Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Hastánc: az örök nőiesség

Torolt_felhasznalo_956463
Torolt_felhasznalo_956463
Létrehozva: 2005. február 28. 09:23
Sziasztok!

Gondoltam létrehozok egy olyan oldalt ahol, bárki elmondhatja a véleményét e műfajról.
Én személy szerint nagyon szeretem a hastáncot a kúltúrájával és mozgásművészetével együtt.
Szóval, ha bárkinek van kedve hozzá szólni a témához-kultúrált módon- azt szívesen várom!
  1. 2012. szeptember 21. 08:36423.
    Sziasztok!Dolgozathoz szükségem lenne Aziza Hastánc könyvére.Könyvesboltokban nem találtam. Használt is jó  lenne. A könyvtárban elvileg van, talán előjegyzésre lesz is, de most átkötik, mert szétolvasták. Van valakinek, aki kölcsön tudná adni ? Köszönöm.
  2. Torolt_felhasznalo_256523
    Torolt_felhasznalo_256523
    2010. március 4. 13:23422.
    A taylornál van minden színben!
    előzmény:
    aagnesh (421)
    2010-03-04  12:48
  3. 2010. március 4. 12:48421.
    Üdv,
    szerintetek hol érdemes beszerezni testhálót? Hosszú ujjúra gondoltam, de anélkül is jó. Vagy sima hasháló.
    Előre is köszi :)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  4. 2009. január 29. 18:04420.

    Elnézést, hogy több részletben írtam be, amit írtam, de nem tudom, hány karakter a megengedett.

    Nagyon jó, hogy működik ez a fórum és segítitek egymást az ország több részéből és talán vígaszt nyújt, hogy én az oktatóképzős lányoktól is ezt hallom: Záhonytól Szombathelyig, Lévától Lentiig, mindenhol ugyanolyan félreértések vannak a hastánc körül...

    Szerintem már elindult el letisztuló folyamat, és akik igazán fanatikusak, szenvedélyesek a tánc iránt, azok maradnak a műfajban. "Az oktatás is tanulandó, tanulható, a hozzá szükséges készségek, képességek fejleszthetők, és a műveltségbeli tárgyi tudás is megszerezhető.Ezek mind-mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy az oktató minél több információt adhasson át a tanítványainak - És melyik tanuló ne szeretne minél többet, hatékonyabban tanulni, ha már ott van azon a tanfolyamon?

    Az egzotikus hastánc, mint "messziről jött téma" kapcsán a közönséget gyakran olyan hatások érik, amelyek az orientális táncot "vásárivá" alacsonyítják, pedig mi, a hastáncon belül élők, azt szeretnénk, hogy más műfajbeli táncosok is színpadképesnek ismerjék el imádott műfajunkat. A közvéleményt negatívan befolyásoló tényező sajnos gyakran maga a - valamilyen szinten alulművelt - táncos, mert nem érez a tánc iránt elkötelezettséget, tisztelet, alázatot, és mivel ezt sugározza is magából, ezzel ő maga alacsonyítja le ezt az artisztikus műfajt a vulgáris szintjére.

    A közönséget is kell és lehet nevelni, de ez csak akkor sikerül, ha a táncos felelősséget érez iránta. A tánchoz való viszonyulást a tanár közvetíti a tanítványok felé.

    A színvonalas oktatói működés és az őszinte produkciók létrehozásának igénye, a tanítványok és a közönség tisztelete meg fogja hozni azt az eredményt, ami ahhoz kell, hogy ez a műfaj Magyarországon is egészségesen élhessen, fejlődhessen a számos tehetséges tánctanár, művészi szintű táncos, elkötelezett "hobby-táncos" munkája nyomán."

    Balla Tünde Aziza

    előzmény:
    almeh (418)
    2009-01-29  17:29
  5. 2009. január 29. 17:51419.

    folyt. Sokan azt hiszik, hogy ha "testsúlytól, életkortól függetlneül bárki elkezdheti", akkor bárki taníthatja is. és sajnos a "bárkihoz" is beiratkoznak a bizalommal lévő tanítványok, mert nem tudják, mit kellene kapniuk, ahelyett, amit kapnak.

    A táncórát adok-veszek módszer nem baj!

    Félév tánctanulással a háta mögött is taníthat jól valaki,  ha lelkiismeretes és folyamatosan tanul: ha az oktatáshoz szükséges háttér-információkkal tisztában van.

    És régóta táncoló ember is lehet rossz tanár. 

    Ha a pár hónapja tanuló, amit már tud, azt jól adja át: jó tartással, jó légzéssel, jó testtudattal, stb .akkor levesebbet árt, mint a magát hastáncművészként elhíresítő "elismert" tanár, aki pl. ha fenti 3 dolog egyikére nem figyel, már nem jó tanár.

    Aki csak a színpadra hajtja a lányokat, szépruhába öltözve, úgyhogy az alapkészségeik nincsenek meg, az nem lehet jó tanár...

    Az csak saját magát akarja fényezni, hogy neki már fellépő csoportja van. Aztán 4 koreogréfia után elfogy a tudomány....Rengeteg rémtörténetet hallottam az oktatókézős lányoktól. Több helyen a csoport "rúgta ki a tanárt"...

    Ahogyan a színpad megkívánja a megfelelő testi-technikai felkészültséget, úgy a tanítás e 2 kettő mellé a mentális felkészültséget, a tárgyi tudást, a sokoldalú háttérismeretet is.

    előzmény:
    almeh (418)
    2009-01-29  17:29
  6. 2009. január 29. 17:29418.

    Előzőhöz folytatásban.

    Szóval, ha valaki pl. oktatóképzést akar végezni, akkor megtalálja a hatósági nyilvántartásban a fenti 2 képzést: Az OKJ 

    az 52 813 01 0001 54 01 Orientális táncoktató (Rekreációs mozgásprogram-vezető) és FAT-PL 2597. Tehát van 2 ellenőrzött képzés a műfajban. Pontosabban a kettőből egy működik: a művészeti vonalon akkreditált. A szabadidősport felőli képzésre eddig még sehol sem jött össze a létszám.

    A szubjektivitás, a szimpátia, a hangulat felőli megközelítés a tánc, a táncos minősítésében nem zárható ki.

    Az viszont fontos, hogy a stílus-sztenderdek meglegyenek, minden "tanár" tudásanyagában, mint a "versenytáncban". Bár ott szabályként már megjelenik az is, hogy két ember között is működjön a szabályendszer. Az orientálistánc  jellegénél fogva szolisztikus. Viszont vannak szabályai, amik Magyarországon gyakran sérülnek. A tiszta alapok követése, csiszolása helyett sajnos sokan gyakran az amerikai oldalhajtások követését tüntetik föl "mai hastáncnak", pedig Samia Gamallal kellene kezdeniük és akkor meglátnák, hogy 4-5 féle, megfelelő helyen vissza-visszatérő alapmozdulattal is lehet táncolni, nem is akárhogy...

     

    előzmény:
    almeh (417)
    2009-01-29  17:12
  7. 2009. január 29. 17:12417.

    Sziasztok!

     

    Valóban szükség van a rendre. Egyféle "gatyába rázás" - legalábbis az oktatóképzés terén már elindult 5 éve- csak a bürokrácia a lelassította: az eu szabályoknak való megfelelés, a minisztériumok átszervezése stb. lelassította az OKJ-s képzés létrejöttét.

    Azt érdemes tudni, hogy amikor valaki, pl. egy intézmény 1-1 akkreditációt elindít és végigvisz, mindent ingyen csinál, sőt felnőttképzési szakértőknek fizet ki nem kevés pénzt, pedig ők csak a formai dolgokhoz éretenek, (mint a könyvelők) a szakmait a kezdeményező intézménynek, annak a szakember-gárdának  kell beletennie...  Aztán kifizetni az a hatósági illetékeket, hogy a többszáz oldalas dokumentációt átnézzék a hatóságok, benne a képzésben tanító tanárok végzettségeivel, nyelvtudásával, felnőttképzési gyakorlatával stb. és persze magával a kompetenci és vizsgakövetelmény-rendszerrel...

    Tudom, mert mi végigjártuk ezt a Fitness Akadémiáékkal sportvonalon az OKJ-s képzéssel, és én magam, a saját iskolám programjának akkreditációjával művészeti vonalon. folyt.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_271480 (416)
    2009-01-29  15:57
  8. Torolt_felhasznalo_271480
    Torolt_felhasznalo_271480
    2009. január 29. 15:57416.

    Sziasztok!

     

    Én azt gondolom, hogy amíg szubjektív elbírálások és rendszertelen, ellenőrizetlen képzések lesznek, addig híg lesz ez a szakma. Ha sikerül esetleg úgy gatyába rázni, mint a normál versenytáncot, akkor változni fog. Persze talán nehezebb is, mert rengeteg oldalhajtás...stb. van, de a raqs sharkit mindenfélekép meg lehetne oldani. Addig meg úgyis mindenki fújja a magáét, vitázik, érvel, közben meg a teljesen kezdők valóban fellépnek letisztázott és elsajátított alaptudás nélkül. Ezen kár is vitatkozni, mert "neverendingstory".

    Inkább táncoljunk!

    előzmény:
    Edus32 (415)
    2009-01-28  13:36
  9. 2009. január 28. 13:36415.

    Személy szerint igazat adok Neked abban, hogy "felhigult" már ez a "szakma". Nem kötik most már semmihez hogy ki lehet oktató és ki nem. Nem számít ha szinvonaltalan a műsor, csak elmonhassa hogy hastáncol. Ezt nem tartom etikusnak mert azokat járatja le akik tényleg szívvel lélekkel készülnek, dolgoznak és minőséget alkotnak. Csak egy kalap alá veszik a rosszal. Nagyon kell bizonyítani, hogy mi mások vagyunk. De igazából tényleg nem kellene ilyen hevesen támadnod.

     

    Emlékszem mi az első fellépésünkre nagyon sokat készültünk. Októberben kezdtünk el tanulni és május elsején léptünk fel először. De úgy hogy az utolsó hónapban minden nap összejöttünk legalább egy órára és gyakoroltunk. Mondjuk meglett az eredménye. 

    Manapság már három hónap után kiállnak a kezdők és "megmutatják" ország világnak mit tudnak. Szerintem három hónap alatt nem lehet felmutatni semmi olyant amit a családon kívül más embernek szórakozásképp bemutatsz. És még pénzt is kapnak érte. Ez nagyon fel szokott háborítani. Ebben szerintem a tanár a hibás, neki kellene megmondani a csoportnak, egyénnek, hogy elég felkészült e egy nyilvános fellépésre technikailag.

     

    Szóval, én sem ismerem Nefert, nem is őt védtem, csak kicsit megütődtem a hangnemen. Beszélgessünk.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
    2009-01-25  00:38
  10. 2009. január 28. 13:25414.

    Sziasztok!

     

    Igazat adok Judynak. Ne egymást "öljük" hanem fogjunk össze. MUtassunk példát és bizonyítsuk be hogy ez is egy művészet és nem pedig egy olcsó fémrudas tánc.

    Sajna körülöttem is zajlanak az események, ahelyett hogy összedolgoznánk. Vagy ha az nem is megy, de akkor menjünk el a másik mellett, és ne zavarjuk.

    Persze az is igaz, hogy ez a honlap azért van, hogy mindenki leírhassa a véleményét. De! Mivel nem vagyunk egyformák, ezért mindenkinek más tetszik. Mindenki máshogy látja ahogy xy táncol.  Az hogy xy akinek nem tetszit a mozgása, és szerinted nem tud táncolni és kiáll tanítani egy dolog. Van akinek van önbizalma. Ő dolga. De van tanár most már bőven, és lehet úgymond válogatni, hogy kinél szeretne tanulni az ember. Meg kell nézni hogy táncol, el lehet menni egy - egy órájára kipróbálni hogy tanít és ha beválik ottmaradni. Ha nem akkor lehet tovább menni. Szerintem nem kellene egymás lelkébe taposni ilyen hozzászólással. Annyit írhattál volna, hogy Neked nem jött be, személy szerint nem ajánlanád. Ezt mindenki megérti és senkit nem sértesz meg.

    előzmény:
    judy22 (413)
    2009-01-19  14:43
  11. 2009. január 19. 14:43413.

    Köszi a bókot.

    Láttál táncolni vagy a videók alapján?

     

    Mondjuk rengeteget kell még fejlődnőm.Tudom mik a hibáim.De ez állitólag jó,mert próbálok javitani rajta.

     

    Kérlek ne bántsátok egymást.Inkább fogjunk össze mint hastáncosok és mutassuk meg az embereknek milyen jó a hastánc.

    Engem az zavar hogy sokan még mindig ribancnak titulálják a hastáncosokat!!

    Ez ellen kellene küzdenie minden táncosnak!!!

    És azért hogy minden táncos minnél többet tanuljon meg a táncról,a stilusokról és főleg a hastánc alapjait.

    És azt hogy nem alig szoknyában és ruhában csak a fenekét tudja riszálni és táncosnak vallja magát.

     

     

    előzmény:
    Zuleyka (409)
    2009-01-18  20:05
  12. 2009. január 19. 14:39412.

    Hát az én honlapom sem a legjobb az igazat megvallva.

    De én csináltam,én szerkesztem.

    Ez jobban esik,mintha fizetnék valakinek hogy megcsinálja nekem.

     

    Nefert még nem láttam táncolni az igazat megvallva.

    De jó tanár és sok rendezvény kötődik hozzá,ő szervezi őket.

     

    Egyébként mondok egy jót.Tényleg ahhoz menjen az ember elsőnek tanulni,akinek tetszik a tánca.

    Viszont én voltam már rengeteg tanárnál.

    Volt olyan hogy a csaj irtóra jó táncos volt,de tanárnak borzalmas.És forditva is!

    Szóval érdemes kipróbálni ezt is-azt is!

    Mert kincsre bukkanhatunk.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_842982 (411)
    2009-01-19  13:57
  13. Torolt_felhasznalo_842982
    Torolt_felhasznalo_842982
    2009. január 19. 13:57411.
    KÖSZI  ZULEYKA.    NEKEM MÁZLIM VAN DE HA MEGNÉZED A SOK GAGYI HONLAPOT A HASTÁNC .HU-N AKKOR  FELTÜNIK A DOLOG.  MÁRMINT, HOGY MENNYIEN SZAJKÓZZÁK  UGYANAZT.
    előzmény:
    Zuleyka (410)
    2009-01-18  20:07
  14. 2009. január 18. 20:07410.
    ja még annyit, hogy biztosan volt nem egy negatív tapasztalata a hozzászólónak, ezért érinti érzékenyen
    előzmény:
    Zuleyka (409)
    2009-01-18  20:05
  15. 2009. január 18. 20:05409.

    szia!

     

    végülis csak a véleményét mondta el.. és nem bunkón..

    egyébként én csak videót láttam, de az alapján én sem Őt választanám az biztos..

    pl Judy te is sokkal szebben táncolsz,és még sokan mások, de az meg csak az én véleményem, hogy kell, hogy tetszen ahogy táncol a tanárom

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
    2009-01-18  19:19
  16. 2008. november 3. 21:26408.

    Sziasztok!

     

    Szeretnék hastáncolni, ám nem tudom, a kínálatból hol is kezdejem. Tudna valamelyikőtök ajánlani oktatót?

    Elő szeretném hozni magamból a nőies énemet, kíváncsi vagyok magamra, így mindenképp olyan helyre szeretnék járni, ahol fontos a dolognak ez a része is.

     

     

    Köszi, lányok, előre is!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  17. 2008. július 27. 21:09407.

    Bocs nem jó fórumba küldtem, egy másik hastáncos volt

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
    2008-07-27  21:08
  18. 2008. június 1. 14:29406.

    Sziasztok!

     

    Nem tudja véletlenül valaki, hogy Debrecenben hol van lehetőség hastánc tanulásra? Az Estella hastánciskolát ismerem névről, de azt sem tudom sajnos,hogy helyileg hol van az iskola...

    Remélem tud valaki segíteni!

    Köszönöm előre is! 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  19. 2008. május 27. 09:56405.

    Köszönöm.

    Közben sikerült megtalálnom csak elfelejtettem irni ide. 

    előzmény:
    parishilton (533)
    2008-05-27  02:01
  20. 2008. Április 16. 21:12404.
    ja és nekem vmi válogatáscd-n van meg nem eredetibe. és nem tudom hirtelen melyiken,de ha megtalálom elküldöm ha szeretnéd!
    előzmény:
    *Meira* (403)
    2008-04-16  21:09
  21. 2008. Április 16. 21:09403.

    Hű ez a szám nekem megvan..de sajna nem tudom h mi a cime meg az előadója:(

    amugy vagytok még erre?:) jó lenne feléleszteni kicsit a topikot,ugy szeretek a hastáncról beszélgetni.én már 5 éve táncolok. 

    előzmény:
    judy22 (402)
    2008-04-11  10:40
  22. 2008. Április 11. 10:40402.

    Szeretnék egy kis segitséget kérni tőletek.

    www.youtube.com/watch?v=A2akw9LLO5s

     

    Ennek a klippnek a zenéjének az előadóját vagy cimét,zenéjét esetleg hogy melyik cd-n találom szeretném kérni tőletek.

     

    Köszönöm előre is a segitséget.  

    előzmény:
    parishilton (528)
    2008-03-21  23:46
  23. Torolt_felhasznalo_660172
    Torolt_felhasznalo_660172
    2008. február 8. 17:59401.
    Köszi Angyalszárny, hogy érdeklődsz, már sikerült megoldanom. Jó sok kutakodással megszereztem a videón táncoló lány telefonszámát és megkérdeztem tőle. A fellépésünk úgyis kitolódott márciusra, úgyhogy még időben ért.
    Egyébként én is vállalok melltartókészítést, akit érdekel, szóljon! Képet egyenlőre nem tudok küldeni, mert totál hülye vagyok az ilyen linkes, fotófeltevős meg ilyesmi dolgokban. De hátha hamarosan kitanulom.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_622279 (400)
    2008-02-01  10:48
  24. 2008. február 1. 10:48400.
    Szia! Kaptál már választ?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_660172 (396)
    2007-12-26  18:31

Címlap

top