Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Erdélyi ételek

zsukabubus
Létrehozva: 2005. augusztus 21. 12:11
Azok hozzászólását várom, akik készítenek hagyományos erdélyi ételeket (vagy mert erdélyiek vagy mert ismerik) és tudnának ötleteket adni! Gondolok itt pl. a krumplimártásra, vagy csorbalevesre.
  1. 2015. október 31. 14:441212.

    Szia Zenobi,nem tudok neked privit irni,pedig nagyon fontos lenne. Puszi,

    előzmény:
    Zenobi (1196)
    2006-07-10  13:19
  2. 2008. november 13. 19:161211.
    http://kenyer.lap.hu/ itt minden féle van !
    előzmény:
    kávéivó (1204)
    2008-04-11  13:41
  3. 2008. Április 12. 16:061210.
    Szia! Kipróbálom ezt is, és győzzön a legjobb recept:) Köszönöm:) Sajnos az én kenyérsütőm igencsak pici kenyeret süt, sztem fél kilósat, inkább csak dagasztok benne. Igaz, ott sem lehet túl sok tésztát dagasztani. Hmmm. Majd kitalálom, hogy a legegyszerűbb:)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_972983 (1209)
    2008-04-12  11:42
  4. Torolt_felhasznalo_972983
    Torolt_felhasznalo_972983
    2008. Április 12. 11:421209.
    Mindent egyszerre teszek bele. Van a gépen gyümölcs-vagy mag jelzés, de én nem szoktam olyanokat beletenni, tehát csak csipog magában. Van egykilós recept is. Búzaliszt 400 g, rozsliszt 125 g, áttört főtt burgonya 100 g, víz 300 ml.
    előzmény:
    erdeipatak (1208)
    2008-04-12  11:37
  5. 2008. Április 12. 11:371208.

    Köszi, az enyém csak 1 kg-sat tud sütni, de majd arányosan lecsökkentem az adagot. Úgy próbáltad, hogy egyszerre beledobálsz mindent? Vagy ezt csak így lehet?

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_972983 (1207)
    2008-04-12  11:03
  6. Torolt_felhasznalo_972983
    Torolt_felhasznalo_972983
    2008. Április 12. 11:031207.
    A recept azt írja, hogy 1250 g. Én sosem mértem. Ennél nagyobb nem is fér el a kenyérsütőben.
    előzmény:
    erdeipatak (1206)
    2008-04-12  10:53
  7. 2008. Április 12. 10:531206.

    Szia!

     

    Én is tervezem már ennek a kenyérnek a kipróbálását. Megírnád, hogy ez mekkora kenyér lesz, 1 kg vagy 1,5?

    Nálunk most éppen olajbogyós-aszaltparadicsomos sül. Nem erdélyi recept, de Erdélyben készül .

     

    Bocs az offért!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_972983 (1205)
    2008-04-12  10:05
  8. Torolt_felhasznalo_972983
    Torolt_felhasznalo_972983
    2008. Április 12. 10:051205.

    Szia!

    Én sütöttem jó pár évvel ezelőtt kemencében kenyeret erdélyben, de nem recept alapján :( Most kenyérsütőben sütök krumplis kenyeret, igaz élesztővel, de nagyon hasonlít arra a kenyérre. Szerintem nem a kovász teszi, hogy nem szárad ki, hanem a krumpli. Én a kenyérsütőgépben ezt a receptet szoktam sütni: búzaliszt 570 g, rozsliszt 150 g, áttört, főtt burgonya 150 g, víz 360 ml, 1,5 kávéskanál só, 1,5 kávéskanál cukor, 1/2 csomag szárított vagy 5 g sütőélesztő. A recept szerint lehet szárított kovásszal is, 3/4 csomagot ír, én nem próbáltam. Ha nincs rozslisztem, akkor csak búzalisztből sütöm és 400 ml vizet teszek hozzá. Fele lengyos vízbe teszem a cukrot és az élesztőt, ha felfutott, akkor töltöm bele a liszhez és krumplikhoz.

    Remélem segítettem, vagy ha nem , hát jön valaki, aki tud :)

    előzmény:
    kávéivó (1204)
    2008-04-11  13:41
  9. 2008. Április 11. 13:411204.

    Sziasztok!! Indítottam egy topicot ma reggel, de látom, van már erdélyi ételekkel kapcsolatos!

     

    Én az igazi erdélyi kenyér receptjét szeretném elkérni, ami kovásszal készül, és a férjem imádja! Őt szeretném meglepni, ha valaki odavalósi és tudja, írja meg légyszi! Vagy aki nem odavalósi, de sikerült kiszedni belőlük a receptet . azt mondta a férjem, hogy ez a kenyér sűrű állagú, nem szárad ki napokig, nem esik szét, és picit nedves érzetű tésztája van.

    Help!:D 19-én lesz a szülinapja, és ilyen kenyérrel csinálnám a szendvicseket is:)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  10. 2006. december 26. 11:391203.
    Sziasztok!


    Boldog Ünnepeket Mindenkinek! @'--

    Kinek,hogy telik a karácsony? Mi a menü?

    Nálunk hagyományosan: töltöttkáposzta, halászlé, libamáj zellerrel töltve,húsleves.
    A sütik közül természetesen hájas tészta, beigli, van tiramisu is, na meg sok gyümi, finom itókák.
    előzmény:
    zsukabubus (1)
    2005-08-21  12:11
  11. 2006. október 31. 20:211202.
    Hát .... először is, a karácsony nem októberben kezdődik.. értem ezalatt az összes üzletben megjelenő karácsonyfadíszek, télapók...Azt sajnálom hogy itt a gyerekeket nem éri olyan meglepetés mint pl. amikor az angyal hozza a karácsonyfát.Met ez a szokás még él. És utánna a család közösen díszíti fel. Kalács, lepény és töltött káposzta mindig van. A juhászok ilyenkor járják közben a faluban a házakat és mindenhol kapnak egy fél lepényt ,na meg bort is. Az emberek összegyülnek és szentestén énekelni járnak, kántálni, házról-házra. Gyönyörű szép!
    előzmény:
    Alettina (1199)
    2006-10-31  14:21
  12. Torolt_felhasznalo_972983
    Torolt_felhasznalo_972983
    2006. október 31. 19:341201.

    Szia Alettina!

    Én is sajnálom, hogy elsülyedt ez a topik, remélem fel fog támadni. De most nem vagyok olyan írós hangulatban...

    előzmény:
    Alettina (1200)
    2006-10-31  14:33
  13. 2006. október 31. 14:331200.

    Egyenlőre jól elbeszélgetek itt magammal, de remélem előbb-utóbb észre veszitek a topic címet és jöttök ide.

    Márton napi liba evés? A picon a csirkésnél néztem libacombot, de lehangoló látványt nyujtott, nem vettem meg. Viszont ha arra a pirosas csőrű, pirosas lábú, szép sárgás bőrű libára gondolok, amit anno a falun élő nagymamám vágott le, és sütött ilyenkor!!! Na az liba volt!!! Már sülés közben mártogattuk a zsirjába a jó kis kemencében sült házi kenyeret. De jó is volt!

    előzmény:
    Alettina (1199)
    2006-10-31  14:21
  14. 2006. október 31. 14:211199.
    Pl. biztosan nem csak engem érdekelne, hogy azon a vidéken hogyan készültök a Karácsonyra? Mi szokott lenni a menü? Mik a szokások? Gondolom, hogy mint sokminden másban is, ott sokkal jobban élnek azok a régi magyar szokások, amik itt már feledésbe merülnek. Olyan jó lenne ezekről beszélgetni!
    előzmény:
    Alettina (1198)
    2006-10-31  14:01
  15. 2006. október 31. 14:011198.

    Nagyon-nagyon elsüllyedt és feledésbe merült ez a jó kis topic. Hol vagytok lányok?

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. 2006. július 20. 14:331197.
    Kedves Alettina és Zenobi!
    Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást. 10 nap múlva megyünk. Ha eljutunk oda, beszámolok.
    Szép nyarat mindenkinek!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  17. 2006. július 10. 13:191196.

    Szia!

    Másfél-2 hete jártunk mi is ott, a telefonszám:0040-(0)744-145018.
    Csak megerősíteni tudom, amit írtál, nagy élmény volt! Gyönyörű a vidék, finomak az ételek.

    előzmény:
    Alettina (1194)
    2006-07-10  12:06
  18. 2006. július 10. 12:071195.
    Húúúú, ezt priviben akartam.  
    előzmény:
    Alettina (1194)
    2006-07-10  12:06
  19. 2006. július 10. 12:061194.
    Szia! Székelyudvarhely mellett Tibódon volt a szállásunk. Ez egy helyes kicsi, tiszta magyar falu, kb. 200 lakossal. A János panzióban laktunk, ha arra mentek ajánlom jó szívvel, mert nagyon helyes házaspár a tulaj, tip-top, tiszta minden, és a háziasszony nagyon jól főz. Kedvesek, mindíg mosolyognak, segítőkészek. Az ételek receptjét nem kértem el, mert itt a lányok már mindegyiket leírták. Ha érdekel, elhozom a panzió telefonszámát.
    előzmény:
    anya77 (1193)
    2006-07-10  11:11
  20. 2006. július 10. 11:111193.
    Szervusztok!
    Remélhetőleg a nyári nagy szabadságokat átvészeli a topic. Kár lenne érte.
    Petuna! A receptet szívesen. Megnéztem most az ajánlott oldalt, tényleg érdekes. érdemes néha benézni oda is.

    Alettina!
    Hol voltál magánháznál elszállásolva? Érdekelne nagyon. Megírod priviben?
    A leírt ételek receptjét nem kérted el véletlenül? A fenyő szörpről most hallok először. Hogyan készül ki tudja?

    Sztahanora! A kolozsvári káposzta a mi egyik kedvencünk is. Más étel eceptjét, amit édesanyádtól tanultál, megosztanád velünk ha időd lesz?

    Én a közelmúltban Bukovinában voltam, onnan  az ottani csorba receptjét hoztam magammal. Erdélyen csak éppen átsuhantunk. Most készülünk oda, 1 hétig maradunk. Talán tudok új recepeket hozni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  21. Torolt_felhasznalo_711464
    Torolt_felhasznalo_711464
    2006. július 7. 14:591192.
    Sziasztok!
    Én a kolozsvári káposztára esküszöm! Kolozsváron élek, de nem itt születtem és a receptet is az anyukámtól tanultam. Én már kicsit másképp szoktam készíteni, hog gyorsabb legyen, de akármilyen formában nagyon szeretem.
    darált marhából a legjobb, de disznóhúsból is készítettem már. Ezt előre jó füszeresen elkészítem és a savanyúkáposzta, rizs, sorba egymasra, tejfol.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  22. 2006. június 27. 16:561191.
    Hahóóóóó lányok!!!!! Nagyon elsüllyedt ez a jó kis topik. Voltam végre Erdélyben!!   Sajnos nagyon rövid ideig, de nagy élmény volt.  Magánháznál volt a szállásunk és ettem mindenféle finomságot. Tárkonyos pityóka levest, juhtúrós puliszkát, töltött káposztát füstölt csülökkel, rókagombás rántottát, ordát, csorbát, stb.   Nem voltak valami "norbiupdate-s" étkek, ellenben nagyon-nagyon finomak.  Hoztam fenyőszörpöt és havasi mézet, na meg egy kis áfonya pálinkát.  Gyönyörűséges tájakat láttunk és szorgalmas, kedves embereket.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  23. 2006. május 22. 21:391190.

    Ha valakit érdekel van egy erdélyi magyar  női oldal  a következő cimen

    http://www.meno.ro/ Nekem tettszik,a Duna tévéből értesültem a létezéséről.   

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  24. 2006. május 13. 15:091189.

    Köszi a receptet,sajnos csak most jutottam ide,hogy elolvassam.

    Nagymamám úgy emlékszem,hogy a fakanál végével jelölte ki a helyet ahol a derelyevágoval elvágta a gallérokat,ezzel a mozdulattal össze is nyomta a tésztát,hogy a töltelék ne follyon ki belőle miután elvágta.Egy kicsit a szegényember levese lehetett gondolom,de különleges jó ize volt.

    Erdélyiesen szólva laskát gyurtak,a lapitón a füstölt házi szalonnát apróra vágták és zsemlekását(griz,búzadara) tettek bele.

     

    előzmény:
    anya77 (1187)
    2006-05-08  10:53

Címlap

top