Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Mi kell egy babának?
2004-10-13 13:431.
Torolt_felhasznalo_770932
Létrehozva: 2004. október 13. 13:43
Sziasztok!Nem sokára baba érkezik a házhoz. Szeretném a tanácsaitokat kérni abban, hogy mi mindenre van szüksége egy kisbabának. Mindenféle dolog érdekel, kezdve a szerintetek legjobb babás könyvtől a popsikenőcsig bezárólag.Milyen cumisüveget érdemes vásárolni (üveg, műanyag, miért olyat),textilpelenkából mennyi kell, milyen testápolót ajánlotok stb. Minden javaslatot szívesen fogadok, előre is köszönöm!
Kiskádat szerintem a kapható legnagyobbat vedd. Nekünk 2 van, mert az elsőt kinőtte a gyerkőc 2-3 hónaposan. És most 2 éves, és még mindig abbab fürdik. Utálja a rendes fürdőkádat.
Kókuszmatracra elvileg nem szabad semmi vízálló dolgot (gumilepedőt, pelenkázóalátétet) tenni, mert akkor nem tud szellőzni.
Könyvet pedig most találtam jót: Penelope Leach: Picik és kicsik. Pedig van vagy 10, de ez jó, meg a Vekerdy Kérdezz-felelekei, , és kész.
Feltétlen vidd majd el -- az amúgy kötelező -- hasi+kopony meg csípőszűrésekre!
A többit már elmondták a többiek. :-))) Sok sikert!!
Sajnos nem tudom a kelengyés linkeket betölteni (hiába veszem ki a szóközöket) és megnézni, hogy mit javasolnak, ezért megnéztem cicvarek listáját, és leírok néhány dolgot, ami még eszembe jutott.
1. célszerű a gumis pamut vagy frottírlepedő, az nem "mászik" el a baba alól
2. Ha beruházol egy kókuszmatracba, akkor a lepedő alá szerintem feltétlenül tegyél eldobható pelenkázóalátétet, mert a legjobb pelenkából is előfordul, hogy kicsorog a tartalom :-). valaki írta a DM-es Babylove-ot. Teljesen jó. Ha nem otthon kell pelenkáznod, akkor is jó szolgálatot tesz. 10 db van egy csomagban.
3. Cumi és cumisüveg ügyben nem tudok tanácsot adni, mert az én lányom nem fogadta el egyiket sem. De láttam örökbefogadod a babát, bár azt nem írtad, hogy újszülött-e, de ha tápszerrel kell táplálnod, akkor mindenképpen szükséged lesz cumisüvegekre.
4. Gondolnod kell a cumisüvegek és cumik fertőtlenítésre. Lehet kifőzni, lehet fertőtlenítőtablettát kapni, amit műanyag edényben vízben kell feloldani és lehet kapni mindenféle sterilizáló kütyüket. Ebben nem vagyok otthon, de szerintem időben nézz utána. Talán olvassa tápszeres baba mamája is és segít.
5. A pelenkák eltüntetését én úgy oldottam meg, hogy vettem egy fedeles vödröt, amibe szemeteszsák került és a "szagos" pelenkákat még beletettem egy kis külön zacsiba is (nem dobtam el a háztartásban egyébként halmozódó nylon zacskókat).
6. Kell egy keskeny fejű kiskanál kezdetben a D-vitamin beadásához, később jó lesz etetéshez is.
7. A kiskádhoz lehet állványt kapni, azon szerintem stabilabban áll, mintha rátennéd pl. egy székre.
8. Közlekedés ügyben: olyan babahordozót érdemes venni, ami autósülésként is funkcionál, azaz a biztonsági övvel tudod rögzíteni az autóban. Ebbe be lehet csatolni a babát és nem csúszik ki belőle, mert nem ül benne, hanem szinte teljesen fekszik.
9. Kádhőmérő, ha biztos akarsz lenni, hogy megfelelő hőmérsékletű a víz. Ha nem akarsz ezzel vacakolni, egyszerűen tedd a könyököd a vízbe és ha nem érzed forrónak, akkor jó.
10. Én mosdókesztyűt hasznűltam a fürdetéshez, mert szerintem jobban ki lehet mosni, mint a szivacsot.
11. Babaholmi mosásához folyékony (gél) mosószer, ha amúgy mosóport használsz.
12. Lázmérő
13. Babahajkefe, nekem jó szolgálatott tett a baba körömvágó olló is (nem hegyes a vége)
14. Újszülött köldökének a tisztításához kell még steril géz és vatta is. A hajlatok tisztításához pedig paraffin olaj. Ezeket nem írják fel, nincs rájuk támogatás.
Lehet, hogy ezeket már mind olvastad valamelyik listában. Amúgy bababoltokban vigyázz, mert minden lófüttyöt megpróbálnak rásózni az emberre, ami nem is kell.
Újszülött baba lesz egyébként, akit örökbefogadtok?
ha van kocsitok, bébihordozót ne felejtsétek - van, amit a babakocsival együtt megvehetsz. Van olyan is, amit születéstől egészen sokáig lehet használni - nem olcsó, de legalább nem kell külön megvenni később.
Szerintem vannak dolgok, amikből érdemes minőségit venni (pl. bébihordozó ami a baba életét hivatott védeni), illetve vannak dolgok, amin lehet spórolni (pl. babaruhából nem kell a legdrágább, azt úgyis hamar kinövi)
Ha jól tudom, most október végén lesz bababörze a BVN-n, mi tavaly ott vásároltunk be nagyon sokmindent. Csak arra kell vigyázni, nehogy "elvessz" a sok babacuccban :o))) mi is hoztunk haza olyan dolgokat, amit nem akartunk, de hát utánunk jött. . . :o)))
http: //www. nlc. hu/forumkifejt. php?bw=&forumid=17600&forumuser=&id=57&page=1&step=2
Átolva stam ezt a fórumot, még én is találtam itt olyan tanácsot, amit én is tudok hasznosítani (pl. a fürdetőkrém felhasználatában), ha viszont az alábbiakban ismételnék másokat, bocsi!
Egyetértek a többiekkel, nekünk is a hálózsák vált be (én nyáron egyszerűen megoldottam nagy méretű pólónak az aljába cippzárt varrtam), télire ez lehet, hogy nem elég. Megerősíteni tudom a többieket abban is, hogy gyógyszertári kencéket vegyél, a baba bőrének az a legjobb.
Kádat viszont sajnálom, hogy nem olyat vettem, aminek az alján támaszték van a babucinak, így nem csúszkál benne ide-oda (ha sokat fürdeted egyedül a kicsit, szerintem praktikusabb)
A pólya szintén nagyon jó - lehet kapni olyat, aminek a belsejéből kivehető a (kókusz) betét, és így takaróvá alakítható át - egyébként nálunk teljesen bevált a (szöszmentes)takaróba való "behernyózás" is.
Vehetsz gyereknevelési könyvet, de én pl. az interneten minden problémámra megoldást találtam, nagyon széles a választék cikkek, fórumok és tanácsok terén is.
Ha megteheted (és lesz kiságy), a kiságyba kókuszmatracot vegyél, az nagyon egészséges a bébinek.
a KIKÁ-banmost 6 részes gyeremekágyszett, kókuszmatraccal: 29900 Ft!
Szerintem ha egyenként vennétek meg a cuccokat akkor is kb. ennyi lenne.
:)
én hosszúujjú bodyt és meleg hálózsákot adtam rá. és csak 16 fok volt (nem volt jó a fűtés:() én majd megfagytam, ő meg simán bírta:)
http://www. ikea. hu/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10101 &storeId=22&productId=13451&langId=-30&parentCats=10106*1376 4
de ha nem működik akkor a babaápolásnál a Krama arctörlő kendőt kell keresni:)
ha elmentünk valahova, védőnéni, doki stb, akkor pelenkázáshoz a babylove pelusalátétét használtuk (990 Ft 10 db és a DM-ben kapható).
Mokmon:
:))) semmi gáz, nekem a meleg vízzel simán nem keveredett el a krém:(
A felsoroltakhoz én még hozzátenném feltétlenül a hálózsákot. Az én babám mindig kitakarja magát éjszaka és ez nagyon jól jön ilyenkor.
Nekünk van olyan hálózsákunk is, aminek újja van, olyan anyagból mint a rugi, de alul zsák. Az nagyon jól jön mert könnyű pelenkázni.
A J&J szerintem allergizál az illatoktól. . . nem szeretem, azt én használom el:)
Egyébként Dudu most lesz egy éves, de a picinél újra fürdetőkrémezünk:)
Dudu sokat bukott és jobban bejött nekünk az IKEÁ-ban kapható kis négyszögletű frottírtörülközö. A babarészlegen van és 10 db. van egy csomagban, mi ebből vettünk 20-at:)
nekem az üveg cumisüvegek váltak be a legelején (ha kell egyáltalán), aztán mikor eltörtek (:) )műanyagot vettem, a nevét már nem tudom, de nem cumi, hanem puha műanyag csőr volt hozzá. Ez kb. fél éves korában lehetett, nagyon szeretett belőle inni és utána hipp-hopp ivott pohárból.
Textilpelenka szerintem 10 db is elég lehet, habár a több mindig jobb.
Tudom, hogy mostanában nem divat és sokan rossznak tartják, de nekünk nagyon bevált a pólya az első időkben, mert amíg ici-pici volt a baba azzal (neki is és nekem is) kényelmesebben tudtam megfogni, vinni, meleg és puha volt és a lányom nagyon szerette.
Ha van konkrét kérdésed, szívesen válaszolok. Addig is jó felkészülést, és örömteli szülést nektek!
A gyógyszertári fürdetőkrém elég darabos. Erre egy barátnőm kitalált egy okos dolgot:)
A fürdetőkrémet felvizezed és berakod amikróba pár percre, míg elkeveredeik jól a vízzel és folyós lesz, ezt beleöntöd egy kimosott tusfürdős flakonba és máris könnyű adagolni, kezelni:)
Anno ezt a listát kaptam már gyakorlott anyukáktól.
alváshoz:
- mózeskosár vagy kiságy, lényeg, hogy közvetlenül a te fekhelyed mellett legyen
- kispléd a kosár vagy ágy aljára,
- 2 db kislepedő
- 2 db könnyű, mosható takaró (párna nem kell, a babának teljesen vízszintes felületen kell aludnia)
szállításhoz:
- mózeskosár, vagy autós bébihordozó az autóban szállításhoz
- babakocsi kocsizsákkal (télen)
pelenkázáshoz:
- biztonságos pelenkázóhely (fontos, hogy számodra kényelmes magasságban legyen)
- lemosható pelenkázómatrac
- nedves törlőkendő popsitörléshez
- kicsi, műanyag szemeteszsákok a koszos pelenkák elhelyezésére (bűzölgés elkerülése végett)
- néhány csomag mini vagy newborn pelenka
- 1 üveg 70%-os alkohol a köldökápoláshoz
A popsikrémet és a köldök leszárításához szükséges hintőport majd a gyerekorvosod írja fel az első vizsgálatkor.
fürdéshez:
- kiskád
- gyógyszertári fürdetőkrém
- 2 db törölköző (pelenkaanyagú, puha)
öltözéshez:
- 6 db elöl vagy hátul nyíló (nem bebújós!) pamut body(ha már gyakorlott vagy, áttérhetsz a bebújós body-kra)
- 6 db popsirésznél nyitható rugdalózó (újszülöttnek általában az 56-os méret a jó, de vigyázat, pár hét alatt kinövi!)
- 2 db könnyű, kényelmes kiskabát
- télre (a vékony sapka fölé) 2 db vastag sapka
- télen 1 db meleg overál
- 10 db textilpelenka büfiztetéshez, a baba feje alá stb.
Cumisüvegből 1 db-ot a biztonság kedvéért beszerezhetsz, de a rendesen szopó újszülöttnek a közhiedelem ellenére nincs szüksége plusz folyadékbevitelre.
Szerintem jó babás könyvek:
Penelope Leach: Picik és kicsik
Deákné B. Katalin: Anya, taníts engem!
(mindkettő kapható pl. a Libriben)
Popsikenőcsöt ír majd felé a gyerekorvos, jó és olcsó. Először mindenből célszerű gyógyszertárit használni, mert attól nem lesz semmilyen allergiája a picinek.
Remélem, tudtam segíteni. Ha még van kérdésed, írj, szívesen válaszolok!
Mikorra várjátok a babát?
Mi a síma gyógyszertári popsikenőcsöt, és fürdetőkrémet használtuk. Textilpelusból kell min. 10 db, ha sokat bukik a babád akkor több is kell. Cumisüveget mi 2 db-ot használtunk mert a lányom az elejétől tápszeres volt. Mi műanyagot vettünk, szilikon etetőcumival használtuk. Azért vettünk műanyagot, mert az ugyebár nem törik össze olyan könnyen. Eleinte elég a kiscumisüveg tehát a125 mls. Nem fontos, hogy legyen neki füle.
Ezenkívül mi használtunk előkét is sokat mert mint mondtam elég bukós volt és így nem lett annyira koszos a kisruhája. Ha van még kérdésed írjál bátran és megpróbálok válaszolni.
Cumisüvegből a műanyag azért jobb, mert könnyebb és nem törik, viszont karcolódik. Ha cumit is akrsz adni, akkor érdemes ugyanazt a fajtát ami az üvegen is van. Pl. mi a NUK-os fogszabályzósat használjuk.
Szép pocakosodást és gyönyörű, problémamentes szülést kívánok neked!:)
Itt van egy lista: http://www. babanet. hu/hol-mi/kelengye. php
Amit hozzáfűznék:
ne használj agyonreklámozott johnsonos termékeket, mert nagyon szárítják a babák bőrét. Szuper jó a gyógyszertári popsikrém, fürdető, olaj. Nálunk a cumisüveg szinte egyáltalán nem volt használva, abból elsőre elég egy vagy kettő. Nekünk műanyag van, de aztán majd meglátod, hogy a babád mit szeret.
Textilpelusból mi 20 darabot vettünk, ennyi elég is.
További jó babavárást! :-)