Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Ha valaki erre téved, én régen egy nőklapjában találtam ezt a receptet , amit azóta is csinálok és nagoyn fini.
Patiszon gombóc.
Hozzávalók:/4 személyre/
1 nagyobb patiszon, 20 dkg zslemlemorzsa
3 tojás, 1 fej voroshagyma, 1 dl fehér bor, 2 db paradicsom, 10 dkg liszt, 1 kávés kanál, majoránna, 10 dkg gomba, 2 gerezd fokhagyma, sóű, őrölt bors: a sütéshez 20 dkg margarin.
Elkészités:
A patiszont sós vizben megfőzzük, utána péppé turmixoljuk.
Hozzáadjuk a zsemlemorzsaharmadát, és egy tojással, az apróra vágott hagymával, gombával, a meghámozott, magtalanitott, kockára vágott paradicsommal, a borral, sóval, borssal, majoránnával összedolgozzuk, és kis gombócokat formálunk belőle. Bepanirozzuk és kisütjük. Nagyon fini . Én igy elkészitve lefagyasztok belőle és ha kell, csak kiolvasztom és sütöm.
Nagyon jó recepteket írtatok. Eddig nekem csak a rántott patiszon létezett. Bár nagymamám azt mondja, hogy akkor is tök:-)))))))
én nem szoktam besózni előre, mert akkor - rántásnál - nem tapad rá a lisztes-tojásos kulimász. A panírba teszek sót bőven és így rántom ki.
Kellene egy kis segítség:)
A patiszont is be kell sózni előre??? Kaptam egy közepes méretűt és most olvastam a recepteket, azt hiszem a lecsósat csinálom belőlle meg! Hámozni is kell vagy lehet héjastul??
mivel már felszeleteltem a rántáshoz és be is sóztam, ezért így beraktam a sütőbe , befűszereztem (görög sültekkel)(nem volt sok zöldség itthon) ezért ráöntöttem 1/2 mexikói zöldségmixet, majd arra tejszínt öntöttem, és megsütöttem, jó lett, csak utólag sózni kellett
Jénait kivajazni, pattiszont lisztbe, tojásba, reszelt füstölt sajtba panírozni. A tál alját beteríteni vele, meglocsolni felvert tojással és ízlés szerinti fűszerekkel elkevert tejszínnel (vagy tejföllel). Addig rétegezni míg van hozzávaló. A tetejét megszórni reszelt ementálival, be a sütőbe, először befedve, majd fedő nélkül addig, míg megpirul a teteje.
Szerintem isteni.
Almás lecsó
Hozzávalók (körülbelül, de az arányok ízlés szerint változtathatók):
1 nagyobb fej hagyma
3 paprika
3 paradicsom
1 kisebb cukkini
1 kisebb patisszon
1 közepes alma
10-15 dkg szalonna és/vagy kolbász
pirospaprika ízlés szerint
1 csipet bors
4-5 kis levél menta összemorzsolva
1 kis csipet szerecsendió
1 evőkanál ketchup
Nagyon finom, olyan édes-savanykás. . .
Üdv: Irén
Hozzávalók 4 személyre:
1 db közepes patiszon
4 db közepes paradicsom
3 db TVpaprika
1 nagy fej hagyma
1 pár virsli
2 evőkanál olívaolaj
5-6 karika csípős zöldpaprika
3-4 gerezd fokhagyma
bors
só
Előkészítés:
A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A csípős zöldpaprikát megmossuk, felkarikázzuk. A TVpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vagy ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk. A patiszont ugyancsak apró kockákra. A fokhagymát megtörjük.
Elkészítés:
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd a patiszont belekerverve megpuhítjuk. Ezután belekeverjük a paprikákat és fokhagymát. Puhulásuk után rádobjuk a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, esetleg ételízesítőt használunk. Félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük, végül utánasózzuk. Főtt új burgonyával vagy párolt rizzsel tálaljuk.
Patiszon pörkölt
Hozzávalók:
1 közepes patiszon
1 kis fej vöröshagyma
4 főtt tojás
tejszín
pirospaprika
só, bors
étolaj
Elkészítés:
A hagymát apróra vágom, kevés olajon megpirítom, majd hozzáadom a pirospaprikát (pörkölt alapot készítek). A patiszont megpucolom, kis kockákra (2x2 cm) vágom, a pörköltalapba rakom, és megsózva fedő alatt puhára párolom. Ha kész, borsozom, tejszínnel habarom, végül hozzáadom a főtt tojást (1 tojást 6-8 szeletre vágok).
Nokedlival tálalom.
Nagyon jó recepteket, ötleteket írtok:o)
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj
100 g hagyma, aprítva
200 g mirelit mexikói zöldségkeverék, felengedve
100 g szójagranulátum, 3 dl vízbe áztatva
3 gerezd fokhagyma, összezúzva
1 csokor zellerzöld, aprítva
só
bors
1 kis doboz sűrített paradicsom (70 g)
3 evőkanál margarin (60 g)
3 evőkanál Graham liszt (60 g)
6 dl tej
2 tojás
100 g parmezán sajt, rezelve
1 közepes méretű patisszon (800 g), meghámozva és kis kockákra vágva
Elkészítés:
Az olajon megdinszteljük a hagymát, majd a zöldségkeveréket. Hozzáadjuk a szóját, a fokhagymát, a zellerzöldet, a fűszereket és a sűrített paradicsomot. Néhány percig főzzük.
A margarint megolvasztjuk (egy kávéskanálnyit félreteszünk a sütőtál kikenéséhez), hozzáadjuk a lisztet, majd apránként, állandó kevergetés közben a tejet. Csomómentesre keverjük, és sűrű mártássá főzzük. Gyengén sózzuk, borsozzuk. Ha kihűlt, hozzákeverjük a tojásokat és a sajt felét.
Margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat. Lerakunk egy sor patisszont, megkeverjük egy réteg szójás keverékkel, és leöntjük besamellel. Erre megint patisszon kerül, és így rétegezzük tovább a hozzávalókat, amíg el nem fogynak. A tetejére mártás kerüljön.
Meghintjük a maradék sajttal. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon aranybarnára sütjük.
Szerintem bonita77 ötlete alapján bármilyen töltelékkel megcsinálhatod, én mindig kiinduló alapnak veszem a recepteket, és ez nagyon fincsinek néz ki, de lehet mindezt egy húsos masszává is összedolgozni és sajttal a tején a sütőben pirítani is:)
Én (ha nem lenne ez a remek recept már előttem ) szintén a tölést javasoltam volna, csak a tölteléket mi úgy szoktuk, hogy összefőzött zöldségek(répa krumpli zeller és dinsztelt hagymát, ebbe lehet még pirított darált husit) rá a sajtot és egytálételnek is emgteszi:)
A mindmegette. hu weboldaon szerintem találhatsz jó recepteket.
Hozzávalók:
1 db-hoz szükséges anyagok
1 kg patisszon
5 dkg brokkoli gyorsfagyasztott
6 dkg morzsolt csemegekukorica
6 dkg főtt zeller
4 dkg marinált paprikakonzerv
4 dkg főtt karfiol
6 dkg zöldborsó gyorsfagyasztott
4 dkg zöldbabkonzerv
10 dkg citrom
3 dkg porcukor
10 dkg zöldaszpik
Elkészítés:
A szép formás, kb. egy kg- os patisszont hideg vízben megmossuk, és forrásban lévő sós vízben félpuhára főzzük, majd kiemelve a vízből jól lehűtjük. Közben a gyorsfagyasztott brokkolit, zöldborsót szintén gyenge sós vízben felforraljuk, és leszűrve hűlni hagyjuk. A főtt zellert apró hasábokra vágjuk, a főtt karfiolt apró rózsákra szedjük szét, majd az egészet keverőedénybe téve, citromlével, cukorral lazán összekeverjük. Ez után a lehűlt patisszon tetőrészét egy éles késsel jó mélyen kiemeljük, hogy a zöldségeknek helyük legyen, majd e nyílásban összevissza rakva halmozzuk fel az előkészített zöldségféléket, hozzáadva a zöldbabot, valamint a konzervkukoricát és a csíkokra vágott marinált paprikát. Olvasztott és lehűtött sűrű aszpikkal párszor jól megöntőzzük, hogy az anyagok egymáshoz kötődjenek. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Mikor szezonja van, akkor nálunk szinte minden délután az van.
Imádom a patiszont és a cukkinit.