Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Sangria
2004-09-27 14:501.
Létrehozva: 2004. szeptember 27. 14:50
Sziasztok! Tegnap vettem egy ü. Sangriát. Bólét szeretnék belőle csinálni. Odáig rendben, hogy gyümölcsöket teszek bele, de pontosan hogy kell, azaz: milyen gyümik jók bele, azon kívül, hogy a gyümölcsöt beleteszem kell e bele valami fűszer és meddig kell állni hagyni? Előre is köszönöm:)
Persze ezen felbuzdulva hoztunk is haza néhány üveggel, sőt, kint dobozos formában is árulják, mint nálunk a gyömölcsleveket, de ezek megközelítőleg sem voltak olyan finomak, mint amit kint kevertek nekünk a helyi kis tavernákban. :) Kancsóban hozták ki és rengeteg gyümölcs volt benne. :)
--------
Tudjuk, többségünk Sangria alatt a raktáráruházban kétliteres kiszerelésben megvásárolt spanyol pancsot érti. Pedig a Sangria ennél azért több. Lássuk a medvét.
Hozzávalók:
ˇ 1 üveg vörösbor
ˇ 4 teáskanál cukor
ˇ 2 evőkanál konyak
ˇ 2 evőkanál Cointreau
ˇ 1 narancs leve és héja
ˇ 1 fél citrom leve és héja
ˇ 1 narancs és 1 citrom héjastul, apró darabokra vágva
1. A vörösbort egy nagyobb üvegkancsóba töltsük át. Szórjuk bele a cukrot, és kevergessük, amíg elolvad a cukor.
2. Töltsük hozzá a konyakot és a likőrt is. Ízlés szerint tehetünk ezekből többet vagy kevesebbet is, ahogyan szeretjük.
3. A narancsot és a citromot alaposan mossuk meg. Egynek vékonyan hámozzuk le csigavonalban a héját.
4. A másikat héjastul vágjuk apró darabokra, és tegyük a kancsóba. A kancsót fedjük le fóliával, és tálalás előtt 3-4 órát pihentessük a hűtőben. Kínálás előtt a sangriát még felönthetjük egy kis ásványvízzel.
A tényleg "igazit" úgy csinálják, hogy brandy-ben áztatják először a gyümölcsöket és úgy keverik el a sok-sok innivaló és gyümölcs elegyét.
Ha nagyon sokáig ázik benne a gyümölcs, gyakorlatilag pálinka szintű durva dolgok alakulnak belőle.
:)