Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Gyerekbiztos lakás

Viki_27
Létrehozva: 2005. augusztus 16. 10:33

Sziasztok!

A fél éves fiam elõbb utóbb nekiindul felfedezni a lakást, viszont én már elõre frászban vagyok, hogy össze-vissza fogja magát törni. Az oké, hogy lehet az asztalok sarkára venni sarokvédõt, de mondjuk az oldalával mi van? Annak is neki eshet   

Túl aggódom?!

Aki tud mondjon már trükköket, hogy legalább csökkenteni lehessen a balesetek számát!

Illetve, ha vannak olyan sztorik, amik sajnos megtörténtek, ám elkerülhetõek lettek volna, ha az ember "számít rá", akkor azt is írja meg tanulságként, hátha többen tanulhatnak belõle!

Köszönöm elõre is a hozzászólásokat!

  1. 2007. augusztus 26. 14:4324.
    Sziasztok!
    Ezek tényleg nagyon jó ötletek (bár egyenlőre csak unokaöcsémre kell készülnöm).

    Szerintem egy dologra nagyon oda kell figyelni, amit még nem említett senki: a gyerekzárak. Tipikusan hamarabb boldogul velük egy tipegő mint egy felnőtt, legalábbis többnyire és ha eléri.

    Az ablakokat pedig ki lehet nyitni ha nem tud kiesni rajta (pl. masszív szúnyogháló, ablak feléig érő rács, stb.) csak meg kell tanulnia azt is hogy ne másszon az ablakba.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  2. 2005. augusztus 16. 16:1623.

    Szia Biamama itt is!  Tényleg sok jó ötletet kapok, remélem, hogy mások is, akik szintén ebben a cipõben járnak.

    Cookie: tiltani nagyon én sem akarok, eddig is mindent megfogdoshatott, megnézhetett, felemelhetett, amitõl nem lehet baja.

    Szõnyegünk nincs, terítõt meg amúgy sem használunk (tányéralátét van) úgyhogy ezekkel nem lesz gond. Habtapit vettünk, vagy minek mondjákot  Abból majd kiszedegetem az apróbb részeket, hogy ne tudja megenni, aztán azon lesz - legalábbis egy ideig. Most a francia ágy a területe, körbebástyázva szivaccsal úgy, hogy ne tudjon leesni. Máshol nyüglõdik, de nappal az az õ területe, és ott érzi igazán jól magát. Persze ez már nem lesz sokáig így, mert ha át tud egyszer csak mászni a "falakon" akkor vége, irány a "földszint".

    Mérgezõ növényeink sincsenek, viszont egy nagy pálmánk igen, így a harisnyás módszer kipróbálásra kerül, jó ötlet!

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_252313 (18)
    2005-08-16  12:46
  3. Torolt_felhasznalo_883516
    Torolt_felhasznalo_883516
    2005. augusztus 16. 14:2422.

    Sziasztok!

    tudna nekem valaki segíteni, hogy hol lehet autó alakú ágyat venni, egy 3-4 éves gyermek számára?

    Köszi

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. Torolt_felhasznalo_239017
    Torolt_felhasznalo_239017
    2005. augusztus 16. 14:0621.

    A szõnyegekre is oda kell figyelni, hogy ne csússzon ki egy éppen felállni készülõ baba lába alól!

    Ablak-erkélyajtó csak szülõi felügyelettel nyitható és csak résnyire maradhat nyitva nálunk. MInden ablakon, és a teraszajtón is biztonsági lánc van felülre (nekünk nyújtózkodva elérhetõ magasságban) felszerelve.

    Szerintem sem kell elõle csak a veszélyes dolgokat (olló, kés, gyógyszerek, vegyszerek) elpakolni. Nem lehet a plafonon tárolni mindent. Nálunk a könyvek, videokazetták, cd-k, ceruzák, tollak mindig elérhetõ magasságban voltak. Nem igazán voltak ebbõl gondjaink.

    Ami szerintem a legfontosabb: ne tilts tõle olyan dolgokat, amit nem létfontos tõle eltiltani. Pl: fotelból, ágyról, létráról tanitsd meg majd lemászni ügyesen és akkor sokkal kevesebbszer kapsz szivinfarktust ha már felmászott. Nálunk szabadság volt mindig. Nem vagyok rács-párti egyáltalán. A gyereknek anya mellett a helye, bármit is csinál. Szerintem meg kell nekik mutatni mindent, mert úgy okosodik.

    Egy nagy balesetünk volt: a párologtatóba (földön, nagy, elektromos) kapaszkodva állt fel a fiam, mikor az párologtatott. Megégette a kezét :-( Erre legközelebb oda fogok figyelni.

    Törni-zúzni úgyis fogja magát, ha végigpárnázod a lakást, akkor is.

    Pusszancs: Cookie

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. Torolt_felhasznalo_239017
    Torolt_felhasznalo_239017
    2005. augusztus 16. 14:0620.

    Halihó!
    Annyi mindent akartam.......

    A sarokvédõnek nem vagyok egyáltalán hive! Otthon felteszed és megtanulja, hogy ha nekimegy, akkor  nem lesz semmi baja. De mi van, ha a szomszédba vagy vendégségbe mentek???? Nálunk sosem volt sarokvédõ, baleset sem, szerencsére. Meg kell tanulniuk, hogy a lakásban sok veszély van, amire oda kell figyelni! Pl: nem rohangálunk ész nélkül, mert tuti elesünk valamiben, ami akár fájhat is :-(

    A terítõbe kapaszkodás szintén sok veszélyt rejt magában, mi kiiktattuk a terítõt, mert egyszer belekapaszkodik és mindent visz, ami rajta volt :-(

    A konyhától szerintem is távol van a gyereknek a helye, az veszélyes üzem. De meg kell neki mutatni, hogy miért az! Ha a tûzhely elõtt áll, közelebb kell tenni a kezét a sütõhöz, hogy érezze: hozzáérés nélkül is forró! Vigyázni fog vele. Nálam a srácok sosem akartak semmit sem lerántani a tûzhelyrõl, de ez nem jelenti azt, hogy ez nálatok ne fordulna elõ.... Vonatkozik ez a konvektorra is, az is meleg, nem fog hozzápiszkálni, ha forró, hidd el!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  6. Torolt_felhasznalo_252313
    Torolt_felhasznalo_252313
    2005. augusztus 16. 12:4919.
    Ja még annyit akartam mondani,hogy ha lehet,ne pakoljatok el elõle túlságosan mindent.Mármint ami nem veszélyes.Mi is a helyén hagytuk a könyveket,fotókat, dvd-t,videót stb. és úgy megszokta,hogy soha semmiben nem tett kárt.Szépen tud vigyázni a dolgaira,soha nem tép el könyvet vagy fotót.Ha boltba megyünk,ott sem tesz tönkre semmit.Jobb ha így nõ fel,mintha mindig mindent dugni kellene elõle.Szerintem!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_252313 (18)
    2005-08-16  12:46
  7. Torolt_felhasznalo_252313
    Torolt_felhasznalo_252313
    2005. augusztus 16. 12:4618.

    Szia Viki!Jó sok ötletet kaptál már!

    Tanulságos storym nekem is akad.Ami leginkább bántott,és elkerülhetõ lett volna az az volt,amikor Banka belekapaszkodott a szék támlájába és hanyatt esett,magával rántva a széket is.Olyan 7 hónapos lehetett,akkor tanult meg éppen felállni!  A szívem szakadt meg érte!!! Ott voltam tõle  két lépésre,de olyan gyorsan történt a dolog,hogy nem tudtam reagálni.

    Mi is nagyon féltünk a sarkoktól,és vettünk is sarokvédõket.Egyik este felraktunk.Másnap reggel Banka elsõ körben leszedte valamennyit.Zavarta a látvány! Ahányszor visszaragasztottuk annyiszor szedte le.Ha kellett egy napot töltött el vele.Aztán úgy döntöttünk nem rakjuk vissza.Eddig szerencsére még egyszer sem ütötte meg magát az asztalban.A szekrényre is vettünk kinyitásgátlót.Mostmár ez õt semmiben nem gátolja,é néha kínlódom vele amíg sikerül kinyitnom!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. 2005. augusztus 16. 12:4417.
    Ráborulás: pl a tüzhely, könyvszekrények. Rögziteni kell. (rám a 2m magas hütö akart borulni)
    Virágcserépre lehet harisnyát huzni a föld fölé, enyémek nem szedték ki és nem ették.

    Ami még fontos, hogy pl nagymamánál van a gyerek, ott lehet gyogyszer elöl, fiokban, kemikália szekrényben, ablakok nyithataok, erdemes ezekre is figyelni.

    Emlékzetes baleseteink: bevásárlokocsibol szálto, tüzhelyen talpégetés 2x egymást követö napokon, pultrol leesés asztal szélére, fül visszavarrás lett. Füvön elesés kulcscont törés, bicajozáskor bukosisak tört, agya helyén maradt.
    előzmény:
    Viki_27 (1)
    2005-08-16  10:33
  9. Torolt_felhasznalo_924485
    Torolt_felhasznalo_924485
    2005. augusztus 16. 12:1716.
    szió, vki utalt a mérgezõ növényekre... a diffenbachia nálunk kikerült a kertbe, mert a kipárolgása is mérgezõ (késõbbiekben allergiát is okozhat!) a babáknak (meg a levele, törzse, a lé, ami a letört levélbõl folyik stb.). a leandernek szintén minden porcikája mérgezõ. más szobanövény most nem jut eszembe...

    a biztonsági rács! nekünk elég sok helyre kell, így a férjem vett egy plusz kiságyat (8 ezerért egy hyperben), azt szétszedte és ezeket a rácsokat tette fel, ahova kell. mégsem 10-15 ezer egy darab rács...

    gyerkõ nálunk is esik-kel, néha nagyobbat esik, olyankor sírdogál. fontos, h. ha úgy látod, nem volt olyan vészes az esés, inkább megijedt a babó, ne fuss oda, ne kapd fel õt, attól jobban fog sírni... tényleg hagyni kell, h. magától jöjjön rá az élet ízére, mégha az néha keserû is
    előzmény:
    Viki_27 (1)
    2005-08-16  10:33
  10. 2005. augusztus 16. 11:3415.

    Isteni ötleteket adtatok, ugyan még nincs gyerekem, de máris elmentettem õket "gyerekidõkre".

    egy kis off: a fiad igazi egyéniség, imádnivaló apróság. különösen amikor az apjával hajolnak be kétoldalról... hát az a támasztás, és az a nézés... szívtipró lesz, az biztos.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. 2005. augusztus 16. 11:3314.

    Hú, köszönöm az eddigi hsz-eket. Felolvastam a férjemnek is, aki kb. ennyit reagált, hogy "húúú, lesznek itt még kalandok!"  

    A negyedik emeleten lakunk, úgyhogy az ablakoktól én is tartok, bár valószínûleg még idén kicseréltetjük a szobába, remélhetõleg olyanra, amit lehet bukósra is állítani.

    Amitõl még nagyon tartok, az a gázkonvektor. Tavaly lecseréltük, nagyon új, modern, meg minden, de kívül sajnos azért ez is meleg, és mivel kicsi a szoba, ezért még paraván se nagyon fér el elõtte. Bár az az igazság, hogy én is konkrétan ebben a lakásban nõttem fel, és "túléltem" a konvektort is, meg úgy általában  

    Az ikeás készletet meg fogom nézni!

    A malackáknak azért adtuk ezt a nevet, mert nekünk is tetszett!   Bár õszintén szólva most miattuk is aggódom, mert egyrészt nem tudok velük foglalkozni, másrészt nem annyira babák mellé valók... Kerestem is egy ideig nekik gazdát, de nem találtam olyat, akinek nyugodt szívvel elajándékozhatnám õket  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. Torolt_felhasznalo_334544
    Torolt_felhasznalo_334544
    2005. augusztus 16. 11:3013.

    Azért szerintem nem baj, ha foglalkozol a dologgal...  

    Lehet kapni nagyon okos kis szerkentyûket, minden problémára megtalálhatod a megoldást!

    - ablakokra, erkélyajtóra szerelj nyitásgátlót (csak ti tudjátok kezelni, szellõztetni lehet, kitárni az ablakot NEM!) >> IKEA

    - ha van erkélyetek, feltétlenûl akadályozzátok meg, hogy fel tudjon mászni a korláton! (gyékényszõnyeg odarögzítve, vagy "cartonplaszt"-lemezekkel) Készíts rajta kis ablakocskákat, hogy azért õ ki tudjon nézegetni az utcára/kertbe.

    - kapható a tûzhelyre védõlemez : megóvja a kicsik kezecskéit a forró edényektõl >> IKEA

    - minden konektorba tegyél védõlemezt!

    - üvegajtókra, vitrinekre ragassz öntapadós üvegfóliát (ha nekizuhan, legalább nem okoz életveszélyes sebeket az üveg) >>barkácsáruházak

    - kapható a fiókokra, ajtókra szerelhetõ kis mûanyag biztonsági záracska (nem tudja kinyitni a gyerek, csak a felnõttek) Tehát nyugodtan maradhat a mosogató alatt a sok vegyszer, csak biztonságosan zárd be!  >> IKEA

    - kapható a hûtõszekrényre szerelhetõ (ragasztható!) záracska, amit csak a felnõttek tudnak kipattintani, mert magasra rakjuk...

    - az IKEÁ-ban kapható üvegajtóra, szekrényajtóra utólag felszerelhetõ zár!

    - a bútorok sarkára tegyél védõgumit! (Puha gumisat vegyél, a kemény mûanyag semmit nem véd!)

    - kapható a videó nyílásába illeszthetõ védõzár (nem tud beledobálni a résbe apró játékokat) IKEA

    - kapható a szobaajtó nyílásába illeszthetõ rács (te belátsz, õ kilát, de biztonságos helyen van, nem tud kijönni a gyerekszobából) >> IKEA

     

    Bocs, hogy csak az IKEA-t írtam, mert ott tuti vannak ezek a termékek.
    De biztosan kapható baba-áruházakban is, sõt, biztosan sokkal többféle biztonsági felszerelés is létezik.

     

    előzmény:
    Viki_27 (1)
    2005-08-16  10:33
  13. 2005. augusztus 16. 11:0812.
    Szia!
    Nem tudom, hanyadikon laktok, de az ablakokra mindenképp tegyetek olyan láncos zárakat V. MÁS BIZTONSÁGI ZÁRAT! Nálunk minden konnektor vakdugóval ellátott (van egy jópár, de így nyugodtabb vagyok). Aztán sok minden majd automatikusan alakul ki. Pl.: a késeket, forró teát, stb. én már akkor is belülre teszem a pulton, ha nincsenek itthon a gyerekek- már annyira rögzülnek dolgok, h. nem is gondolkozom rajtuk. Persze, nagyon sok baleset akkor is megtörténik, ha 10-en vagyunk mellettük (pl. lefordul az ágyról)- nem lehet mindent kivédeni, de amit lehet, mindenképp érdemes rááldozni.
    Vagy: esetleg mérgezõ növény a lakásban/udvaron.
    A tv-t ne tudja magára rántani, ez is tpikus veszélyforrás! Persze, ne tudjon a háta mögé se menni szerelni...
    Aztán a gyerekek dolgai legyenek nekik elérhetõ magasságban, ne mászkáljanak érte sehova fel érte.
    Gyógy-, vegyszeres flakkonok legfelül.
    A kádban legyen csúszásgátló szõnyeg.
    Hú, hirtelen ilyesmik jutottak eszembe. De szerintem nem baj, ha túl óvatos vagy, az sosem árt!
    Bocs, ha kicsit kapkodós vagyok, de a "VÉDETT SZEMÉLY" nem mindig hagy nyugisan írni. Szia: P.
    előzmény:
    Viki_27 (1)
    2005-08-16  10:33
  14. Torolt_felhasznalo_214542
    Torolt_felhasznalo_214542
    2005. augusztus 16. 11:0811.
    játékoskosara
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_214542 (10)
    2005-08-16  11:07
  15. Torolt_felhasznalo_214542
    Torolt_felhasznalo_214542
    2005. augusztus 16. 11:0710.

    Szerintem se aggódd túl. Úgyis a dolgok folyamatosan jönnek, nem egyszerre. Nekem az vált be, hogy

    1. hagytam esni kicsiket, így ügyesedett, és kialakult a "félelemérzete" (mármint a normális)

    2. Tiltottam tûzhelytõl, lépcsõtõl, de amint lehetett, megtanítottam neki, hogy miért (igen, megmutattam neki, hogy meleg a sütõ, ég a gáz a tûzhelyen), illetve pl. a lépcsõn közlekedni.

    3. Nem tudom, hogy hol laktok, de nekem a nyitott ablak volt mindig a félelmem. Igaz, mi eleinte 3. emeleten laktunk.

    4. Lehet venni különbözõ sarokvédõket, de inkább tanulja meg, hogy az veszélyes. Nálunk több "baleset" történt viszont a szemmagasságban levõ asztallap, lehajtható szekrényajtó miatt, mert ha abban a magasságban van, akkor pont nem látja, és a homlokát beveri, ha szalad.

    És egy tanulságos történet:

    Elsõ gyerek, éppen tanult felállni. Volt egy játékoskosra, abba kapaszkodott, én meg megfogtam, hogy ne boruljon fel. Na, másnap akkorát zuhant - mert õ úgy tudta, az stabil. Szóval hagyd, hogy megtapasztalja a világot. Egy-két kékfolt nem a világ, és nagyobb bajokat elõzhet meg, ha ügyesedik.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. Torolt_felhasznalo_831685
    Torolt_felhasznalo_831685
    2005. augusztus 16. 11:059.
    aham, én meg afféle biztonsági-készleteet láttam valamelyik hiper-supermarketben...
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_988896 (8)
    2005-08-16  11:03
  17. Torolt_felhasznalo_988896
    Torolt_felhasznalo_988896
    2005. augusztus 16. 11:038.

    Szia!

    Most voltam az IKEA-ban, és remek, legalább tízféle olyan eszközt lehet kapni, amely mind a gyerekek biztonságát szolgálja! Érdemes ezekkel felkészülni.  

    angloman

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  18. Torolt_felhasznalo_820375
    Torolt_felhasznalo_820375
    2005. augusztus 16. 10:577.

    Szia!

    Valóban túlaggódod a kérdést. Erre megoldás csak a „gumilakás” lenne, de hát ilyen ugye nincs.  Eleshet a küszöbben is, ha nincs, akkor majd a sík-egyenes terepen csúszik el és veri be a fejét. Vagy fordulásból lefejeli az ajtófélfát stb. Szerencsére gyorsan gyógyulnak, és ahogyan írta valaki, sokkal rugalmasabbak a csontjaik is, tehát csak ritkán végzõdik töréssel egy baleset. Amire ügyelni tudsz, a fõzés illetve elektromos dolgok ,a nyílászárók biztosítása, lépcsõlejáró, vegyszerek-gyógyszerek elzárása.

    előzmény:
    Viki_27 (1)
    2005-08-16  10:33
  19. 2005. augusztus 16. 10:566.

    egy kis off

    megnéztem a bemoldalad. a kisfiad nagyon édes. de mekkorát ugrottam a malacodra. uis az ex párommal megbeszéltük, hogy ha lányunk lesz,  Panka lesz, ha fiú Bendegúz. hát ez nagyon jó! ))))) más a malacát hívja úgy, ahogy én a gyerekemet fogom! )))) (nekem is volt malacom, imádom õket. nehogy félreérts!)

    előzmény:
    Viki_27 (1)
    2005-08-16  10:33
  20. Torolt_felhasznalo_831685
    Torolt_felhasznalo_831685
    2005. augusztus 16. 10:525.
    egyébként pedig gratula hozzá, nagyon helyes kis vidám-vironcnak tûnik
    előzmény:
    Viki_27 (1)
    2005-08-16  10:33
  21. Torolt_felhasznalo_831685
    Torolt_felhasznalo_831685
    2005. augusztus 16. 10:484.
    ahogy egyre nõ, minden tárgyad egyre magasabban fog elhelyezkedni
    tapasztalatokból és más kárán (fontossági sorrend nélkül):
    - lépcsõ le- vagy feljáró szabadon ne legyen
    - cserepes növények elérhetetlen magasságban legyenek
    - mindenben megkapaszkodnak, legyen az egy terítõ lelógó vége, vagy egy kinyitott ajtókilincs (mondjuk ez utóbbi majd késõbb érdekes)
    - vegyszerekhez sehogy se tudjon hozzáférni (a mosogató alatt tartott vegyszerek kerüljenek át más helyre)
    - üvegbõl készült bútorokat (pölö dohányzóasztal) felejtsd el
    - dugaljzatokat vagy elfordulósra cseréltesd, vagy vakdugót tegyél beléjük
    - WC, fürdõszoba elzárt terület
    - tûzhely sütõjének ajtajával ismerkedtesd meg, ne csak egyszerûen tiltsd, hogy nem szabad hozzányúlni (ezt ugyani snehezen tudod elzárni elõle)
    - tûzhely (magasan van, ezért kíváncsi lesz rá elég hamar, ja és persze a gombok, amiket Te is csavargatsz rendkívül vonzóak); a csavargatást nem engedni, lehet kapni paravánt, ami megakadályozza, hogy lerántson valamit a tûzhelyrõl; szerintem viszont semmi keresnivalója a tûzhely körül, kvázi tiltott zóna jódarabig...
    most nem jut más eszembe
    előzmény:
    Viki_27 (1)
    2005-08-16  10:33
  22. 2005. augusztus 16. 10:443.
    Túlaggódod. Gyerekbiztos lakás nincs, nem is lehet. Néhány elesést nyílván túl kell élnie. Veszélyes dolgokat elzárni, lépcsõket elszigetelni . Amiket széttép, összetör, összemaszatol, az nem a gyerekre káros. Konyhában fokozott figyelem, nagyjából hirtelen ennyi. 
    előzmény:
    Viki_27 (1)
    2005-08-16  10:33
  23. 2005. augusztus 16. 10:442.
    Elesni, megütni magát biztosan fogja. De olyan kis rugamas csontjaik vannak, hogy ebbõl nagy baj nem szokott lenni, hálisten. Gyerekorvostól hallottam, hogy ami nagyon veszélyes, azok az égési sérülések, ezért arra kell nagyon ügyelni, hogy fõzés, vasalás közben legyen vki, aki figyel a gyerekre, vagy kizárni a konyhából ráccsak arra az idõre. Legyenek bedugaszolva a konnektorok, a veszélyes vegyszerek, gyógyszerek legyenek magasan, vagy elzárva, az ablakba ne tudjon felmászni, üveg tárgyak, szúró, vágó eszközök ne legyenek a közelében. Általában ennyi óvintézkedés elég.
    előzmény:
    Viki_27 (1)
    2005-08-16  10:33

Címlap

top