megijesztgettek, hogy talán ez a baja, talán az a baja. Na, jött a kicsi, ő sem szólalt meg, pedig azt mondják a 2. gyerek hamarabb elkezd beszélni, mivel a testvérétől eltanulja. Szinte hajszálra megismétlődött a dolog, 3 évesen kezdett beszélni. Csakhogy mikor suliba került kiderült, hogy dislexiás! Ugye nem kell mondanom, hogy a dislexia szakemberek 80%-a (mert mi aztán végigjártunk egy párat), erre vezeti vissza, hogy későn kezdett beszélni. Kérdezem: a gyerekek azonos genetikai háttérrel rendelkező, édes testvérek. Mindkettőnél megkésett a beszéd, mégis az egyik egy kommunikációs "bajnok" (szaval, színdarabban játszik, nyelveket beszél) a másik jóformán nem tud írni, olvasni. Miért? Az egyik miért, a másik miért nem?! Soha, senki nem fogja tudni megmondani. Egyébként úgy sem lehet élni, hogy az ember örökké azon idegeskedik, hogy ez vagy az az eltérés az átlaghoz képest, vajon minek a jele. Azért javaslom, akinek hasonló gondjai vannak, suli előtt nézesse meg a gyereket dislexia szakemberrel is.
Szerintem a jó nagyszülő aranyat ér, ha megteheted és megbízol benne, engedd el egy kicsit, ha nem maradna nélküled akkor úgyis megy a felmentő sereg :)
Egyébként nekem logopédus barátnőm mesélte, hogy egy évig foglalkozott a gyerekkel, de az az istennek sem akart megszólalni, aztán egyik napról a másikra hibátlanul, folyamatosan beszélt.
sok gyerek ilyen "gyűjtögető", és szerintem ehhez sok türelem kell erőltetni nem szabad
A társaságot az összefutó szomszédokon, barátokon, rokonokon értettem.
És valóban, a kicsi érti az angolt is, a portással rendszeresen "beszélgetnek", hihetetlen amire ezek a kicsik képesek szó nélkül :)
A gyereknek gyerektársaság kell, ezért rendszeresen vinni kell a még nem bölcsis-ovis picurkákat más gyerekek közé, ha más nem, akkor legalább játszótérre.
Az, hogy más nyelven beszélnek, mint ti?Teljesen mindegy. Az én fiam, ha németekkel találkozik, zseniálisan megért mindent, amit mondanak, akárcsak magyarul.
Ezek a picik még nagyon rugalmasak, alkalmazkodóak, az a legfontosabb, hogy legyenek játszópajtásai.
Volt egy ismerős vagy kolléganő, akinek a gyereke 3 évesen nem mondott egy árva kukkot sem. Egyszer mentek autóval valahová és hirtelen leállt az autó, mire a kicsi megszólalt hátul az ülésébe: Na ez bedöglött.
Attól kezdve folyamatosan beszélt, holott elötte még csak 1 szót sem mondott ki.
Szóval vannak szélsőséges esetek.
Ami sztem a legfontosabb, hogy kizárjuk a halláskásorosodást.
Viszont az is tény, hogy ált. a fiúk mindenben késöbb érnek, mint a lányok. A lányom másfél évesen kezdett el beszélni, szinte napról napra többet és többet. A fiam 17 hónapos, de a nővére nevén és az anyán kívül nem mond semmit, viszont megérteti magát.
A mi picurink ugyan beszél, pontosabban mond szavakat, néha még össze is fűzi, de egyelőre többnyire saját nyelven kommunikál, nagy-nagy elszántsággal. És tényleg örül, ha úgy teszek, mintha érteném, mi több talán lehet is érteni a hanglejtésből, meg a kis mutaogatásaiból, hogy mit akar feltétlenül elmagyarázni! :))
Ezt olyan jó, hogy leírtad!
Nagyon jó, okos tanácsokat kaptál, a hallásvizsgálattal kell kezdeni a "nyomozást". A GEKKO, és a Mikkamakka játszóház is hozzáértő szakemberekkel segít neked, ha hozzájuk fordulsz.
Nem tudom, priviben ki mit tanácsolt neked, egyetlen egy dolgot tilos ebben az esetben tenni - és ezt csak azért írom, mert tapasztalom, hogy általánosan elfogadott nézet - szóval: tilos úgy tenni, mintha nem értenéd, amit mond neked. Igenis próbálnod kell megérteni a hablaty szöveget is! Ezzel segíted őt hozzá ahhoz a tapasztalathoz, hogy beszélni JÓ!
Az, a tünet, hogy agresszív, nagyon beleillik a képbe, sajnos, ha nem értik, amit mondasz, te is agresszív leszel. Ez már egy secunder tünete a szótlanságának, ez jelzi, hogy őt is nagyon zavarja, ez jelzi, hogy értelmileg ép kiskölökről van szó, akinek segítségre van szüksége.
Írd majd meg, mire jutottatok!
Szia!
Nem tudnak ráilleszteni semmiféle "szindrómát", így csak annyi tanácsot kaptam, hogy foglalkozzak vele sokat. Most kaptam az Indigó jelenség című könyvet, ami az ilyen kis csodabogarakkal foglalkozik, érdekes, gondolatébresztő olvasmánynak tűnik.