Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Mit fözzek holnap?
2002-10-05 12:331.
Torolt_felhasznalo_282287
Létrehozva: 2002. október 5. 12:33
Biztos vagyok abban, hogy sok nőtarsam felteszi ezt a kerdest,szinte naponta magában,vagy a családnak:mi legyen a holnapi ebed,vagy vacsora?!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
Segitsünk könnyű és gyorsan elkeszithető ötletekkel egymásnak!
Próba........... Töltöttpaprikát vagy lecsót javaslok. Szezonja van, ilyenkor a legfinomabb. De ha nagyon fáradt vagy a hőségtől ,akkor egy petrezselymes omlett is jó lehet................Desszertnek barackos túrókrém vaníliásan , fahéjjal, jó hidegen.
Nekem úgy néz ki hogy működik,mert megjelent a hozzászólásod.
Már nem működik ez a topik?
Szavazzatok Európa legszebb fájára!
Magyarországról a 135 éves
"A pécsi havi-hegyi mandulafa"pályázik az első helyre. 2019. február 28-ig lehet szavazni, de február 22-től már nem lehet látni a szavazás alakulását.
Sajnos 2 fára kell kötelezően szavazni, én azt javaslom első legyen a magyarországi és a második lehetőleg a legkevesebb szavazatot kapott fa legyen, valamelyik országból
Az alábbi linken lehet szavazni:
https://www.treeoftheyear.org/Stromy/Milovany-dub
Ha a két ország fáját kijelöltük, alul kell a "Szavazás"-ra kattintani, majd megadjuk az email címünket és erre az emailre küldenek egy aktiváló linket amire szintén kattintunk és ezzel érvényesítjük a szavazatunkat. A hivatalos díjátadó Brüsszelben lesz márciusban.
Én nagyon szeretem a magyar gasztronómia kiválóságait, hogyha tudtok szuper recepteket mondani nekem, azt megköszönöm! Olyan ételeket keresek elsősorban, amiket könnyedén el lehet készíteni, ugyanis nem vagyok olyan nagy szakács! Köszönöm a segítséget előre is mindenkinek!
Szervusztok!
Én ma tejberizst csináltam, gyerekkorom ízei! Sok bourbon vaníliát használtam hozzá, így nagyon kellemes íze volt cukor nélkül is.
Szép estét Mindenkinek!
Sziasztok!
Úgy tűnik, minden régi tag eltűnt innen
Én visszatértem körülnézni - hátha megtalálom a régi társakat...
Szép napot mindenkinek!
Sziasztok!
Remélem még olvassátok ezt a topikot. :D
Találtam YouTube-on ezt a csatornát (https://www.youtube.com/channel/UCqJIMq9-r5_Jo7XaBiHvuUA) és megmondom őszintén, elég jókat főz. Többet is kipróbáltam és finomak.
Ha gondoljátok nézzetek be hozzá. :D
Köszi, azok nevében, akik kérték!
RECEPTVILÁG - Receptes oldal - receptek képekkel - G-Portál
Andi konyhája - Sütemény és ételreceptek képekkel - G-Portál
Tudok.
Mi van a hűtődben? | NOSALTY
alapanyagok | NOSALTY
Gyors ételek receptjei
Receptkereső
25 gyors vacsora 3 hozzávalóból | NLCafé
Hello,
A hello-ból arra következtettem hogy tudsz angolul,ha nem hát tévedtem. Find Recipes by Ingredient | MyRecipes
Recipes By Ingredient | RecipeLand.com
Ingredient Recipes - Allrecipes.com
Recipe Finder | FOODWISE
hello! tud valaki olyan receptkeresőt amivel lehetne részletesen is keresni? olyat szeretnék ami több oldal receptjeit is tartalmazza. valakitől egyszer hallottam ilyenről de elfelejtettem a nevét.
Vettünk egy fantasztikus grillezőt, Optigrill a neve, én napok óta abban csinálok mindent. A mai menü pácolt csirkemell és spárga lesz :)
Én ma friss borsólevest és túrós tésztát főztem.
Sziszatok,
Szeretnék megosztani veletek 2 cikket. A főzés és az ételek olyan aspektusai, amire eddig még egyáltalán nem gondoltam :)
De az biztos, hogy ezek után kicsit megváltoznak a főzési szokásaim.. főleg attól függően, hogy mi a célom az aznapi ebéddel ;)
https://agyserkento.hu/blog/legjobb-agyserkent o-etelek
Üdvözlök minden kedves fórumozót, Bisztriánszky Dávid vagyok a Corvinus egyetem végzős hallgatója, szakdolgozatomban a húsvéti ünnephez kapcsolódó családi szokásokkal, illetve néhány húsvéti ünnephez tartozó élelmiszerrel foglalkozom. A kutatás célcsoportja elsősorban anyukák, apukák. A kutatáshoz több száz kitöltésre lenne szükségem, ehhez sajnos saját ismerősi köröm nem elég nagy. Ezért óriási segítséget jelentene, ha minél többen kitöltenék a kérdőívet. Elsőre ijesztőnek hathat, azonban garantáltan kevesebb mint 5 perc alatt végezni lehet vele, és nekem óriási segítséget jelentene a diplomamunkámhoz. Hálásan köszönök előre is minden kitöltést, és bármilyen kérdés esetén szívesen állok rendelkezésetekre.
Kellemes Húsvétot mindenkinek!
A kérdőív ezen a linken érhető el.
Szia Drága!
Nagyon meglepő dolgokat írtál, de van benne számomra is olyan, amit kipróbálok.
Egy biztos: Én életemben - max 1-1 pohár sörön kívül- más alkoholt nem ittam! A gesztenye italhoz nem rum, hanem aroma a finom- nekem. Szűrlemény csak akkor marad vissza nekem is, ha nem csak gesztenye, hanem pld zab vagy rizs italt is készítek. Akkor lesz olyan mennyiség, amiből érdemes golyócskákat csinálni- főleg ha gesztenye is van benne...keksz helyett gesztenye massza is jó bele- akkor geszti golyók lesznek, amit kakaóba vagy fahéjba mártok.
A másik: én cukrot a gépbe soha nem használok. Nekem az eritrit jött be- számomra nincs utóíze, és elég jól édesít. Kolléganőmet kértem, hogy hozzon nekem a boltból ide a melóhelyre kockacukrot, hogy 1-1 szemet mutatóba tegyek teába/gabona kávéba. Hát hallod 3 szem sem édesít annyira, mint 2 pici szem stevia...Ha elfogy a kockacukor, többet nem hozatok, mert ragasztót nem kívánok inni, mert ez csak kilóméterekről láthatott cukrot...
Én az italok készítésekor szándékosan nem turmixolom tovább, mert szeretem a szűrleményből készülő, sokkal egészségesebb édességet, így örülök, ha marad a szűrőben valami, és csinálhatok golyókat. Mivel a bérem igencsak kevés, süteményeket nem áll módomban venni és sütni sem, mert a gáz is igencsak drága mire megsül valami, a gatyámat fizetem a gázra.A kókuszreszeléket nem igazán szoktam kihagyni csak a gesztenyénél egyszer hagytam ki, de akkor kicsit nyákos lett az ital. Az arra jó, hogy krémesebb, tej-szerű állaga legyen.
Amikor nem tettem bele kókuszt, akkor az egész elkészült italt felhasználtam guba készítésére, amit nem mákkal, hanem dióval, vagy darált napraforgó maggal szórtam meg, és nagyon fincsi lett.Vágtam bele soronként aszalt (nem friss- olyat még nem vettem) fügét, és datolyaszilvát. mennyei lett. nem volt otthon mazsola, így helyette ezeket tettem bele soronként (kiflinként).
Nagyjából ennyi. :)
Remélem, hamar feleded a gesztenyés itallal kapcsolatos rossz élményedet, mert aromától nem hinném, hogy bajod lenne- nekem nem volt soha. :)
Legyen szép napotok!
Na még ezt, aztán elhallgatok. De nem sokáig, mert ki tudja miért, de a tegnap kizárás azt hozta ki belőlem, hogy nekiugrottam a shanghai-i élményeink megírásának...
Ezek a képek mindegyike a gurka táborban készült, miközben kerestem az utat a tenger partjára. Ezt, a nem igazi utat is csak úgy találtam meg, hogy egy kiskatona útba igazított :-)) De ez az út még a part előtt véget ért, és egy sűrű susnyáson kellett volna átvágni. Eső után, papucsban. Kihagytam :-))
Középen jobbra lenne látható a majomfa, amennyiben látható lesz. Ravaszak ezek a majmok, mert pontban olyan színű fát választottak maguknak, mint a bundájuk színe. Még a valóságban is nehéz volt látni őket. Pedig a majmok mindenhol ott vannak. Főleg a tisztilakótelep környékén, mert ott mindig kajára lelnek.
Akkora mennyiségben vannak, és olyan szemtelenek már, hogy speciális hangeffektust kell ellenük használni. Időnként olyan hangzavart engednek útjára, mintha lőnének a közelben. Bár ezt is hamar meg fogják tanulni az állatok, és akkor újra kezdődhet annak eldöntése, hogy ki is él és kinek a területén...
-------------------
Legyen nagyon szép a napotok, a hetetek, meg egyáltalán, az életetek
Még gyorsan elmesélem a tegnap reggelemet. Mert olyan szép volt. A kezdés. A hazaérkezés már nem annyira, mert megint kizárt az elektromos művek... Meg az a jóember, aki elhelyezte a kapu kézinyitásához szükséges dobozt. Kívülről, azt csak majomkéz hosszúsággal lehet elérni. S ha tudtam volna, meg is kértem volna az útközben fellelt majmokat, hogy jöjjenek már segítségemre ;-)) Mindenesetre elvonultam a legközelebbi étterembe, ahol benyomtam rendes mennyiségű limonádét, majd egy bő óra múlva hazamentem, és láss csodát, a szezám felnyílt :-))
Gyönyörű volt a tegnap reggel. Mostanában már ismét éjszaka esik az eső, nappal meg hétágra süt a nap. Ilyenkor összejön az időnként, hogy reggel csak úgy tombol a természet, és minden megjelenése a legszebb formáját hozza. Ezért is volt az, hogy miután kedvenc malaj éttermemben megreggeliztem, akkor nekivágtam az étterem melletti kaptatónak. No meg azért is, mert legújabban követem a kínaiak azon tanácsát, hogy minden étkezés után 100 lépést kell tenni.
Szinte ízzot a levegő, annyira jól érezte magát minden a természetben. Talán ennek is volt köszönhető, de tényleg meg sem éreztem azt a kaptatót, amin felsétáltam. S közben fotóztam. Az utca közvetlen szélén álló fán rohangáló majmokat, meg a gyönyörűséges virágokat. Olyannyira kedvet csináltak, hogy fogtam magam és elautóztam a közelben lévő gurka katonai központba is. Egyrészt azért, mert ott gyönyörű a tengerpart, másrészt élményeket gyűjteni, mert ott régen sokat sétáltunk a tengerpartján. Mindent találtam, csak a tengerpart keresett részét nem. Viszont majdnem a keblemre öleltem mindenkit, mert ez ugyan a gurkák tábora, de attól még katonai kiképző hely is. Én egyetlen bájos mosollyal, meg sűrű integetéssel simán behajtottam. Majd az óriási területen állandóan eltévedtem. A végén, gondolom a magasabb tisztek lakóhelyéhez értem, ahol is az ott dolgozó kiskatonák mutatták meg hogy juthatok le a tengerpartra. Imádom azt a mentalitást, ahol nem ellenségnek néznek, hanem azt gondolják, valami dolga kell legyen ott az illetőnek, mert különben miért mászkálna arrafelé. Régen, mikor jóval kisebb is volt ez a laktanya, valóban nyitott volt a tengerpartja azoknak, akik ott akartak sétálni. Majd bekeményítettek egy idő után, de ahogy látom, ismét az a maláj gondolkodás kerekedett felül, hogy az emberek jók, s nem akarnak ártani a katonáknak ;-)) Mindenki látta, hogy fotózok, de senki nem szólt rám. Igaz, cserébe nem én sem fotóztam a katonai járműveket, vagy magát a laktanyát se. Mert ha ők rendesek, akkor a látogatónak is annak kell lennie.
S ha most ezt összeteszem azzal, hogy az előtte való nap, mikor a magánkórház kinti részén akartam fotózni, ahová bárki bármikor mehet, akkor az őrzővédő rám szólt, hogy azt tilos... Nem tehet róla, neki parancsba adták, hogy mit kell csinálnia. Ezért húzott is el rendesen, mikor, de miéééért neeem, de miéééért nemmel a nyakába szakadtam.
1) Olyan kár, hogy nem látszanak a szirmokon megmaradt esőcseppek, amint azok ott ragyogtak a napsütésben. (Férj még nem tudja, de egyre inkább gondolkodom egy új fotómasinában...)
2) Itt már félúton vagyok, lefelé.
3) Ez a bougainvillea is csak úgy ízzott a napsütésben (Ki tud kitalálni ilyen leírhatatlan nevet ezeknek a gyönyörűségeknek?)
4) Remélem látszik a majom. Egy darabig szemeztünk, majd megunt és útjára indult :-)) Akkor még nem tudtam, hogy később találkozom egy egész fára való adagjukkal is :-))
-------------------
Határozottan nehezedik a szívem attól, hogy a jövőben nem fogjuk ezeket a harsogó színeket látni. Nincs mese, időről időre vissza kell jönnünk :-))
Ez meg idegen tollakkal való... hát nem éppen dicsekvés. Inkább isten áldjon, elköszönés. A japán kajáktól. Legalább is, az éttermekben fogyasztott japán kajáktól. Úgy döntöttem, hogy most voltam ott utoljára. Igazából soha nem tudtam rájönni, hogy mi bajom a japán kajákkal, azon kívül, hogy mindig úgy kellett bevonszolni magam oda, a barátok, meg férj kedvéért. Ők imádják. Én meg mindig nyűglődtem, hogy okát nem tudom, de ki nem állhatom az ízüket.
Nem is én jöttem rá a bajomra, hanem az osztrák barátnőm -akivel rendesen egyezik az ízlésünk :-))-, mikor mondta, hogy ő sem szereti, mert minden édes. Bingó! Akkor jöttem rá, hogy attól a fura édeskés íztől émelygek, csak valamiért nem esett le a tantusz. Mindenesetre most majd a kezembe veszem a japán ételeket, és a saját számízére, sósra hangolom őket. Osztán majd meglátjuk, hogy úgy fognak-é ízleni, vagy sem. De addig is tovább csodálkozom úgy kedvenc férjemen, mint a barátainkon, hogy mindemellé még képesek nyersen enni a halat is...
1) Nyers hal tál... (nem nekem :-))
2) Valami marhahusos - az osztrák barátnőm ette, és szerinte már majdnem alkalmas emberi étekre ;-))
3) Japánosra hangolt padlizsán, s.a.j.t.t.a.l. Mivan???
4) Végre egy normális kaja, ramen leves. Naná, hogy én ettem ;-)) Azok a cifra kinézetű halpogácsából szelt falatok kezdés előtt a férjemnél landoltak.
Azt szívből remélem, hogy már otthon is van ramen leveses hely, ahol semmi nyers izével nem riogatják az embert, annál inkább ezzel a finomra főtt levessel várják. Természetesen umami ízre hangolva!
Néhány kajaötlet:
1) Bakonyi sertésborda -szerűség. Szerűség, mert nem bordából volt. Mindenesetre ez nagyszerű arra a megoldásra arra, mikor igyekszem eldugni a húst, hogy ne "lássam" evés közben. No meg arra is, hogy imádom a szottyos dolgokat ;-)) Ezért iszonyat mennyiségű szósszal főztem meg a gombát. Amiknek amúgy is van egy különleges tulajdonságok, főzés közben egyszerűen felszívódnak... De jó vóót. Ezt Geselle is, meg Meiqi is bizonygatta ;-))
2) Embernek ugyanaz a gombás étel volt, csak ő hús helyett kapott rá egy csomó zöldborsót. Ez az elvinnivaló adagja volt.
3) Gyümölcs salátát ettünk mellé, amit jó alaposan meglocsoltunk citrommal. Megint kiderült, hogy a kínaiaknak van igazuk, mikor az édeset összehozzák a savanyúval ;-)) Csillaggyümölcs meg persiommon volt az alap. A mákszórás csak dísz, de annyira szép lesz tőle, hogy muszáj csinálni :-)) A persimmon íze az érett sárgabarackra hajaz, így tavaszra tudom ajánlani, hogy próbáljátok ki azt citrommal meglocsolva.
4) Geselle gf muffinjai. Saját feje után csinálta, de annyira finom lett, hogy megkértem addig írja le a hozzávalókat, míg nem felejti el. Különben agyoncsapom ;-))
Szia Ezüstsas :-))
Neked is először köszönet a linkért, másodjára meg egy nagy köszönet a gesztenye ital receptért! Azt már napokkal ezelőtt megcsináltam, de aztán sok minden jött közbe, beszámolás helyett másra kellett az idő. Néha bizony lógásra is, mert addig sem kell szembenézni a pakolással ;-))
De sajnos, én most egy jó ideig rá sem fogok tudni nézni a gesztenyeitalra... Először ugyanis el kell felejtenem azt a rettenetes gyomorégest, amit a jamaicai rum okozott... Mert másra nem tudom ráfogni, csak arra. Már régen nem bírom a piát, de hogy ennyire nem, az most meglepett. Nem mintha nagyon hiányozna, de néha egy-egy korty csak jól esne. Mindenesetre most az igazán jó rumnak is viszontnemlátást intettem :-(
Viszont megosztanám veled a tapasztalataimat:
1) Először is azt, hogy nekem semmi nem maradt vissza a hozzávalókból, mert miután kész lett az ital, kétszer még lefuttattam azt a progit, amivel gyümölcsitalokat lehet csinálni. Ez nem fűt, rövid ideig tart, viszont jóval hosszabban turmixol. Ennek köszönhetően egy majdnem teljesen simára turmixolt, nagyon sűrű ital lett az eredmény. Annyira, hogy a végén alaposan fel kellett vizezni, hogy iható legyen. Lehet, hogy egyszer is elég lett volna a turmixolást lefuttatni ahhoz, hogy teljesen sima ital legyen belőle, de úgy voltam vele, biztos ami biztos :-))
2) Mert a fenti, már tudom, hogy legközelebb csak fél pohár rizst fogok hozzátenni + a gesztenye mennyisége, valamint semmit a kókuszreszelékből. Ez utóbbit nem tudta teljesen szétcincálni a gép. Reszelék nélkül teljesen sima, mint a tej, olyan italod lesz, ha te is lefuttatod még a "gyümölcscentrifuga" progit.
3) Cukrot csak a fővés után tettem hozzá, mikor már csak turmixoltam, hogy ne égjen le az alja. Lehet, hogy nem éget volna le, de ez is a biztos ami biztos kategória volt :-)). (A rumot is csak a végén tettem hozzá, de annak a jövőben lőttek...)
4) Olaj kell hozzá, egy csipet só is, így azok maradnak a jövőben is. Még esetleg kipróbálom steviával, mert most kaptam olyat, aminek nincs az a borzalmas utóíze. Ennek is van valami stichje, de az semmi az eredetihez képest.
Mindenesetre annyi tapasztalattam a hátam megett, amennyivel már kitapasztaltam a gépet, így láttatlanban is merem mondani, hogy így lesz igazán jó a gesztenye ital. Csak előtte még tényleg el kell felejteni, hogy mi is kapcsolódott hozzá ;-))
A minap viszont csináltam mandulatejet, az egészségesebb verzió szerint. Vagyis nem főztem, hanem csak áztattam, majd összeturmixoltam, de nem a tejfőzőgépben. Na ott maradt egy csomó reszelék, azzal majd kezdeni kell valamit. Egyelőre a hűtőből figyel kifelé, és minden ajtónyitásnál reménykedik. Én is, hogy csak rámjön a megcsinálhatnékja. De most van édességem, Geselle csinált nekem nagyon finom gf muffint, amit rendesen beosztok magamnak ;-)).
------------------------
Nem nevetek azon, hogy szeretsz dolgozni, sőt, szívből örülök neki! Én is mindig szerettem melózni, s alig vártam a kihivásokat. Ezért is esett olyan rosszul, mikor itt rákényszerítettek a nasságosasszony szerepre.
Szia Zsumika :-))
Először is köszönet a linkért! Másodjára, nagyon várom ám a beszámolódat. Akár dióhéjban is, csak jöjjön ;-)) / Gondolom te is nagyon elfoglalt lehetsz, mint mostanában én is. Bár jobban el kéne foglalni magam, főleg most a könyvek kiválogatásával, de még nincs szívem nekiesni ennek a melónak. Pedig az idő repül alólunk, mint a szélvész.
ond
Sziasztok, szép napot!
Ancsa drága megint sok-sok finomat hoztál- annak ellenére, hogy azt írtad, kevesebb időd van. Örülök, mert sok ötletet veszek, és nagyon érdekel a keleti konyha. Igaz, hogy az erőset soha az életbe meg nem eszem, mert fulladok tőle, olvasni szeretem, hogy milyen érdekes és finom ízvilág lehet arrafelé.
A gabonatej recepteket itt találod, ahol én a gépemet vettem:
http://www.gabonatej.hu/gabonatej_receptek/gabonat ej-receptek?lang=HU
És itt van az én készülékem, amit a világ kincséért sem adok oda senkinek, mert szinte naponta dolgozik nekem Jázminkám:
http://www.gabonatej.hu/automata-valasztek/jasm ine-automatak?lang=HU
Innen a zöld változat csücsül a picike, de nekem annál kedvesebb konyhám asztalán. :)
Ami a gesztenye italt illeti, én azt a rizstej keresztezésével készítem.
1 AP (adagolpohár) rizs
10 dkg főtt, hámozott gesztenye összevágva
ízlés szerint rum aroma
0,5-1 AP kókuszreszelék (én a kettő között 3/4-et szoktam)
késhegynyi himalaya só
1 evőkanál paleo olaj
1-1,5 evőkanál eritrit vagy más cukor helyettesítő
víz maximum jelzésig
30 perc alatt Isteni finom gesztenye ital készül.
Le kell szűrni, és én a szűrleményhez keksz reszeléket, kevés lekvárt, közepére meggyet vagy valamilyen aszalt gyümölcsöt téve golyókat készítek.
Mivel a szűrleményben már van kókusz, így paleo kakaóba, gabonakévé porba vagy fahéjba forgatom.
Mennyei édesség is van az ital mellé. :)
Egészségem rendben- remélem, veletek is minden okés :)
Suliba járok szombatonként, így 1 szabadnapom van hetenként, ami nagyon kevés. Próbálok eleget pihenni, de nem igazán jön össze.
No megyek, mert melót hoztak. Mondták nem sürgős, de mivel szeretek dolgozni- komolya, nem kell nevetni :)- így nekilátok a kapott feladatnak.
Legyen szép napotok/hetetek :)
Ezüst Sas
Szia Ancsa! Most csak ennyire futja, talán majd dióhéjban beszámolok különféle élményeinkről, volt gasztronómia is.
http://www.zepter.hu/MainMenu/Products/HomeArt/Masterpiec eCookware/Individual-Items-(v2).aspx
Ezt a fülöpszigeti húsételt viszont nagyon a figyelmedbe, figyelmetekbe ajánlom! Én megcsináltam, csak megmutatni nem akarom... Ugyanis nem húst használtam fel hozzá, hanem tofút. Az meg összetört a kavarásnál. Valóban szörnyű kinézete lett, viszont az íze! Hihetetlen jó vóóót :-))
Nem kell megijedni a paradicsom és a földimogyoró keverékétől! Nagyon jó kis elegyet hoznak össze :-)) Én nem tettem hozzá sajtot, de aki bírja, annak még annyival is finomabb lesz az étele. A fotó az eredeti cikk helyéről való.
Majd kérek képet a hosszúszőrúről is ;-)) Ganoderma gomba hazai erdeinkben? Galile, ez baromi jó hír!! Már csak azért is, mert ez a gombafajta ritka nyavalygó egy népség, és csak nagyon megfelelő körülmények között hajlandó szaporodni. Határozottan egészséges mindenféle szükséges hozzá. Így, ha az otthoni erdeinkben megtapadt itt, ott, az bizony nagyszerű hír :-))
És? Megcsináltad a macerás gombás tortelliniket? Ahogy ismerni véllek, valószínűleg igen.
Igazán nincsenek nekem szigorú dolgaim, még kevésbé szigorú elveim ;-)) Elveim vannak, de csak néhány. Mondjuk azokat aztan be is tartom, és igyekszem be is tartattni. Nagyon egyszerűek, és alapvetőek kellene legyenek mindenki életében. De rántott sajtot akkor sem csinálok a vegásoknak, egyenek zőccségeket ;-DD. Pláne itt, ahol tömegével van olyan, amivel otthon még jó darabig nem fognak találkozni. (Még nem tudom, de biztosra veszem, hogy mélyen panaszolkodhattak az eljárásom miatt ;-)) Viszont cukor mennyiség ügyben egy kicsit megvédem őket. Nem nagyon, mert valóban hátborzongatóan sok cukrot nyomtak be, de az biztos, hogy a legnagyobb forróságot fogták ki ittlétük alatt. Literszámra nyomták le a teákat.
----------------------
Nálam mostanában nem csak lustaság rulez, és még csak ihlet hiányában sem szenvedek (na jó, egy kicsit igen), de annál többet nem vagyok itthon, és / vagy eszemben sincs főzni. Annyira az utolsókat nyomjuk, hogy simán megengedem magunknak, hogy naponta máshol, másféle ételek között válogatva együnk valamit. Reggelink van, majd meló után beülünk valahová. Ezzel együtt néha becsúszik egy két kaja készítése, de aztán tényleg csak ennyi. No meg néhány adag, emberi fogyasztásra alkalmatlan akármi létrehozása... Cserébe Geselléék kutyája határozottan hálás :-))
Szia, sziasztok!
A cicának most, hogy megjött a hideg sokkal hosszabb szőre van, csak fénykép nincs róla...:)
A pecsétviasz gomba: Ganoderma lucidum, reishi gomba .- Itt is elsősorban kapszula vagy por formában árusítják, de néha-néha sikerülhet az erdőben is találni, ha valaki sokat járja az erdőt...
A gombát is ezerféleképpen lehet elkészíteni, éppen úgy, mint bármi mást. Ha levest, vagy leveses ételt főzöl, akkor simán beledobhatod szárított formában is a gombát, majd megszívja magát. (Legalábbis amiket én szárítottam, annál működik.)
Amit még nem készítettem gombából, de nagyon tervbe van véve, az tortellini gombás-hagymás-petrezselymes töltelékkel. Az a baj vele, hogy elég sokáig tart elkészíteni, főleg mivel nagy adagot érdemes csinálni, mert nagyon jól fagyasztható félkész étel..Lehet jól működne rizslisztes alappal is...
Ahhoz képest,hogy elméletileg a héten már nem szerettem volna gombát enni, férj hazaállított egy fél kosárnyi kései laskával, lett belőle gombásrizs...(barnarizsből, paprikásan, zellerrel és borsóval) Volt még tegnapról lencseleves tészta helyett árpagyöngyével. A kapott (krémes) és készített (meggyes-mákos rétes) sütik voltak a kiegészítés...Azért jó látni Ancsa, hogy fiatal vendégek fogadásánál, Te is kénytelen vagy lazítani a szigoron. :) Bár a négy nap alatt 1 kg cukor az rettenetesen sok...
Most meg ezek fővögetnek a konyhában:
1. Mindent bele leves
Egész pontosan, minden zöldségmaradékot bele leves :-)) Volt benne hagyma, fokhagyma, répa, káposzta, karfiol (egy egész fejjel, mert szeretem :-)), paprika, paradicsom.
2. Zöldborsó főzelék
Erre már most tudom, hogy ráfáztam... Nagyon hígnak nézett ki, és tettem hozzá kölest. Majd most megint vizet, mert sűrű lett. Nem tudom elképzelni mi lesz a vége. Talán majd szeletekben kell együk :-))
1. Congee rántottával
Teljes értékű Phd + kínai doki reggeli. Kb minden nap ezt eszem, csak a feltéteket változtatom. Ma éppen fasírozott volt.
2. Chia, joghurt, alma-szilva
Amíg lehetett. Most majd lesz chiamag valamiféle növényi tejjel leöntve + összepárolt almaszilvakörte :-))
3. Spenótkéremmel töltött haltekercsek
Ez csak ötletadás, én nem élek hallal. Kiruccantunk a barátnőkkel egy valódi olasz pizzázóba, és ők ezt ették. Én meg pizzát, de azt már látott mindenki :-)) A halszeleteket átpároltak, a spenótkrémet leturmixolták, majd elkenték a halszeleteken. Felgöngyölték, és vajon párolt zöldséggel tálalták. Ha disznóhúsba tekerik, még én is megettem volna :-))
4. Krumplifőzelék rántott hallal
Most mondhatnám, hogy a férjem ette... de én is ;-)) A fene se tudja miért van az, hogy a halra ránézni sem tudok, semmiféle formában nem eszem, kivéve a rántott halat -keszeget!!!-, meg a fish and chipset. Mindenesetre megnyugtató, hogy az itt élő osztrák barátnőm is így van vele :-)) Viszont az is biztos, hogy a rántott halas ebédet ismét letudtam a következő 1-2 évre.
Néhány kaja ötlet. Nem sok, mert mostanában tényleg alig vagyok a konyhában. Igyekszem minél több helyen kajálni, mielőtt hazafelé vesszük utunk :-))
1. Csirkemell csíkok sárga mártásban
Ezt az ötletet innét vettem, majd módosítottam magamra. Paleóra, tejtermék nélkülire. Mert én hol paleózom már, hol meg vegán vagyok... Így szép az élet :-))
2. Édeskrumpli, joghurt, pirított szalonnával
Ez az étel meg a P.H.D., Perfect Health Diet, féle étkezés szabályain alapszik. Ez nagyon kedvemre van, és igazából ezt követem az utóbbi bő 3 hétben. Attól, hogy ebben lehet rizst (fehér), meg akár normál krumplit is enni, nekem nagyon bejön. És, ami a lényeg, valóban gyógyít!! Hogy engem megsegít, jobban mint bármi eddig, az biztos.
3-4. Japán zöldséges palacsinta
Ez is a P.h.d. receptje alapján készült. Amitől ez japán lett volna, azt a hozzávalót kihagytam, mert attól a zöldségtől vakaródzom, mint a nehézség. De kihagytam a tengergyümölcseit. Egye aki szereti őket... Úgyhogy ez most úgy japán, mint ahogy koreai, de zöldséges palacsinta :-))
----------------
A kínai kölökdoki leállított a joghurtról. Sajnos ebben is igaza volt, de a joghurt, mégha kókusztejből is készült, cefetül hiányzik. Pedig a PHD szerint nem csak ehetném, hanem még az érlelt sajtok is fogyaszthatók lennének. Brühühühhhhűűű...
Szia Ezüstszárny :-)) Először is, annak ellenére, hogy elfelejtettem írni, hogy megy a drukk neked, az attól függetlenül megy, állandóan, hogy beszélek róla, vagy sem! Remélem minden rendben van!
Hát igen, tényleg igyekszem finom és rengeteg zöldséggel teli ételt csinálni. Főleg azért, mert akinél kiesnek a lisztes dolgok, annak a jó ég tudja, hogy milyen hosszan -rettenetesen hosszú évekig- állandó hiányérzete van. És ha mellé még hússal sem él, akkor még inkább. Ezt a hiányérzetet valóban csak úgy lehet kitölteni, ha viszont a maradék lehetőségekből minél színesebb, finomabb, és egészségesebb kaját csinál az ember. És valóban hála azoknak a szuper blogolóknak, akik helyettem is kiötlik, hogy milyen klassz dolgokat lehet növényekből összehozni! Mert nekem még fantáziám sincs hozzá. Étvágyam, hála az égnek, az van :-)) Az meg egy másik misét is megérne, hogy mennyire azt hiszi egy rakás "vegetáriánus" a világban, hogy a tésztás kaják, meg a szendvicsek a vegi étrend alapja. No meg főleg a gombák, hogy témánál maradjak :-)) Pedig már ott a megnevezésben is, hogy ők zőccségesek lennének. Pedig nem :-))
Édes lelkem, nekem nagyon kőne a kölestejed receptje! De még a zabtejé is! De még ezeknél is jobban, a gesztenye tejé :-)) A rozstejre is fájna a fogam, de azt egy mély sóhajjal kihagyom. Pedig én imadtam a rozsos dolgokat! Különösen a rozskenyeret!! Már szagolni is... hát még leszelni egy teljes karéjt belőle, jól megkenni juhtúróval, majd rákarikázni a paradicsomszeleteket... és mikor a rozskenyérből kiízlett a kömény íz is... Na szóval, az maga volt a gyönyör :-DDDD
Jól is teszed, hogy kevés cukrot használsz. Épp a minap nézegettem, hogy milyen hihetetlen mennyiségű cukrot nyomnak bele a kereskedelemben kapható, különféle, patikatisztaságú ételműhelyekben készített műkajákba. Embert (állatot is!) rászoktattak a cukros ízre, hogy minél többet vegyen és egyen a portékájukból. Hogy emiatt (is), hány millió ember betegedett már bele a műkaják okozta különféle betegségekbe, azt már csak a jó ég tudja. Azt viszont már a létező statisztikák, hogy nagyon csúnya milliószámra vannak. Mi is alig használunk itthon cukrot, vagy mézet. 1 kg cukor kb 1/2 évre elegendő. Kettőnknek. Mikor magyar látogatók jönnek, akkor ennyi 1 hét alatt eltűnik. De volt már két ifi látogatónk is, akik ketten 4 nap alatt termeltek be 1 kg cukrot. Valamint három nap alatt, 2.3 kg sajtot... Mert, hogy ők vegetáriánusok... Na ezt elmesélem :-))
Pár hónapja jött hozzánk két ifi. Egyik 17, a másik 21 éves. Itt csak átutazóban voltak, egy egy hónapos indonéz önkéntens meló után, hazafelé menet. S mivel a szigeten, ahol melóztak csak helyi kaja volt, főleg az ifi legény alig evett valamit. Le is fogyott rendesen, ami csak hasznára volt, mert nagyon sok rajta a felesleg. Induláskor előtt írták nekem, hogy ki vannak éhezve jó kis vegetáriánus kajára, és kérnek rántott sajtot. Írtam vissza, hogy otthon, az anyujuktól kérhetnek, tőlem nem. Itt távolkeleten nem rántott sajtot kell enni, hanem helyi specialításokat, amihez otthon soha nem lesz szerencséjük. Mivel tudtam, hogy mindketten vegetáriánusok, jól felkészültem mindenféle zöldséggel. Ezekből megették a vajaskenyeret, meg a paprikát, paradicsomot és uborkát... És ha nagyon belehúztak, akkor mindez tojásrántottával is kiegészült. Vittük őket mindenféle étterembe. Ezekből bejött nekik a nudlis kaja (noodles), valami egyszerű öntettel. Már másnap feladtam elveimet, és vettem 1 kg sajtot. Készült belőle sajtos kenyér, sajtos rántotta, sült krumpli rárolvasztott sajttal, sajtos szendvics, valamint sajt sajttal. A végén 3 nap alatt 2.3 kg sajtot nyomtak be, mert ők vegetáriánusok :-DDD Tartottam ugyan -tök feleslegesen- hegyibeszédet arról, hogy mi is a vegi kaja, de nem hiszem, hogy sok sikert érhettem el vele. Mindenesetre felpakoltam őket egy rakás vegán, meg vegetáriánus könyvvel mielőtt hazaindultak. nem hinném, hogy egyet is kinyitottak volna. Engem csak azért bánt a dolog, mert amúgy ez a két kölök valami elképesztően aranyos volt, hihetetlen jó rálátással minden másra, kivéve a vegetáriánus létet és annak kajáit ;-))
Székelykáposzta!!! De jó ötlet. Na, ez lesz a héten, az tuti. Nekem!! Mert tényleg úgy néz ki, hogy nekem, akármennyire is nem kedvelem, de valóban húst kell ennem, mert hasznomra van. S bár még nem vagyok teljesen túl azon a sokkon, amit a gluténmentes kenyer okozott a szervezetemnek, de az már bizonyos, hogy a hús segítségemre van ebben a problémában is. Keveset eszem belőle, meg igyekszem jól elbújtatni, de napi kétszer egy-egy kis adaggal már lemegy. Reggelire általában rizsnyák + 1 db, valóban kisméretű fasírozott. Ma 1 db fasírozott a zöldborsó főzelékhez. Ami még mindig készül a lassúfőzőben. Én meg éhes vagyok már...
A tejföl szót meg sem láttam... ;-))
Attól tartok Galile, hogy minden valószínűség szerint nem ugyanarról a gombáról beszélünk Ami reishi (pecsétviasz stb) gombáról én beszélek, azt csak kapszulában, -benne, gondolom por alakban lehet- kapni, mint gyógyszert. Így ütésem sincs az ízéről :-)) Nem kötött ugyan vényhez, de mivel ölég drága, ezért csak akkor veszik az emberek a kínai patikákban, mikor azt az orvos javasolja. Amit bírok még nagyon a kínai gyógyításban, hogy a magára valamit is adó doktor csak akkor rendel drága orvosságot, ha arra valóban szükség van. Pedig a kínai gondolkodás azonos a minél hamarabbi profit összehozásával. És mégis, a dokik ebben nagyon becsületesek. Egyébként tényleg nagyon hatásos, a szervezetet minden pontján erősítő... nem is tudom mi. Talán maradjunk a gombagyógyszer megnevezésnél ;-)).
A másik, hogy a shiitake-t sem úgy magában, vagy főzeléknek használják errefelé -egy bizonyos párolt étel kivételével-, hanem úgy, hogy beledobálnak az étel méretetétől függően néhányat a készülő kajába. Főleg levesekbe, de simán szelnek egy két gombafejet bármilyen más wokban készült ételhez is. De mivel ehhez előre be kell áztatni a gombákat, vagy jó hosszú időre, vagy lassúfőzőben előre párolva főzni, ezért ez utóbbit főleg az éttermekben csinálják.
Bár én is szeretem a gombafőzeléket, meg levest is, de még akkor is jó régen volt bármelyikük is. Igaz, ha semmi más nem jut már eszembe, vagy nem találtam a neten fogam alá való fotót, akkor valami gombás kaja csak beköszön :-)) Ahogy most visszagondoltam, legújabban rizottóként.
--------------------------
Igaz nem egészen így képzeltem el, de így is nagyon aranyos a macsekotok :-)) Valamiért én jóval hosszabb szőrűre gondoltam. Jót derültem azon is, hogy mennyi fotó van feltéve kutyákról, macskákról gallery.site-ra.
Sziasztok, szép napot!
Ancsa drága remélem, már jól vagy. Tudom, hogy az újdonság ereje sok embert magával ragad amikor ilyen minden mentes dologra bukkannak, mert azt gondolják, hogy az jó. Te nagyon sok finomat készítesz ilyen mű izék nélkül is- én inkább tőled merítek ötleteket, és nem érdekelnek az ilyen minden mentes cuccok. Kukoricát nem eszem semmilyen formában, mert emésztetlenül távozik tőlem, így kihagyom.
A rizs, rozs, zab, köles dolgokat szoktam enni- főleg tejital formában inkább inni. Eritritet használok, cukrot nagyon ritkán. Több hónapig nem fogy el 1 kg cukor. Cukor félékből is van kókusz cukrom- még azt se használom sűrűn.
Kenyér féléket nem szoktam sütni- rozskenyeret veszek, de azt is mértékkel eszem.Zöldség félékből, csirkéből, pulykából készítem ételeimet, rizs, rozs vagy köles liszttel sűrítek. A túró és a tejföl az a két dolog, amit havi 1x megengedek magamnak, mert nagyon szeretem mindketőt. Túróból desszertet szoktam készíteni gyümölcsökkel, a tejfölt főzésnél használom néha, de valamilyen reggeli vagy vacsi kiegészítéseként néha elcsábulok rá. :)
Ma székelykáposztát eszem- ahhoz is kicsi tejfölt fogok enni, és rozskenyeret egy kicsi szeletet.
Holnapra van egy magos bundába rántott csibe mellem, ahhoz pürét és zöldségköretet készítek.
Nasinak most készítettem gesztenye italt- isteni lett, megkóstoltam :)
Hétfőre - és szerintem keddre is marad - gombapörköltet készítek durum tésztával, uborka salival amibe sok fokhagymát is teszek. :)
No megyek Mancit mosásra bírom, és közben Kincseimnek adok almát, puffasztott rizst és gránátalma darabokat. Nekik is kell a hidegben vitamindús nasi a mag mellé!
További szép hétvégét!
Valóban van itthon pecsétviaszgomba. Egyszer találtunk is, azóta a szekrényben csücsül szárítva, mert persze van egy csomó jó hatása -mint jópár másik taplófélének-, de keserű...
Azért a gombákkal mint mellékhatás nélküli gyógyítókkal legyél fenntartással, mert aminek van hatása, annak mellékhatása is. A gomba nehezen emészthető étel a kitin miatt is, nagyon sokan ettől is betegek -többen, intenzívebben, mint a tejtől, búzától. Nagyon sok gombánál nem egyértelmű a fogyaszthatóság sem. (Mérgező, nem ehető, ehető, feltételesen ehető, az érzékenyeknél allergiás reakciót kiváltó, hat éves kor alatt, terhesség idején nem ajánlott stb.stb.) Ezt sem kell túlzásba vinni, részemről úgy vagyok vele, hogy hetente egyszer-kétszer szívesen esszük, (Persze lehet már ez is túlzás.) mert nagyon-nagyon finom, és a könyveket, írásokat, képeket szívesen olvasgatom, próbálom megtanulni, mert nagyon érdekesek összetettek ezek a gombák. ..azért az elméleti tudás (nem tudás) mellett nagyon kell a gyakorlati is, mert ezt nem lehet könyvből megtanulni...Így is csak pár fajtát merek felügyelet nélkül leszedni...Szerencsénkre találtunk gombaszakértőket a környékünkön, akiknek meg tudjuk mutatni. :)
A macska -így meg tudod nyitni?-:
http://gallery.site.hu/d/26693687-2/002_001.JPG
Szerintem nyugodtan higgyél a gombák gyógyító erejében. Van nekijük :-)) Miután otthon megtelepedtünk, mi is ki fogjuk tanulni a gombászat csínját bínját. Már bejelentkeztem egy barátnőnknél, akik szívesen okítanak minket. Nagyon várom :-))
Azért gondolj bele, az sem véletlen ám, hogy a világ egy legjobb, minden mellékhatástól mentes gyógyszere a reishi gomba (ganoderma lucidum)! Ha jól tudom, ennek magyar neve vörös pecsétgomba. Ha nem, sorry! Ez a reishi gomba az egész szervezetre, egészében és külön külön minden szervre is erősítő, és ezen keresztül gyógyító hatással van. Szó szerint úgy gyógyít, hogy szervezetünk minden egységét erősíti. Egyetlen baja van, hogy baromi drága. Mármint az igazi. Mert már ezt is hamisítják.
Emlékszem, hogy otthon nem is olyan régen mekkora botrány keletkezett e gombának termesztője körül. Szegény, gondolom teljesen jóhiszeműen úgy hírdette gombáját, hogy az gyógyítja a rákot. Mikor ennek közvetlen gyógyítását nem lehetett bizonyítani, a nyakába is varrtak vagy 10 milla büntetést. Pedig igaza volt ám! Csak nem abban, hogy ez a csodagomba a rákot gyógyítja, hanem abban, hogy úgy megerősíti a szervezetet, hogy az jóval könnyebben, vagy akár egészében is meg tud a rákkal bírkózni!
Aztán ott van a shiitake, amit láttam a belinkelt oldalon is. Ezt is hetente egyszer, kétszer kéne fogyasztani, ha nem másképp, hát levesbe főzve, hogy katonásan őrízze egészségünket. Mivel itt bőven lehet kapni, én használom is. Viszont, ha éppen nem muszáj, nem eszem meg, hanem kidobom. Így a kutya is egészségesebb lesz ;-)) A levesben. vagy főzelékben úgyis benne maradt a jótéteménye, viszont a nyálkás húsával nem tudok kibékülni. Hogy otthon milyen fajtáját árusítják, azt nem tudom, mert az itt kapható, gyógyszernek is használható shiitake az nem fehér, hanem barna. Kívül, bévül, mindenhol. Még csemete korában is.
A többiért meg, rókagomba, stb. csak a nyálam csorog. Errefelé még hírből sem. Az ausztráloktól ugyan hozzák a tömegtermelt gombákat, de azoknak nem sok ízük van. Kivéve azt a nagyon finom, nagyon husos gombát, aminek most nem jut eszembe a neve, és amit néhanapján kapni is lehet. Ez tényleg olyan harapnivaló gomba, konzisztenciában is, meg méretben is, hogy hús helyett használom. Főleg feltétként.
Most meg nekivágok, és összeírom azokat az akupunktúrás pontokat, amiket kedvenc kínai dokim a legújabb távgyógyításában ajánlott. Ez az áldott lélek időről időre, már amennyire láttatlanban ez lehetséges, igyekszik segíteni otthoni ismerőseinknek.
--------------------
A macskádat külön is, meg különutasként is elképzeltem, és szó szerint hangosan felnevettem :-DDD