Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Készítsünk salátát!
2005-05-21 15:001.
Létrehozva: 2005. május 21. 15:00
Sziasztok!
Végre eljött a tavasz, és magával hozta a vitamindús, frissítő zöldségeket, gyümölcsöket. Az ember áll a piacon, az üzletekben, és azt sem tudja, melyiket válassza. Válogassunk hát bátran, készítsünk finom salátákat, s hogy minél változatosabb legyen, ami a tálba kerül, osszuk meg egymással az ötleteinket, receptjeinket!
Végre eljött a tavasz, és magával hozta a vitamindús, frissítő zöldségeket, gyümölcsöket. Az ember áll a piacon, az üzletekben, és azt sem tudja, melyiket válassza. Válogassunk hát bátran, készítsünk finom salátákat, s hogy minél változatosabb legyen, ami a tálba kerül, osszuk meg egymással az ötleteinket, receptjeinket!
En egy nagyon fincsi salatareceptet szeretnek veletek megosztani, amit Canadabol kaptam. Ott mashogy mernek (atszamoltam) es ezert vannak olyan fura szamok, ezert elore is bocsi...
ontet:
85 ml cukor
60 ml olaj
60 ml ecet
1 ek. eperlekvar
fel kk. pirospaprika
fel ek. szojaszosz
2 szal felkarikazott ujhagyma
4 ek. piritott szotyi
ezt jol elkeverjuk es beletesszuk a felkockazott:
1 fej jegsalatat
2 kis kosar epret
5 db kiwit
Nagyon fincsi. probaljatok ki es irjatok, hogy izlett...
CSINÁLJ GYÜMÖLCSSALÁTÁT! Egészséges(gyümi van benne),
finom. Vegyél különböző gyümölcsöket, hámozd meg, vágd kicsi szeletekre
rakd őket egy tálba, önts rá mézet & hagyd állni.
Kell neki idő nem tom talán egy max két óra.
Guten Appetit!
Ma lekaptam a polcról egy csomag üvegtésztát. Rég készítettem belőle salátát, a recept egyszerű, íme:
Vizet forralunk, nyakon öntjük vele az üvegtésztát. Nem kell főzni, csak áztatni 5-10 percig, azalatt meg is puhul. Leszűrjük. Uborkát és sárgarápát reszelünk nagy lyukú reszelőn, vagy ha van, hullámos élű késsel daraboljuk pálcika alakúra, így még mutatósabb lesz. Cukros-ecets levet készítünk, mint az uborkasalátának, ebbe öntjük a tésztát és a zöldségeket. 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Hozzávalók: főtt vagy párolt csirkehús, 20 dkg juhtúró, 25 dkg kemény paradicsom, 2 dl tejföl, 4 kemény tojás, 1 csomó zöldhagyma, 2-3 db paprika, kevés édesítő, őrölt fehérbors, só
A húst csontozd ki, s vágd csíkokra. A paradicsomot és a paprikát kockázd fel, a zöldhagymát (a szárával együtt) karikázd, a megtisztított kemény tojásokat pedig vágd nyolcadokra. A túrót keverd el a tejföllel, majd édesítőzd, sózd és borsozd meg. Tedd salátástálba a húst, a paradicsomot, a hagymát, a paprikát, a tojásokat, óvatosan keverd meg, majd öntsd le a tejfölös mártással. A tálalás előtt egy fél órára tedd hűtőszekrénybe.
Egy pohár zsírszegény joghurt, vagy kefir kell hozzá amibe teszek két gerezd zúzott fokhagymát, sót őrölt borsot, összevágok kb. 20dkg kinaikelt szálasra, ezt összekeverem és állni hagyom egy keveset. Van amikor kockázott főtt tojást vagy pirított virslikarikát teszek bele. Ez lehet köret, de önállóan is nagyon finom!
-fejes saláta összecsipkedve
-rá egy kis doboz reszelt tonhal
-sárgarépa reszelve
-fetasajt
A fetasajt és a tonhal együtt nagggggyon fincsi.
Ez a saláta általam kitalált, és nagyon finom.
-pulykamellkockát, gombát, lilahagymát, fokhagymát + fűszereket egy pici olajjal összekutyulunk, a hűtőben érlelhetjük is kicsit.
-serpenyőben átsütjük
-közben fejes salátát csipkedünk
-a megsült husi-gomba-hagyma keveréket a salátával összekeverjük.
Nagyon laktató és finom.
Jó étvágyat!
Zöldbabsaláta tojáslepénnyel:
600g zöldbab(mélyhütött is lehet, nekem üveges)
100g párolt spárga
2 tojás
2ek tejszín
petrezselyem, kevés vaj, só
Az öntethez:
3-4 ek. salátaolaj
1ek alma-vagy fehér borecet
1 kis fej hagyma
só, bors
A megtisztított, 4-5 centire vágott zöldbabot kevés sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni. A 2 tojást elhabarjuk a tejszínnel, a finomra vágott petrezselyemmel, kevés só és egy nagyobb serpenyőben (minél vékonyabb legyen a lepény) a vajon mindkét oldalán palacsintaszerűen megsütjük. Ha kihült, tészta vékonyságú csíkokra metéljük, a spárgával a zöldbabhoz adjuk. (nekem nem kellett metélni, mert sütés közben megtörtént:)).
A megtisztított hagymát finomra vágjuk, kikeverjük az olajjal, ecettel, sózzuk, borsozzuk és a salátához keverjük.
Azonnal fogyasztható, de behűtve még jobb.
A lepényt lehet gazdagítani finomra vágott spenóttal, zöldpaprikával, sonkával, bármivel ízlés szerint (én a 2 utóbbival, iszonyat meggazdagította).
Vörös pestós frizze saláta zöld caprival, apró mozzarellával, paradicsommal
Kaptam az egyik hiperben vörös pestot (olajban eltett szárított paradicsomból készül), azt tettem az endíviamixre, mozzarellát fölkockáztatam, némi kapribogyó és paradicsomcikkekkel egészítettem ki.
Saját készítésű pestoval meg buffala mozzarellával sokkal jobb lenne, de így is nagyon finom, könnyű vacsora volt.
A bélszínről és a dinnyéről meg a rákról előtolultak az emlékek.
Szintén Olaszországban ettem, az antipastok között a következő két, salátának is mondható kreációt.
1. Bélszíncsíkok, mentából készült, a pesto állagára emlékeztető, ammál kicsit kevésbé sűrű szószban. A pontos receptet nem tudom, nem is emlékszem a részletekre, csak arra, hogy annyira de annyira finom volt, hogy másnap újra oda mentünk ebédelni, emiatt.
2. Nagyon friss garnélarák fokhagymás olíván megfuttatva, sárgadinnyekockák, koktélparadicsom, rukola. Picikét langyos volt (a rák még meleg), meglepő, mégis hihetetlenül harmónikus ízkombináció.
Ezt azóta megcsináltam itthon is, fagyasztott rákból, nagy a különbség, de még így is isteni!!
Szeretem a spagettit, ezért ilyet szoktam:
15 dkg spagetti megfőzve és összevágva
2 retek gyufaszálra vágva
1/2 kígyóuborka gyufaszálra vágva
1 doboz sprotni
1 citrom héja nélkül, összevágva
Lehet még bele:
2 dl kefir
1, 5 dl majonéz
paradicsomszeletek
a lencsesaláta mintájára készül a babsaláta is:
nagyszemű fehérbabot sós vízben megfőzök. Az öntet, amivel aztán összekeverem: majonéz, tejföl, só, fehérbors, porcukor, citromlé. Még finomabb egy kis kakukkfűvel megbolondítva. Lilahagymát karikázok még hozzá.
Szuper salátákat írtatok ide!
De nem tud valaki egy karfiol salátát?Egyszer nagy nagyon régen még a kiskegyed konyhájában olvastam. Akkor megcsináltam, nagyon finom volt. De elveszett az újság és nem tudom már hogy hogy vol. Annyira emlékszem, h a karfiolt fél puhára kellett fözni és forrón kellett valamilyen öntetbe tenni és úgy kihűteni. Kellett bele még paradicsom is meg nem tudom mi.
Ha valaki esetleg tudná azt megköszönném!
A köv. salikat egy 6 napos diéta receptjeiből írom le(idetartozik, hogy még nem próbáltam őket, de ami késik, nem múlik. . . :)
Spenótsaláta hússal:
40dkg spenótlevél
5 dkg natúr joghurt
10dkg bélszín
2 evőkanál leves
reszelt citromhéj
citromlé
1 teáskanál olivaolaj
fokhagyma
fél teáskanál szárított oregánó
só, bors
A joghurtot, a levest, a citrom levét és héját keverd össze sóval, borssal. Tedd hozzá a spenótleveleket. A bélszínszeletet ízesítsd összenyomott fokhagymával és oregánóval, majd süsd 8 percen át.
Szőlősaláta:
20dkg mag nélküli szőlőt keverj össze 4 dkg feta sajttal, 1 teáskanál citromlével és 1 teáskanál mentával, borssal.
Ráksaláta dinnyével:
20 dkg gdinnye
15dkg zeller
10dkg garnélarák
10dkg joghurt
narancslé
menta, só, bors
Vájj ki gömböket a dinnyéből, vágd fel finom darabokra a zellert, majd keverd össze, és add hozzá a garnélát. A joghurtot, narancslét, sót, borsot és a mentát keverd össze, majd öntsd rá!
Egyenlőre ennyi, de van csomó receptes kisokos itthon, még szétnézek.
Pestóval kevert jégsaláta, balzsamos kaliforniai fenyőmagos mangóval
1800 Ft /adag
Parmezános ruccola, miniparadicsommal, borsos nektarinnal
1800 Ft /adag
Zelleres római saláta, akácmézes joghurttal, eperszemekkel, pisztáciával
1800 Ft /adag
Chilis frizze saláta, tofuval, gyömbéres licsivel, pirult kesudióval
1800 Ft /adag
Endíviai saláta zöld dióval, érlelt francia lágy sajtokkal, édes fügével, savanyú kivivel
Vörös pestós frizze saláta zöld caprival, apró mozzarellával, paradicsommal
1900 Ft
Mézes borsos rucola saláta roquefortos körtével, pirított pisztáciával
1900 Ft
Fokhagymás majonézes római saláta pirított kenyérkockákkal, parmezánnal hintve
1900 Ft
Válogatott zöldségek zsályás fetasajttal, zöld olivával, ropogós lilahagymával
1900 Ft
Avokádós jégsaláta füstölt tonhallal, julienne karottával, fekete olivával
1900 Ft
Saláták kívánság szerint (paradicsom, fejes, vegyes, stb. )
Ebben up-to-date vagyok.
ON
Rákerestem, a Robinsonban (tesók) pont 1800 volt 2004 áprilisáig.
Neked van igazad!
Káposzta-paradicsom-hagyma-tonhal????? Gasztronómiai terrorcselekmény!! :)
Én még csak 2 fajta cézárt ettem Bp-en, vagy jégsaláta-csirke-kruton-dresszing vagy ugyanezek plusz paradicsom, oliva, uborka.
1300-ért hol lehet enni? Kb. 3 éve láttam ilyet utoljára :)
Egyébként onnan loptam az ötletet.
Igen, tudom, mit adnak az éttermekben Cézár néven. Pl. káposzta-paradicsom-hagyma-tonhal. Ezek közül melyik alkotórésze az igazinak?:)
A joghurtos öntethez gondolom nem igazi roquefort sajtot teszel, mint ahogy az éttermekben sem (az jó drága lenne), megfelel a márvány is.
A márványsajt-joghurt(-fokhagyma) öntetet én is szeretem, nagyon jó a téli zöldségekhez is: párolt brokkolihoz, kelbimbóhoz, kukoricához is.
ON.
Apropó mangó: a télen többször ettünk ilyet, ha olcsó mangót kaptam:
lapostányérra jégsaláta/endíviamix elterítve, rá mangószeletek szépen elrendezve, öntetnek pesto, rá még parmezánforgácsok és ha van, pirított fenyőmaggal megszórni.
Igen, csupa drága hozzávaló, de ha kiszámolom, mennyibe kerül egy adag (4 személyre egy zacskó saláta 300, egy mangó 200, egy ezresből bőven megvan), szerintem megéri az élményt.
Amit leírtam, a bp-i, általában elérhető éttermi kínálat (Liszt F. tér stb) megfelelője. Teljesen véletlenül jöttem rá, hogy ez így jó lehet.
A Cézár saláta gasztronómiai klasszikus (éppen ezért szégyellem is magam, hogy nem tudom az eredeti írásmódot, de nem merek megpróbálkozni vele, illene már utána néznem), hasonló ahhoz, amit írtál. Eredetileg nem tartalmazott sem csirkét, sem tonhalat, de ezzel kiegészítve sokkal tartlamasabb, főfogásnak is beillő saláta lesz.
Jégsaláta/római saláta, fokhagymás pirított kenyérdarabok (kruton), parmezánforgácsok és nagyon lágy tojás alkotják. Nagyon jellegzetes még az öntet: szardellapaszta, olívaolaj, mustár, citromlé, fokhagyma, worchester szósz. Talán nem felejtettem ki semmit.
Ugye nem haragszol a pontosításért?:))
Köszi az ötletet, ezer éve nem ettem már ilyet!
nyamm-nyamm :))
Cézársaláta:
jégsaláta (sztem a sima is jó), csirkemell-darabkák megsütve, öntet: joghurtba roquefort-sajt, pici fokhagyma, krutonnal tálalva.
40 dkg. spenot
10 dkg. gyufamandula (hamozott, vekony gyufaalakra vagott
2 piros alma
1/2 pohar aprora vagott voroshagyma
egy kis cukor
almaecet e borecet vegyesen (kb. 3-3 kanal)
1/2 pohat olivaolaj
kb 2 kanal cukor
1 kis pirospaprika
kicsi so es bors
szezammag
A spenotot jol megmossuk, szettepdeljuk tetszes szerinti nagysagra. Az almakat hamozatlanul vekony cikkekre vagjuk, a spenotra tesszuk.
Egy kicsi vajon a kb ket evokanal cukrot megkaremellizaljuk, beletesszuk a mandulat es egy kicsit piritjuk. Alufoliara kiboritjuk, hagyjuk kihulni majd a spenotra tordeljuk. Egy befottesuvegbe (aminek teteje van es ossze lehet razni) beleteszem az olivaolajat, az eceteket, a szezammagot, kb. 1/2 pohar aprora vagott voroshagymat, kicsi cukor, izles szerint so es bors valamint a pirospaprikat. Jol osszerazom, megkostolom hogy az ize megfelel-e (vagy teszek meg bele izles szerint egy kis cukrot, sot, stb. ) es a spenotra ontom. Nagyon szep, nagyon finom es nagyon egeszseges.
Brokkolisalata
a brokkolikat nagyon aprora szedem (nem rozsaira, hanem teljesen aprora)
Lemosom, egy fej lila hagymat karikazok hozza. Kasudiot egy kis olajon megpiritok, ha kihul rateszem a brokkolitra. 2 kanal majonezbol, ket kanal cukorbol es 1/2 citrom levebol ontetet keszitek, es raomtom a zoldsegre. Jol osszekavarm. Ez is finom es egeszsege, jo etvagyat.
Hozzávalók:1 fej saláta, 2 szál újhagyma, 5 dkg füstölt baconszalonna, fél sárga húsú paprika, fél dl ecet, 2 evõkanál olaj
Elkészítése:
1. A salátaleveleket megmossuk, csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk. A szalonnát felkockázzuk. A paprikát megmossuk, csíkokra szeljük.
2. Salátástálban összekeverjük a salátát, a hagymát és a paprikát.
3. A szalonnadarabokat teflonserpenyõben erõs tûzön ropogósra pirítjuk, hozzáöntjük az ecetet, és lassú tûzön hagyjuk puhulni.
4. A szalonnát a salátához adjuk, beleöntjük az olajat, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan átkeverjük.
Tipp:
Fejessaláta helyett használhatunk cikóriát, kínai kelkáposztát, rucolasalátát is. A baconszalonnát pulykasonkával helyettesítve a saláta kevesebb kalóriát tartalmaz.
Napfényes saláta
Hozzávalók: 3 paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 nagy hagyma, 1 zöldpaprika, 1 fej saláta, 25 dkg feta sajt, 2 evõkanál vörös borecet, 3 evõkanál olívaolaj, 20 szem fekete olívabogyó
Elkészítése:
1. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot vékony cikkekre vágjuk. Az uborkát hosszában kettévágjuk, a magokat kiskanállal kivájjuk, az uborkát feldaraboljuk. A hagymát kettévágjuk, fél cm vastagon felszeleteljük. A paprikát kimagozzuk, húsát kockákra aprítjuk. A salátát apró darabokra tépjük. A fetasajtot apró kockákra vágjuk.
2. Az ecetet, az olívaolajat és 1 evõkanál vizet összekeverünk, sóval, borssal ízesítjük.
3. A salátacsíkokat, a paradicsomot, az uborkát, a hagymát és a zöldpaprikát 4 tányéron szétosztjuk, ráöntjük az öntetet, és a tetejére tesszük a fetasajtot meg az olívabogyókat.
Tipp:
Fetasajt helyett krémfehér juhsajttal is nagyon finom.
Paradicsomos babsaláta
Hozzávalók: 45 dkg barna közepes szemû bab, 1 gerezd fokhagyma, fél fej fejes saláta, 1 csokor petrezselyem, fél dl olaj, 2 evõkanál (hagymás) ecet, 1 dl sûrített paradicsom, 1 kávéskanál salátafûszer.
Elkészítése:
1. A babot elõzõ este beáztatjuk, majd másnap enyhén sós vízben, kb. 1 óra alatt megfõzzük. Vigyázzunk, hogy ne fõjön szét. A fokhagymát fokhagymanyomón átpréseljük. A fejes salátát fél cm-es csíkokra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk.
2. Összekeverjük az olajat, az ecetet és a sûrített paradicsomot. Hozzáadjuk a fokhagymát, a salátafûszert, a petrezselyem felét, majd alaposan kikeverjük.
3. A babot és a salátát salátástálba tesszük, összekeverjük, és az egészet leöntjük a salátaöntettel. A maradék petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Tipp:
Én ezt konzerv babból készitem, pillanatok alaltt kész.
grapefruit és jégsaláta vagy endíviamix, ezt szoktam fokhagymával, mustárral összekevert tonhalkonzervvel kiegészíteni. A grapefruit filézésekor kicsorgó levét is a tonhalhoz adom.
narancs, szárzeller, majonézzel
körte, rukola, mustáros-balzamecetes öntettel, kéksajttal, dióval
Így is jó, de ki lehet egészíteni újhagymával, retekkel, zsenge sárgarépával, tojáskarikákkal, ami éppen van, vagy amihez kedved van. Nagyon jól mutat salátákban a főtt fürjtojás is.
mentaleveleket összeturmixoltam citromlével és olívaolajjal, ez lett az öntet, jégsalátát terítettem a tányérba, rá avokádószeleteket, újhagymakarikákat és a tetejére rácsalakban megpárolt spárgaszálakat és meglocsoltam az öntettel.
fejessaláta, húsos szalonna megsütve, balzsamecet
Tejfölt összekeverünk egy kis ecettel (ízlés szerint), sózzuk, borsozzuk, és belekeverünk egy fej apróra vágott hagymát. (a hagyma mennyisége a saláta méretétől függ) Beletesszük a felvágott salátát, és szórunk rá egy kis apróra vágott kaprot! Én nagyon szeretem!
Hozzávalók: apróra vágott pritaminpaprika, nagy lyukú reszelőn lereszelt trappista sajt, majonéz, tejföl. Összekevered és kész. Mi nagyon szeretjük!
A lencsét babérlevéllel, kevés sóvval megfőzzük. Apró kagylótésztát szintén sós vizben meg kell főzni. Kígyóuborkát, savanyú uborkát, lilahagymát, paradicsomot apróra vágunk, kell hozzá még egy kis kapribogyó, bazsalikom, bors, ecet.
Ezeket mind jól összekeverjük, és hagyjuk összeérni a hűtőben. A lencse nagyon felszívja a fűszereket és az ecetet, így érdemes megkostolni tálalás előtt, és ha kell utána kell fűszerezni.
Annyi finomságot ettünk ott, ismeretlen zöldségeket, valami sárgás füszerrel keverve. Fogalmam sincs miket, de jó volt:)
Hozzávalók:1 nagy fej saláta, majonéz, 2 ek reszelt zeller, 1 kk. reszelt vöröshagyma, 3 kemény tojás, só, bors, chilipor, 1 csokor petrezselyem, borecet, 5 dkg dió.
A leveleire szedett salátát összetépve hűtőszekrénybe tesszük. A mártáshoz villával összetörjük a kemény tojásokat, hozzákeverjük a majonézt, a zellert, a hagymát, a finomra vágott petrezselymet. A fűszerekkel ízesítjük, kevés borecettel pikánssá savanyítjuk. A mártást behűtve, tálalás előtt öntjük a salátalevelekre. Tetejére durvára tört diót, mandulát tehetünk.
Kefires fejes saláta
Hozzávalók:1 nagy fej saláta, kefirmártás, 2 kemény tojás fehérje.
A leveleire szedett salátát mosás után megszárítjuk és leveleire tépve a hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt leöntjük a jéghideg kefirmártással, s tetejére pedig apróra vágott tojásfehérjét hintünk.
A kefirmártás készítése: 2 dl kefirt összekeverünk 2 kemény tojás összetört sárgájával, majd kiskanálnyi porcukorral, csipet sóval, 1 csokor összevagdalt snidlinggel ízesítjük
SÁRGARÉPA-SALÁTA
Elkészítési idő: fél óra
Hozzávalók:
60 dkg sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
2 dkg cukor
1 darabka fahéj
1 csipetnyi köménymag
4 evőkanál olívaolaj
1 őrölt csípős cseresznyepaprika
2 csokor petrezselyemzöld
3 evőkanál citromlé
só
A megtisztított és 2-3 mm vastagságúra karikázott sárgarépát fahéjjal és cukorral ízesített, forrásban lévő vízben 3 percig főzzük, majd lecsurgatjuk.
Az apróra vágott fokhagymát olajon megpirítjuk, beletesszük a sárgarépát, a fűszereket, sóval ízesítjük, hozzáadjuk a citromlét és fedő alatt 10 percig állni hagyjuk, majd megszórjuk petrezselyemzölddel és tálaljuk.
Az benne a jó, hogy el se lehet rontani- és ízlés szerint variálható.
Ilyenkor tavasszal az ember ki van éhezve a friss ropogós zöldségekre.
Az is nagyon finom lehet amit Te csináltál. A saláta készités nem ismer határokat, annyi módja, variációja van.
Nálunk hússaláta lesz holnap.
Csirkemellet kockára vágtam, pici vajon megpároltam, csak sóztam más fűszer nincs rajta. Még.
Aztán feldaraboltam egy almát, egy kígyóuborkát, egy kemény paradicsomot, egy fehér és egy zöldhúsú paprikát, 4-5 szál zöldhagymát, és bele egy fél doboz konzervkukoricát. Kinyomtam egy citrom levét, ebbe beleforgattam a zöldséget, aztán hozzáadtam a husit és most az egész a hűtőben " érik". Holnap még hozzáteszek kb 15 dkg apróra vágott sajtot- és csak eszünk. . . . . . .
1 csomag zacskós rizst megfözni. Mirelit borsót megpárolni, paprikát, retket, uborkát, paradicsomot, ujhagymát apróra vágni. Só, ecet, viz, pici cukor, olaj, bors, zöldfüszerek keverékével dresszinget késziteni és az egészet összekeverni, állni hagyni. Grillezett húsokhoz köretnek is finom.