Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szia Zenobi,nem tudok neked privit irni,pedig nagyon fontos lenne. Puszi,
Köszi, az enyém csak 1 kg-sat tud sütni, de majd arányosan lecsökkentem az adagot. Úgy próbáltad, hogy egyszerre beledobálsz mindent? Vagy ezt csak így lehet?
Szia!
Én is tervezem már ennek a kenyérnek a kipróbálását. Megírnád, hogy ez mekkora kenyér lesz, 1 kg vagy 1,5?
Nálunk most éppen olajbogyós-aszaltparadicsomos sül. Nem erdélyi recept, de Erdélyben készül .
Bocs az offért!
Szia!
Én sütöttem jó pár évvel ezelőtt kemencében kenyeret erdélyben, de nem recept alapján :( Most kenyérsütőben sütök krumplis kenyeret, igaz élesztővel, de nagyon hasonlít arra a kenyérre. Szerintem nem a kovász teszi, hogy nem szárad ki, hanem a krumpli. Én a kenyérsütőgépben ezt a receptet szoktam sütni: búzaliszt 570 g, rozsliszt 150 g, áttört, főtt burgonya 150 g, víz 360 ml, 1,5 kávéskanál só, 1,5 kávéskanál cukor, 1/2 csomag szárított vagy 5 g sütőélesztő. A recept szerint lehet szárított kovásszal is, 3/4 csomagot ír, én nem próbáltam. Ha nincs rozslisztem, akkor csak búzalisztből sütöm és 400 ml vizet teszek hozzá. Fele lengyos vízbe teszem a cukrot és az élesztőt, ha felfutott, akkor töltöm bele a liszhez és krumplikhoz.
Remélem segítettem, vagy ha nem , hát jön valaki, aki tud :)
Sziasztok!! Indítottam egy topicot ma reggel, de látom, van már erdélyi ételekkel kapcsolatos!
Én az igazi erdélyi kenyér receptjét szeretném elkérni, ami kovásszal készül, és a férjem imádja! Őt szeretném meglepni, ha valaki odavalósi és tudja, írja meg légyszi! Vagy aki nem odavalósi, de sikerült kiszedni belőlük a receptet . azt mondta a férjem, hogy ez a kenyér sűrű állagú, nem szárad ki napokig, nem esik szét, és picit nedves érzetű tésztája van.
Help!:D 19-én lesz a szülinapja, és ilyen kenyérrel csinálnám a szendvicseket is:)
Boldog Ünnepeket Mindenkinek! @'--
Kinek,hogy telik a karácsony? Mi a menü?
Nálunk hagyományosan: töltöttkáposzta, halászlé, libamáj zellerrel töltve,húsleves.
A sütik közül természetesen hájas tészta, beigli, van tiramisu is, na meg sok gyümi, finom itókák.
Szia Alettina!
Én is sajnálom, hogy elsülyedt ez a topik, remélem fel fog támadni. De most nem vagyok olyan írós hangulatban...
Egyenlőre jól elbeszélgetek itt magammal, de remélem előbb-utóbb észre veszitek a topic címet és jöttök ide.
Márton napi liba evés? A picon a csirkésnél néztem libacombot, de lehangoló látványt nyujtott, nem vettem meg. Viszont ha arra a pirosas csőrű, pirosas lábú, szép sárgás bőrű libára gondolok, amit anno a falun élő nagymamám vágott le, és sütött ilyenkor!!! Na az liba volt!!! Már sülés közben mártogattuk a zsirjába a jó kis kemencében sült házi kenyeret. De jó is volt!
Nagyon-nagyon elsüllyedt és feledésbe merült ez a jó kis topic. Hol vagytok lányok?
Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást. 10 nap múlva megyünk. Ha eljutunk oda, beszámolok.
Szép nyarat mindenkinek!
Szia!
Másfél-2 hete jártunk mi is ott, a telefonszám:0040-(0)744-145018.
Csak megerősíteni tudom, amit írtál, nagy élmény volt! Gyönyörű a vidék, finomak az ételek.
Remélhetőleg a nyári nagy szabadságokat átvészeli a topic. Kár lenne érte.
Petuna! A receptet szívesen. Megnéztem most az ajánlott oldalt, tényleg érdekes. érdemes néha benézni oda is.
Alettina!
Hol voltál magánháznál elszállásolva? Érdekelne nagyon. Megírod priviben?
A leírt ételek receptjét nem kérted el véletlenül? A fenyő szörpről most hallok először. Hogyan készül ki tudja?
Sztahanora! A kolozsvári káposzta a mi egyik kedvencünk is. Más étel eceptjét, amit édesanyádtól tanultál, megosztanád velünk ha időd lesz?
Én a közelmúltban Bukovinában voltam, onnan az ottani csorba receptjét hoztam magammal. Erdélyen csak éppen átsuhantunk. Most készülünk oda, 1 hétig maradunk. Talán tudok új recepeket hozni.
Én a kolozsvári káposztára esküszöm! Kolozsváron élek, de nem itt születtem és a receptet is az anyukámtól tanultam. Én már kicsit másképp szoktam készíteni, hog gyorsabb legyen, de akármilyen formában nagyon szeretem.
darált marhából a legjobb, de disznóhúsból is készítettem már. Ezt előre jó füszeresen elkészítem és a savanyúkáposzta, rizs, sorba egymasra, tejfol.
Ha valakit érdekel van egy erdélyi magyar női oldal a következő cimen
http://www.meno.ro/ Nekem tettszik,a Duna tévéből értesültem a létezéséről.
Köszi a receptet,sajnos csak most jutottam ide,hogy elolvassam.
Nagymamám úgy emlékszem,hogy a fakanál végével jelölte ki a helyet ahol a derelyevágoval elvágta a gallérokat,ezzel a mozdulattal össze is nyomta a tésztát,hogy a töltelék ne follyon ki belőle miután elvágta.Egy kicsit a szegényember levese lehetett gondolom,de különleges jó ize volt.
Erdélyiesen szólva laskát gyurtak,a lapitón a füstölt házi szalonnát apróra vágták és zsemlekását(griz,búzadara) tettek bele.
Szervusztok!
Szabógallér leves
Hozzávalók 5 személyre:
1 tojás, 20-25 dkg liszt, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, 3 evőkanál búzadara, só, zeller, zöldpetrezselyem, lestyán
A tojásból tésztát gyúrunk és kinyújtjuk. A szalonnát daraboljuk, kisütjük. Ebben a zsírban halványpirosra pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a darát és a pirospaprikát. A kinyújtott tésztát ezzel a masszával ujjnyi vastagságúra megkenjük, kétszer ráhajtjuk a tésztát és a hajtások mellett lenyomkodjuk. Derelyevágóval elvágjuk, a csíkokat pedig háromszög alakúra formázzuk. Két liter forrásban lévő vízbe sót, lestyánt és zellerlevelet teszünk, belefőzzük a tésztát, majd petrezselyem zölddel megszórjuk.
Keresem a SZABÓGALLÉR leves receptjét.Ha valaki tudja,örülnék neki,mert gyerekkorom óta nem ettem...köszi!
Sziasztok!
Egyszerű,gyors és finom gombalevest lehet főzni a maradék húslevesből.Az üveges vagy friss gombát egy kis hagymán megdínsztled,kis pirospaprika,felöntöd a húslevessel,lisztes tejfölös habarással sűríted és én zöldpetrezselymes csipetkét is szoktam tenni bele,de csak azért,hogy tartalmasabb legyen.Nagyon finom!
sziasztok!
ma igazi vasárnapi ebédet főztem! húslevest, flekkennel és szalmapityókával ;o)
csorbát én is főzök néha... de valahogy nem olyan az íze mint otthon... igaz, pacal nélkül.