![](https://nlc.hu/themes/nlcafe/images/forum-ends.png)
Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Kemény tojáshab a tortán?
2005-02-01 11:331.
![áfonya](/imgs/forum2016/default-avatar.jpg)
Létrehozva: 2005. február 1. 11:33
Sziasztok! Olyan sütit szeretnék csinálni, aminek a tetején a porcukorral felvert tojásfehérje megkeményedik. Tudjátok, szép rózsaszínre és ropogósra. Már harmadszorra csinálom, de egyszerűen nem akar megkeményedni, lottyadt az egész :(( Mindenki mást mond, van aki szerint kis lángon kell, más szerint nagy lángon... Mi a titka???
A pitetészta: 1/2 kg. liszt, 1 ráma, 1 pohár tejföl, 1 tojás, 1 sütőpor, 1 van. cukor, 3 ek. cukor, csipet só.
A lisztben elmorzsolod a rámát, hozzáteszed a többi anyagot, összegyúrod, és 1 órára a hűtőbe teszed. Lisztezett deszkán átgyúrod, kétfelé veszed és kinyújtod. Könnyen nyújtható, rugalmas tészta lesz belőle. Nagyon jó túrós, almás, mákos pitéhez. A habos-mákosnál csak fele mennyiségű tésztát készítesz, kibélelsz vele egy vajazott tepsit, beleteszel 30 dkg. ízesített mákot, a tetejére 4-5 tojásfehérjéből 20 dkg. kristálycukorral keményre vert habot teszel, forró sütőbe teszed, a gázt kislángra teszed és kb. 40 perc alatt inkább szárítod, mint sütöd. Ez alatt az idő alatt a tészta is átsül. Még forrón, éles, vékony pengéjű késsel felszeleteled, így kevésbé törik a hab. Sok sikert, jó étvágyat.
De azért köszönöm. Majd ha lecsillapodtam, kipróbálom. . . :)) Leírnád a pontos receptet erről a mákosról?
Akkor tedd ráa sütire, amikor az már majdnem készen van, és közepes (vagy nagy, sütőtöl függ) lángon gyorsan süsd a tetejére.
talán több cukor kéne bele. . .
Jah és sokáig, én géppel szoktam, mert a kezem kikészülne. . . szóval legalább 15-20 percig és jó sűrűre, és minél több cukor van benne (porcukor) annál ropogósabb lesz, rózsaszin ált. a baracklekvártól lesz. . . legalábbis nekem :-)))))
Sok sikert és jó munkát hozzá!