![Szülés utáni sebek](https://nlc.hu/uploads/2025/02/gettyimages-1224044857.jpg)
![](https://nlc.hu/themes/nlcafe/images/forum-ends.png)
Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Somlói galuska
2005-05-25 11:031.
![Torolt_felhasznalo_964830](/imgs/forum2016/default-avatar.jpg)
Torolt_felhasznalo_964830
Létrehozva: 2005. május 25. 11:03
Sziasztok!
Somlói galuskát szeretnék készíteni, de olyan igazit, amit a cukrászdákban is lehet enni (persze a jobbakban). Ha valaki tud tuti receptet, az legyen szíves segíteni. Olyat szeretnék, aminek az öntete jó sötét, kakaós.
Előre is köszi!
Somlói galuskát szeretnék készíteni, de olyan igazit, amit a cukrászdákban is lehet enni (persze a jobbakban). Ha valaki tud tuti receptet, az legyen szíves segíteni. Olyat szeretnék, aminek az öntete jó sötét, kakaós.
Előre is köszi!
Hozzávalók: a sárga piskótához: 2 egész tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, a diós piskótához: 2 egész tojás, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál darált dió, a csokoládés piskótához:2 egész tojás, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaópor, a vanília krémhez: 5 dl tej, fél rúd vanília, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 3 egész tojás, a rumos cukorszörphöz: 2 dl víz, 20 dkg cukor, 1 dl rum, a csokoládéöntethez: 3 dl tej, 3 evőkanál kakaópor, 1 tojás sárgája, 4 evőkanál cukor, 1 púpozott teáskanál liszt, valamint 2 dl rum, 8 dkg darált dió, 8 dkg mazsola, 1 evőkanál kakaópor, 6 dl tejszín.
Előkészítése: a háromféle piskóta lapot egyenként- azonos nagyságú tepsiben- megsütöm: a sárga piskótához a tojásokat habosra keverem a cukor felével, a tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd a cukros tojássárgáját is belekeverve, óvatosan beleforgatom a lisztet. A diós piskótához a lisztel kevert diót keverem a cukros tojáshoz, a kakaóshoz pedig a lisztel kevert kakaóport adom. A megsült tésztalapokat hagyom kihűlni.
Elkészítése: a krémhez 4 dl tejet a vaníliával és a cukor kétharmad részével felforralok. A maradék tejet külön edényben simára keverem a liszttel és a tojás sárgákkal, a tojásfehérjékből pedig az egyharmad cukorból kemény habot verek. A forrásban lévő vaníliás tejbe állandó keverés közben beleöntöm a tojásos tejet, felforralom, majd a tűzről levéve azonnal belekeverem a cukros tojáshabot. Hagyom kihűlni. A rumos szörphöz a cukrot a vízzel felforralom, majd ha langyosra hűlt, belekeverem a rumot. A csokoládéöntethez a kakaót a tejjel simára keverem, utána a cukrot és a tojássárgáját is hozzáadom, majd állandóan kevergetve felforralom. A tűzről levéve rummal ízesítem. A tejszínből kemény habot verek. Ezután az összes hozzávalót az asztalra teszem, és a következő módon rakom össze: olyan mély tepsit (vagy tálat) készítek elő, amelybe a piskótalap egészben belefér (de legalább négyszer magasabb legyen, mint a piskóta!) A tepsi aljára teszem a sárga piskótát. Meglocsolom a rumos cukros szörp egy részével, és rákenem a sárga krém egyharmadát. Meghintem a dió és a mazsola felével, majd rá fektetem a csokoládés piskótalapot. Ezt meglocsolom a szörppel, majd megkenem a sárga krém második harmadával. Ismét meghintem dióval és mazsolával, ezután ráborítom a diós piskótát. Rásimítom a maradék krémet és a kakaóporral megszórom. Alufóliával letakarom, a hűtőszekrényben jól lehűtöm. (Három napig áll. ) Tálalás előtt evőkanállal desszertes tányérokra adagolom. Mindegyik adagra nagy kupac tejszínhabot nyomok, amit leöntök csokoládé öntettel.
Egy fontos dolog, hogy felezd meg a receptet, mert különben 3 leveses tálnyi adag lesz belőle. Ha sokan vannak akkor jó így hagyni.
Ide másolom pill:SOMLÓI GALUSKA
Kakaós piskótalap (nagy gáztepsibe sütni)
5 db tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
3 dkg kakaó
Diós piskótalap (nagy gáztepsibe sütni)
5 db tojás
10 dkg cukor
8 dkg liszt
4 dkg darált dió
Sárga piskótalap (nagy gáztepsibe sütni)
Ugyanaz mint a kakaós csak kakaó nélkül
Sárga krém
1, 5 liter tej
36 dkg cukor
7 db egész tojás
12 dkg liszt
1 zacskó vaníliás pudingpor (főzős)
2 db vaníliás cukor
A tojások sárgáját kevés langyos tejjel elkeverjük, hozzáöntjük a pudingporos lisztet amivel tovább csomómentesre keverjük.
A tej közben tovább melegszik a vaníliás cukorral és a maradék cukorral, majd hozzákeverjük a sárgájás lisztet és folyamatosan keverve megfőzzük, vigyázzunk oda ne égjen.
A fehérjét habbá verjük és a főtt krémbe még melegen belekeverjük.
Cukor szirup
5 dl vízben felforralunk
50 dkg cukrot
1 zacskó vaníliás cukrot, kihűtjük
majd 1 dl rumot öntünk hozzá
Betöltés
kakaós lap (meglocsoljuk az 1/3 rész cukorsziruppal)
rákenjük kb. az 1/3 részét, megszórjuk mazsolával, darált dióval
következik a diós lap, szintén meglocsoljuk sziruppal, megkenjük sárgakrémmel,
megszórjuk mazsolával, darált dióval
végül a sárgalap, melyet szintén meglocsolunk sziruppal, kevés sárgakrémet kenünk rá
és beszitáljuk kakaóporral.
Előző nap készítjük, hogy az ízek össze érjenek másnap fogyasztható.
Kis tányérra kanállal halmokat rakunk tejszínhabot rakunk rá és csokoládé öntettel díszítjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá
Tészta:
6 tojásból a szokott módon piskótát sütünk. Ha kihűlt eldaraboljuk. (én kicsikre szoktam darabolni)
Krém:
6 tojássárgáját 25 dkg cukorral, 2 vaníliás cukorral habosra keverünk, majd 4 evőkanál liszttel, 2 evőkanál kakaóval ( keserű ) 1, 5 liter tejet felfőzünk. A tojásfehérjét felverjük és a krémhez keverjük. A piskótadarabokat rumba áztatott mazsolával és dióval szórjuk meg. A krémet rétegesen rakjuk a piskótára úgy, hogy a rétegek közé felvert tejszínhab is kerüljön. A tetejét tejszínhabbal és olvasztott csokoládéval díszítjük.
Megjegyzés:
Nekem 2 nagy tál jénaival jön ki és mikor enni szeretnénk akkor kanállal kiszedjük egy tányérkára, rá a tejszínhab és a csokiöntet és vagdalt dió. .
Isteni finom!J)
(Hajni féle)
6 tojásból piskóta:
6 tojás fehérjét és sárgáját külön választom. A fehérjét felverem habbá és apránként beleteszem először a tojássárgákat, majd 6 kanál cukrot, majd 6 kanál lisztet (amibe belekeverek egy késhegynyi sütőport). A masszát kilisztezett tepsibe teszem, előmelegített sütőbe megsütöm. A tésztát kihűlés után felkockázom.
Míg a tészta sül, egy csomag mazsolát és ízlés szerint diót apróra vágva rumba áztatok (kb. 1 órára, míg a mazsola és a dió is megpuhul).
Ha a tésztát felkockáztam, megfőzők egy csomag vaníliás pudingot.
A csoki krém:
3 tojás sárgáját összekeverek 5 dkg kakaóval, 10 dkg cukorral, egy evőkanál liszttel és 5 dl tejjel. Ezt megfőzöm.
A piskótát, a vanília pudingot, a csoki krémet, a beáztatott mazsolát és diót egy mély tálba rétegenként összerakom. A piskóta rétegeket megöntözöm 1 dl tej és 3 kanál rum keverékével.
Az ízek jól összeérnek, ha egy éjszakát hűtőszekrénybe hagyjuk.
Kanállal kis tálakba rakjuk, tetejére tejszínhab kerül.
Tanúsíthatom! Nem leszólni akarom a másféléket, biztosan azok is nagyon finomak, de ha elhatároztad, hogy IGAZIT akarsz, akkor szánj rá időt, pénzt és láss ennek neki!
Sok hálát fogsz érte bezsebelni!
Üdv
Talan valamelyiket fel tudod hasznalni. . .
Udv/Brill
SOMLOI GALUSKA 1.
Harom piskotalapot sutunk, egy simat, egyet daralt dioval es a harmadikat kakaoval keverve.
Cukorszirupot fozunk, rummal, vaniliaval, reszelt narancs- es citromhejaval.
Keves zselatinnal vanilias sargakremet keszitunk (kenyelmesebbek, idohianyban szenvedok vanilia pudingbol is keszithetik).
Ezutan az egyik piskotalapot sutolemezre tesszuk, es meglocsoljuk a puncsos sziruppal, majd szetteritjuk rajta a sargakremet, ezt megszorjuk mazsolaval es daralt dioval. Ratesszuk a kovetkezo piskotalapot, szinten megpermetezve a rumos sziruppal, szetteritjuk rajta a tobbi sargakremet, megszorva mazsolaval es daralt dioval. Az egeszet betakarjuk a harmadik piskotaval, megcsepegtetve a rumos cukoroldattal, vekonyan megkenjuk barackizzel, es megszorjuk kakaoporral.
Egy ejszakara hutobe tesszuk. Talalaskor kanallal, galuskakra szaggatva kis talkaba halmozzuk, tejszinhabbal diszitjuk, es csokolademartassal meglocsoljuk.
Somlói galuska 2.
Tészta:
6 tojásból a szokott módon piskótát sütünk. Ha kihult eldaraboljuk. (én kicsikre szoktam darabolni)
Krém:
6 tojássárgáját 25 dkg cukorral, 2 vaníliás cukorral habosra keverünk, majd 4 evokanál liszttel, 2 evokanál kakaóval ( keseru ) 1, 5 liter tejet felfozünk. A tojásfehérjét felverjük és a krémhez keverjük. A piskótadarabokat rumba áztatott mazsolával és dióval szórjuk meg. A krémet rétegesen rakjuk a piskótára úgy, hogy a rétegek közé felvert tejszínhab is kerüljön. A tetejét tejszínhabbal és olvasztott csokoládéval díszítjük.
Megjegyzés:
Nekem 2 nagy tál jénaival jön ki és mikor enni szeretnénk akkor kanállal kiszedjük egy tányérkára, rá a tejszínhab és a csokiöntet és vagdalt dió. .
Isteni finom!
Jó kísérletezést!
Pankota
az öntete: 10 dkg. vajat vagy margarint olvassz fel, keverj hozzá 15-20 dkg cukrot, 3-4 evőkanál kakóport és egy dl vízzel főzd fel. tésztát vágni, kanállal darabolni, (izlés szerint) csoki öntettel nyakon, tejszínhab. nyamm.
Hozzávalók:
1 dl rum, 8 dkg mazsola, 10 dkg dióbél. A piskótatésztához: 8 tojás, 8 evőkanál liszt, 16 dkg cukor, 2 dkg kakaó. A sárga krémhez: fél liter tej, 1 rúd vanília, 4 db tojássárgája, 10 dkg cukor, 3 dkg liszt. A sziruphoz: 20 dkg cukor, 3 dl víz, narancshéj, citromhéj. Ezen kívül: 8 dkg málna- vagy barackíz, 2 dkg kakaó, 30 dkg cukrozott tejszínhab, csokoládéöntet (recept a végén). Csokoládéöntet: 2, 5 dl tej, vanília, 3 dkg cukor, 10 dkg csokoládé, 1, 5 dl tejszín, 3 tojássárgája, 8-10 dkg cukor, 5 dkg kakaó, 1, 5 dkg liszt, rum, + 5 cl tej (hideg).
Elkészítés:
Lehetőleg előző nap rumba beáztatjuk a mazsolát, és megdaráljuk a diót. A piskóta készítéséhez a tojások fehérjét a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habbá verjük, hozzákeverjük a sárgáját, majd a lisztet. A kész masszát 3 részre osztjuk: harmadába belekeverünk 40 g diót, másik harmadába a kakaót, utolsó harmada viszont natúr marad, majd mindhármat ujjnyi vastag lapokban középmeleg, gőzmentes sütőben megsütjük. A sárgakrémhez a tejet a vaníliával felfőzzük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot, a lisztet és esetleg egy kevés zselatint (én nem szoktam beletenni). A sziruphoz a cukrot negyedórán át főzzük a vízben, kevés narancs- és citromhéjjal ízesítve, majd ha kihűlt, hozzáadjuk a rumot. Összeállítása: Legalulra helyezzük a diós piskótalapot, meglocsoljuk a szirup egyharmadával, megszórjuk a megmaradt dió és a mazsola egyharmadával, rákenjük a sárgakrém egyharmadát. Erre fektetjük a kakaós piskótalapot, megismételve az előbbi eljárást, majd erre a natúr piskótát hasonlóképpen. Itt azonban a sárgakrém alá felkenjük a gyümölcsízt, tetejét viszont leszórjuk kakaóval. Ezt követően az egészet néhány órára hűtőszekrénybe helyezzük. Tálalása üvegtányérokra vagy tálra történhet kétféleképpen: vagy leveseskanállal galuska formájú darabokat szaggatunk ki, és azokat a tál közepén felhalmozzuk, vagy tetszés szerinti kocka alakot vágunk ki és helyezzük a tálra. Mindkét esetben azután cukrozott tejszínhabbal befedjük, melynek tetejére a sűrű csokoládéöntetet csepegtetjük. Csokoládéöntet: Az öntethez a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk; közben a csokoládét egy kis edényben, a sütőben felolvasztjuk; a tejszínből pedig kemény habot verünk. Ezután előbb a tojássárgákat cukorral, majd a kakaóval, kevés liszttel, hideg tejjel, habverővel simára, habosra keverjük ki. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük, de felforralni nem szabad. A tűzről levéve, az öntetet egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rumot. Öntetünk ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé minőségétől függően, tehetünk bele még porcukrot.
Ugyan nagyon munkás az elkészítése, de az eredmény mennyei.